Cityguide: Den Haag

denhaag_haagsepraatjes_kop
                                                                                                             Foto: Sandra – haagsepraatjes.nl

Den Haag, onze parlementsstad vol prachtige gebouwen en met het strand om de hoek.. Eh ja, en wat nog meer? Om de een of andere reden sloeg ik Den Haag altijd een beetje over. Bij leuke eettentjes, hippe hotspots en mooie winkels dacht ik nooit aan Den Haag. Den Haag heeft iets deftigs en lijkt daarom misschien ook een beetje saai?

Niets is minder waar! Vorige week bezocht ik de stad voor een dag en ik kwam tijd te kort om al het leuks wat Den Haag te bieden heeft te bezichtigen. Daarom hier een beknopte cityguide van Den Haag, met mijn favorieten (en wat extra tips). Want deze stad is zeker de moeite waard!

Binnen- en Buitenhof

Het centrum van Den Haag is zoals die van alle grote Nederlandse steden. Je kunt er goed shoppen, maar heel bijzonder is het niet. Wel vind je net iets buiten de winkelstraten het prachtige Binnenhof. En daar zitten ook de wat meer unieke zaakjes die je niet in elke stad terug vindt.

hometowncoffee

Hometown Coffee  (Buitenhof 4)

We begonnen onze dag met een kopje koffie bij Hometown Coffee op het Buitenhof. Van buiten ziet het er niet zo bijzonder uit, maar eenmaal binnen is het een leuk zaakje. Ze schenken DE koffie en maken de mooiste latte art in je kopje!

Hometown Coffee is gemakkelijk te voet te bereiken vanaf het centraal station. Mocht je tijd hebben loop dan ook even naar het Binnenhof, waar ons parlement gevestigd is. Daar vlakbij vind je ook het Mauritshuis (plein 29), een museum met Nederlandse meesterwerken uit de Gouden Eeuw.

bloem

Bloem (Korte Houtstraat 6)

Voor de allerlekkerste homemade taartjes ga je langs bij het schattige Bloem. Met alle oude schilderijtjes aan de muur lijkt het net alsof je bij je oma op de koffie bent, gezellig! De taarten zijn allemaal vers en homemade, en dat proef je. Eerlijk gezegd heb ik in Utrecht nog niet zo’n lekkere cheesecake gegeten, dus ik moet snel weer terug naar Bloem!

Vlakbij het Malieveld vind je een van mijn lievelingsmusea: Escher in het Paleis (Lange Voorhout 74). Hier zijn een heleboel bijzondere (en soms bizarre) kunstwerken van de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher te bekijken. Het is een heel leuk interactief museum, waar je bij sommige kunstwerken zelf onderdeel van het stuk kunt zijn.

Het Hofkwartier

De reden van ons bezoek aan Den Haag was een uitnodiging voor een tour door het Haags Hofkwartier. Hiermee wordt voornamelijk het gebied ten Oosten van de Paleistuinen bedoeld, zoals het Noordeinde. Je vindt hier een grappige combinatie van chique zaken met juist hele hippe jonge zaken.

lolacoffeeandbikes

Lola Coffee & Bikes (Noordeinde 91)

Bij Lola kun je terecht voor een heerlijk kopje koffie, maar ook voor een nieuwe fiets. Er hangt een heerlijk no-nonsense sfeertje in de zaak, eigenaar Arthur legt uit dat ze vooral doen wat ze zelf leuk vinden. Koffie en fietsen dus.

Koffie bestel je klein of groot, en eventueel met een beetje of een beetje veel melk. Je kunt de koffie ook thuis maken door een zak bonen te kopen. De opbrengst van deze zak koffiebonen gaat naar een stichting in Oeganda, waar Lola zelf bezig is met het opzetten van een fietskoerierbedrijfje.

lapsang

Lapsang (Oude Molstraat 11A)

Toch meer zin in thee? Ga dan langs bij Lapsang. In dit authentieke zaakje wat al jaren als theezaakje dient wordt mijn favoriete thee geschonken: die van Betjeman en Barton.

