How to deal with stress?

Zoals ik in mijn diary al vertelde heb ik het de laatste tijd erg druk. Vaak druk met leuke dingen, maar daardoor kan ik me soms toch een beetje ‘overwhelmed’ voelen en schiet ik in de stress. Zoveel dingen te doen, en zo weinig tijd!

Dit komt deels door mijn eigen chaotische en rommelige persoonlijkheid, inmiddels heb ik geleerd hoe ik het beste met dit soort stress kan omgaan. Ik ben vast niet de enige die af en toe te veel leuke dingen en te veel deadlines in te weinig tijd plant. Vandaag mijn tips en trucjes die ik toepas wanneer de stress er in schiet, wellicht hebben jullie er ook wat aan.

1. Adem in, adem uit
Stap 1 is rustig worden. Wanneer je een acute paniekaanval krijgt heb je geen overzicht meer en neem je verkeerde beslissingen. Je wilt waarschijnlijk meteen actie ondernemen (want je hebt al zo weinig tijd!), maar neem even een minuutje om je op je ademhaling te concentreren. Als je wat meer tot rust gekomen bent kun je met een helder hoofd nadenken en dingen op een rijtje zetten.

2. Relativeer
Dit is misschien wel de belangrijkste en tegelijkertijd ook de moeilijkste stap. Ik herhaal voor mezelf altijd de volgende ‘mantra’: Kun je er iets aan doen? Zo ja, stop met zorgen maken en onderneem actie. Kun je er niets aan doen? Dan heeft zorgen maken ook niet zo veel nut.

Dit is natuurlijk nogal kort door de bocht en makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is op veel dingen toepasbaar. Zo maak ik me wel eens zorgen (al is zorgen een groot woord) over de reacties van anderen op mijn blog. Maar in principe ligt dat niet bij mij en kan ik daar ook niet zoveel aan doen. Behalve dan leuke en goede artikelen schrijven, zodat het voor mijn gevoel in ieder geval goed zit.

Zelfde geldt wanneer je je zorgen maakt over iets wat hoe dan ook gaat gebeuren, zoals een toets of een belangrijke afspraak. Gewoon over je heen laten komen, beter dan je best kun je niet doen!

3. Plannen
Wat bij mij enorm helpt wanneer ik het overzicht kwijt ben is het opschrijven van alles wat er door mijn hoofd gaat. Een soort mindmap, ik schreef hier eerder al een uitgebreid artikel over. Vaak kom je er dan achter dat je al een heleboel kan wegstrepen, en blijven er maar een paar belangrijke dingen over op je to do-lijstje.

Voor mij werkt het goed om alles in te plannen. Hoeveel tijd heb ik nog over om een deadline te halen? Deel deze tijd overzichtelijk in en plan vooral niet te strak, dat geeft alleen nog maar meer stress wanneer je je eigen deadlines niet haalt. Houd een agenda bij en schrijf daar al je afspraken in, zo voorkom je dubbele afspraken. Houd daarbij ook rekening met vrije tijd, soms is het fijn om even helemaal niets te moeten.

4. Leer ‘nee’ zeggen
Ook dit is voor sommigen een moeilijke stap, maar dit kan zoveel wonderen doen voor je eigen rust. Ik ben een sociaal en behulpzaam persoon, en ben altijd wel in voor een drankje en help je graag bij bijvoorbeeld het bedenken van een blog. Ik vind dat namelijk heel erg leuk, waardoor ik automatisch ja zeg zonder m’n agenda goed te checken.

Inmiddels heb ik wel geleerd nee te zeggen, zelfs als de afspraak al staat. Het is nooit leuk om af te zeggen, maar soms moet je aan jezelf denken. Wees eerlijk en zeg dat je even wat rust nodig hebt en kom met een nieuw voorstel. Zelfs als je een belangrijke afspraak of deadline hebt maar je gewoon even tijd voor jezelf nodig hebt mag je best nee zeggen. Je hoeft niet altijd druk bezig te zijn

5. Neem tijd voor jezelf
Dit brengt ons ook bij het laatste punt: neem tijd voor je zelf! Maak je hoofd zo nu en dan leeg en zorg dat je weer helemaal opgeladen bent. Even een dag zonder huiswerk en to do-lijstjes.

