Recept: linzensalade met feta, avocado en koriander

Deze linzensalade is een van mijn nieuwe favoriete maaltjes. Het is de signature dish van mijn voormalig huisgenoot Arthur, en ik draag het graag over aan jullie. Dit recept is namelijk niet alleen lekker, het is ook nog eens super simpel om te maken én het is gezond.

De lijst met ingrediënten is zoals Arthur de salade altijd maakt, maar deze salade leent zich perfect voor het opmaken van restjes. Heb je nog een beetje paprika in huis liggen? Mag er doorheen. En ben je niet zo dol op komkommer, dan vervang je die gewoon voor iets anders. Lekker makkelijk.

De ingrediënten van deze linzensalade kun je dus prima aanpassen naar wens, maar voor het gemak houd ik het recept van Arthur aan. Deze kan je prima als basis gebruiken voor je eigen variant, al is hij zo eigenlijk ook al erg lekker en compleet.

Ingrediënten

Voor twee personen
– Een blik linzen
– 2/3 tomaten, in partjes
– halve komkommer, in stukjes
– 1 avocado, in stukjes
– 250 gr feta, verkruimeld
– lente ui, fijn gesneden
– koriander
– citroensap
– peper, zout en olijfolie naar smaak

Bereiding

Laat de linzen uitlekken en was ze schoon. Dit gaat het gemakkelijkst in een zeef. Doe de linzen vervolgens in een grote kom, en voeg daar de tomaten, komkommer en avocado aan toe. Snijdt de lente ui in ringetjes en gooi deze ook door de salade.

Verkruimel de feta boven de kom, en voeg een scheutje citroensap toe. Schep het geheel goed om en voeg peper, zout en wat olijfolie toe naar smaak. Schep de salade nog een keer om zodat alles goed gemengd is.

Strooi vervolgens nog wat korianderblaadjes over de salade, en you’re good to go! Koriander heeft een wat aparte smaak, veel mensen moeten er aan moeten wennen. Toch geeft het de salade net wat extra’s waardoor hij nog lekkerder wordt. Probeer het daarom zeker uit.

Waarom zijn linzen gezond?

Linzen zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook heel erg gezond! Linzen zijn peulvruchten en deze zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten. Dat maakt het ook een prima vleesvervanger: naast ijzer en eiwitten bevatten ze ook veel vitamine B12.

Bovendien geven linzen snel een voldaan gevoel, en zorgen ze ervoor dat je insulinepieken minder worden. Dat betekent dat wanneer je vaak linzen eet, je op den duur minder behoefte hebt aan zoetigheid.

Linzen zijn dus eigenlijk een soort superfoods, maar dan voordelig en gemakkelijk verkrijgbaar waardoor er geen marketingtrucje op toegepast kan worden. De linzen worden al genoemd in het Oude Testament, dus zelfs toen zaten ze al aan de superfoods! Al hadden ze toen vast niet zo’n lekkere linzensalade.. ;-)

Tags: , , ,

Gerelateerd

20 reacties op “Recept: linzensalade met feta, avocado en koriander

  1. Hoera voor linzen! Ik ben er zelf ook echt dol op, inderdaad een superfood zonder marketing. Ik maak een soortgelijke salade inderdaad als ik restjes heb. Soms doe ik deze vulling dan in een wrap gemengd met bijvoorbeeld chili concarne kruiden, heerlijk als avond eten.

  2. Oh dat ziet er lekker uit, ja! Ik heb geloof ik nog nooit linzen gegeten (shame on me), maar zou het in zo’n salade eigenlijk best wel eens willen proberen. :)

  3. Ohh zo lekker! Ik eet elke week wel een salade met linzen (en kikkererwten) en de combinaties die je er mee kan maken zijn eindeloos, wat het al helemaal perfect maakt

  4. OEhhh dit ga ik van de week maken! Ik ben sinds een tijdje weer helemaal into linzen, omdat ik wat minder vlees probeer te eten (het volgende stapje in mijn healthy project haha, zie vorige post)..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *