Recept: appeltaart havermout ontbijt

DSC_0164

Ik ben nooit echt een grote ontbijter geweest. Voornamelijk omdat ik liever in bed lig dan in de keuken sta, en het meestal ook even duurt voordat mijn honger op gang komt. Toch houd ik wel van uitgebreide weekendontbijtjes: lekker uitslapen, een vers sapje of een koffie en dan een omelet of pannenkoek.

Maar juist in het weekend doe ik het rustig aan, op werkdagen kan ik een stevig ontbijt veel beter gebruiken. Gelukkig ontdekte ik de oplossing: havermoutpap. Het staat zo op tafel, is gezond en vormt een goede bodem voor de rest van de dag.

Als kind at ik vaak Brinta pap. Het was makkelijk en snel, en ik kon er precies tot de eerste pauze op teren. Wanneer je nog nooit pap hebt gegeten zul je misschien even moeten wennen aan de smaak en de structuur. Gelukkig heb ik een lekker receptje waardoor je pap als een appeltaartje zal smaken.

Ingrediënten

Voor 1 persoon

– 35 gr havermout
– 200 ml (plantaardige) melk, ik gebruikte amandelmelk
– 1 Goudrenet of Jonagold appel, in stukjes (ik bewaarde wat schijfjes als extra topping)
– een handje sultana rozijnen
– kaneel

Bereiding

Doe de havermout en de melk in een pannetje en zet deze op een laag vuurtje. De hoeveelheid melk kun je aanpassen naar gelang de dikte van je pap. Neem je 150 ml melk dan krijg je een vrij stevige en machtige pap. Neem je 250 ml melk wordt de pap juist wat slapper. Ik ging voor de middenweg en nam 200 ml melk. Op die manier krijg je een stevig ontbijt zonder dat het aanvoelt als ‘cement’.

Snijdt de appel in stukjes en voeg deze samen met de rozijnen toe aan de pap. De rozijnen zorgen voor een zoete smaak, en zijn eigenlijk de suikervervanger van dit recept. Hoe meer rozijnen je toevoegt, hoe zoeter je pap wordt. Maar vergeet niet: fruitsuikers zijn nog steeds suiker, voeg dus niet te veel rozijnen toe wil je het recept gezond houden.

Roer het geheel goed door, je zal zien dat het een beetje ‘sticky’ wordt. Je kunt naar smaak altijd meer melk of havermout toevoegen om de structuur van de pap te veranderen. Zelf houd ik wel van die stickyness. Strooi voor het opdienen nog wat kaneel over je bord en je bent klaar!

DSC_0171

Waarom is havermout zo gezond?

De laatste tijd probeer ik wat gezonder te eten, en op zoek te gaan naar alternatieven voor mijn favoriete snacks en gerechten. Zo kwam ik uit bij havermout als snel en gezond ontbijt. Maar waarom is havermout zo gezond?

Havermout bevat veel vezels, wat goed is voor je darmflora. Het bevat zelfs speciale beta-glucanen, deze vezels nemen veel vocht op in de darm en binden zich aan cholesterol en vetzuren. Op die manier daalt het cholesterolgehalte van het bloed, wat uiteindelijk (wanneer je regelmatig havermout) de kans op hart- en vaatziekten verminderd.

Doordat de havermout zoveel vocht op neemt duurt het ook extra lang voordat het verteerd is, en om die reden heb je langer een ‘vol’ gevoel. De koolhydraten uit havermout worden langzaam opgenomen, waardoor de energie geleidelijk wordt afgedragen en je dus lang op die energie kunt teren. Bovendien verlaagd het de bloedsuikerspiegel, waardoor je minder snel zin krijgt in zoete dingen na het eten.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Lisanne

  Stiekem lust ik geen pap (of ander vloeibaar ontbijt) maar… als het smaakt naar appeltaart wil ik het echt een keer proberen! Bedankt voor het recept!

 2. Anna

  Ik at vroeger ook altijd Brinta! Nu weet ik echter niet of ik het zo lekker vind, havermoutpap. Ik associeer het direct met het ‘cement’-idee. Misschien moet ik het gewoon maar weer eens proberen. Rozijnen zijn een goed idee, met een zoetere smaak is het waarschijnlijk nog best lekker!

  1. Haha ja, als je Brinta te lang liet staan.. DE HORROR! :’). Gelukkig bepaal je bij havermoutpap zelf hoe dik hij wordt. Ik hou wel van dat plakkerige, maar je kunt makkelijk meer melk toevoegen waardoor hij dunner wordt.

 3. Isabella

  Hmmm, lijkt me lekker! Ik eet ook vaak havermout in de ochtend, deze versie wil ik wel een keer proberen :)

 4. Nicole

  Jaaa, ik noem dit ook altijd appeltaart-havermout :) Heeft bij mij ook even geduurd voor ik het ontdekt had, maar ik ben nu ook echt om. Ik wissel het trouwens af met zelfgemaakte havermoutcruesli, dan kan ik ook ander fruit gebruiken (want banaan of framboos in de pap vind ik dan weer niet zo).

 5. Marjolein

  Dit is ongeveer de combinatie die ik vaak maak :D ik gebruik alleen iets meer havermout en in verhouding iets minder melk. En soms doe ik er nog appelstroop bovenop, om het nog lekkerder te maken. Gotta love havermout <3

 6. Shifra

  Oooh, het ziet er zo heerlijk herfstig/winters uit! Nu het zo regenachtig is en koud, kan ik nog wel verlangen naar dit soort gerechten. Ik hoop het nog snel een keer te proberen voordat het echt voorjaar word (ik verlang al zo snel naar lichte ontbijtjes met mooi weer!), anders schuift het even door naar de herfst (en dan hoop ik het niet te vergeten). Mooie foto’s!

  1. Ja het is echt herfstig he! Ik ontbijt sowieso het liefst licht, want ik krijg amper iets naar binnen. Toch merk ik dat zo’n bord havermout wel goed is wanneer ik een lange werkdag voor de boeg heb..

 7. Angelina

  Yum! Deze maak ik ook meestal, maar dan zonder rozijnen haha en met honing. Banaan is ook lekker trouwens!

 8. Tania

  Ik maak dit ook regelmatig, maar met honing en soms met banaan.

 9. Nienke

  Ik eet bijna elke ochtend havermout! Ik vind het echt leuk dat het tegenwoordig zo populair is. Mijn oma vind het vreemd dat ik dit eet, hun generatie moest het eten om ‘goed dik te worden’, haha!

Geef een reactie