Als ik later groot ben

DSC_0857

Vandaag een wat persoonlijker stuk op mijn blog. Meestal ben ik zo slim om deze te vermijden (want: eng!), maar wie mijn blog lang volgt en goed tussen de regels doorleest ziet dat er wat veranderingen zijn in mijn leven. Vandaag dus een kleine update daarover!

Allereerst: ik ben gestopt met mijn studie. Of ja, ik heb het niet gehaald. Overigens was dat al ergens in mei dit jaar, maar ik was er niet bepaald trots op en besloot het nog even niet te delen. Vervolgens belandde ik in een soort identiteitscrisis (‘wat moet ik met mijn leven???’) en wist ik het zelf ook even niet meer. Wat ik wel zeker wist: bloggen is leuk, en ik ben er ‘goed’ in (zover je dat van jezelf mag en kan zeggen).

Maar nieuwsgierige aagjes die jullie zijn (zie de zoekresultaten hierboven) viel het jullie natuurlijk ook wel op dat ik niet meer zo vaak in de schoolbanken zat of klaagde over het studeren voor tentamens. That’s right: op dit moment heb ik even een tussenjaar.

Wat doe ik dan wel?
Ik heb nog steeds mijn bijbaantje, maar daarnaast is mijn blog sinds een maand ook mijn mini eigen bedrijf. Dit klinkt heftiger dan het daadwerkelijk is (het is vooral heel veel papierwerk). Ik blog dus niet full-time, en hoef ook geen blog vol advertorials om mijn huur te kunnen betalen (daar heb ik mijn bijbaantje voor).

Wél wil ik het wat professioneler aanpakken, en probeer ik daarom om bijna elke dag een leuk en kwalitatief goed artikel voor jullie klaar te zetten. Ook doe ik mijn best om leuke samenwerkingen te regelen en artikelen te schrijven waar jullie echt iets aan hebben, zoals de Kopenhagen cityguide of de bloglife artikelen.

Op die manier groeit mijn blog een beetje bij beetje, waar ik super trots op ben! Deze maand sta ik met een klein stukje in Flair, en komt er ook een spread in Fashionista Magazine. Hoe tof is dat?

DSC_0226

Betaald bloggen
Wanneer je een eigen bedrijf start betekent dat dat je uitgaat van winst. Oftewel: je gaat verdienen aan je bedrijf. Ik heb niet per se met die intentie mijn blog ingeschreven bij de KvK, het was eigenlijk een verplichte zaak. Ik verdiende al af en toe wat, en wanneer dit op een steeds regelmatiger basis gebeurt is het niet zomaar een ‘leuke hobby’ meer.

Omdat ik transparantie heel erg belangrijk vind zal ik hierover altijd eerlijk naar jullie zijn. Zo komen er in het najaar wat samenwerkingen aan, maar wel met prachtige merken waar ik helemaal achter sta: Fairminds en Fair Trade. Dit zijn ook niet zozeer reclame artikelen, maar meer interessante en leuke artikelen die jullie van mij gewend zijn die ik als tekstschrijver in opdracht van deze merken schrijf.

Uiteindelijk hoop ik met alle tijd die ik in mijn blog steek ook wat te verdienen, zodat ik mijn bijbaantje wat kan minderen en kan doen wat ik echt leuk vind: schrijven! Met verdienen bedoel ik dan ook niet mijn blog volgooien met reclames, maar leuke schrijf- of spreekopdrachten op en naast mijn blog.

Als ik later groot ben
Het allerbelangrijkste: ik ben op dit moment erg happy met wat ik doe, en hoop dit zo voort te zetten. Even geen stress van tentamens, al hoop ik volgend jaar wel weer een studie op te pakken. Wellicht iets wat in de lijn ligt van mijn blog, zodat mijn blog er ook van kan profiteren.

Zo, nu zijn jullie weer helemaal up to date! Bedankt voor het lezen en alle lieve en leuke comments die jullie altijd achter laten ^_^

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 63 reacties

 1. Iris

  Yay ik houd van persoonlijke artikelen! Stom dat het niet lukte met de studie, maar ach, studeren kan altijd nog ;) Happy zijn is veeeel belangrijker.

 2. Nienke

  Super om te lezen :) ik herken ‘t (al heb ik dan mn diploma, maar wil ik daar weer weinig mee doen hahah) en dat maakt t een extra fijne post. Succes met alle plannen. Komt vast goed!

