Zo word je een betere blogger

DSC_0564

Anno 2015 is bloggen een serieuze zaak geworden. Van online dagboekjes en hersenspinsels is het bloggen getransformeerd tot een big business. Iets waar ik zelf ook niet altijd raad mee weet, maar wat me wel altijd motiveert om meer te leren en mezelf te verbeteren.

Mijn eerste blogje publiceerde ik in 2004 en ruim 4 jaar vulde ik het internet met onzinnige verslagen van mijn dagelijks leven, inclusief spelfouten. Inmiddels blog ik hier alweer ruim 4 jaar, en probeer ik zo af en toe wat bij te spijkeren door een cursus te volgen of wat boeken te lezen.

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd en ben ik betere stukken gaan schrijven. Natuurlijk valt er nog veel te leren – maar het begin is er. Vandaag mijn tips om het beste uit jezelf te halen en een betere blogger te worden. Wellicht heb je er zelf ook wat aan!

Feedback

Als je ergens beter in wilt worden is het belangrijk om naar feedback te vragen. Als blogger ben je (vaak) eindredacteur van je eigen werk, waardoor het lastig is om je eigen fouten te zien. Vaak omdat je er overheen leest, maar soms ook omdat je gewoon niet beter weet. Zo plaats ik vaak te veel spaties tussen woorden waar helemaal geen spatie hoort te zitten. Pas toen een ander me er op wees ben ik er op gaan letten.

Nog steeds plaats ik af en toe een spatie te veel, maar ik probeer er op te letten en zoek nu vaker de schrijfwijze van een woord op om fouten te voorkomen.

Vraag niet alleen om feedback van een ‘kenner’, maar ook van je doelgroep. Natuurlijk is het belangrijk dat je correct en foutloos schrijft, maar leest de tekst ook lekker? Heb je een fijne schrijfstijl? Een lezer van je blog zal je die dt-fout vergeven, maar een irritante schrijfstijl laat ze eerder op het kruisje drukken. Kijk dus verder dan enkel de spelling en grammatica van je teksten.

Het allerbelangrijkste aan het ontvangen van feedback: zie het niet als een persoonlijke aanval, maar als kritiek op jouw werk dat bedoeld is om je op weg te helpen.

DSC_0561

Van lezen komt schrijven, en van schrijven komt lezen

Om een goede schrijver te worden is het van belang om veel teksten te lezen. Zo doe je niet alleen inspiratie op, maar leer je onbewust ook hoe taal ‘werkt’. Door veel te lezen leer je nieuwe termen en manieren van taalgebruik kennen, welke je vervolgens kan toepassen in je eigen teksten.

Goed gejat is beter dan slecht bedacht wordt er gezegd, maar geef vooral je eigen draai aan je teksten. Het is goed om bij anderen te kijken en ideeën op te doen, maar probeer daarin wel je eigen stijl te vinden. Ik schreef al eerder over het vinden en ontwikkelen van je eigen stijl, wellicht interessant om dat artikel ook door te nemen.

DSC_0563

Schrijven voor het web

Als blogger schrijf je voor het web, wat betekent dat je rekening moet houden met bepaalde facetten. Zo leest een tekst van papier vaak prettiger dan een tekst van een computerscherm. Daarom is het van belang dat je de leesbaarheid van je teksten aanpast wanneer je ze publiceert op het web.

Webteksten moeten duidelijk zijn. Gebruik niet te lange zinnen, maak gebruik van tussenkopjes en deel je tekst in in alinea’s. Plaats het liefst nog een witregel tussen elke alinea, zelfs als je alinea maar twee zinnen lang is.

In het begin zal dit onnatuurlijk aanvoelen, zo’n pagina met allemaal witregels. Maar lange lappen tekst doen het niet goed op het web. Ze zijn lastig te scannen, en vaak is er geen overzicht. Wanneer lezers een lange tekst zien zonder indeling klikken ze vaak weg, en dat wil je niet. Houd de tekst daarom niet alleen duidelijk, maar ook bondig. Schrap herhalingen en probeer het kort en krachtig te houden.

