DIY: jar lamp

DSC_0615

Met kerst kreeg ik deze toffe zelfgemaakte ‘jar lamp’ cadeau van mijn vader. Het is een lamp gemaakt van een grote 2650ml  pot Kesbeke uitjes. Voor het maken van de lamp moest de pot dus eerst leeg, gelukkig is dat voor mijn vader – van oorsprong een Brabander – geen probleem.

Deze ‘potlampen’ zie je steeds vaker verschijnen in winkels en op het web. Meestal aangeboden voor ongeveer drie tientjes, maar eigenlijk heb je ‘m heel makkelijk zelf gemaakt!

Speciaal voor jullie maakten we er samen nog een, zodat ik alle stappen vast kon leggen en in een DIY kan laten zien hoe simpel je zo’n lamp zelf maakt. Ik had wel wat hulp nodig van mijn vader en zijn gereedschapskist, maar jullie hebben ook vast wel een handige Harrie in de buurt om je te helpen.

DSC_0584b

Benodigdheden voor de Kesbeke pot lamp

Allereerst heb je natuurlijk een lege schone pot nodig. De potten van Kesbeke zijn ideaal hiervoor. Ze hebben verschillende formaten, ik koos voor het grootste formaat van 2650ML. Deze vind je voornamelijk bij groothandels, maar wellicht heeft het restaurant om de hoek nog een pot over?

Daarnaast heb je een strijkijzersnoer nodig. Deze zijn zowel online als ‘offline’ te vinden. In Utrecht bijvoorbeeld bij Strand West, en mijn snoer kocht ik in Nijmegen bij Subba. Daar hadden ze toevallig ook een fitting, maar deze zijn ook te koop bij bouwmarkten of lampenwinkels.

Op bovenstaande foto zie je alle spullen die ik had ingeslagen voor de lamp. Uiteindelijk heb ik niet alles gebruikt. Ik zal even puntsgewijs afgaan wat het is en waarvoor ik het heb gebruikt:

1. Een stekker, deze heb je nodig om contact te maken met elektriciteit. Daarnaast zie je een schakelaar maar deze heb ik uiteindelijk niet gebruikt omdat ik het net zo handig vond om de lamp gewoon in en uit het stopcontact te trekken.
2. Ik weet niet meer precies hoe dit pinnetje heet, maar deze schuif je over het uiteinde van het snoer voordat je de fitting er op draait.
3. Dit is het dopje wat je over het pinnetje draait, zodat het er mooier uit ziet. Later zal ik op een foto de juiste volgorde van bevestiging laten zien. Het ijzeren ringetje kan je eventueel in het pinnetje plaatsen zodat deze steviger wordt en meer gewicht kan dragen. Het zwarte clipje gebruik je wanneer je de lamp gaat ophangen, zodat hij niet direct aan het snoer hangt maar via dit clipje aan de muur. Zo wordt het gewicht verplaatst. Omdat ik mijn lamp (voorlopig) niet ga ophangen was dit nu overbodig.
4. Dit zijn de onderdelen van de fitting, verderop in de tutorial zal ik precies laten zien in welke volgorde je deze in elkaar moet zetten.
5. Het strijkijzersnoer. Ik ging voor ongeveer 3 meter, zodat ik veel beweegruimte heb met mijn lamp. Ook vind ik het leuk om het snoer een beetje rond de lamp te draperen. Het is immers een mooi snoer, dus dat mag gezien worden!

Niet op de foto maar wel nodig: een peertje. En dan niet een stuk fruit, maar een lamp ;-). Gloeilampen zijn het allermooist, maar deze worden erg warm en doordat de pot afgesloten is kun je dit beter niet doen. Een spaarlampje is trouwens ook een stuk beter voor het milieu!

DSC_0588

Werkbeschrijving

Wij verplaatsten ons naar de werkkamer van mijn vader om de pot om te toveren tot lamp. Ik had het geluk dat mijn vader me een handje hielp en dat hij beschikt over allerlei handige machines.

In principe is de DIY niet moeilijk, je moet alleen wel over het juiste gereedschap beschikken. Mocht je geen boormachine hebben dan zou je eventueel een gat in de deksel kunnen maken door gaatjes te prikken met een hamer en een spijker. Iets tijdrovender en minder precies, maar het zou moeten werken.

diyjarlamp

Hierboven de ‘moeilijkste’ stappen van de DIY, waar je een boormachine en een decoupeerzaag voor nodig hebt. Teken de afmeting van de fitting af op de deksel van je lamp. Boor een gat in de deksel zodat de decoupeerzaag er doorheen kan, en zaag hiermee vervolgens het rondje uit de deksel.

