DIY: snailmail crafts (+ Fairminds snailmail workshops)

DSC_0931

Vorige week gaf ik je al een kijkje in de Fairminds DYO Mailkit. Een doos vol mooie fair trade en gerecyclede papierwaren en andere snailmail goodies. Fairminds heeft mij gekozen als ‘ambassadrice’ van deze kit, en ik ga in november en december de bijbehorende snailmail workshops verzorgen.

Het leuke van deze workshops? Mee doen is helemaal gratis! Zin in een gezellig avondje ‘knutselen’ met papier, en naar huis gaan met een mooi postpakketje? Schrijf je dan hier in. Om alvast in de juiste sfeer te komen deel ik vandaag wat DIY’s, gemaakt met de DYO Mailkit.

Envelopbrief

DSC_0912
diy1 diy1a

In de kit zit prachtig stevig papier dat perfect is voor het maken van enveloppen. Maar wat nog net iets leuker en origineler is dan een envelop: een envelopbrief! Dat is een envelop en brief in een. Je schrijft in feite de brief aan de binnenkant van de envelop, en deze is zichtbaar wanneer je de envelop open vouwt.

De werkbeschrijving is eigenlijk heel erg simpel: ik gebruikte een envelop-mal uit de Flow die nu in de winkels ligt, maar je kunt ook een oude envelop open vouwen en overtrekken. Omdat dit papier wat donker is plakte ik een lichter blaadje aan de binnenkant waar de brief op wordt geschreven. Dan is het slechts een kwestie van de envelop dichtvouwen et voilá: je envelopbrief is klaar. Ik plakte ‘m dicht met een stukje washitape, zodat je de envelopbrief makkelijk kan openen.

Snailmail Goodies envelopje

DSC_0919 diy2 DSC_0922

Snailmail bestaat naast een brief natuurlijk ook uit allerlei mooie (papieren) goodies. Zelf verstuurde ik meestal een klein evenlopje mee met iets kleins: een zakje thee, mooie vintage postzegels of bijzondere stickers.

Om de verrassing nog iets groter te maken, versierde ik de binnenkant van de envelop. Ik gebruikte de bedrukte oude kranten uit de kit, deze vond ik goed passen bij het airmail envelopje. Ook hier is de werkbeschrijving simpel maar het effect erg leuk: vouw de envelop voorzichtig open, trek deze over op het krantenpapier en plak dit aan de binnenkant van de envelop. Plak vervolgens de envelop weer dicht en vul ‘m met goodies!

Nu gebruikte ik papier wat paste bij de envelop, maar het is ook een leuk idee om een hele saaie standaard envelop te nemen en daar een felgekleurd papier of papier met een mooi patroon in te plakken.

Book of Notes

DSC_0923 DSC_0924 DSC_0925 DSC_0927

Het leuke aan post: je kunt bijna alles per post versturen, als er maar een postzegel op zit. Zo verzond ik ooit een kaart van 2,5 bij 2,5 centimeter. Het was een klein risico, maar hij kwam aan!

Een ‘Book of Notes’ is een ander leuk alternatief op een gewone envelop. Het is een brief in de vorm van een boekje, die je dichtbindt met touw. Postzegel er op en hij kan mee met de post.

Ook hier plakte ik een schrijfvel op het papier, en ik gebruikte het ‘snailmail goodies’ envelopje om daar goodies en kleine briefjes in te doen. Ik stak er nog wat mooie papieren in en bond het ‘boekje’ vervolgens stevig dicht met lint uit de kit. Zo’n dichtgeknoopt ‘boekje’ is toch veel mooier dan een gewone envelop?

Label kaart

DSC_0928 DSC_0929 DSC_0930

Ik houd van eenvoud en simplistische designs. In de kit zitten enkele blanco kraftpapieren kaarten die je zelf kunt pimpen. Ik vind kraftpapier altijd een industriële look hebben, dus besloot ‘m te pimpen met mijn Dymo labelmaker voor een extra industriële look.

Ik kocht mijn labelmaker bij Granit in Zweden, maar Hema heeft tegenwoordig ook zulk labelmakers met stickerlint in allerlei kleurtjes. Vervolgens is het simpel: bedenk een quote en typ deze in op je labelmaker. Even op plakken en klaar. Super simpel, maar wel heel stijlvol!

Snailmail Workshop

Dit soort snailmail DIY’s, maar ook nog veel meer (kijk voor inspiratie op mijn oude brievenblog) zullen we ook op de snailmail workshops gaan maken. Denk aan een lange tafel vol papierwaren, stempels, stickers, linten, goodies.. Alles om een mooi snailmailpakketje te maken voor een bijzonder iemand. En dat natuurlijk onder genot van een grote kop thee en heel veel Tony Chocolonely chocola.

Zie het als een gezellig avondje knutselen tijdens de donkere wintermaanden. Zin om mee te doen? De workshops zijn helemaal gratis! Er is wel een limiet aan deelnames, wil je zeker zijn van je plekje schrijf je dan alvast online in. De workshops zullen vanaf 19 november elke woensdag (18:00) en zondag (17:00) plaatsvinden in Utrecht. Hopelijk zie ik jullie dan!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Fairminds

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Anniek

  Wat tof dat jij een soort van ‘ambassadrice’ wordt, en de workshops gaat verzorgen. Past echt bij je! Alleen de DIY inspiratie mis ik nog een beetje, ik ben best wel benieuwd wat zo’n snailmail workshop in gaat houden!

 2. Anne

  Wat leuk om als ambassadrice te zijn gevraagd voor Fairminds! Ik heb me meteen ingeschreven voor een workshop. (Krijg je er een bevestigingsmail van?)

  1. Wat leuk dat je komt! Ik geloof dat dat wel de bedoeling was, maar ik hoorde dat er vandaag een fout in het systeem zat. Je inschrijving is in ieder geval in goede orde ontvangen ;-)

 3. Tessa

  Dat klinkt echt heel tof! Wat gaaf dat je ambassadrice bent!
  Liefs, Tessa

 4. Goh, die workshops lijken mij echt interessant, maar aangezien ik vanuit België moet komen is een avond voor mij niet haalbaar.

 5. Jolijn

  Ik krijg helemaal zin om te gaan knippen en plakken! Samen met twee vriendinnen hebben we ons ingeschreven voor de workshop, maar geen bevestigingsmail ontvangen. Hoop dat onze inschrijvingen wel goed zijn ontvangen!

 6. Arjanne

  Leuk leuk! Ik heb me ingeschreven hoor! Samen met een vriendin! Ik ben benieuwd!

 7. Anneleen

  Wat ben jij creatief! Jammer dat ik in België woon en Utrecht best ver weg is…anders kwam ik zo’n workshop graag volgen!

Geef een reactie