De high tea en de bijbehorende zoetigheden zijn goddelijk, maar wat dit zaakje zo leuk maakt is dat het ‘s avonds verandert in een wijnbar. Van woensdag tot en met zondag kun je er terecht voor heerlijke wijntjes en bijpassende hapjes. Hoe leuk is dat?

burgerz

Burgerz (Prinsestraat 23)

Burgerz ziet er in eerste instantie precies zo uit als alle andere hippe burgertenten die nu overal opduiken. Toch is Burgerz uniek in zijn soort: ze houden alles zelf onder controle. Dat wil zeggen dat ze zelf de koeien houden die vervolgens geslacht worden – wat ze ook zelf doen. Op die manier kunnen ze garanderen dat je een (h)eerlijk en vers stukje vlees op je burger hebt liggen.

En vers is het zeker! Alle producten worden dagelijks geleverd, en elke burger wordt speciaal voor jou bereid. Daardoor duurt het misschien eventjes voordat je burger klaar is, maar dan weet je zeker dat ‘ie 100% vers is. Ook goed nieuws voor de vegetariërs: er staan vier vega en zelfs twee vegan burgers op de kaart.

eatalia

Eatalia (Noordeinde 117)

Voor de allerlekkerste Italiaanse delicatessen ga je naar het net geopende Eatalia. Hier verkopen ze heerlijke wijnen, olijven en Italiaanse antipasti. Het is mogelijk om er te lunchen, er is zelfs een schattig binnentuintje.

Alle pasta’s worden bereid door een echte Italiaanse dame uit Sicilië, maar eigenaar Jordy weet ook heerlijke antipasti schotels klaar te maken. Je vindt hier voornamelijk Napolitaanse delicatessen (waaronder de lekkerste olijven die ik ooit heb gegeten), en waant je direct in Italië.

Misschien ligt Eatalia niet direct voor de hand als lunchplek, maar met al dat lekkere eten is het zeker een aanrader. Voordeel is dat je altijd nog wat lekkers mee naar huis kan nemen ;-)

Zeeheldenkwartier

Toen ik op social media om tips en leuke adresjes vroeg, werd het Zeeheldenkwartier (en dan met name de Prins Hendrikstraat en de Piet Heinstraat) het vaakst genoemd.

Deze van oorsprong chique buurt raakte tussen de jaren vijftig en tachtig van de vorige eeuw in verval toen de rijkelui verhuisde naar plaatsen als Wassenaar. De huizen werden opgedeeld in kleine appartementen en werden slecht onderhouden. Vanaf de jaren 80 kwam daar verandering in door een groot renovatieproject. Inmiddels is het een geliefde wijk en vind je hier de leukste winkeltjes en lunchplekken.

thefinestore

The Fine Store (Piet Heinstraat 64)

De naam zegt het al: wat is deze winkel fijn. Je vindt hier de prachtigste spulletjes voor in je huis, maar ook sieraden en mooi vormgegeven verzorgingsproducten. Duurzaamheid staat voorop, de producten zijn afkomstig van Europese bodem. Waarom verder zoeken als je dichtbij ook al zoveel moois hebt?

De winkel is van Eveline Maat, die samen met haar zus ook het textiellabel By Mölle heeft. De winkel is dus tegelijkertijd ook een soort atelier, en vanzelfsprekend kun je hier ook terecht voor het mooie textielwaar van dit merk.

wauwdenhaag3

Wauw (Piet Heinstraat 57)

Aan de overkant van de straat bevind je je in Wauw precies in de omgekeerde wereld. In deze drukke volle winkel vind je de meest bijzondere cadeautjes. Mooie vintage meubeltjes maar ook hele schattige minicactusjes van 2 cm hoog.

Wat gelijk opvalt is al het groen in de zaak. Bijzondere planten en zelfs prachtige mini terrariums staan tussen alle andere objecten uitgestald. Loop hier vooral even naar binnen om je ogen uit te kijken, en wie weet zelfs met een bijzonder en onverwachts cadeau naar buiten te lopen.

depastakantine

De Pastakantine (Prins Hendrikplein 15)

Deze vestiging van de Pastakantine is pas net geopend, en ziet er prachtig uit. Bij de Pastakantine kun je terecht voor heerlijke pasta’s, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van biologische ingrediënten. De gerechten kosten niet meer dan 15 euro, wat dit de perfecte plek maakt om doordeweeks uit eten te gaan.

Het interieur is prachtig, en ondanks dat we in Den Haag geen tijd hadden om er te eten kan ik uit eerdere ervaringen in Rotterdam de Pastakantine zeker aanraden. Ook handig: ze doen ook aan takeaway en zijn al vanaf 12:00 open. Je kunt hier ‘s zomers dus ook een heerlijke pasta to go meenemen voor naar het park!