DSC_0567

Wees authentiek

Misschien nog wel de belangrijkste eigenschap om een betere blogger te worden: authenticiteit. Inmiddels zijn er miljoenen blogs te vinden op het web, zorg dus dat je onderscheidend bent van de rest. Gelukkig ben je gezegend met een eigen unieke identiteit: zolang je overal je eigen draai aan geeft zal je altijd anders dan de rest zijn.

Zorg dus dat je een sterke identiteit ontwikkelt. Zorg voor een ‘eigen’ schrijfstijl, zodat mensen je aan je stukjes al herkennen. Maak je eigen beeldmateriaal, ook hier kun je een eigen stijl (en dus identiteit) in ontwikkelen (en het scheelt ook een eventuele factuur van een boze fotograaf). En blijf vernieuwen, ook al is dat lastig wanneer alle (creatieve) ideeën al lijken uitgevoerd.

 

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben. Wellicht inspireert het jou ook om kritisch naar je eigen werk te kijken en het beste uit je zelf te halen. Ik ben ook erg benieuwd naar jullie tips. Hoe verbeteren jullie je schrijfwerk? Heb je nog handige trucjes? Of nog beter: opbouwende kritiek? ;-) Ik hoor het graag in de comments.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 59 reacties

 1. Josianne

  Grappig, als ik dit nu lees, let ik er eigenlijk helemaal niet heel erg op. Ik zorg wel dat alle foto’s van mijzelf zijn (of anders met bronvermelding), maar echt feedback vragen doe ik niet. Misschien moet ik deze tips toch maar eens meenemen haha!

  1. Ja feedback vragen vind ik altijd heel erg belangrijk en eigenlijk ook wel leuk (mits iemand het tactisch brengt). Vaak kijken anderen met een andere blik naar je blog en kunnen zij je op dingen wijzen waar jij overheen kijkt (zie het voorbeeld van de spaties ;-)).

 2. Ruurdje

  Goede tips. Ik merk inderdaad dat foutjes er in zelf geschreven teksten vaak moeilijk uit te halen zijn. Wat ik wel doe: als ik een tekst van lang geleden nog ‘ns lees en ik zie een fout, dan haal ik die er wel gelijk uit, maarja, dan heeft iedereen ‘m al gelezen natuurlijk. (of een concept gewoon nog een keer goed doorlezen voordat ik ‘m online gooi, en dan ook echt goed, niet een beetje half)

  Ik vind trouwens dat jij een fijne schrijfstijl hebt, dit soort uitleg-artikelen zijn altijd erg helder geschreven.

  1. Ja, ik pas teksten ook altijd aan (ook al zie ik de fout pas een halfjaar later. Voelt wel suf dan haha). Het helpt om vooruit te werken en een tekst vlak voor publiceren nog eens na te lezen.

   En bedankt voor je feedback! :-)

 3. Dina

  Goede tips! Ik laat mijn stukjes meestal even nalezen door mijn vriend voordat ik ze publiceer.

 4. cheyenne

  goeie tips, bedankt! ik stond afgelopen weekend ook in de boekenwinkel voor een schap met boeken over schrijven… uiteindelijk niets meegenomen, maar ik denk dat ik snel nog maar eens terug ga. ;)
  xo, cheyenne

  1. Ik vind het zelf heel erg leuk om me hierin te verdiepen en lees er ook vaak boeken over. Soms koop ik ze, maar soms kan ik ook via mijn moeder wat lenen bij de bieb.

 5. Marjan

  Mooie tips. Ik heb ze gedeeld met Anneau 1989 ( blog)
  Ik blog zelf niet maar je blog is heel inspirerend

 6. Dagmar

  Wauw wat een top tips! Geweldig om te lezen, heel mooi geschreven en fijn om ermee bezig te zijn! Echt een heerlijk artikel!

 7. Miron

  Wat een fijne blogtips op de vroege morgen. Als beginnend blogger merk ik dat het soms nog wel wat zoeken is naar een goede opbouw en stijl. Maar inderdaad veel (bij anderen) lezen, helpt.

 8. Nanda

  Fijn dit soort artikelen met tips. Ik heb zelf helemaal geen journalistieke achtergrond en schrijf puur hobby matig, dus geen idee of het lekker weg leest ja of nee. Goed idee om daar eens kritisch naar te kijken haha.