  1. Ik zie het ook heel veel om me heen, bij vrienden die wel afgestudeerd zijn maar ook niet zo goed weten wat ze willen. Kun je soms best moedeloos van worden. Gelukkig zijn we nog jong ;-)

 3. LNNK

  Jammer van je studie, maar aan de andere kant kun je nu even je droom volgen en dat is toch veel leuker. Wie niet waagt wie niet wint zeggen ze wel eens. Heel veel succes met je blog professionaliseren.. ik vind je blog al geweldig dus dat gaat vast goed komen!

 4. Wat jammer dat het niet gelukt is met je studie, maar alles heeft een reden toch? Fijn dat je nu een tussenjaar hebt waarin je tijd hebt voor je blog. Ik hoop dat er mooie dingen op je pad komen dit jaar!

 5. Zoë

  Met mijn studie loopt het ook niet helemaal vlot, vorig jaar was een goed jaar gelukkig, dus nu heb ik wat meer hoop voor dit jaar (eindelijk master, eek!). Maar zo’n dingen kunnen altijd nog, het is veel belangrijker om even te doen waar je gelukkig van wordt. Zo veel te beter als dat je blog is! :) En al die andere dingen die komen nog wel

 6. Jennifer

  Jammer dat het niet gelukt is met je studie, maar dat is niet het einde van de wereld. Ik heb geleerd dat er meerdere wegen naar Rome leiden en dat je er heus wel komt op je eigen manier. Ik hoop echt dat je van je blog kan maken wat je wil, ik vind het niet erg als je er wat meer mee zou verdienen want voor de moeite die je erin stopt is dat het waard. Ik besef me heel goed dat bloggen tijd kost en nu je de kans krijgt zou ik het zeker doen. Nu ik ook in een andere situatie terecht ben gekomen en bedrijven mijn blog interessant vinden besef ik ook dat ik er misschien meer uit moet proberen te halen dan dat er op dit moment in zit. En als je er vanuit je passie nog steeds aan kunt blijven werken dan is er toch niks aan de hand. Hard work pays off, in dit geval ook. ;)

 7. Liliane

  Zolang je maar gelukkig bent, dat is het belangrijkste!
  En stiekem ook best wel stoer dat je nu je eigen mini-bedrijfje hebt ;)

 8. Dionne

  Iets doen waar je blij van wordt is uiteindelijk het allerbelangrijkste!

 9. Rosanne

  Mooi dat je nu toch zo ‘eerlijk’ bent om dit met je lezers te delen, dat siert je! En stiekem houden we hier allemaal een beetje van, omdat het vaak een stukje herkenning biedt (wie zat er niet ooit in een identiteitscrisis? ;) ). Fijn dat je nu lekker in je vel zit! Veel succes gewenst verder, keep up the good work!

 10. Saskia

  Hoi Marlous, hier een lurker ;) toch even een hart onder de riem, zelf ben ik ook gestopt met studie en nu uiteindelijk na een identiteitscrisis en een andere studie helemaal op mijn plekje. Volg je hart, en je komt er wel! Keep up the good work!

 11. Yara Miora

  Super tof Marlous! En super eng! Ik weet wat je bedoelt met het “wat moet ik doen met mijn leven” want daar zit ik op het moment ook heel erg mee. Ik heb ook een tussenjaar genomen na mijn bachelor want de tijd gaat gewoon veel te snel. Maar ik ben heel blij dat je je er gelukkig bij voelt nu en heel veel succes met je groeiende blog :) Ik kijk er al naar uit om meer te lezen! Heel veel liefs,
  Yaar

 12. Hedwig

  Ik wist al wel dat je gestopt was met je studie maar was wel benieuwd naar wat je nu voor plannen hebt, heel leuk dat je verder gaat werken aan je blog! Niks mis met een tussenjaar, ik denk dat het heel verhelderend werkt en studeren kan altijd nog. Beter dan vage filmvakken en moeilijk statistiek ;)

 13. Manon

  Wel jammer van je studie maar je komt er wel hoor, ik heb mijn studie wel afgerond en ben daarna begonnen met bloggen maar af en toe denk ik wel eens, was ik maar eerder gaan bloggen, wie weet hoe het dan allemaal was gelopen, grote kans dat ik dan ook mijn studie op een laag pitje had gezet. Het komt allemaal goed en op je site kan je lekker van je af schrijven :)

