Blogtips from a successful blogger

Een tijdje terug was ik op een event waar Yara Michels aanwezig was om een korte masterclass over professioneel bloggen te geven. Yara is een van de succesvolste Nederlandse bloggers. Ze begon enkele jaren geleden als modeblogger, maar runt nu  Chapter Friday waarop dagelijks verschillende artikelen verschijnen gericht op succesvolle vrouwen.

Tijdens haar korte masterclass vertelde ze over de ontwikkelingen die ze met haar blog doorgemaakt heeft, en gaf daarbij een heleboel bruikbare tips. Als blogger zat ik natuurlijk op het puntje van mijn stoel en heb ik veel aantekeningen gemaakt. Ik vond haar tips zeer nuttig en deel er daarom graag een paar met jullie. Yara blogt al ruim 5 jaar. Eerst als modeblogger op This Chick’s got Style, maar begin dit jaar maakte ze de omslag naar Chapter Friday. Een platform voor en door succesvolle chicks, met posts over mode en interieur maar ook een heleboel inspiratie voor de business woman.

Tips hoe je het beste voor de dag komt op een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld, of hoe je het beste je drukke agenda kan indelen. Tips die ze veelal uit eigen ervaring vertelt, want Yara is zelf ook behoorlijk succesvol. In haar korte masterclass gaf ze een aantal tips hoe je het meeste uit je blog haalt en zo zelf ook een succesvol blogger wordt.

yara_keytosuccess

Dat bloggen stiekem ook best hard werken is blijkt ook uit Yara’s verhaal. Kernwoorden uit haar ‘key to success’ zijn dan ook ‘doorzettingsvermogen’, ‘research’ en ‘motivatie’. Gelukkig is bloggen vooral heel erg leuk, dus zit het vaak wel goed met die motivatie.

Authenticiteit
Een van de belangrijkste aspecten van een blog is de authenticiteit die de blog uitstraalt. Dit is een combinatie van je persoonlijkheid, passie en expertise. Door wat van je persoonlijkheid door te laten schemeren op je blog zorg je dat mensen zich verbonden voelen met jou. Wanneer jij ook nog eens wat nieuws te vertellen hebt (kennis over een bepaald product, een lekker recept of een verrassende DIY) maakt dat jouw blog nóg interessanter. Als je dit vervolgens allemaal met een enorm enthousiasme vertelt is iedereen binnen no-time fan van je blog!

Bedenk welke kant je op wil met je blog en vind je eigen niche, dit zorgt voor wat meer overzicht. Zelfs als je net als ik over van alles en nog wat schrijft kun je toch in een bepaalde niche vallen: de lifestyleblogs. Ik zorg met terugkomende rubrieken en categorieën dat er toch een soort rode draad in mijn blog ontstaat.

Beeld en Tekst
Zoals het ook in de ‘echte wereld’ gaat: het uiterlijk is vaak minstens zo belangrijk als het innerlijk. Zorg dus voor een mooie en aantrekkelijke layout. De verhouding beeld versus tekst is erg belangrijk. Veel mensen zijn visueel ingesteld, met beeld kun je een verhaal verdiepen en er voor zorgen dat een verhaal beter blijft hangen.

Daarnaast kun je met beeld je blog nog persoonlijker maken. Maak je eigen beeldmateriaal (zo voorkom je ook een factuur van een fotograaf), houd het zelfde formaat en de zelfde bewerkingsmethode aan. Op die manier ontwikkel je vanzelf een eigen stijl waardoor anderen jouw blog nog makkelijker herkennen en onthouden.

Naast het uiterlijk van je blog draait het natuurlijk vooral om de inhoud: je teksten. Niet iedereen is een talentvol schrijver, maar ik geloof wel dat je met een beetje oefenen een heel eind komt. Schrijf de blog die je zelf graag zou willen lezen. Houd het informeel, dit maakt je blog toegankelijker. Zorg daarnaast voor een goede spelchecker: een tekst vol fouten leest niemand graag, daarnaast komt het nogal slordig en ongeïnteresseerd over.

Een leuke tip die Yara gaf en die ik zeker zelf ook toepas, is het lezen van andermans werk. Wil je beter leren schrijven, bekijk dan hoe andere succesvolle bloggers schrijven. Noteer zinnen en uitspraken die je aanspreken om ze vervolgens zelf te gebruiken in je eigen teksten. Gebruik synoniemen om herhaling in je teksten te voorkomen, herhalingen maken een tekst sloom en minder aantrekkelijk om te lezen. Als laatste: lees je teksten na en vraag zo nu en dan om feedback.

kwaliteit

Een publiek opbouwen
Een vraag die vaak gesteld wordt in de bloggerwereld: hoe kom ik aan lezers? Schrijven kan dan nog wel je passie zijn, bloggen zonder feedback van lezers is eigenlijk maar saai. Het allerbelangrijkste is de kwaliteit die je biedt, zoals de quote hierboven ook al zegt. Zorg dat je een goeie, mooie en inhoudelijk interessante blog hebt welke anderen graag bezoeken. Toch zijn er wel bepaalde trucjes waarmee je je lezers aan je bindt.

– Schrijf deelbare content, zoals een lekker recept, een leuke DIY of een artikel met handige tips. Een artikel waar mensen écht wat aan hebben en daarom ook maar wat graag aan anderen aanraden. Op die manier gaat het eigenlijk vanzelf, via mond tot mond reclame.
– Besteed aandacht aan je statistieken. Waar gaan mensen naartoe, welke artikelen worden veel bekeken en welke minder? Op deze manier ontdekte ik dat persoonlijke artikelen hartstikke populair zijn, en ben ik die wat meer gaan doorvoeren op mijn blog.
– Promoot op de juiste plekken. Laat reacties achter bij andere blogs, maar ‘dump’ je link bijvoorbeeld ook op fora of bepaalde facebookpagina’s. En zorg dat je in het ‘offline’ leven altijd je visitekaartjes bij je hebt.
– Gebruik SEO. Zelf ben ik hier ook nog niet zo thuis in, maar probeer ik wel de titels van mijn artikelen af te stemmen op veelgebruikte of voor de hand liggende zoektermen.

coverfoto fb

Social Media
Inmiddels zijn social media niet meer weg te denken, en spelen ze ook een belangrijke rol in en om de blog. Gebruik social media om je blog te promoten, maar ook om ‘m te verdiepen. Ga voor een crossmediale aanpak: plaats op elk soort social media net even wat anders. Gebruik instagram bijvoorbeeld voor een persoonlijk kijkje in je leven, en plaats op facebook zo nu en dan een grappige quote, en bewaar alle DIY-inspiratie op pinterest. Op die manier zijn je social media kanalen allemaal leuk om te volgen en een toevoeging op je blog.

Tot slot
Dan nog het aller belangrijkste: heb plezier. Blog omdat je dat leuk vindt, omdat je vol inspiratie zit en je ideetjes graag met anderen wilt delen. Leuk als je van je hobby je werk kan maken, andersom is een stuk moeilijker!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 33 reacties

 1. Sophie

  Wat een handig blog! Ik weet nu eindelijk -na een jaar, what a shame- waar ik heen wil met mijn blog. Lekker over Nijmegen schrijven, columns en foto dingen. Duurde even dit. En dit gaat helpen. So, thanks! Ik vind je blog trouwens erg mooi en ik lees ‘m met plezier! Keep up the good work dus! :-)

 2. Merel

  Leuk zeg! Goede tips. Yara is een groot voorbeeld voor veel Nederlandse bloggers, denk ik. Met 1 tip ben ik het niet eens en dat is het droppen van je eigen link op Facebookpagina’s. Niks zo irritant als mensen die andermans platform (waar hard voor is gewerkt) gebruiken om hun eigen blog te promoten. Zelf heb ik dat nooit gedaan, omdat ik het eerlijker vind om zelf hard voor mijn netwerk te werken. En als mensen dat op onze pagina of in onze fb-groep doen, verwijder ik het ook.

  1. Ah, nu ik de tekst nog eens over lees staat het er een beetje krom. Beetje nuancering was wel op z’n plaats geweest. Ik vind het ook niet netjes om zo je link te dumpen, dus denk daar niet eens over na. Bij het ‘link-dumpen’ doelde ik echt op plaatsen waar het mag, zoals een ‘plaats de update van je blog’-topic op een forum, of een facebook-pagina waar je ideeën uitwisselt en je links mag delen.

   Ik zou het ook niet op prijs stellen als iemand anders z’n link op mijn facebookpagina zet haha. Maar dat geldt het zelfde voor mensen die hun link in een comment plaatsen – terwijl ze ‘m ook al in het daarvoor bestemde vakje hebben ingevuld..

 3. Tineke

  Hele handige tips, hier heb ik zeker wat aan. Dank je wel dat je dit met ons wil delen! Van Yara kan je denk ik heel veel leren!
  Liefs

 4. Ellis

  Ik ben ook eens bij één van haar masterclasses geweest, inspirerend!