  1. Ik heb ook totaal geen journalistieke achtergrond, maar vind het wel leuk om me er in te verdiepen. Dus lees ik af en toe een boek en vraag ik aan vrienden met wat meer kennis of ze eens een blik op mijn blog willen werpen.

 9. Sabrina

  Ah dit vind ik echt een super handig artikel! Die witregels had ik nog nooit aan gedacht eigenlijk, ik deel mijn posts meestal op in drie grote alinea’s maar inderdaad leest het veel makkelijker als je vaker op enter drukt. Goede tip!

  1. Ik moest daar zelf heel erg aan wennen, al die witregels. Heb je een pagina vol zinnen met losse ruimtes er tussen. Toch merk ik nu dat ik eerder afhaak bij blogs die geen duidelijke alinea’s en witregels toepassen. Kwestie van wennen dus ;-)

 10. Leonie

  Ik ben altijd zo jaloers op jouw prachtige foto’s! Ze hebben inderdaad helemaal hun eigen stijl en zijn ontzettend herkenbaar. Je schrijft ook heel prettig, maar ik vind dat het vooral het geheel is dat je blog zo sterk maakt. Bij mij is het een gezellig rommeltje, waarbij mijn schrijfstijl steeds veranderd van serieus naar komisch en andersom. Maar misschien is dat dan wel weer mijn stijl ;) Ik merk wel dat ik graag wil schikken naar (adhere to, ik kom niet op het Nederlandse woord, o help!) wat anderen doen die succes hebben. Super ingewikkeld maak ik het daarmee, want ik heb laatst nog voor mezelf opgeschreven dat Rome er bij iedereen anders uitziet en de weg er naartoe ook anders is. Ik geloof wel dat dat geholpen heeft, want mijn bezoekersaantallen gaan echt heel goed :) Maar wel een valkuil, want dan kom ik weer hier en denk ik aaaah: ik wil ook zulke clean foto’s en schrijven over hotspots en de dingen kunnen die Marlous kan! Haha. Vooral je city guides vind ik geweldig (heb bijna een vriendinnetje naar Ibiza getrokken met je guide hahaha).

  Ik weet eigenlijk niet precies waar deze comment heen gaat: maar fijn artikel en goede tips!

  Wat ik me trouwens afvraag: heb jij bij het bloggen veel aan CIW gehad? Je hebt dat toch een poos gestudeerd. Ging het makkelijker, paste je dingen die je leerde toe? Etc. :)

  (Sorry voor de warboel.)

  1. Haha, wat lief al die complimenten. Nou moet ik zeggen dat ik het afgelopen jaar ook heel erg bezig ben geweest met het verbeteren van mijn foto’s en het vinden van een eigen stijl. Van de honderden foto’s die ik heb gemaakt zie je er maar een paar terug op dit blog.

   Ik ben vrij perfectionistisch als het aankomt op mijn blog, wat een (in mijn ogen) mooi resultaat oplevert maar soms vind ik het wel jammer dat ik niet meer van die no nonsens blogjes kan plaatsen zoals ik aan het begin van dit blog deed. Een verzameling van mooie kunstwerken, een leuk gedichtje of een filmpje.. Zulke dingen zou ik nu in een TGIF artikel plaatsen i.p.v. er een heel artikel aan te wijden.

   Ik heb trouwens maar een (ruim) half jaar CIW gehad. Ondanks dat de dingen die aan bod kwamen (meestal) heel erg interessant waren, was het niet iets wat ik kon toepassen op mijn blog. Vandaar dat ik af en toe boeken koop/huur over schrijven en marketing, zodat ik me er zelf nog in kan verdiepen.

 11. Anouk

  Ik vind zulke post altijd super interessant. Ik wil ook zeker meer leren over schrijven, fotografie en nog veel meer. Ook denk ik dat het doen al heel veel helpt. Maar je tips zijn super goed, ik kan ze zeker gebruiken

 12. Naomi

  Ik heb al veel tips hierover gelezen, maar deze vind ik wel echt heel goed en duidelijk! Zeker de feedback.

  xx

 13. Laura

  Leuke blog!

  Ik volg je al een tijdje (net als Leonie was ik dol op de Ibiza-guide, behalve dat ik er toen nog wel heen ben gegaan haha), maar reageer minder actief. Maar als het over mijn grootste passie, bloggen (na ja samen met fotograferen dan), gaat dan MOET je wel reageren.

