Studentfood: fairtrade

DSC_0952

Het is alweer even geleden sinds ik de vorige editie van studentfood schreef. Op dit moment studeer ik niet en ben ik dus officieel geen student, maar ik kook wel mijn eigen maaltjes en leef wel als de gemiddelde student. Vandaar dat ik gewoon door ga met de studentfood artikelen!

Eerder schreef ik al over de ‘shelf life‘ van producten en hoe je een week lang kan eten van €10. Vandaag weer een bijzondere editie, geheel in het teken van de Fairtrade Week. Als student kook je graag low budget, en ben je misschien minder bezig met duurzaam en fairtrade eten. Maar het een hoeft het ander helemaal niet uit te sluiten!

Sinds enkele jaren heeft Lidl een fairtrade huismerk, genaamd Fairglobe. Op die manier kun je voordelig én fairtrade boodschappen doen. Ik besloot een van mijn favoriete maaltjes na te maken met de producten van Fairglobe.

Fairglobe

Ik geloof dat de meeste mensen wel weten wat het Fairtrade keurmerk inhoudt, maar ik zal het nog even kort samenvatten: alle producten met het officiële en onafhankelijke Fairtrade keurmerk garanderen een eerlijke handel. Dit betekent onder andere dat boeren een eerlijke en minimale prijs krijgen voor hun product, onafhankelijk van de spelingen van de markt. Daarnaast is het belangrijk dat arbeiders onder goede omstandigheden werken (dus geen kinder- of dwangarbeid) en wordt er geïnvesteerd in de ontwikkeling van de lokale bedrijven. Dat allemaal voor een betere wereld.

Ook Lidl heeft fairtrade producten in het assortiment. Het is even zoeken in de winkel naar de producten van Fairglobe. Ze staan niet allemaal in een schap, maar gewoon tussen de andere producten. Zo vind je de fairtrade koffie bij de andere koffie, en de fairtrade chocola bij de repen chocola. Best logisch eigenlijk.

Dat fairtrade niet duur hoeft te zijn wordt snel duidelijk: zo scheelt een kilo fairtrade rijst slechts 0.20 cent met gewone rijst (1,59 versus 1,39). Ter vergelijking: huismerk rijst van Albert Heijn kost 2,10 euro per kilo. Fairtrade is dus zelfs voordelig!

Helaas is het assortiment van Fairglobe nog niet heel erg uitgebreid. De belangrijkste en ook de meest verkochte fairtrade producten zoals koffie, thee, chocola en rijst zitten wel al in het assortiment. Hopelijk wordt dit binnenkort nog verder uitgebreid.

DSC_0953

Recept

Dan het recept, een van mijn favoriete snelle maaltjes welke toch nog enigszins gezond is. Het is een wokrecept met rijst, kip (of natuurlijk kipstuckjes), verse spinazie, wortel en (kastanje) champignons. Met als geheim recept het kruid Ras el Hanout. Dit staat zo op tafel, bevat veel groentes en krijgt een bijzonder smaakje door de Ras el Hanout.

Ingrediënten (o.b.v. 2 personen)
200 gr rijst
1 rood uitje, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
150 gr kipfilet, in stukjes
350 gr spinazie
200 gr (kastanje) champignons
3 à 4 wortels in halve plakjes
peper, zout en Ras el Hanout naar smaak

Bereiding
Kook de rijst volgens de beschrijving op de verpakking. Snijdt ondertussen het uitje en de knoflook en fruit deze in de pan. Gooi de kipfilet erbij en bak deze gaar. Voeg de partjes wortel en champignon toe (houd je van wat knapperige wortel, voeg deze dan na de spinazie toe) en blijf roerbakken. Voeg vervolgens de spinazie in handjes toe. Ondertussen zal de rijst klaar zijn, giet deze af en laat het goed uitlekken. Vervolgens mag dit bij de spinazie in de pan. Roer het geheel goed door en kruid naar smaak.

Uiteindelijk wordt het een beetje een rijstprakje, lekker studentikoos maar heerlijk en voordelig! En dit keer dus ook fairtrade, want in plaats van gewone rijst gebruikte ik fairtrade rijst van Fairglobe.

