Bookreview: Puur Koffie

puurkoffie4

Na een aantal jaar als barista werkzaam te zijn, is mijn interesse in koffie enorm gegroeid. Sterker nog: zo’n drie jaar terug lustte ik niet eens koffie!

Nog steeds drink ik mijn koffie het liefst met melk, maar een espresso na het eten of een zwarte koffie uit de cafetière drink ik inmiddels ook graag. Ik schreef al eerder in opdracht van Max Havelaar een uitgebreid artikel over koffie: van plant tot espresso.

Nog steeds verdiep ik me graag in de koffiewereld, zeker als dat kan door middel van mooie informatieve boeken. Ik heb al het Thuisbarista boek in m’n bezit, maar nu kan ik het prachtige Puur Koffie boek aan toevoegen.

puurkoffieboek

Indeling

Puur Koffie is een zeer uitgebreid boek. Waar het boek Thuisbarista vooral ingaat op het bereiden van het perfecte kopje koffie, pakt Puur Koffie het een stuk breder aan. Zoals de ondertitel ‘telen – branden – zetten – drinken’ al zegt; Puur Koffie gaat over koffie in de breedste zin van het woord.

Het boek leidt in met een uitgebreide beschrijving over het telen van koffie. Begeleid met prachtige foto’s van de plantages en duidelijke illustraties leer je over het ‘ontstaan’ van koffie: namelijk als besje aan de koffieplant.

Vervolgens wordt het brandinsproces van koffiebonen uitgelegd, waarna je in het hoofdstuk Zetten meteen zelf aan de slag kunt gaan aan de hand van de verschillende zetmethodes.

Extra leuk is het laatste hoofdstuk Drinken, waarin de beste koffietentjes worden aangeraden en barista’s hun verhaal doen.

puurkoffie2 puurkoffie3 puurkoffie5

Vormgeving

Het boek heeft een stevige kaft, en mooie dikke bladzijdes. Er staan prachtige foto’s in, en waar nodig zelfs stap-voor-stap-foto’s zodat het helemaal duidelijk is hoe je die latte art nou precies maakt.

Een leuke afwisseling zijn de grote quotes die tussen de hoofdstukken door zitten. Denk aan ‘life begins after coffee’ en ‘keep calm and drink coffee’. Erg creatief!

puurkoffie1 puurkoffie6 puurkoffie9

Inhoud

En dan nog even over de inhoud: is het boek een nuttige aankoop? Ik vind van wel. Zowel voor de fanatieke (thuis)barista als voor de koffieleek. Het is een goed boek om je koffiekennis mee aan te vullen, maar zelfs voor de koffieliefhebber die alles al weet is het boek een aanwinst om in de kast te hebben. Al is het maar om de mooie plaatjes.

Alle informatie wordt helder uitgelegd, op een vlotte manier. Je kunt het als naslagwerk gebruiken als barista zijnde, maar het is ook gewoon een interessant leesboek. Het boek is zeer compleet, iedereen met ook maar een beetje interesse in koffie zal heel blij zijn met dit boek als cadeau.

puurkoffie7 puurkoffie10

Het boek Puur Koffie kost €34,99. Mocht je nog een cadeautje zoeken voor een koffieliefhebber, dan hoef je niet meer verder te zoeken ;-).

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 22 reacties

 1. Lauriëtte

  Haha koffieleek hier! Het lijkt me erg interessant om meer over koffie te leren, ik weet er namelijk enorm weinig vanaf. Een vriendin van mij is een koffiehandeltje aan het opzetten en steeds als we elkaar spreken begrijp ik de helft niet als het over koffie gaat. Vind het boek voor een koffieleek wel redelijk aan de prijs, hoewel het er prachtig uitziet! Als het boek iets goedkoper was had ik hem zeker gekocht :)

  1. Ja het is jammer dat ie aan de prijs is, waardoor het niet zomaar een boek is dat je even koopt. Toch is het wel een heel compleet boek, het bevat alle info die je moet weten.

 2. Rosanne

  Haha, wat prachtig dat je als barista geen koffie lustte! Een beetje als een slager die vegetariër is. Mooi boek, echt een hebbeding!

 3. Laura

  Wat een mooi boek. Perfect voor op een koffietafel (ha-ha). Ik lust ook geen koffie, maar ik vind het altijd zó lekker ruiken dat ik het graag zou willen leren drinken!

  1. Je hoeft natuurlijk niet per se koffie te leren drinken, maar het is wel een heel interessant drankje. Als je koffie wilt leren drinken raad ik je aan om te beginnen met cappuccino’s met volle melk (die is iets zoeter van zichzelf). En ga op gegeven moment eens over op een espresso macchiato.

   Qua zwarte koffie zou ik beginnen met een light roast, en combineer dit dan met een stukje chocola o.i.d.

 4. Pauline

  Oh wat lijkt me dit een fijn boek om te lezen/door te bladeren. Heel interessant ook! En mooi boek :-).

  Liefs,
  Pauline

 5. Ysanne

  Mooi boek! Echt zo’n koffietafel (hah ironisch genoeg) boek.

 6. Saar

  Wauw, het ziet er echt heel mooi uit! Bijna een pareltje om gewoon eens in handen te hebben om door te bladeren. Mooi cadeauboek alleszins, en de inhoud lijkt me ook wel wat!

 7. Sam

  Het is dat Tommy geen boeken leest anders had ik nu een leuk cadeau ideetje! Ziet er goed uit

 8. Isabella

  Ah jaaa, nog een koffieliefhebber hier:) Echt een mooi boek, alleen al om die quotes inderdaad!

 9. Anna

  Wat grappig dat je eerst nog geen koffie lustte! Het ziet eruit als een heel mooi boek, met toffe foto’s en goede informatie. Goede review! :)

 10. Fleur

  Ik ben dit boek al meerdere keren tegengekomen, ook in superhippe koffiebarretjes. Ben er heel nieuwsgierig naar! Zou ook graag zelf leren hoe je nou de perfecte koffie zet, maar eerst even sparen. ;)

 11. Bouchra

  Ik ben zelf geen koffiedrinker, maar het boek lijkt me wel interessant!

 12. Beata

  cool, ik weet al wat ga ik voor mijn verjaardag vragen :)
  trouwens, wat heb je je workshop gedaan? zou je iets kunnen aanraden? (voor beginners :))

Geef een reactie