Fairtrade week 2014

DSC_0932

Vandaag start de Fairtrade Week, een initiatief van Max Havelaar Fairtrade met dit jaar alweer de achtste editie. In de Fairtrade Week staat Fairtrade centraal, met veel aanbiedingen in de supermarkt maar ook met interessante lezingen en workshops. Op die manier raken we allemaal wat meer bekend met Fairtrade.

Eerlijk gezegd was ik een paar jaar terug ook nog niet zo op de hoogte van de Fairtrade wereld. Het assortiment was nog niet zo uitgebreid en ik vond het als student zijnde eigenlijk best duur. Inmiddels is er een hoop veranderd, en ben ik ook fairtrade-fan. Om de start van de Fairtrade Week te vieren zette ik wat leuke weetjes en feitjes over Fairtrade op een rij.

Groei
Fairtrade groeit ontzettend, elk jaar komen er meer producten en producenten bij. Inmiddels liggen er in Nederland ruim 1800 Fairtrade producten in de schappen. Wereldwijd zijn dat er maar liefst ruim 28.000! Dat zijn een heleboel eerlijke alternatieven voor bijvoorbeeld chocola, bananen en koffie. Dat zijn namelijk ook de grootste Fairtrade producten, waarvan alleen koffie al 60% van de verkoop vormt.

Koffie
Koffie is booming, koffietentjes schieten uit de grond als paddenstoelen maar ook thuis wordt steeds meer aandacht besteed aan een goed kopje koffie. Bijvoorbeeld een Fairtrade kopje koffie! Afgelopen jaar werd er door supermarkten 5,2 miljoen kilo aan Fairtrade koffie verkocht, wat neer komt op zo’n 2 miljoen kopjes koffie per dag. Dan tel ik nog niet eens alle pumpkin spice lattes en frappuccino’s van Starbucks mee, want ook die zijn allemaal Fairtrade gecertificeerd.

fairtrade

Fairtrade Week
Vandaag start de Fairtrade Week, in deze week staan Fairtrade producten centraal. Zo is er een speciale folder met alle Fairtrade aanbiedingen van verschillende supermarkten. Naast verschillende supermarkten doen ook Hema en de wereldwinkels mee met leuke acties.

Nog meer Fairtrade
Later deze week komt er een speciale studentfood editie online in het teken van Fairtrade koken, want ook dat kan low budget & student-proof. Ook super leuk: ik geef een kijkje achter de schermen bij mijn eigen baantje: Starbucks. Die pumpkin spice latte die jullie allemaal zo graag drinken heeft namelijk een lange – en eerlijke!-  weg afgelegd. Ik ging op onderzoek uit naar het verhaal er achter.

Deze week staat dus een beetje in het teken van Fairtrade, ik hoop dat jullie het leuk vinden en net als ik een heleboel nieuwe dingen leren. Zo maken we samen de wereld een stukje mooier :-)

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Max Havelaar Fairtrade.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. Anne

    Ik ben benieuwd naar je fairtrade studentenfood artikel! Ik kan praktische fairtrade tips namelijk stiekem best goed gebruiken..

  2. Ik wist helemaal niet dat er een fairtradeweek is elk jaar. Wat goed! En die gerechten zijn helemaal top, daar kan iedereen wel wat mee, niet alleen studenten :)!

  3. Merel

    YAAAY Fairtradeweek! Toch een beetje een feestje :) Ik ben heel benieuwd naar je Starbucksverhaal! x

Geef een reactie