 14. Kimberley

  Wat fijn om even een persoonlijk stukje te schreven met alle ins and outs. Ik vind het heel erg balen van je school, maar alles heeft een reden en ik weet zeker dat jij hier alleen maar sterker uit gaat komen! En nu kun je je focussen op wat je nu belangrijk vindt. Heel leuk dat je meer met je blog gaat doen. En super dat je aangeeft transparant te blijven. Had ik ook niet anders gedacht van je. Je doet het hartstikke leuk!

 15. Andrea

  Balen van je studie, maar weet je? Everything happens for a reason. Zo cliche, maar volgens mij ook heel erg waar! Heel veel succes met je plannen en ik hoop dat je inderdaad kan blijven doen wat jouw happy maakt. Daar draait het uiteindelijk om in het leven!

 16. Laura

  Wat herkenbaar dit! Ik ben afgelopen zomer afgestudeerd en zit nu in zo’n soort ‘wat nu’ fase. Ik heb wel een diploma maar er is geen werk te vinden in die branche. Zelf probeer ik mijn blog ook langzaam maar zeker wat groter en professioneler te maken, aangezien schrijven en fotograferen toch ook wel mijn passie is!

 17. Jantine

  Ik ben anderhalf jaar geleden ook gestopt met mijn studie – met het verschil dat ik, gezien mijn leeftijd en de reden van stoppen, geen fulltime studie meer op ga pakken. Ook ik heb heel erg gezeten met het ‘en wat nu?’ en dat is nog steeds niet helemaal over. Maar ik heb buiten mijn studie om, en van het bloggen etc., veel meer geleerd dan tijdens het studeren. Ik zou zeggen: ga ervoor, en het komt echt wel goed!

 18. Wat een leuke beslissing! Slim dat je nog steeds je bijbaan hebt. Ik wens je alle succes en hoop dat je een dikke laag boter op je boterham kunt verdienen met je blog. Hihi.

 19. Ellen

  Knap hoor, stoppen met je studie is best dapper. Waarschijnlijk ging het niet goed omdat het je toch niet helemaal lag!

  Een studie is niet alles. Ik ben ‘netjes’ afgestudeerd en meteen aan het werk gegaan – nu, twee jaar later, denk ik wel eens had ik maar even stilgestaan bij alles en misschien andere en/of bewustere keuzes gemaakt.

  Succes met de blog! Ik blijf lezen ;)

 20. Ik snap dat wel, van die identiteitscrisis. Bij mij is er de afgelopen tijd ook het een en andere veranderd en moet ik mezelf gewoon letterlijk opnieuw gaan uitvinden. Eng, maar ik heb het gevoel dat het goed gaat komen.

  Ik vind het heel leuk voor jou dat je blog na zoveel jaar zo groot is geworden. Snap het dan ook volledig dat je er voor kiest om het wat minder vrijblijvend aan te pakken. Zoals het er voor mij nu uitziet doet dat niets af aan hoe leuk of oprecht je blog is, want ik vind dat je met sprongen vooruit gaat! Dus ga zo door :)

 21. Leonie

  Wat fijn dat je zo eerlijk bent om het te delen. Een van de mensen die die zoektermen heeft gebruikt, maakt zich bekend. Ik was inderdaad nieuwsgierig of je misschien aan het afstuderen was (en zocht daar naar), haha. Minder leuk nieuws dat je hebt moeten stoppen, was CIW het verder ook niet meer voor je? Puur uit nieuwsgierigheid (again), omdat ik natuurlijk dezelfde studie doe.