DSC_0959

Fairglobe Foodbox

Deze week is het Fairtrade Week, wat inhoudt dat verschillende supermarkten flinke kortingen hebben op hun fairtrade assortiment. Zo ook Lidl: alle Fairglobe producten hebben deze week 25% korting.

Maar om het nog allemaal wat leuker te maken: ik mag 3 pakketten weggeven met fairtrade producten van Fairglobe. Zo kun je zelf alles proberen! Ik waarschuw je alvast: die reep chocolade op de foto was binnen no-time op. Zo lekker!

Om mee te dingen naar de prijs hoef je niet per se een student te zijn. Laat in een comment weten of je meedoet, wie weet heb jij volgende week zo’n pakketje in huis.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Max Havelaar Fairtrade

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 53 reacties

 1. cheyenne

  wat tof! ik doe mee :) nooit geweten dat lidl een fairtrade merk heeft. dat recept klinkt ook echt heerlijk, denk dat ik ‘t deze week eens ga maken! net toevallig een nieuw potje ras el hanout gekocht :D
  xo, cheyenne

 2. Anneleen

  Lijkt me een lekker receptje! Ik wist dat ze bij Lidl deze producten hebben, ik ga eens een kijkje nemen!

 3. Saskia

  Leuke actie en doe graag mee met de winactie. Recept ga ik deze week een proberen, ziet er goed uit.

 4. Arjanne

  Leuk! Ik ga eens letten op die fairglobe producten, ik woon namelijk boven de Lidl :). Ben benieuwd naar de chocolade, want die van Lidl zelf vind ik niet zo lekker.. En ik ga zeker je recept proberen! Ik hou van ras El hanout, ik gebruik het in een super lekker lasagne recept met spinazie en geitenkaas :)

  1. Ik vind hun eigen chocolade ook nooit zo super. Deze was heel erg vol van smaak en lekker dun (om de een of andere reden eet dat lekkerder, zo’n dun plakje haha). Ben benieuwd naar je recept, ik gebruik Ras el Hanout eigenlijk alleen door wokgerechten.. Dus als je ‘m wilt delen? ;-)

 5. Daphne

  Oh tof, ik doe mee! Wat grappig trouwens, ik wist dat de AH ook alle Fairtrade-producten in de aanbieding heeft omdat ik zondagavond drie uur lang alle promotiekaartjes heb moeten ophangen. Wist echter niet dat het een landelijk iets was!

  1. Ja het is een hele week, die dit jaar alweer voor de 8e keer wordt gehouden. Naast Albert Heijn en de Plus etc doen dus ook goedkopere supermarkten zoals de Lidl mee. Toch wel fijn ;-)

 6. Ellie

  Great post! As a student, I know how hard it is to balance a low budget, good quality ingredients and good sources. Lucky for me, there are farmer’s markets all around where I live, so I try to buy local produce. Where I don’t though, it’s always great when cheaper supermarkets do offer fair trade products.

 7. Mirne

  Receptje klinkt lekker! Wat erg dat ik niet eens wist dat Lidl dat had, doe er toch regelmatig boodschappen. Ik doe graag mee!

 8. Merel

  Wat een fijne post! Ik ben echt zo blij dat je ook bij de Lidl fairtrade producten kan krijgen. Veel mensen roepen toch al snel: ja maar dat is duur! en: die producten vind je alleen bij de luxe supermarkt! echt niet :)

 9. Irene

  Oh ik doe mee! Receptje ziet er echt suuperlekker uit! Ben heel erg benieuwd naar de producten van Lidl en ze zijn helemaal niet duur blijkbaar!

 10. Lotte

  Geen student, wel bijstandstrekker (tegen wil en dank), dus ook iemand die op de kleintjes let. Waar ik dan weer niet op let zijn de fairtrade producten, omdat die in mijn beleving vaak toch duurder zijn. Volgende keer toch eens wat beter opletten als ik bij de Lidl kom. En ik doe graag mee met deze winactie. Ik ben wel benieuwd naar deze producten. :)

  1. Fairtrade is geloof ik vaak ook duurder, omdat er dus een eerlijke prijs naar de boer gaat die het product produceert. Ik was ook verbaast dat Lidl de producten toch voor een mooi prijsje heeft.

