Filmtips #5

movieripley

De kerstdagen lenen zich perfect voor relaxte bankhangsessies en een goede filmmarathon. Daarom speciaal voor jullie weer een lijstje met filmtips. Geen kerstfilms – die zijn er al genoeg op tv – maar een paar echte klassiekers (en wat recentere films).

De films zijn allemaal op een bepaalde manier met elkaar verbonden, waardoor je ze lekker allemaal achter elkaar kunt kijken. Veel kijkplezier!

movie_goodwillhunting

Good Will Hunting
Good Will Hunting brengt je weer helemaal terug in de jaren ’90, met foute spijkerjasjes en Nick Carter-kapsels – love it. De film is geschreven door Matt Damon en Ben Affleck, en werd hun grote doorbraak.

Will Hunting heeft een moeilijke jeugd gehad en heeft inmiddels een flink strafblad. Via de reclassering komt hij aan een baantje als conciërge bij een Universiteit, waar hij tijdens het dweilen tegen een schoolbord met daarop een complex wiskundig probleem aanloopt. Deze lost hij zonder moeite op – Will blijkt een wiskundig genie te zijn. Professor Lambeau is onder de indruk van zijn talent en is vastberaden om hem weer op het rechte pad te krijgen, maar wil Will dat wel?

Een prachtige film met een mooi verhaal en goede acteurs. En ok – misschien heb ik ook een beetje een zwak voor de babyface van de jonge Matt Damon.

movie_mrripley

The Talented Mr. Ripley
Nog zo’n prachtige film mét jaren ’90 Matt Damon (zien jullie de link?) en de even zo leuke Jude Law is The Talented Mr. Ripley. Tom Ripley’s grootste talent is het imiteren van anderen. Per toeval komt hij in contact met een rijke zakenman, die Tom inhuurt om zijn zoon Dickie terug te halen uit Italië zodat deze voor hem kan komen werken.

Eenmaal in Italië raakt Tom gefascineerd door het luxe leventje van Dickie en zijn verloofde Marge. Hij laat zich meeslepen in Dickie’s bijzondere levensstijl, totdat Dickie genoeg heeft van Tom en hem als een baksteen laat vallen. Dan knapt er iets in Tom, die niet zomaar afscheid kan nemen van zijn nieuwe leven.

De film is officieel een psychologische thriller, maar de helft van de tijd zat ik vooral weg te zwijmelen bij Jude Law en de prachtige opnames in Italië. De film speelt zich af rond de jaren ’60, wat voor mooie plaatjes zorgt. Toch is de film ook zeker spannend tot aan het eind, waardoor je blijft kijken.

movie_sherlock

Sherlock Holmes
Omdat ik nog niet genoeg had van Jude Law besloot ik nog een film van deze acteur te kijken. Ik ben dol op mysteries én de tijd waarin de film zich afspeelt (eind jaren ’90 van de negentiende eeuw) is mijn favoriete periode uit de geschiedenis (ja, geschiedenisfan hier!). De keuze was dus snel gemaakt.

Sherlock Holmes is een privédetective die bekend staat om zijn intelligentie en zijn vermogen om belangrijke conclusies te trekken uit kleine aanwijzingen. Samen met Dokter Watson bestrijden ze het kwaad in Londen. In dit geval het kwaad in de vorm van Lord Blackwood, de leider van een duistere sekte die van plan is de macht over te nemen in Engeland.

Vooral het decor is prachtig, ik ben dol op die eind 18e-eeuwse tijd. Daarnaast is het een spannend verhaal vol mysteries die Sherlock vervolgens binnen no-time oplost. Er is ook een deel twee (en deel drie is zelfs al in de maak!), maar die vond ik een stuk minder leuk.

movie_stonehearst

Stonehearst Asylum
De film speelt zich af vlak voor de eeuwwisseling van 1900, en gaat over een bijzonder gesticht voor de krankzinnigen. Dr. Newton meldt zich om klinische ervaring op te doen, maar wordt gewaarschuwd door patiënte Eliza Graves: hij moet maken dat hij weg komt. Al snel komt Dr. Newton er achter dat niets is wat het lijkt in het gekkenhuis, maar kan hij nog op tijd vluchten?

Een spannende film met weer een prachtig negentiende eeuws-decor. Ik ben zelf altijd gefascineerd door gekkenhuizen en andere bijzondere hospitalen uit de geschiedenis, waardoor ik de film extra interessant vond.

 

Hopelijk heb ik je weer wat inspiratie kunnen geven en kun je de komende feestdagen weer vooruit. Mocht je zelf nog toevoegingen voor dit rijtje hebben (films met Jude Law, jaren ’90 films met een goed verhaal, films die zich afspelen in de negentiende eeuw..) laat dan vooral van je horen in de comments, dan maken we er samen een lange marathon van! ;-)

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 24 reacties

 1. Priscilla

  De laatste film ken ik geloof ik nog niet. De rest wrl. Vooral Ripley wil ik nog wel eens zien

 2. Rosanne

  Oooo, merciii! Ik ben zo’n filmnoob, dus tips van anderen zijn altijd goed. Ga ‘m opslaan :)

 3. Ruurdje

  Ripley komt op mijn kijk-lijstje, altijd fijn om die goed gevuld te hebben!

 4. Tessa

  Weeehoeh ik hou van film-tips en ik heb al deze films nog nooit gezien.. ik heb weer wat films voor de vakantie :)
  Liefs, Tessa

 5. O ja, the talented Mr. Ripley, die heb ik nog gehuurd op videoband om met vriendinnen te kijken, haha. Goeie film inderdaad. ;)

 6. Anne

  Mijn films-die-ik-nog-moet-zien-lijst is weer uitgebreid! De eerste twee ken ik nog niet en lijken me zeer de moeite waard :) Fijne kerst

 7. sam

  Sherlock Holmes, geweldige films vond ik dat!

 8. Angélica

  Heb je The Knick al gezien? Die serie speelt zich af in 1900, misschien dan wel iets voor jou :P Sowieso een aanrader :)

 9. Sabrina

  The Talented Mr Ripley heb ik gelezen en gezien, leuk dat je die noemt!

 10. Fleur

  Super leuk dat je weer eens wat films met ons deelt! Ik heb ze eerlijk gezegd allemaal nog niet gezien..

 11. Jamilla

  Hee Good Will Hunting keek ik toevallig echt een paar dagen geleden voor het eerst, mooie film! Sherlock Holmes vind ik ook leuk maar vooral door de man candy haha!

 12. Nicole

  Hee! de film Stonehearst Asylum kende ik nog niet. Heb net de trailer gekeken en deze lijkt mij super leuk!! Weet iemand waar ik deze film kan bekijken. Via Pathe thuis kan ik hem niet vinden. Alvast bedankt!

 13. Eva

  Goh, wat een leuke tips! Ik krijg helemaal zin om films te kijken. Thanks! :)

 14. Nanda

  Good Will Hunting wordt hier in de hostels in Azie grijs gedraaid haha, heb de film nog nooit zo vaak gezien :p
  En Sherlock Holmes is leuk! Die ga ik een dezer dagen misschien eens kijken, lekker sfeertje heeft die film.

 15. Ha, naar Stonehearst Asylum ben ik nu heel benieuwd! Ook dank aan @Angelica, the Knick staat nu ook op mijn winterlijstje :)

 16. Caeo

  Good Will Hunting lijkt me leuk! een dezer dagen opzoeken:)

 17. Liliane

  Allemaal goede films! Alleen de laatste kan ik niet over meepraten, dus die zet ik op mijn to see list. Fijn dit lijstje, ik houd wel van de wat diepere films.

Geef een reactie