En verder..

We hadden helaas niet genoeg tijd om alle adresjes die in ons boekje stonden te bezoeken, vandaar dat we nog een keer terug moeten. De volgende adresjes hebben we dus niet bezocht, maar klonken zo veelbelovend dat ik ze graag nog even noem.

– Pim Coffee, een koffiebar waar je ook terecht kunt voor een lekkere lunch (Prins Hendrikstraat 113).
– Appeltje Eitje, een gezellig en knus lunchtentje (Prins Hendrikstraat 69).
– Baklust, waar je terecht kunt voor een vegetarische en biologische lunch (Veenkade 19).
– Juni, voor lekkere taartjes en lunch (Molenstraat 63).

Er zijn ongetwijfeld nog meer leuke adresjes te vinden in Den Haag, dus vul deze cityguide vooral aan in de comments met jouw favorieten. Dan moet ik maar weer snel een dagje Den Haag inplannen!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 47 reacties

 1. Mies

  Ik sla Den Haag meestal ook over. Als je naar een grote stad gaat blijf je toch vaak in het centrum hangen, en tegenwoordig lijken die van elke stad wel hetzelfde te bieden: saaie grootschalige winkels. Des te leuker dat er de laatste tijd overal eigenzinnige winkeltjes uit de grond schieten. En dat jij me laat zien waar ik die kan vinden natuurlijk! Thanks Marlous :)

 2. Frauke

  Ahh, superleuk overzicht! Ik ben vorig jaar voor het eerst in Den Haag geweest en vond het er echt ontzettend mooi! Inderdaad niet dé winkelstad maar voor mij wel de chiqueste grote stad van Nederland. Nu wil ik heel graag terug om al de mooie zaakjes die je opnoemde te bezoeken :)! X

 3. Annemarie

  Leuk!! Zeker de favorieten van Den Haag! Mis alleen BijClarence

  1. We zijn bij Bij Clarence geweest, maar dat vonden we een beetje tegenvallen. Vrij prijzig nog, en er hing niet echt een gezellige sfeer. Terwijl het interieur erg mooi is!

 4. Eline

  Echt een super leuke cityguide. Ik vind Den Haag echt een leuke stad, ik kom er niet zo vaak, maar het heeft iets. Ik wil nu heel graag terug om al deze mooie plekjes te gaan bezoeken ^^

 5. Rosanne

  Jaaa, wat leuk! Ik heb een jaar in Den Haag (Scheveningen) op kamers gewoond, dus zo leuk om dingen te herkennen en nieuwe tips te horen :)

 6. kelly

  Wat leuk!!! Nu helemaal een goede redden om een dagje Den Haag in te plannen!! Vooral WAUw..lijkt me heel leuk!

 7. Charlotte

  Wat leuk, je bent in Den Haag geweest. Ik woon zelf in het Zeeheldenkwartier en kom graag in het Hofkwartier. Het is dat je in een dag natuurlijk geen tijd hebt om overal langs te gaan, anders had ik je nog van harte Bij Clarence (koffietentje in de Piet Heinstraat, drie deuren naast the Fine Store), Edwin Pelser en Muuto (designwinkels in de Piet Heinstraat), Appeltje Eitje (te leuk koffietentje met heelrijke appeltaart in de Prins Hendrikstraat) en Normal Gets You Nowhere (hippe winkel in de Prins Hendrikstraat) kunnen aanraden in het Zeeheldenkwartier. In het Hofkwartier zitten ook nog een hoop leuke tentjes en kroegjes (Momfer de Mol, de Oude Mol en de Twee Heeren in de Oude Molstraat en iets verderop Milú op Driehoekjes en de Molenstraat met leuke winkels en tentjes niet te vergeten). Ach wel ja, te veel te doen. Vooral de laatste 5 jaar is alles een stuk leuker en hipper aan het worden.

  1. Oh bedankt voor deze aanvulling! We zijn wel nog bij Bij Clarence geweest, maar dat vond ik (afgezien van de prachtige bakstenen muur) een beetje tegenvallen? Vandaar dat ik die niet in mijn lijst heb opgenomen. En Muuto was helaas gesloten.

 8. Nanda

  Leuk artikel! Een vriendin van me woont in dh en vindt het ook helemaal geweldig. Ik heb dat nog niet zo, vind de sfeer in de stad wat minder prettig dan bijv Utrecht.
  Maar je hebt wel een aantal leuke tentjes bezocht die ik op mijn ‘to visit’ lijstje zet.
  Als ik dan toch eens in dh ben om haar te bezoeken.. ;)

 9. Dina

  Den Haag lijkt me heel mooi! Ik ben er nog nooit geweest.

 10. Wauw! Wat een gewéldige lijst met adresjes. Over Den Haag hoor je niet zoveel (misschien omdat ik geen bloggers ken die daar wonen) en dus superleuk dat je er een dagje bent geweest. Ik ben er één keer volledig onvoorbereid geweest en toen was het hartje winter met een dik pak sneeuw. Met moonboots winkelen wil niet zo goed en het was te koud om te lang rond te zoeken voor een speciaal eettentje. Dus dit artikel ga ik onthouden voor een revanche!

 11. Angelina

  Leuk!! Ik ben er vorig jaar voor het eerst geweest en ik had niet echt de behoefte op een terugkeer, maar deze plekjes zien er superleuk uit.

 12. Esther

  Heerlijke cityguide! Ik werk al jaren voor bedrijven in Den Haag, maar kom er zelden voor de lol. Suf, want ik weet dat het écht een leuke stad is. Over 2 weken ga ik Chinees Nieuwjaar in Den Haag vieren, dus misschien pak ik dan een paar van deze leuke adresjes mee.

 13. Sarah

  Den Haag vind ik echt een prachtige stad! Ik denk dat ik er binnenkort een weekendje naar toe ga met mijn vriend. Deze post is dus heel handig! Ik ga hem even opslaan zodat ik je tips kan gebruiken :) xoxo

 14. Karlijn

  Deze tentjes zien er allemaal heel leuk uit! Ik ben een keer in Den Haag geweest maar veel van het centrum heb ik toen niet gezien, omdat ik voor de tentoonstelling van de kunstacademie kwam. Maar dat was ook erg leuk en zeker een aanrader :)

 15. Pauline

  Mooie hotspots! Den Haag staat nog steeds op mijn lijstje, ik kom daar echt NOOIT. Maar hoor wel vaker dat het een leuke stad is en als ik dit zo zie; maakt het me wel nieuwsgierig.

  Liefs,
  Pauline

 16. Sylvia

  Ik houd enorm van Den Haag, het is na Maastricht mijn favoriete stad. Dudok is ook een fijne plek om wat te gaan eten :)

 17. Shelley

  Ahh Den Haag is mijn stad! In de Reinkenstraat zitten ook allemaal leuke restaurantjes en van die kleine, bijzondere winkeltjes. Super leuke cityguide, ik kende de pasta kantine helemaal niet. Daar ga ik zeker een keer heen!

 18. Laura

  Haha wat leuk! Ik heb tot vorige jaar in Den Haag gewoond maar wist niks van al deze tentjes af. Eerlijk gezegd heb ik er ook nog nooit naar gezocht en ging ik alleen de stad zelf in.

 19. Maite

  Leuke guide! Ik woon zelf in het Zeeheldenkwartier en had eigenlijk eerder nooit de wens om in Den Haag te wonen. Maar nu ik er een tijdje woon ben ik helemaal van gedachten veranderd. Wat zo leuk is aan Den Haag is dat bijna elke buurt een eigen centrumpje heeft met cafeetjes, winkeltjes en excentrieke plekjes – dus zo vind je overal wel een gezellige straat met van alles te doen – De Frederik Hendrikstraat (De Fred) in het Statenkwartier is een echte aanrader, en inderdaad ook de plekken in het Zeeheldenkwartier die je net hebt genoemd. Verder heb je in tussen de Archipelbuurt (Bankastraat, Javastraat) en het centrum nog de Frederikstraat en de Denneweg, ook leuk en barstensvol met leuke winkeltjes en restaurantjes! In Den Haag kom je eigenlijk steeds allerlei nieuwe dingen tegen, vooral als je buiten het centrum gaat kijken. Bij Clarence (ik woon er praktisch naast) vind ik zelf trouwens ook tegenvallen – best prijzig voor wat ze aanbieden, hoewel ik zelf de sfeer daar wel leuk vind. Het Anna Paulownaplein met Wicked Wines, Bite Me en een boel andere cafe’s is wel een aanrader voor ‘s avonds en overdag in de zomer. Ik kan zo nog wel even doorgaan, buiten alle ketens in de centrale winkelstraten om vind je een boel leuke plekjes die het zeker waard zijn om te bezoeken. :)

 20. Shifra

  Je bent EEN dag geweest? WAUW. Haha. Je hebt echt heel veel gedaan! Leuk hoor, zo’n dagje! The Fine Store lijkt me geweldig om eens te kijken! Als ik zo je foto’s zie, zie ik alleen maar leuke spulletjes. Ik ben eigenlijk alleen nog maar een paar keer in Den Haag geweest voor de NOS redactie die daar voor een deel zit (vanwege mijn opleiding journalistiek) en ik heb een keer de Tweede Kamer bezocht. Verder niet. Het trekt mij niet zo heel erg, maar ik zie dat er genoeg leuke plekjes zijn! Ook de reactie boven mij (Maite) maakt dat goed duidelijk met al haar hotspots. :)

 21. Jennifer

  Leuk Marlous! Wat jammer dat Bij Clarence tegenviel. In de zomer absoluut weer gaan, dan zijn weer andere tentjes en natuurlijk Scheveningen heel leuk. Anna Paulownaplein in de zomer is heerlijk! En de Oude Molstraat is prachtig. In de zomer is de Weimarstraat ook een feestje!
  Jammer dat ik die dag dat je in Den Haag was er niet was, aangezien mijn vriendje om de hoek woont van een aantal van je bezochte plekjes :)

 22. Kimberley

  Ik voel me nu toch wel heel slecht. Woon al mijn hele leven in Den Haag en heb echt maar twee van deze plekken bezocht, haha. Ik kan je de Frederik Hendriklaan nog wel aanraden, dichtbij het strand en leuke winkeltjes!

 23. Ik kom, op een familiebezoekje na, nooit in Den Haag.. Moet ik toch eens gaan doen! Zeker voor Wauw en The Fine Store!

 24. Arjanne

  Koffie en fietsen… klinkt als een leuke combi! Aan de denneweg zit een cafeetje, lodewiek, waar je terecht moet voor de lekerste carrotcake ever!

 25. Danielle

  Hoe leuk, deze blog ga ik even opslaan. En mijn moeder ook lees ik net, want ik krijg net een mailtje van haar: “Leuk ook die blog over Den Haag, moeten we eigenlijk noteren, voor de volgende keer, dan gaan we ook naar Escher museum goed?” Omdat ik je blog natuurlijk op Facebook had geliked, haha. Hoe leuk is dat!

  1. Ah zo leuk dat je moeder het ook heeft gelezen! ^-^ Zeker snel naar Den Haag gaan, het is ook erg goed te combineren met een museum. Vond het Escher museum supertof, maar het Mauritshuis is eigenlijk ook wel heel bijzonder. Oh en er is ook een martelaarsmuseum, dat vond ik ook heel fascinerend!

 26. Merel

  WOW, top artikel zeg! Mooie foto’s, leuke plekken. Te gek!

 27. Evelien

  Wat een leuke hotspots staan er in dit artikel. Heel leuk om naar toe te gaan als ik weer eens in Den Haag ben. Dank je wel voor dit hele fijne en leuke artikel!

 28. Lisanne

  Leuk artikel! Ik zag in de comments dat het al eerder genoemd is, maar Restaurant Milu is zeker een aanrader! Gisteravond nog heerlijk gegeten :) (toegegeven, ik ben wel enigszins bevooroordeeld omdat Milu van mijn neef en zijn vriendin is haha, maar het is er echt lekker eten!)

 29. Nathalie

  Leuke tips! Ik wil dit jaar ook zeker een keer een bezoekje brengen aan Den Haag. Best dichtbij en ik ben er nog nooit echt in het centrum geweest!!

 30. cheyenne

  wat een toffe guide! afgezien van de bibliotheek kom ik nooit in de stad zelf, snel maar eens verandering in brengen. ;)
  xo, cheyenne

 31. Aura

  I live in Den Haag and I can’t believe I haven’t visited most of these places! I am very glad I came across your blog. Thanks for the guide :)

 32. Guusje

  Appeltje Eitje is echt geweldig! Een van mijn favo plekjes om wat lekkers te eten en vroeger zat ik er vaak met vriendinnen aan de studie met een kopje thee, dus aanrader haha! De plekjes die jij bezocht hebt, zien er ook allemaal heel gezellig uit, dankjewel! (:

Geef een reactie