 11. Nienke

  Oeeh klinkt lekker! Ik woon in een studentenhuis met 11 anderen, en ik heb ooit geprobeert 1 dag in de week vega te koken/eten.. Dat vonden ze niet zo leuk. Misschien lukt fair trade beter :)

 12. Sabrina

  Klinkt lekker zeg! Ik heb vandaag nog even fairtrade snacks ingeslagen voor de toetsweek, haha (: Ik doe graag mee aan de winactie!

 13. Wat een lekker studentenrecept, ga ik zeker eens uitproberen!
  Gave winactie, ik doe graag mee.
  Lieve groet, Rensina

 14. Ziet er een lekker en gezond receptje uit. Kom vrij regelmatig in de Lidl en ben heel benieuwd naar de producten van Fairglobe, dus ik doe graag mee met deze winactie.

 15. Hesteranne

  Ik probeer zelf altijd ook zoveel mogelijk fairtrade producten te kopen maar soms vind ik het echt te duur. Ik zal ook eens bij de Lidl kijken, daar kom ik eigenlijk nooit.

 16. PS by Dila

  Om eerlijk te zijn eet ik bijna nooit fair trade, behalve op mijn werk dan. Best slecht, en zou er wat vaker op moeten letten.

  1. Ik moet zeggen dat ik het ook nog wel lastig vind hoor. Het is makkelijker om met kleine stapjes te beginnen. Zo koop ik zelf alleen nog maar fairtrade chocola. Dat is makkelijk verkrijgbaar en ook niet veel duurder. Als je zo een voor een je producten ‘inwisselt’ is het ook niet zo’n grote stap.

 17. Amber

  Jaaa, nog meer fairtrade! Ik doe graag mee

 18. Marina

  Ik doe zeker mee met deze toffe actie! De fairtrade producten van Lidl zijn echt top en inderdaad helemaal niet super duur!

 19. LL

  Fairtrade is altijd fijn! Ik doe graag mee.

 20. Bibi Flothuis

  Ik maak heel graag kans op dit pakket!! Ik ben een huismoeder en we doen het met één inkomen. Een bewuste keuze, maar hierdoor moeten we wel goed op ons budget letten. Ik koop heel vaak onze boodschappen bij de Lidl maar moet eerlijk bekennen dat ik deze producten niet ken of nog niet geprobeerd heb. Hoewel wij erg pro-faitrade zijn, lukt het ons vanwege budget niet altijd om uitsluitend fairtrade te kopen. Door jouw blogje ben ik me bewuster geworden dat bij de budget-super ook Fairtrade te krijgen is en als je de prijzen omzet naar kiloprijzen of vergelijkt met grotere supermarktketens de kosten eigenlijk wel meevallen! Bedankt voor deze tip dus :) Wij gaan hard duimen en hopen dat we binnenkort aan de slag mogen met dit lekkere pakketje :)

 21. maaijke

  Ik doe graag mee, ook om andere te tippen (verbeter de wereld begin bij jezelf opvoeding ;-) ). Geen zondagochtend ontbijtje zonder de Fair Globe jus’d Orange van de Lidl! ZALIG! hartelijke groet Maaijke

 22. Eva Narcisz

  Ik ga het recept zeker binnenkort uitproberen. Heerlijk ! Ik doe graag mee met deze heerlijke winactie en maak graag kans op dit fair trade pakket. Ik heb meerdere favoriete fair trade momenten , s’morgens lekker wakker worden met een heerlijke kop fair trade koffie, in de middag even genieten van Tony’s chocolonely, mijn favoriete chocolade, zoooooo heeeeeeeeeeeerlijk , je kan er geen genoeg van krijgen . En s’avonds genieten van een goed glas fair trade wijn . Fair trade heeft heerlijke en kwalitatief hoogstaande producten daarnaast draag je bij aan een betere wereld en dit geeft iedereen toch een goed gevoel.Bedankt voor de mogelijkheid om dit eerlijke en heerlijke pakket te winnen en nog een fijne dag gewenst . Groetjes, Eva

 23. Elaine

  Wat leuk om jouw recepten te lezen. Een ware inspiratie voor deze student, gezien ik het belangrijk vind dat eten op eerlijke wijze is verkregen. Maar het is ook prettig dat het niet eens veel duurder is dan de gewone producten, een goed idee dus om voortaan de fairtrade producten bij Lidl te kopen.
  Enneh, ik doe mee met je weggeefactie!

