Recept: zoete aardappelsoep met geitenkaas

DSC_0516

Het is nog niet eens zo heel lang geleden sinds ik voor het eerst een zoete aardappel proefde. Inmiddels ben ik er gek op en eet ik ze regelmatig. Als frietjes, als puree maar ook als soep! Zoete aardappelsoep is heel erg lekker en ook niet onbelangrijk: super simpel om te maken.

Vandaag een recept voor heerlijke zoete aardappelsoep met geitenkaas.

Ingrediënten

(voor 3/4 koppen soep)
– 2/3 zoete aardappels. Wanneer je grote exemplaren kiest heb je waarschijnlijk genoeg aan 2 stuks
– 1 liter groentebouillon
– 2 knoflookteentjes
– 3 sjalotten
– geitenkaas (dit is een beetje afhankelijk van smaak, ik doe graag 2 schijfjes in m’n kom maar minder geeft ook al genoeg smaak)
– peper en peterselie naar smaak

Bereiding

Maak alvast de bouillon klaar door het water te koken en daar bouillonblokjes aan toe te voegen. Snipper ondertussen de knoflook en de sjalotten. Snijd vervolgens ook de zoete aardappel in stukken van ongeveer 2 bij 2 cm (maak het je staafmixer niet te moeilijk ;-)).

Zet een soeppan op laag vuur, doe wat olie in de pan en voeg de knoflook en de sjalotten toe. Fruit deze eventjes totdat ze glazig zijn. Voeg vervolgens de zoete aardappel toe en draai het vuur iets omhoog. De bouillon moet intussen klaar zijn, deze mag in de pan erbij. Doe de deksel op de pan en laat de soep even koken.

Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel. Voeg nog wat peper toe naar smaak, en serveer met geitenkaas en peterselie. De geitenkaas kun je zo in het soepkommetje brokkelen, en maakt er het perfecte comfortfood van. Door de warmte van de soep zal de geitenkaas lekker smelten en goed mengen met de soep. Mmmm!

DSC_0519

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 34 reacties

 1. Resy

  Met kerst bij de familie van mijn vriend hadden ze ook zo’n soep gemaakt, ik vond het echt heel lekker! Dit recept ga ik dan ook zeker onthouden om zelf een keer te maken

 2. Karlijn

  Mmm, dit is zo lekker! Met pompoen erbij is ook een fijne combinatie :)

 3. Anne

  Dit klinkt goed en volgens mij heb ik alles nog in huis, inclusief zoete aardappel waar ik niet voor de 100e keer frietjes van wil maken ;)

 4. Sam

  Ik zat te bedenken wat ik zou gaan maken vanavond! Dat was dus een makkelijke keuze :) het ziet er heerlijk uit!

 5. Merel

  Superlekker! Ik houd alleen van zoete aardappel in soep of als frietjes uit de oven, verder vind ik het gek genoeg niet lekker. Deze soep klinkt goed!

  1. Haha wat grappig! Als soep is ie ook erg lekker. Door de knoflook en sjalotten krijgt ‘ie goede smaak. Je zou er zelfs nog anderen groenten doorheen kunnen doen, dan overheerst de zoete aardappel niet zo.

 6. Manon

  Ik ben dol op zoete aardappel, soep heb ik er nog niet van op maar het lijkt me heerlijk helemaal in combinatie met geitenkaas :)

 7. Marlies

  Mmm! Ik at ooit bij Anne & Max zoete aardappelsoep en moet het nog steeds eens maken. Ga ik volgende week maar eens doen! :)

 8. Lizet

  Zoete aardappel is heerlijk! En wat een leuk mokje :)

 9. Naomi

  Dit ziet er echt heerlijk uit! Ik ben op zoek naar recepten met zoete aardappel dus dit komt goed uit.

 10. Swaen

  Mmm, geitenkaas! Ik ben hier heel erg benieuwd naar, ik begin de laatste tijd steeds meer zoete aardappel te eten en dit zal vast heel lekker zijn.

 11. Zoete aardappel is echt het lekkerste ooit! Deze soep ga ik proberen. Hij lijkt een beetje op een recept voor worteltjessoep dat ik al een keertje heb gemaakt. Dat was jummie, dus deze vast ook! :)

 12. Deisy

  Deze soep ziet er echt heerlijk uit zeg en prima te maken zeg :-) Tnx voor het fijne gerecht.

 13. Lauriëtte

  Oeh! Ik ben een groot fan van soep en deze lijkt me heel erg lekker! Ik heb er een soort doel van gemaakt om vaker zelf soep te maken en deze heb ik op mijn lijstje gezet! :) Bedankt voor het recept!

 14. Hanneke

  Heerlijk! Ik ben dol op zoete aardappel. Op mijn blog staat een lekker recept voor kruidige pompoensoep met zoete aardappel. Hiervoor rooster je de zoete aardappel met pompoen eerst met specerijen in de oven. Smullen!

 15. Via Bloglovin ben ik op je site terecht gekomen en ik ben wat artikelen van je aan het lezen. Nu kwam ik dit recept tegen en daar moest ik toch wel even een reactie op achterlaten. De combinatie zoete aardappel met geitenkaas, dat moet ik gewoon een keer maken! Geitenkaas doet het in mijn ogen altijd goed. Of het nu verwerkt zit in een salade, op een broodje of een soep!

 16. Esther

  Hey wat grappig, volgens mij stond dit recept in Buitenleven toch? lekker zoete aardappel!
  Groetjes!

  1. Geen idee! Ik at het eens bij een vriend van me en vroeg hem naar het recept. De geitenkaas heb ik er zelf bijgegooid omdat geitenkaas alles lekkerder maakt ;-). Maar ik zal vast niet de enige zijn met deze goede smaak ;-)

Geef een reactie