  Ik ben zelf vorige maand een nieuwe blog begonnen, Blogaholic, waar ik laagdrempelige tips geef voor bloggers. Misschien dat jij en/of je bezoekers daar ook nog wat mee kunnen. Oh en heb je ook nog even een mail gestuurd voor iets omtrent Blogaholic. Zie je reactie graag tegemoet!

 14. Saar

  Leuk artikel en interessante tips!
  Feedback vragen van lezers vind ik niet altijd makkelijk. Je kan wel een blogje schrijven en onderaan de vraag plaatsen die je wilt stellen, maar dat garandeert geen antwoorden. En dan mis ik wel een beetje feedback. Maar ja, meer volgers levert ook meer feedback op zeker?

  1. Ik vraag meestal ook feedback wanneer ik iemand in het echt spreek. Een hoop bekenden van mij (vrienden, ouders, huisgenoten, collega’s etc) lezen mijn blog, en zo nu en dan vraag ik of ze nog tips of feedback hebben. Zo’n vraag aan het einde van je blog geeft inderdaad niet altijd (gewenste) respons, maar dat komt ook omdat sommige bloggers onder elke blog een vraag stellen waardoor het lijkt alsof deze vraag meer uit gewoonte dan uit interesse wordt gesteld.

 15. Mylène

  Ik kijk veel naar andere blogs en probeer daar ook van te leren. Waarom vind ik een blog mooi of fijn om te lezen? Misschien kan ik dat ook doen, weliswaar op mijn eigen manier en natuurlijk ook alleen als het bij mijn blog past.

  Maar ook als ik een blog meteen wegklik, omdat ik het helemaal niks vind, waarom is dat dan? Waarom vind ik het niet aantrekkelijk om te lezen? Dat soort dingen probeer ik dan ook te vermijden. Meestal zijn dat ook de punten die jij noemt: geen witregels, heel veel fouten of lange kromme zinnen die niet lekker lopen. Maar goed, verder ben ik nog enorm zoekende, haha. Mooi artikel wel!!

  1. Het is inderdaad ook goed om te kijken naar negatieve punten. Ik klik zelf altijd snel weg bij een lelijke layout, al hoeft dat niet per se iets over de inhoud te zeggen (en is dat enigszins smaakgevoelig..).

 16. Gea

  Wat een goede tips! ik vind het zeker erg belangrijk als ik een blog lees dat de tekst een goede lettertype heeft, maar ook de uitstraling van de layout vind ik belangrijk anders klik ik hem gelijk weg.

 17. Anieke

  Goed artikel! Ik kan me vinden in de punten die je noemt en een aantal komt ook zeker overeen met een blogpost vol blogtips die ik een tijd geleden schreef.
  Ik probeer zelf altijd te letten op hoe mijn blog overkomt, maar het beste kun je dat natuurlijk aan een onbevooroordeeld persoon vragen. Spel- en stijlfouten maak ik nauwelijks, je wordt docent Nederlands of je wordt het niet, haha!

  1. Oh dat is fijn! Spelfouten maak ik gelukkig ook nauwelijks (of het is een stomme slordigheidsfout), maar vooral stijlfouten zie ik nog wel eens over het hoofd. Gelukkig vallen die ook bij anderen minder snel op, maar ik streef er naar om helemaal foutloos te schrijven ;-)

 18. Erg fijne tips! Een feedback heb ik nog nooit gevraagd, misschien ga ik dat wel binnenkort doen!

 19. Anna Laura

  Wat een goede tips. Ik volg de opleiding Communicatie en krijg ook heel veel les over tekstschrijven maar echt toepassen gebeurd nog niet echt. Toch wel een goed idee om tijd in te plannen om die boeken door te spitten en kijken hoe ik mijn blog nog kan verbeteren!

 20. Liedeke

  Tip van een radiomaker: draai je tekst voordat je ‘m publiceert uit en lees ‘m hardop aan jezelf voor. Je hoort direct wat wel en niet loopt en of zinnen te lang zijn. Daar hebben niet alleen radiomakers, maar zeker ook webschrijvers iets aan.

  En o ja, extra spaties en spelfouten zie je ook veel makkelijker vanaf een uitdraai ipv het scherm.

  Succes!

 21. Anna

  Super handige tips! Ik moet ook maar eens boekjes gaan kopen over bloggen, denk dat daar veel uit te halen valt! Ik vind het overigens toch wel irritant hoor, als ik op een blog kom met (veel) d/t-fouten. Ik vind dat best slordig!

 22. Super handig artikel weer, fijn dat je deze tips deelt, want ben heel erg benieuwd hoe andere bloggers het nou precies doen. Ik ben nu een half jaartje bezig en heb gelukkig met schrijven geen problemen, maar vind het zakelijk deel en de marketingkant van bloggen bijvoorbeeld dingen waar ik nog wel aan kan werken.

 23. Veerlez

  Oeehw dit zijn echt tips waar ik wat aan heb, wellicht dat ik binnenkort toch ook maar wat boeken ga lezen hierover :)

 24. Danielle

  Hartstikke fijne tips. Mijn advies is ook altijd: schrijven = schrappen :)

 25. Samantha

  Wat een inspiratie :). Ik merk tijdens het bloggen dat het ook steeds beter gaat en ‘doen’ vooral de sleutel is tot succes. Nu blog ik voor exploreutrecht.nl maar wil daarnaast nu ook mijn eigen ook gaan opstarten.

  Heb jij misschien een tip voor een goede webhost? Ik zie door de bomen het bos niet meer.. Er is zoveel keus!

 26. Wat leuk om te lezen! Ik ben deze week met een blog begonnen. Gewoon omdat het me heerlijk lijkt om fijne, mooie dingen te delen. Jouw tips neem ik zeker mee. Bedankt!

 27. Caroline

  En dan heb je ook nog SEO.. Doe jij daar eigenlijk iets mee of vind je dat niet per se nodig?

  1. Ik heb de Yoast plug-in maar eerlijk gezegd doe ik er nog niet heel veel mee. Ik vind het wel interessant om me er in te verdiepen, maar als ik wil bloggen wil ik gewoon bloggen, en me niet druk maken om zoekmachine optimalisatie.

 28. Paul

  Mooie tips, vooral authenticiteit vind ik belangrijk voor een blogger. Er zijn zoveel bloggers, en de stijl van een anderen imiteren is niet onderscheidend en altijd minder goed dan het origineel. Ten aanzien van de kopjes en witregels, sommige bloggers slaan daarin ook door (om de SEO te verbeteren, vermoed ik). En dan staan boven elk blokje van amper twee zinnen kopjes. Dat bevordert de leesbaarheid allerminst.

  1. Ja, daar ben ik ook niet zo’n fan van. Ik vind het belangrijk dat een blog goed leesbaar is voor de lezer, met SEO houd ik me minder bezig. Dat werkt mijn inziens ook alleen maar averechts. Wellicht scoor je dan hoog in de zoekmachines, maar je blog wordt dan wel erg robot-achtig.

 29. Benthe

  Wat is dit weer een fijn artikel, Marlous! Ik moet zeggen dat ik mijn eigen blog niet al te serieus neem, en dus weinig tips toepas over het algemeen, maar wat zijn jouw artikels toch altijd een feestje om te lezen. Ga zo door!

 30. Laura

  Ik vind vooral fotografie lastig. Momenteel gebruik ik regelmatig stockfoto’s, maar daar wil ik eigenlijk mee stoppen.

  Ik werk fulltime en nu in de winter ben ik alleen ‘s avonds thuis, wanneer het al donker is. Moet je eens proberen, een foto van je eten maken in het donker. Dan ziet alles er smerig uit.

  1. Haha ja, dat is inderdaad balen. Ik zou het ook nooit overleven als foodblogger. Dan zou ik elke dag om 14:00 al aan het avondmaal zitten ;-) Gelukkig wordt het weer steeds langer licht!

 31. Anoeska

  Wat een fijne tips, heb alle boek titels opgeschreven en ga binnenkort toch eens aan het speuren in de bibliotheek. :)

 32. Hele fijne tips, hier heb ik echt wat aan! Ik weet meteen al een paar dingen waar ik op moet letten! Veel liefs, X

Geef een reactie