Cookbook review: Melk & Dadels

DSC_0324

De Arabische keuken is steeds populairder aan het worden. Het afgelopen jaar verschenen verschillende kookboeken met de Arabische keuken in de hoofdrol, met als favoriet Melk en Dadels. De winnaar van de publieksprijs van het Kookboek van het Jaar-verkiezing, en terecht: Melk en Dadels is zoveel meer dan een kookboek!

Melk en Dadels is een initiatief van ROSE stories in samenwerking met Nadia Zerouali (bekend van o.a. 24kitchen). ROSE stories is een platform dat de kennis en gebruiken van vrouwen wereldwijd verzamelt en deelt met de rest van de wereld, zodat ze worden doorgegeven en blijven bestaan. Een mooi initiatief, waaruit dit kookboek is ontstaan.

DSC_0328
DSC_0327

Het boek is een prachtige combinatie van verhalen en recepten geworden. Het staat vol familierecepten die al generaties lang zijn doorgegeven, en daarom de moeite waard zijn om te bewaren. Het boek heeft dan ook geen traditionele indeling op basis van menugangen, maar baseert zich op de favorieten van twintig ‘superkokkinnen’, zoals de Marokkaanse mama’s liefkozend worden genoemd.

Elk hoofdstuk begint met een inleidend verhaal over de superkokkin in kwestie, een stukje geschiedenis maar ook over haar liefde voor koken. Ze zijn stuk voor stuk bescheiden en ontzettend lief dat je zou wensen ze als ‘extra’ mama erbij te hebben. Zeker als je vervolgens doorbladert naar de bijbehorende recepten..

DSC_0329
DSC_0330 (2)
DSC_0326

Het boek is dus een enorme bron van inspiratie: naast recepten staat het ook vol interessante (levens)verhalen. Maar ook de recepten zijn fantastisch: geen hippe zogenaamde traditionele Arabische gerechten zoals de inmiddels vernederlandste couscous met stukjes komkommer en maïs, maar originele recepten die al generaties lang mee gaan.

Het viel me op dat de recepten helemaal niet zo moeilijk zijn. Goed, je moet een keer een goede basis aan kruiden aanschaffen maar voor de rest hoef je geen chefkok te zijn om deze heerlijke gerechten op tafel te zetten. De Marokkaanse mama’s zijn echte liefhebbers van lekker, naast een heleboel comfortfood vind je ook vele zoetigheden en hapjes voor bij de thee – ook al zo’n typisch Marokkaanse traditie.

DSC_0325

Met Melk en Dadels haal je een mooi boek over de Marrokkaanse eetcultuur en geschiedenis in huis, én een kookboek vol lekkere recepten. Twee vliegen in één klap! Het boek kost €24,95 en is o.a. hier te koop.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Marloes

  Dit lijkt me echt een ontzettend leuk boek vol met lekkere recepten!

 2. Nanda

  Klinkt als een leuk boek om te hebben! Ben helemaal niet zo thuis in de Marokkaanse keuken, maar vind het eten wel altijd erg lekker. Tijd om eens te leren hoe ik het zelf maak :)

 3. Dina

  Ik vind alleen de naam al leuk (en past trouwens ook goed bij het thema van het kookboek).

 4. Eline

  Wat een leuk kookboek om te hebben! Het ziet er heel leuk uit ^^

 5. LNNK

  Leuk om te lezen. Ik was namelijk erg benieuwd naar dit boek.

 6. cheyenne

  dit lijkt me een heel tof kookboek! ik hou onwijs van de Marokkaanse keuken, maar maak eigenlijk zelf nooit zo veel gerechten, bedenk ik me nu.. snel dit boek maar eens aanschaffen dan! :)
  xo, cheyenne

 7. Lizet

  Marokkaans is heerlijk! Het land staat niet voor niks ver bovenaan op mijn to-go-list. Leuke insteek van het kookboek ook :)

Geef een reactie