Tips voor een studenten kerstdiner

DSC_0288

Afgelopen week organiseerde ik voor het eerst een kerstdiner. Voor 11 man. In een studentenkamer met studentenkeuken (zonder oven) en met studentenbudget. Dat was even pittig, maar uiteindelijk is het helemaal goed gekomen!

Vandaag mijn tips (en menu!) voor een perfect kerstdiner met studentenbudget. Kleine hint: goede voorbereiding is het halve werk! En dan is zo’n kerstdiner organiseren eigenlijk vooral heel erg leuk!

DSC_0284

Voorbereiding studenten kerstdiner

Begin ruim van te voren met de voorbereidingen van je kerstdiner. December is een drukke maand, zorg dus dat je uitnodigingen op tijd de deur uit zijn zodat iedereen de datum vrij kan houden. Check je kast op servies: genoeg borden en glazen in huis? Als student zijnde is de kans groot dat je niet voor een heel elftal aan servies in huis hebt. Leen dit van je huisgenoten, ga langs de kringloop of vraag aan de gasten of ze misschien een eigen glas mee willen nemen.

Regel extra tafels en stoelen op tijd: zo weet je zeker dat iedereen kan zitten en hoef je op de dag van het diner alleen nog maar druk te maken om de gerechten. Groot tafelkleed erover en niemand die ziet dat je allerlei verschillende tafels hebt gebruikt ;-)

Wees ook creatief: wij serveerden de soep in glaasjes in plaats van kommen. Zo hoefden we geen kommen te regelen, en het scheelde afwas.

Boodschappen

De boodschappen doe je het liefst zo kort mogelijk van te voren, zodat je producten lekker vers zijn. Daarnaast heb je als student vaak maar beperkte ruimte in de koelkast. Gelukkig is daar een oplossing voor: bepaalde dingen zoals drank kan prima buiten staan met deze winterse temperaturen.

Maak een paar dagen van te voren alvast een boodschappenlijstje en check deze dubbel zodat je zeker weet dat je niks vergeet. Haal producten waarvan je weet dat ze in beperkte oplage in de supermarkten liggen alvast eerder in huis. Voorkomt stress op het laatste moment! (zo zijn wij drie supermarkten afgegaan voor pompoenblokjes..).

DSC_0293b

Menu

Wij hadden een aantal lastige beperkingen voor het menu. Zo hadden we elf eters in totaal, maar beschikten we slechts over vier gaspitten en geen oven. Ook hadden we twee vegetariërs in de groep. Op zo’n avond wil je als gastvrouw niet de hele tijd in de keuken staan (zeker niet als het een smoezelige studentenkeuken zonder afzuigkap betreft en je net je feestjurkje aan hebt..).

Bedenk daarom gerechten die je vooraf al grotendeels kunt voorbereiden, zoals bijvoorbeeld een ovenschotel of een soep. Wij gingen voor een grote pan homemade wortel-pompoensoep met knoflookbrood, kaasfondue als hoofdgerecht en scroppino en een borrelplankje na.

De soep maakten we ‘s middags, zodat we deze ‘s avonds alleen nog hoefden op te warmen. De kaasfondue maakte we ter plekke (terwijl de gasten lekker aan het borrelen waren), maar alle groentes en brood hadden we ruim van te voren al gesneden. Ook het toetje maakten we ter plekke, maar in plaats van een garde gebruikten wij lekker snel de blender.

Vermaak

Tussen de gangen door werd er druk gekletst, waardoor het niet eens opviel dat er even afgeruimd moest worden of een nieuwe gang moest worden klaargemaakt. Voor de zekerheid hadden we nog wat ‘afleidingsmanoeuvres’ bedacht om de tijd te rekken. Zo hadden we christmascrackers met verrassingen er in en kerstkaartjes om naar elkaar te schrijven.

Door zulke dingen tussen de gangen door te plannen maak je het diner niet alleen gezelliger, maar geef je jezelf ook wat tijd om tussen de gangen door te switchen.