 5. Yara Miora

  Wat een fijne post om te lezen! Nuttige tips en eigenlijk zijn het dingen die je wel weet maar toch nog een keer zo lezen is heel fijn. Wat vind je zelf het lastigste advies om op te volgen?
  Liefs,
  Yaar

  1. Hmm, dat is een goede vraag. Ik zit soms wel een beetje in de knoop met het vinden van een niche, en je daartoe beperken. Ik merk om me heen dat de meest succesvolle blogs hun inhoud hebben afgebakend tot een bepaalde categorie. Daardoor groeien ze heel snel en worden ze een soort expert op dat gebied. Zou dus slim zijn om me ook te focussen op 1 onderwerp, maar ik vind het juist zo leuk dat ik over zoveel verschillende onderwerpen kan bloggen!

 6. Alhoewel ik eigenlijk alles al wist, vond ik het toch heel inspirerend. Het bevestigd mijn eigen gevoel en zet me aan om weer eens goed te kijken of dingen beter kunnen (dat kan uiteraard). Het is inderdaad hard werken maar ik kan me geen leven zonder blog meer voorstellen. :D

 7. Benthe

  Fijne tips in een goed geschreven artikel, daarom lees ik jouw blog zo graag!

 8. Tamarah

  Fijn om deze tips toch nog eens door te lezen. Het helpt weer even herinneren wat belangrijk is en geeft weer een moment tot zelfevaluatie ;-) . Thanks for sharing!

 9. Ruurdje

  Dankjewel voor het delen van deze tips! Meeste had ik al eens eerder voorbij zien komen, maar het is een goede reminder om met sommige dingen aan de slag te gaan of over na te denken :)

 10. Mirne

  Lijkt me heel erg inspirerend om het allemaal van haar te horen!

 11. Anniek

  Ik heb haar toen ook gezien op het blogevent van HEMA, en wauw, wat een topwijf. Heel interessant verhaal!

 12. Lin

  Tof stuk en ik denk dat je met de beste tip hebt afgesloten.

 13. Annemieke

  Wat een goede blog! Ervaringen, ideeën en succes delen, zodat jezelf kan groeien en je anderen kunt laten groeien. Mooi om te lezen. Maar los van de tips, is plezier inderdaad het belangrijkste denk ik. Als je plezier hebt in wat je doet en houdt van je eigen concept, ben je al succesvol.

 14. Jantine

  Hoewel ik ze eigenlijk al kende, vind ik het altijd fijn om dit soort tips nog eens te lezen.

  Ik vind het ook lastig om echt een niche te vinden voor mijn blog. Eerder had ik een stapel blogs, eigenlijk voor elk dingetje waar ik over wilde schrijven. Deze heb ik allemaal bij elkaar geraapt in één blog, omdat het op een gegeven moment lastig werd om bij te houden, teveel blogs, nog wel eens onderwerpen die op zeker twee terecht zouden kunnen, en aan de andere kant voor elk blog nét te weinig te schrijven. Dan maar een bredere (lifestyle- en boeken-)blog, en dat het voor mij ook nog leuk is om bij te houden.

 15. Maartje

  Wat een handige tips! Ik kan er zeker wel een paar gebruiken denk ik. Ik vind het vooral lastig om de onderwerpen waarover ik schrijf een beetje af te bakenen, misschien moet ik ook maar aan terugkerende artikels denken :).

 16. Emma

  Wat leuk dat je de tips van Yara met ons deelt! Heel handig :)
  X Emma

 17. Michelle

  Wat top dat je dit uitgeschreven hebt! Ik heb de notities wel maar miste het eerste mooie plaatje, zoveel tips gaf Yara ;) Leuk om even door te lezen weer!

  XX, Michelle

 18. Wat leuk dat je er een artikel over hebt geschreven! Mijn aantekeningen van de masterclass staan ergens in een notitieboekje, maar ik vond het leuk ze zo nog een keertje snel over te lezen! En zo zie je dat een ander toch ook weer andere dingen opschrijft (die ik weer gemist heb, of op dat moment niet belangrijk vond). :) Fijn weekend! X

 19. Danielle

  Ik weet alle tips en tricks wel, maar nu moet ik nog doorzettingsvermogen hebben ;)

 20. Evelien

  Wat een fijne tips en zo duidelijk uitgelegd! Dankje voor het delen.

 21. instauto

  goed stuk, ik ga het meteen verwerken in me blog instauto.nl nu nog hopen dat je tips werken !

Geef een reactie