  Succes!

 24. Lisanne

  Leuk en goed initiatief! Als student koop ik fairtrade eigenlijk alleen in de aanbieding. Zeker chocoladerepen sla ik dan massaal in. Maar ik wist niet de de Lidl ook fairtrade heeft, een goede reden om af en toe eens om te fietsen om daar goedkoop mijn voorraad in te slaan! Een mooi begin van mijn voorraad zou natuurlijk met de weggeefactie zijn! Daar doe ik dus graag aan mee, kan ik mijn vriendinnen iets lekkers én fairtrade voorschotelen:)! Liefs Lisanne

 25. Lucie

  Met een thuiswonend studentje en nog een op kamers moet ik als moeder maar afwachten wat er in hun mondjes verdwijnt, want ze moeten nu zelf de wereld gaan ontdekken..Maar ik weet zeker dat ze op dit gebied wel naar mams willen luisteren, want eerlijker is gewoon heerlijker! En zo’n fijn Fairglobe pakket stimuleert de goede gewoontes natuurlijk enorm!

 26. Jessica

  Ik doe graag mee! Leuk pakket! Ik doe ook altijd mijn boodschappen bij de Lidl, dus zo’n pakket zou mooi zijn.

 27. Marike

  Ja, ik doe graag mee. Als student heb ik niet zoveel te besteden, maar zou wel graag fairtrade willen kopen. Hoor nu pas van dit merk. Hiermee misschien het dilemma opgelost?

 28. Karin

  Wat leuk, ik doe graag mee!
  Je recept lijkt me erg lekker, ik sla hem op. :-)

 29. Xaviera Jamie

  Wat een lekkernijen en super voor de mensen uit de landen van oorsprong die krijgen wat hen toekomt. Ik heb al van allerlei fijne dingen gekocht en doe ook graag mee aan deze smakelijke actie! Succes toegewenst!

 30. Suzanne

  heerlijk ik doe mee ;) ben toevallig student maar denk dat dit voor iedereen een feestje is :D

 31. Tamara

  ik doe mee, leuk en leerzaam artikel!

 32. Willemijn

  Ik loot graag mee naar het Lidl Fairglobe pakket!

 33. Karin

  Heel fijn dat je bij de Lidl ook fair kan kiezen!
  Ik loot graag mee naar het pakket!

 34. Liesbeth

  Ik ken fairglobe nog niet maar heb ook geen lidl hier in het dorp. Toch wil ik graag deze producten proberen zodat ik kan zien of het de moeite waard is om naar de dichtstbijzijnde stad te rijden waar wel een lidl is :-) Bij ons zou de chocolade ook als eerste op zijn :-)

 35. Linsey van der Hoeven

  Ik doe mee! Fairtrade is natuurlijk altijd super, vooral in die chocolade vorm!

 36. Om heerlijke recepten mee te maken! En om energie op te doen voor de aftrap van Fairtrade Gemeente Nijmegen aanstaande zaterdag. ;)

  Geweldig dat je bij de Lidl zoveel keuze in Fairtrade hebt! De winkel zou alleen wat dichterbij mijn huis kunnen zitten. Met Faire groet! :)

 37. Thirsa

  Wat tof, ik doe mee! Alleen jammer dat er bij mij geen Lidl in de buurt zit :(

 38. Doortje Nicolai

  Wat fijn dat Lidl óók Fair Trade producten verkoopt!
  Ik maak graag kans op zo’n (H)EERLIJK pakket!
  Groetjes,
  Doortje

 39. Danique

  Leuk, ik doe mee.
  Net je blog ontdekt en ben benieuwd naar ras el hanout. toch maar eens gaan proberen ;)

 40. Rianne

  Ik werk bij de lidl:D
  Ik doe mee!

 41. chan

  Tof! Ik doe mee! Wist wel van de fairtrade koffie bij lidl maar van de rest wist ik het nog niet!

 42. nina

  Net je blog ontdekt. Wat een lekker studentenrecept, ga ik zeker eens uitproberen! ben benieuwd naar ras el hanout
  Gave winactie, ik doe graag mee.

Geef een reactie