DSC_0287

Tafelschikking en aankleding van het diner

Dan mijn favoriete onderdeel: de tafelschikking! Ook met een studentenbudget kun je er iets moois van maken. Wij kozen voor een goud/wit thema voor ons diner. We haalden een groot papieren tafelkleed bij Hema dat niet alleen heel praktisch was (het maakte van twee tafels één, en na afloop van het diner kon het zo met al het vuil weggegooid worden), maar het stond gelijk feestelijk.

Als feestelijke versiering gebruikte ik takjes van de kerstboom. Hier bond ik een candycane aan vast, samen met een naamkaartje. Zo wist iedereen gelijk waar ze moesten zitten. Natuurlijk zat iedereen later op de avond door elkaar heen, maar het is fijn om aan het begin een vaste indeling te hebben.

Door verschillende glazen te gebruiken (een wijnglas, champagne flûte en een waterglas) zag de tafel er gelijk een stuk chiquer uit. De glitter christmascracker (ook van Hema) maakte het geheel af!

DSC_0301

Tot slot, mijn tips:

– Begin ruim op tijd met plannen. Scheelt een hoop stress
– Maak het jezelf niet te moeilijk, uiteindelijk gaat het vooral om de gezelligheid. Zorg dus dat je gerechten serveert die je al onder de knie hebt, en waarvoor je op de avond zelf niet al te lang in de keuken hoeft te staan.
– Vraag om hulp. Zo’n groot diner voorbereiden is erg lastig in je eentje, dus vraag om hulp! Is ook een stuk gezelliger.
– Maak van te voren een begroting van je boodschappen, en bedenk wat je allemaal nodig hebt. Scheelt meerdere keren op en neer gaan naar de supermarkt ;-)
– Zorg voor een mooie aankleding van je tafel. Oogt je diner gelijk een stuk chiquer! Overigens hoeft een mooie aankleding niet duur te zijn. Wees creatief, en gebruik Pinterest als inspiratie.
– Geniet! Zorg dat je zelf ook genoeg aan tafel zit om mee te kletsen en te genieten van het diner. De afwas komt morgen wel..

Heel veel succes met de voorbereidingen van je kerstdiner! Hopelijk heb je wat aan deze tips en geloof me: het komt allemaal goed!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 20 reacties

 1. cheyenne

  waaauw, 11 man, wat goed zeg! die uitdaging wil ik ook nog eens aangaan, bedankt voor de tips. klinkt in ieder geval alsof het zo een toffe avond is geworden. :D
  xo, cheyenne

 2. Dina

  Goede tips! Ik ben zo blij dat ik niks hoef te organiseren rondom kerst. :)

 3. Josianne

  Handige tips! Ik organiseer dit jaar ook voor het eerst een kerstdiner en ik begin nu wel een beetje stress te krijgen haha. Gelukkig heb ik gisteren m’n toetje al getest, en dat smaakte heerlijk!

 4. Dagmar

  Waauw zo handig! Ik moet kerstavond aan de slag en alle tips zijn heel erg welkom :D Je artikel komt op het juiste moment, dankjewel!

 5. Renate

  Heel handig artikel. Met kerst laat ik mezelf altijd lekker verwennen door familie. Heerlijk.

 6. Magali

  Wat leuk dit, zeg! En wat een struggle, zonder oven (ik ben zoo blij met een combimagnetron in mijn studentenkamer..)

 7. Lianne

  Wauw, het geheel ziet er echt heel feestelijk uit! Mag ik vragen waar dat hertje vandaan komt? Ik zou er graag eentje op de schouw zetten!

 8. sam

  Wat een leuke tips en wat ziet de tafel er mooi gedekt uit!

 9. Elodie_O

  Dit geeft mij zoveel zin om gewoon mensen uit te nodigen zodat ik mij kan uitleven met tafelschikking en menu’s :p

 10. Merel

  Wat een heerlijk artikel. En wow, wat ziet het er allemaal weer prachtig uit. Love it!

 11. Anna

  Heel handige tips! En wat een fijne foto’s allemaal! :)

Geef een reactie