DIY: mini terrarium

terrarium

Ik heb een super leuke en simpele DIY voor jullie: een mini terrarium in glazen kom! Dit mini ‘tuintje’ maak je heel gemakkelijk zelf, en staat hartstikke leuk in je interieur.

Tegenwoordig zie je overal kleine cactusjes opduiken. Zelf heb ik ze ook, de mini plantjes hebben iets schattigs. Maar wat is er nog leuker dan een mini plantje? Juist: een mini tuintje, in een glazen pot. Lees verder voor de werkbeschrijving van deze super simpele maar leuke DIY!

DSC_0084

Benodigdheden

Voor deze DIY heb je natuurlijk een mooie glazen pot of vaas nodig. Ik kocht de mijne bij Ikea voor een paar euro. Je zou ook voor een groter formaat kunnen gaan, of voor een Mason Jar. Wil je cactusjes gebruiken, zorg dan dat je pot open is zodat er genoeg zuurstof bij je plantjes komt.

De potgrond komt ook van de Ikea, van deze blokken heb je maar een klein beetje nodig. Dit leng je aan met water, en zo ontstaat mooi donker zand voor je plantjes. Aanrader!

De cactusjes komen ook van Ikea, je krijgt er 3 voor €5.

Ter decoratie kocht ik nog steentjes en gekleurde glasstenen. Deze vind je bij Ikea, Action, Blokker.. En vast elke hobby- en tuinzaak. En om het af te maken natuurlijk een beetje mos, ook van de Action.

Ik ben nog op zoek gegaan naar een leuk hertje of mini dinosaurus voor in mijn terrarium als grapje, maar kon deze niet vinden. Wel een leuk idee om er nog bij te stoppen!

DSC_0086
DSC_0087

Stappenplan

Begin met de gekleurde steentjes, en zorg dat er een laag van ongeveer 1 tot 1,5 cm in de pot staat. Zorg dat de laag mooi egaal is voordat je de potgrond erop gooit.

Gooi er vervolgens een laagje potgrond boven, en druk deze goed aan. Graaf nu twee kuiltjes in het midden van de pot en plaats daar je cactusjes in. Vul de pot vervolgens verder aan met potgrond, zodat je geen wortels meer ziet van de cactussen.

Dit is wellicht het lastigste klusje, omdat de pot maar klein is en de cactussen lange stekels hebben. Mijn tip: gebruik een lepeltje om het zand goed te verplaatsen en aan te drukken.

DSC_0088
DSC_0102

Als laatste voegde ik nog een laagje steentjes toe, en een beetje mos om de laatste stukjes wortels van de cactussen te bedekken. Maak de pot nog even goed schoon, verwijder de losse zandkorrels. En dan is je mini terrarium in principe klaar! Simpel he?

DSC_0094
DSC_0096

Geef ‘m een mooi plekje in je interieur, en vergeet niet zo af en toe wat druppels water aan je cactusjes te geven. Wellicht dat er binnenkort nog een hertje of wat gouden glitters bijkomen met de feestdagen, maar voorlopig is mijn mini terrarium af!

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 47 reacties

 1. Anniek

  Wat onwijs leuk, het ziet er zo schattig uit! Leuk om in zo’n klein potje een heel terrarium te kunnen maken, echt een tof idee voor decoratie!

 2. Anneleen

  Wat een leuk idee! Staat erg mooi en brengt ineens wat groen in je interieur!

 3. Dagmar

  Ah wat een te gek detail voor in je interieur! Superleuk en heel creatief, mooi gedaan!

 4. Marijke

  Terrarium’s zijn zoooo leuk! Ik heb lang moeten zoeken voor ik een ietwat specialere glazen container vond, maar ben er nog altijd heel blij mee :). Heeft ook niet veel onderhoud nodig. Altijd handig! ;)

 5. Dina

  Wat ziet dat er mooi uit! Heel erg mooi gemaakt, dit ga ik denk ik ook doen. :)

 6. Anna

  Wat leuk! Zo simpel eigenlijk, maar je moet het maar net bedenken! :)

 7. Lauriëtte

  Het ziet er prachtig uit! Cactusjes doen het altijd goed in een interieur! :)

 8. Elianne

  Leuk ik kom hem straks bewonderen en neem een mini Dino mee ;-)

 9. Elisa

  Oh dit ziet er leuk uit, ik heb zo iets gemaakt voor moederdag. Maar dan met een orgidee en vetplantjes :)

 10. Hesteranne

  Wow, je mini terrarium is heel mooi geworden. Zelf wil ik graag ook wat planten in mijn huisje, maar meestal zijn ze binnen een maand dood :P Een vetplant of cactus is misschien wel een goede optie, daar hoef ik niet heel goed voor te zorgen :D

 11. sam

  Super leuk! Heb deze post even opgeslagen, ga ik zeker een keer proberen :)

 12. Evelien

  Wat een super leuke DIY. Dit ga ik maken :). Nu opzoek naar cactussen en een mooie glazen pot.

 13. Marlies

  Wat leuk! :) Ik zocht nog naar potjes voor mijn cactusjes en ik denk dat ik al iets weet; een mason jar! Met wat steentjes erbij wordt dat vast mooi!

 14. Elze

  Super leuk idee! Vind het heel gaaf geworden en hij staat super bij de rest van je spulletjes!

 15. Xaviera

  Wat een leuke DIY! Het resultaat ziet er erg mooi uit, dit ga ik onthouden!

 16. Radianto

  Oooh, dat ziet er echt een pak gezelliger uit dan gewoon een wit potje! Mooi!

 17. Margot

  Wat een tof idee! Op de een of andere manier kom ik die mini-cactusjes dus nooit ergens tegen, maar ik ga het onthouden voor de volgende Ikeatrip! :)

 18. Manon

  Oh dat ziet er zo leuk uit! Ik vind cactussen echt hele leuke plantjes! <3

 19. Sabrina

  Echt super schattig! Ik heb zelf drie kleine cactusjes sinds kort, zo blij mee (:

 20. Melissa

  Wat een leuk idee! Ik had een tijdje geleden de cactusjes van ikea in een theekopje gedaan, dat zag er ook heel schattig uit.

 21. Liliane

  Ik houd van cactusjes! En van deze DIY, zo leuk gedaan Marlous :)
  Hij komt zondag in mijn weekly loves!

 22. Lisa

  Super leuk gedaan! Heel schattig altijd :) Ik heb dit eens gemaakt toen ik een stuk jonger was. En trots dat ik was, haha!

 23. Tessa

  Dit MOET ik echt maken! Wat een super super leuk idee! Ik ben helemaal enthousiast, maar dat had je vast al door..
  Liefs, Tessa

 24. Tamarah

  Wat ontzettend leuk gedaan zeg! Dit is zeker een projectje wat ik ga doen! Thanks for sharing!

 25. thijs

  qua idee en uitvoering leuk.
  alleen over een paar jaar, als je naar hun formaat kijkt, kan je ze in een andere pot zetten .

 26. Nadia

  Ik vind het super leuk, ik heb zelf ook allemaal mini vetplantjes en cactusjes <3 Misschien ga ik dit doen voor op de eettafel.

Geef een reactie