DSC_0597

Vervolgens pak je het strijkijzersnoer, deze gaan we strippen. Dat houdt in dat je de koperen draden ontbloot. Dit doe je door met een striptang of een schaar de bescherming door te snijden. Let op dat je niet te diep snijdt: het gaat enkel op de bescherming, de koperen draadjes moeten intact blijven. In dit filmpje wordt iets duidelijker uitgelegd hoe je een elektriciteitsdraad moet strippen, mocht je dat vroeger niet bij Techniek op school hebben geleerd ;-)

Zorg dat je ongeveer 1 cm elektriciteitsdraad ontbloot. Plak eventueel een stukje plakband over het einde van het strijkijzersnoer, zodat deze niet gaat ontwarren.

DSC_0595

Nu gaan we het snoer aan de fitting monteren. Hierboven zie je de volgorde van alle onderdelen, het snoer gaat hier dus doorheen. Je begint met het dopje en vervolgens het pinnetje. Hier gaat het snoer doorheen.

Daarna schuif je de dop van de fitting eroverheen. Nu schroef je de elektriciteitsdraden vast aan de fitting (zie volgende foto), zodat er contact gemaakt wordt met elektriciteit wanneer je er een peertje in draait en de stekker in het stopcontact zit.

Vervolgens het schroefstukje, dan de deksel en als allerlaatste de ring.

DSC_0596

Hier een close up waarbij je ziet dat de elektriciteitsdraadjes aan de fitting worden geschroefd. Dit is vrij simpel: er zitten twee schroefjes in, deze schroef je een beetje los zodat de elektriciteitsdraadjes er onder kunnen, vervolgens schroef je de schroefjes weer vast. Dit hoeft niet heel netjes te gebeuren, zolang de draadjes maar vastzitten onder de schroefjes.

DSC_0600

Als het goed is ziet het er dan zo uit! Nog even de volgorde: dopje, pinnetje (deze zie je niet meer omdat deze onder het dopje verstopt zit), dop van de fitting, dan het schroefstukje waar de deksel overheen gaat en als laatste (niet zichtbaar op de foto) de ring die je vast schroeft aan het schroefstukje.

DSC_0598

Om de lamp compleet en werkend te maken moet er een stekker aan. Dit is heel simpel en werkt volgens het zelfde principe als de verbinding met de fitting. Ook hiervoor strip je een stuk van het snoer. Omdat dit verstopt zit in de stekker hoeft dit niet heel netjes, en plakken we ook geen tape over het uiteinde.

Ook hier verbind je weer de twee elektriciteitsdraadjes door middel van de schroefjes. Vervolgens klik je de stekker dicht, en je lamp is klaar!

DSC_0611

En dan is dit het resultaat! Je kunt er voor kiezen om de lamp op te hangen, maar ik vind ‘m misschien nog wel leuker wanneer hij staat en het snoer er omheen hangt. Ik heb voor een relatief neutraal grijs-wit snoer gekozen, maar je hebt snoeren in de meeste felle en gekke kleurtjes.

Het leuke van deze grote potten is dat je er ook nog iets in kan stoppen. Let hierbij wel op dat de lamp relatief wat warmte afgeeft, en het voorwerp in de pot dat wel moet kunnen verdragen. Je zou er ook een mini terrarium in kunnen maken, waarbij je een klein ecosysteem creëert dat zichzelf onderhoudt.

Zoals je ziet is het eigenlijk vrij makkelijk, het is in ongeveer een halfuurtje gepiept. Het resultaat is erg mooi, vind ik zelf! Dus.. begin maar alvast met het leegeten van zo’n grote pot uitjes of augurken, dat is voor sommigen misschien nog het meest lastige van deze DIY ;-). Mocht je de lamp ook gaan maken, stuur dan zeker even een foto van het eindresultaat!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 41 reacties

 1. Dina

  Oh my, wat tof! Maar het ziet er allemaal zo technisch (lees: moeilijk) uit, maar zoals je het beschrijft lijkt deze DIY prima te doen eigenlijk.

 2. Dagmar

  Wauw zo creatief en het eindresultaat is prachtig! Staat echt heel mooi, wat een te gekke DIY!

 3. Francis

  Wow, geeft een tof effect zo op je openhaard. Wat me dan wel een beetje tegenhoud, is de manier van maken, ook al is het ‘simpel’. Heb echte 2 linkerhanden ;-)

 4. Anne

  Ik verheugde me al op deze DIY sinds je die eerste foto van de lamp liet zien, zo tof :)! Deze wil ik wel eens proberen – al heb ik dan wel assistentie nodig want ik ben zelf nou niet echt per se handig, haha.

 5. Anouk

  Echt geweldig dat je vader hem zelf heeft gemaakt! Onwijs gaaf, staat super op de foto!

 6. kelly

  HAHAHAH..Het lastigste van deze DIY de pot leegeten!! Ik ben groot fan van je lamp..laat deze DIY eens even aan mijn handige HARRIE zien!! :)

 7. Anna

  Wow, het ziet er nog best moeilijk uit! Ik ga misschien ook maar eens mijn vader vragen om me hierbij te helpen, die weet daar ook wel het een en ander vanaf. Het resultaat is zo mooi, echt een super toffe lamp!

  1. Het moeilijkste is eigenlijk het gat in de deksel krijgen. Maar misschien kun je daarvoor even aankloppen bij je vader/opa/oom/buurman/vriend? De rest is echt heel erg simpel, ik wilde het alleen uitgebreid uitleggen zodat alle stappen duidelijk zijn ;-)

 8. Pauline

  Ontzettend tof dit! Haha handig zo een papa hé! Hier precies hetzelfde. Mijn vader heeft ook van alles in de schuur staan, ideaal voor een diy als deze!

  Liefs,
  Pauline

 9. Hij is echt suuuperleuk. Snel sturen naar mijn vriend, hopen dat hij het ook wat vindt, hihi. Anders komt het mijn huis niet in ben ik bang. :(

 10. Xaviera

  Wat een geweldige DIY! Die lamp ziet er echt heel gaaf uit. Fijn dat het vrij makkelijk is om te maken, het ziet er een stuk ingewikkelder uit dan dat het is!

 11. sammie

  Hele gave lamp geworden! Wij hebben nu al te veel lampen dus ik kan hem niet maken haha

 12. Michelle

  Heeeel gaaf! Ben zelf niet zo handig met dit soort dingen, dus ben bang dat ik ook mijn pappa of vriend zijn hulp moet inroepen. Eerst maar eens beginnen met het leegeten van die pot….

 13. Hanneke

  Ja, die wil ik! Ik ga ook een poging wagen, een keer in de vakantie. Als ik het niet vergeet maak ik een foto.

 14. Karlijn

  Dit is zo’n leuk idee! Binnenkort mijn vader maar eens lief aankijken ;)

 15. Richel

  Superleuk! Wat was je ongeveer kwijt qua tijd en kosten voor het materiaal?

 16. Marlies

  Heerlijke lampen dit! Toevallig heb ik pas een artikel geschreven over een ontwerper die bij Man Bijt Hond was, die maakt ze met beplanting erin. Ook lekker ‘anders’ en echt een blikvanger in je interieur!

 17. Iris

  Ik vind de lamp echt geweldig, super leuk! Ik denk dat ik ook maar een keer zoiets ga maken, heerlijk om met dit soort dingen bezig te zijn.

 18. Lonneke

  Dit vind ik echt een tof idee. Op zich moet het ook wel te doen. Ik denk dat het gat boren het lastigste is, maar goed excuus om hulp in te schakelen ;-)

 19. Anieke

  Ziet er echt heel erg leuk uit, maar gaat absoluut niet in mijn interieur passen, haha!

 20. Lieke

  Wat een superleuk idee is dit zeg! Ik denk dat ik dit zelf ook ga maken!

 21. Shifra

  Aaah, dit was je lampenproject waar je het over had! Heel leuk! Ik vind voordat je echt een geweldig leuke pot hebt uitgekozen hiervoor!

 22. Mylène

  Wat een onwijs tof idee. Als je zoiets gaat verkopen, weet ik zeker dat het een succes wordt hoor!

 23. Mijntje

  Hoi Marlous, ik zocht en zocht naar een DIY als deze en ik kwam bij jou terecht. Top! Superfijn dat je ‘t zo hebt opgeschreven en op de kiek hebt gezet. Thanx for sharing!!!! ^_^
  Ik zag het idee laatst namelijk en wil dit erg graag in ons nieuwe huisjes straks. Dus ik ga hem zekers na proberen te maken, hihi nouja ikke.. Ik heb ook zo’n handig papa, dus ^_~

  Groetjes en liefs,
  Mijntje.

 24. Maruca

  Hoi Marlous,
  Inderdaad fijn dat je deze diy zo duidelijk deelt! Kun jij inschatten of de deksel het zou houden als je de lamp (en dan met een terrariumpje erin) echt aan het snoer zou ophangen? Ben zo bang dat het te zwaar wordt, maar het zou zo’n mooi alternatief zijn voor de redelijk dure ‘spruitje’ lampen…
  Alvast bedankt!
  Groetje Maruca

  1. Hi Maruca, dat ligt denk ik heel erg aan hoe zwaar de pot wordt als je ‘m vult. Zonder vulling kan ik ‘m in ieder geval prima aan het snoer ophangen!

Geef een reactie