  Ik wens je alle goeds met je blog en ik hoop dat je de juiste keuze weet te maken als je toch weer even aan het twijfelen gaat. Ik vind LDOS de laatste tijd alleen maar leuker geworden en merk heel goed dat je er veel tijd en liefde in investeert. Da’s heel fijn en dat blijkt gelukkig ook uit jouw commerciële mogelijkheden! Heel stoer dat je er je mini-bedrijfje van hebt durven maken en ach Marlous, jij komt er wel hoor! :)

 22. Chantal

  Zelf ben ik ook een keer gestopt met studeren. Moeilijke keuze, maar voelde wel goed :) Fijn dat het goed gaat met je blog, wie weet heb je over een tijdje geen studie meer nodig ;)

 23. Joëlle

  Ik vind dit echt heel dapper! En die quarterlifecrisis gaat vanzelf over hoor: uiteindelijk komt er wel iets op je pad wat je echt ligt. Maak lekker gebruik van de tijd die je nu hebt om je blog uit te bouwen zou ik zeggen, je hebt talent genoeg dus daar zal het niet aan liggen :). O, en mocht je op gegeven moment meer advertenties op je blog willen: ik snap heel goed dat je al die tijd er niet gratis in kan blijven stoppen, dus dat zou ik helemaal niet erg vinden.

 24. Myrthe

  Oehhh spannend allemaal! Als ik mijn studie niet haal , beland ik ook echt in een crisis. Maar eerst de eerste tentamen week overvelen, dan zien we wel verder. Ik wil je even complimenteren over je eerlijkheid en dat je open verteld over hoe de vork in zijn steel zit en hoe jij het ziet. Volgens mij heb ik het eens op jouw blog gelezen dat je zei: Het is allang mooi als mensen geld kunnen verdienen met hun blog door iets te delen wat ze willen delen en er op een eerlijke manier over kunnen schrijven (iets in die trant) Dus, go for it, girl! Wie weet kan je er op een dag wel je huur mee betalen! Hoe mooi zou dat zijn?!

 25. Sabrina

  Ik bezoek je blog zo af en toe, dus het was mij eigenlijk niet opgevallen dat er geen studiegerelateerde posts meer kwamen. Een tussenjaar kan heerlijk zijn, geniet er lekker van en neem de tijd om uit te zoeken waar je straks -naast bloggen- je geld mee wilt verdienen :)

 26. Maaike

  Ik heb een klein beetje hetzelfde denk ik. Alleen anders. Ik doe echt een onwijs leuke studie die ontzettend goed bij mij past. Alleen ben ik een beetje bang voor als ik afgestudeerd ben. Waar kom ik terecht, kan ik wel gaan doen wat ik echt graag wil, zijn er wel genoeg banen etc. Ik zat laatst al te denken: huh, hoe krijgt ze het voor elkaar, zulke goede blogposts neerzetten en studeren. Want ik merk zelf dat ik heel weinig tijd overhoud na mijn studie. Maar gelukkig om te weten dat je geen super mens bent, want ik begon al aan mezelf te twijfelen haha. Ik lees je blog altijd met ontzettend veel plezier en je ziet ook aan je blog dat je er onwijs veel moeite en tijd in steekt!

 27. Anneleen

  Ik vind persoonlijke artikelen altijd heel tof om te lezen! Jammer dat je studie niet lukte, zoiets is altijd vervelend. Ik snap dat je hier niet trots op bent maar andere kant is dat ook niets om je over te moeten schamen! Je bent gelukkig en dat is volgens mij het allerbelangrijkste in het leven :) ik wens je veel succes met bloggen. Ik kom hier altijd met veel plezier een kijkje nemen, doe zo verder!

 28. Tamara

  Je hoeft je niet te schamen hoor en zeker een tussenjaar is helemaal prima. Daarbij moet je doen waar je je goed bij voelt. Je twijfels ken ik maar al te goed. Na 6jaar studeren ben ik voor de zomer ook definitief gestopt met mijn opleiding. Ik heb nu gelukkig (tijdelijk) vast werk, maar wat ik straks wil/moet….geen idee! Ik probeer naast het werk ook aan de weg te timmeren met mijn Etsyshop en wil me voor begin volgend jaar ook gaan inschrijven bij de KVK. Het zou super zijn als ik daarvan zou kunnen leven, maar die kans is klein….het blijft waarschijnlijk altijd een leuke hobby met een zakcentje….

 29. Wat leuk dat je zo open bent! En fijn dat het stoppen van je studie ondanks dat het balen is, ook positieve dingen heeft opgeleverd. o.a. voor je leuke blog! Keep on goinggg!

 30. Naomi

  Fijn zo’n persoonlijk artikel! Ik weet zeker dat het helemaal goed komt met je, je bent echt een talentvolle meid!

 31. Ik vind dit zo fijn om te lezen, dit soort artikelen! Je hebt zo veel in je mars, keep on going en je geraakt er zeker weten!

 32. Nina

  Ah wat een fijne post! Echt leuk dat je zoveel plannen hebt voor je blog, ik moest ook stoppen met mijn studie en heb toen een tussenjaar gehad, en dat was misschien wel het beste wat me is overkomen!

 33. lisa

  Jammer van de studie, maar ach. Hier ben je inderdaad erg goed in! :) Ik ben benieuwd wat wij de komende tijd allemaal kunnen verwachten. Oh en tof die publicaties! Je mag best een beetje trots zijn hoor :)

 34. Karlijn

  Jammer van je studie, dat is vast balen geweest. Maar gelukkig zijn en lekker in je vel zitten is toch het belangrijkste van alles denk ik zo :)

 35. Wat ze ook zeggen van de belangrijkheid van studies, het weegt allemaal niet zo zwaar hoor. Ik heb vrienden die 5 jaar gestudeerd hebben en nu al 2 jaar in de supermarkt of in een winkel werken. Ze vinden geen werk met hun opleiding en moeten toch een inkomen hebben. Terwijl mijn vriend en ik niet verder gestudeerd hebben, en we hebben allebei een supergoed betaalde job die we graag doen. Mijn vriend zit zelfs op topniveau… Ik hecht dus zelf 0,0000 waarde aan een studie gedaan hebben. Fijn als je het echt wilt en je het geld ervoor hebt, maar het is echt niet levensnoodzakelijk :)

 36. Nog vergeten te zeggen: uiteraard snap ik wel dat het rot voelt als je je studie niet haalt. Maar het is een teken dat het zo moest lopen. Het belangrijkste is dat je, zoals je zelf zegt, gelukkig bent!

 37. Stephanie

  Mooi artikel. Ik snap dat het rot is, ik zit ook ‘stuck’ wat betreft mijn scriptie, voelt als falen :(.. maar ja, we komen er allemaal wel toch! Ook al duurt het wat langer. Geniet van je tussenjaar! En succes met je blog :)

 38. Karin

  Mooi en goed geschreven! Klinkt alsof je je hart volgt en volgens mij kan je dan alleen maar goed terecht komen. Daarom veel plezier dit jaar en ik ben benieuwd naar je toekomstige blogs!

 39. Nuria

  Als je maar gelukkig bent, daar draait alles om, en als je de juiste beslissingen maakt en merkt dat je daardoor jezelf bent dan ben je goed bezig! Keep up the good work!

 40. Lauriëtte

  Erg herkenbaar, dat gevoel van niet weten wat je wilt. Verstandig om even een tussenjaartje te nemen, je geluk staat voorop! xx

 41. Karlijn

  Balen van je studie. Maar joh, dat komt wel (of niet). En wat tof dat het zo goed gaat met je blog. Het lijkt me ook best spannend allemaal, maar volgens mij heb jij heel goed voor ogen wat je wilt en vindt dus dat komt vast helemaal goed. Succes :)

 42. Fleur

  Goed en mooi beschreven! Ik ken je gevoel van het stoppen met een opleiding helemaal. Succes met dit tussenjaar en het eventueel oppakken van een nieuwe studie!

 43. Demi

  wat een leuk artikel, jammer van je studie. maar wel weer leuk van die nieuwe samenwerkingen .. ik ben benieuwd!

 44. Tamarah

  Wat onzettend jammer van je studie maar daardoor wel meer tijd voor je blog die ik met veel plezier lees! En nieuwe samenwerkingen is ook heel mooi. Succes met je tussenjaar en de kansen die het biedt.

 45. Raya

  Super dat je gelukkig bent. Als je aan iets begint dan weet je nooit hoe dit zal eindigen. Wie weet denk je binnen een aantal weken of maanden ‘ha, dat wil ik gaan studeren’. Ofwel ga je voor enkele jaren helemaal niet meer studeren.

  Achja wat ik eigenlijk wou zeggen, als je gelukkig bent dan moet je vooral verder doen met wat je bezig bent ;)

 46. Jacolien

  Oh jeetje, stoppen met je studie is best heftig.
  Maar des te fijner dat je nu kunt doen wat je echt leuk vindt: bloggen!
  En daar wordt ik ook blij van, nog meer leuke artikelen!
  Succes met deze uitdaging en geniet ervan.

Geef een reactie