terrarium

Ik heb een super leuke en simpele DIY voor jullie: een mini terrarium in glazen kom! Dit mini ‘tuintje’ maak je heel gemakkelijk zelf, en staat hartstikke leuk in je interieur.

Tegenwoordig zie je overal kleine cactusjes opduiken. Zelf heb ik ze ook, de mini plantjes hebben iets schattigs. Maar wat is er nog leuker dan een mini plantje? Juist: een mini tuintje, in een glazen pot. Lees verder voor de werkbeschrijving van deze super simpele maar leuke DIY!

DSC_0084

Benodigdheden

Voor deze DIY heb je natuurlijk een mooie glazen pot of vaas nodig. Ik kocht de mijne bij Ikea voor een paar euro. Je zou ook voor een groter formaat kunnen gaan, of voor een Mason Jar. Wil je cactusjes gebruiken, zorg dan dat je pot open is zodat er genoeg zuurstof bij je plantjes komt.

De potgrond komt ook van de Ikea, van deze blokken heb je maar een klein beetje nodig. Dit leng je aan met water, en zo ontstaat mooi donker zand voor je plantjes. Aanrader!

De cactusjes komen ook van Ikea, je krijgt er 3 voor €5.

Ter decoratie kocht ik nog steentjes en gekleurde glasstenen. Deze vind je bij Ikea, Action, Blokker.. En vast elke hobby- en tuinzaak. En om het af te maken natuurlijk een beetje mos, ook van de Action.

Ik ben nog op zoek gegaan naar een leuk hertje of mini dinosaurus voor in mijn terrarium als grapje, maar kon deze niet vinden. Wel een leuk idee om er nog bij te stoppen!

DSC_0086
DSC_0087

Stappenplan

Begin met de gekleurde steentjes, en zorg dat er een laag van ongeveer 1 tot 1,5 cm in de pot staat. Zorg dat de laag mooi egaal is voordat je de potgrond erop gooit.

Gooi er vervolgens een laagje potgrond boven, en druk deze goed aan. Graaf nu twee kuiltjes in het midden van de pot en plaats daar je cactusjes in. Vul de pot vervolgens verder aan met potgrond, zodat je geen wortels meer ziet van de cactussen.

Dit is wellicht het lastigste klusje, omdat de pot maar klein is en de cactussen lange stekels hebben. Mijn tip: gebruik een lepeltje om het zand goed te verplaatsen en aan te drukken.

DSC_0088
DSC_0102

Als laatste voegde ik nog een laagje steentjes toe, en een beetje mos om de laatste stukjes wortels van de cactussen te bedekken. Maak de pot nog even goed schoon, verwijder de losse zandkorrels. En dan is je mini terrarium in principe klaar! Simpel he?

DSC_0094
DSC_0096

Geef ‘m een mooi plekje in je interieur, en vergeet niet zo af en toe wat druppels water aan je cactusjes te geven. Wellicht dat er binnenkort nog een hertje of wat gouden glitters bijkomen met de feestdagen, maar voorlopig is mijn mini terrarium af!

 

Tags:

Gerelateerd

47 reacties op “DIY: mini terrarium

  1. Terrarium’s zijn zoooo leuk! Ik heb lang moeten zoeken voor ik een ietwat specialere glazen container vond, maar ben er nog altijd heel blij mee :). Heeft ook niet veel onderhoud nodig. Altijd handig! ;)

  2. Wow, je mini terrarium is heel mooi geworden. Zelf wil ik graag ook wat planten in mijn huisje, maar meestal zijn ze binnen een maand dood :P Een vetplant of cactus is misschien wel een goede optie, daar hoef ik niet heel goed voor te zorgen :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *