Low budget traveling: Airbnb

Ik ben dol op reizen, met name citytrips waarbij ik me onderdompel in de lokale cultuur en als een echte ‘local’ langs alle hotspots ga. Daarom boek ik altijd het liefst een verblijf via Airbnb: de beste plekjes én low-budget. Bij Airbnb verblijf je namelijk bij een particulier. Dat kan een heel appartement zijn, maar ook slechts een kamer in een huis.
Vandaag meer informatie over het boeken via Airbnb: waar moet je op letten, wat zijn de voordelen (en nadelen?) én ik geef jullie een kijkje in mijn favoriete Airbnb appartementen.

Het prachtige appartement waar ik in Ibiza verbleef (voor slechts €35 per nacht!).

Huren en verhuren
Airbnb is in 2008 opgericht, en is sindsdien enorm gegroeid. Naast Airbnb bestaat er nog een soortgelijke site genaamd Wimdu. Met beiden heb ik goede ervaringen en kan ik van harte aanraden. Vandaag ga ik iets verder in op Airbnb.

Het werkt eigenlijk heel simpel: heb je een mooi appartement, maar ben je elk weekend bij je ouders? Of heb je een groot huis met een lege logeerkamer? Of misschien heb je een heel appartement over omdat je bij je vriend bent ingetrokken? Het komt er in ieder geval op neer dat je een extra slaapruimte over hebt welke je kan verhuren. Airbnb is de oplossing!

Via Airbnb.com maak je een advertentie aan over de betreffende woonruimte. Plaats wat mooie foto’s, vertel iets over de voorzieningen en bepaal een prijs. Vervolgens kunnen anderen jouw woonruimte huren als vakantieverblijf.

Prachtig huis in Barcelona, met een bijbehorend prijskaartje (à €300 per nacht).

Voorwaarden en veiligheid
Als verhuurder neem je een bepaald risico door vreemden in huis te nemen. Zeker als je ze toegang verschaft tot de woonkamer waar ook jouw persoonlijke spullen liggen. Voor de huurder ligt er eveneens een risico: je betaalt vooraf, en het is maar de vraag of de woonruimte echt bestaat.

Persoonlijk denk ik dat dat de kracht is van diensten zoals Airbnb: door beiden een stukje vertrouwen te geven maak je er iets moois van. Daarnaast doet Airbnb er alles aan om het zo veilig en zeker mogelijk te stellen. Zo moeten profielen worden geverifieerd met telefoonnummers, bestaat er de mogelijkheid om geld terug te vragen en proberen ze elke advertentie zelf te bezoeken. Daarnaast kunnen bezoekers een recensie van hun verblijf achter laten, waardoor je een eerlijk beeld kunt krijgen van de kwaliteit.

Huis met geweldig interieur in Seattle.

Een verblijf boeken
Het boeken van een verblijf wijst zich eigenlijk vanzelf. Je maakt een account aan en zoekt op locatie. Nadat je een advertentie hebt gevonden naar jouw smaak, kun je boeken zoals elke andere boekingssite. Je kies je reisdata en maakt de boeking rond door te betalen.

Op dit moment kan betalen alleen nog met creditcard of Paypal. Zelf gebruik ik altijd Paypal, en veilige en gratis betaalservice waardoor een creditcard bijna overbodig wordt.

Het leukste aan reizen op deze manier is dat je in een echt huis zit. Geen onpersoonlijke hotelkamer, maar gezellige kamers of appertementen vaak op de mooiste plekjes in de stad. Zo voelt het net alsof je er echt woont. Daarnaast kan je host vaak extra tips en leuke adresjes doorgeven, en je hebt gelijk al een bekende in de nieuwe stad.

Slapen voor  €50 per nacht in hartje Parijs? Dat kan in deze studio.