Voor de een is dit lekker chillen op de bank met een zak chips, bij mij werkt het soms ook goed om heel hard mee te zingen met m’n favoriete 90’s hits ;-)

Wees vooral niet te perfectionistisch en te streng op je zelf. Zo probeer ik elke dag een artikel klaar te hebben staan, maar als er iets tussenkomt vind ik dat eigenlijk ook geen ramp. Mijn archief is groot ;-)

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben, en ben ook erg benieuwd naar jullie tips. Wellicht heb ik er zelf ook nog iets aan!

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 25 reacties

 1. Dina

  Hele goede tips! Het is gewoon heel erg vervelend als het soms allemaal even te veel van het goede is (erg herkenbaar).

 2. Marloes

  Hele fijne tips en erg herkenbaar. Ik ben nu ook druk bezig met ontstressen! Dus ik kan je tips goed gebruiken. Het opschrijven helpt mij ook heel erg!

 3. Anneleen

  Goede tips! Ik heb ook veel werk voor school en ik moet nog even aan het schoolritme wennen… Ik ga deze tips proberen te gebruiken! Ik maak ook altijd een to do lijstje, ik ben dan altijd zo blij als ik dingen kan afstrepen! :)

 4. Lauriëtte

  Hele goede tips! :) Leuk om te zien dat ons mantra op elkaar lijkt! Ik denk ook altijd, kan ik er iets aan doen? Zo ja, doe het dan. Kan je er niks aan doen? Nouja, het is wat het is :)

 5. Mariët

  Fijn artikel! Toevallig zei ik gisteravond een afspraak voor vandaag af, waar ik echt wel zin in had, maar wat me gewoon even teveel werd. Ik vind dat zó moeilijk! Maar ben heel blij dat ik het gedaan heb.

 6. Gerda

  Goed artikel en zeer herkenbaar ;-)…………

 7. Leonie

  (Er staat een klein foutje in, namelijk ‘neem’ ipv ‘onderneem’ actie ;)) En hey, wat grappig want ik schreef kortgeleden een soortgelijk artikel. Fijne tips, al paste ik de meeste zelf al toe, het is toch altijd even goed om eraan herinnerd te worden dat ik nu eigenlijk aan een deadline zou moeten werken… haha!

  1. Oh goed dat je het zegt. Ik lees altijd over mijn eigen fouten heen (zag nu nog wat type fouten staan haha), vind het fijn als anderen me er op wijzen.

   En ik ben benieuwd naar jouw tips. Ga ze snel opzoeken!

 8. Amber

  Goeie tips, ik vind het ook nog altijd moeilijk om nee te zeggen tegen mensen!

 9. Heel interessant allemaal. Ga zeker een paar dingen toepassen, vooral betere planning, want ben de laatste tijd weer flink aan het stressen.

 10. Sabrina

  Ah wat een fijne tips! Ik probeer ook om het principe van ‘laat het maar over je heen komen’ toe te passen, geeft veel rust! Ik zou willen dat ik dat vroeger ook had gedaan, toen kon ik echt een weekend lang stressen omdat ik die maandag bij gym de handstand moest doen, haha (:

 11. Fleur

  Fijne tips! De tentamenweken gaan er bij mij weer aankomen, dus ik zal ze dan zeker nodig hebben, haha!

 12. marjan

  In de speciale uitgave van de Flow “Mindfullnes” staan ook nog hele fijne en bruikbare tips zonder dat ze extra tijd kosten.

 13. Merel

  Thanks voor dit artikel. Precies waar ik even behoefte aan had. Same here. Dat gevoel van ‘overwhelmed’ zijn, dat herken ik helemaal. Nee leren zeggen is echt iets wat moet groeien. Soms moet ik zelfs nee zeggen tegen dingen die me heel leuk lijken. Of leken, toen ik het aan het afspreken was. Maar op het moment dat het er dan op aan komt, kan je soms ineens denken: nee, ik wil niet. Ik heb geleerd om daar ook maar gewoon eens aan toe te geven. Een afspraak afzeggen, de kaarsjes aansteken en met een dik vest op de bank gaan hangen met een boek of mijn favoriete serie. Computer uit, telefoon even weg. Klinkt heel kneuterig allemaal, maar dat is het enige dat helpt. Letterlijk ontstressen!

 14. Manon

  Fijne tips, nee zeggen en tijd nemen voor jezelf is soms echt belangrijk :)

 15. Mylène

  Het is net alsof je weet dat ik dit nu nodig heb ;) Zoveel dingen aan mijn hoofd. Maar gelukkig ben ik zelf ook van de to do-lijstjes. En inderdaad, vaak kun je dan al veel doorstrepen. En dat geeft me alleen maar rust.

Geef een reactie