Kortingscode
Enthousiast geworden, en wil je nu ook zo snel mogelijk een goedkoop reisje boeken? Of heb je een kamer leegstaan en wil je daar wat geld aan verdienen? Ik mag je korting geven op je eerste verblijf of verhuur. Als je je hier aanmeldt, krijg je €19 korting op je eerste boeking en maar liefst €57 korting op je eerste advertentie als verhuurder. Wanneer je zelf bent aangemeld kun jij anderen ook weer korting geven.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 18 reacties

 1. Melissa

  Mooie adresjes!
  Ik vind zelf Wimdu handiger: gewoon betalen met ideal en de verhuurder krijgt het geld pas nádat jij weer vertrokken bent. Zo weet je zeker dat de advertentie echt is, want als jij voor een dichte deur komt te staan krijgt de verhuurder simpelweg niets van Wimdu.

 2. Linda

  Afgelopen zomer voor het eerste gebruik van gemaakt en goede ervaringen mee! Heel handig en weer eens wat anders dan een hotel.

  @Melissa, bij Airbnb krijgt de verhuurder volgens mij ook pas geld als jij er bent!

 3. Eva

  Super leuk artikel! Want ik heb toevallig gisteren een mooie kamer in London geboekt bij Airbnb! De eerste keer dus ik ben heel benieuwd :)

 4. nenacecilia

  Heel leuk dat je het eens oplijst. De meeste appartementen of studio’s zien er natuurlijk niet uit zoals degene hierboven. Het was voor ons echt zoeken naar een deftige kamer of studio in Barcelona… Uiteindelijk zijn we toch maar voor een hotel gegaan omdat we absoluut parking nodig hadden en enkel bnb’s buiten het centrum konden dat aanbieden. Het zal dus voor een andere keer worden (:

 5. Ik verblijf ook alleen nog maar in airbnb’s, het is zoveel gezelliger in een eigen huis! Maar ik heb wel geleerd alle recensies te lezen. Zo bleken we eerst door de woonkamer (letterlijk tussen tv en bank) lopen om bij de trap te komen naar onze verdieping. Dit stond niet in de advertentie, maar wel ergens tussen de recensies op pagina drie (kwamen we later achter). Ik hou wel van een beetje privacy en voelde me daar wat ongemakkelijk bij. De mensen waren overigens wel heel aardig. ;)

 6. Angelina

  Leuk artikel! Ik ga volgend jaar voor het eerst via Airbnb, ben heel benieuwd!!

 7. Manon

  Oh dit is leuk! Ik ga het zeker onthouden, super tip!

 8. Ik ben een echt AIRBNB fan! Je komt op heel bijzondere plekken en je hebt meer het gevoel dat je je echt onderdompelt in een stad. Prettige bijkomstigheid is dat het heel betaalbaar is en je enorm gastvrij ontvangen wordt. Ik ben het met Olga eens…. lees altijd goed de recensies voordat je boekt. Leuke post!

 9. Chantal

  Er zitten inderdaad mooie ruimtes met een mooi prijsje bij. Goede tip!

 10. Julia

  Ik ben een paar weken geleden voor het eerst met Airbnb ergens geweest. Heel goed bevallen! We vonden het vooral heel leuk om persoonlijke tips te krijgen.
  Ik had trouwens in eerste instantie mijn eigen profiel niet ingevuld, maar we kregen een reactie van de verhuurders dat ze graag wilden dat we dat wel deden. Zij maakten dus zelf echt een selectie qua gasten! Zij vertelden trouwens ook dat het bedrijf Airbnb overal professionele fotografen heeft zitten die zorgen voor mooie foto’s.

 11. Demi

  super goede tip! misschien leuk voor mijn volgende reisje (:

 12. Fleur

  Helaas doet de link het niet naar de 19 euro korting op je eerste boeking. Ik vind Airbnb trouwens echt fantastisch en boek er ook bijna altijd!

 13. Airbnb is leeeeuk!! Ik ben echt fan van dit concept, en doe tegenwoordig geen stedentripjes meer in hotels. Schreef er laatst ook een blogje over, waarin ik mijn ervaringen op een rijtje zette :).

Geef een reactie