Boekreview: Wetboek voor bloggers

wetboekvoorbloggers

Een hele tijd terug bestelde ik het Wetboek voor Bloggers, geschreven door Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law. Begin dit jaar besloot ik om de nadruk op kwaliteit te leggen op mijn blog. Mooiere foto’s, inhoudelijke stukken maar ook achter de schermen wilde ik het allemaal goed voor elkaar hebben.

Niet veel later kwam het Wetboek voor Bloggers uit, precies op het juiste moment voor mij. In het boek worden juridische zaken als auterusrecht en copyright behandeld, maar eigenlijk komt elk onderdeel van het bloggen aan bod wat dit boek de perfecte ‘bloggers guide’ maakt.

DSC_0120 (2)

Wetboek voor Bloggers

De afgelopen jaren is de blogwereld enorm veranderd. Van online dagboeken tot hele magazines. Ik ben niet altijd even blij met de verandering, maar ik vind het wel leuk om het beste uit mijn blog te halen. Het Wetboek voor Bloggers is een heel compleet boek, dat zowel geschikt is voor beginners, als voor de ervaren blogger.

In principe volg ik gewoon mijn gevoel als het om bloggen gaat, en probeer ik het niet te veel volgens het boekje te doen. Toch denk ik dat het geen kwaad kan om je zo nu en dan te verdiepen in het bloggen zelf. Mijn blog hoeft niet perfect te zijn, maar ik vind het wel belangrijk dat er bijvoorbeeld geen auteursrecht geschonden wordt.

DSC_0121 (2)

Inhoud

Het boek is vrij dik, het bevat bijna 300 pagina’s. De inhoudsopgave bevat maar liefst 21 hoofdstukken, die weer zijn opgedeeld in sub-hoofdstukken.

Het boek begint heel inleidend, met hoofdstukken zoals ‘Waarom begin je je blog?’, ‘Kies je niche’ en ‘geef je blog een naam’. Maar ook hoofdstukken als ‘de geschiedenis van het bloggen’, ‘plug-ins en widgets’ en ‘huistijl en layout’. Onderwerpen waar ook zeker de doorgewinterde blogger wat aan heeft, en dat maakt het boek ook zo leuk.

Als beginnende blogger is dit een perfect handboek, maar ook wanneer je al heel wat  ervaring in het bloggen hebt kun je nog een hoop van dit boek leren.

De handige tips worden aangevuld met interviews met experts of ervaringsdeskundigen, waardoor er duidelijke en concrete voorbeelden in staan waar je echt iets aan hebt.

DSC_0124 (2)

Het juridische aspect

Boeken met blogtips zagen we al eerder, maar nog nooit geschreven door een jurist en dus met veel aandacht voor de juridische kant van het bloggen. Terwijl dit toch van groot belang is, want hoe zit het nou met auteursrecht? Veel bloggers gebruiken foto’s van weheartit en pinterest als aanvulling op hun artikel, maar wist je dat je hier een flinke rekening van de fotograaf voor kunt krijgen? De foto is immers niet jouw eigendom.

Daarnaast werkt het ook andersom: als blogger creëer je eigen content (foto’s, maar ook teksten), en hoe ga je er mee om wanneer deze zomaar worden overgenomen op andere sites?

Met name het juridische aspect van dit boek vind ik erg interessant, hier heb ik dan ook veel van geleerd. Ik heb niet veel verstand van recht, maar gelukkig schrijft Charlotte op een duidelijke en vlotte manier, waardoor het geen taaie en onmogelijk te begrijpen teksten worden.

Het Wetboek voor bloggers is een must read voor elke blogger! Het boek kost €22,95 en is hier te koop.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 21 reacties

 1. Ik had al eens van dit boek gehoord, maar had me er nooit echt in verdiept. Klinkt als een fantastisch boek met heel veel goede tips, ik heb hem meteen op mijn to-read lijstje gezet!

 2. Marte

  Klinkt heel goed! Ik had begin van dit jaar eigenlijk precies dezelfde uitgangspunten als jij en had nog niet van het boek gehoord. Thanks voor de tip!

 3. Josianne

  Dit boek staat al een tijdje op m’n wish list, maar ik moet eerst echt m’n andere ongelezen boeken uitlezen. Daarna schaf ik hem snel aan!

 4. Charlotte

  Jij hebt inderdaad een van de unieke eerste druk exemplaren :) Dank voor je prachtige recensie! Je vermeld precies wat ik ook voor ogen had met het boek. Je kunt lezen wat voor jou nuttig is. Uiteraard moet je bloggen zoals je zelf wil en je nooit in een keurslijf laten dwingen, maar de kennis hebben is altijd belangrijk. Dan kun je betere afwegingen maken.

 5. Kiki

  Interessant. Ik heb meestal zo iets van: als al mijn content door mij zelf gemaakt is, zal het wel prima zijn. Maar ik blog dan ook niet vaak. Ongeveer een keer in de week, een beetje voor de lol. Als ik vaker zou gaan bloggen dan zou dit boek wellicht handig zijn.

 6. Pauline

  Dit boek staat al een tijdje op mijn verlanglijstje! Ik ben heel benieuwd.

  Liefs,
  Pauline

 7. Caro

  Ik heb hem laatst bestelt, moet er nog in beginnen maar ben erg benieuwd!

 8. Tiffany

  Ik ga het boek binnenkort ook kopen, het lijkt me erg interessant. Ik heb voordat ik begon met bloggen veel informatie opgezocht over copyright en auteursrecht. Ik vind dat veel websites (zelfs professionele websites) heel slordig zijn met bronvermeldig. Erg jammer.

 9. Ik heb het boek ook thuis liggen. Helaas lukt het me nu nog niet zo goed om te lezen (door mijn slechte concentratie na depressie) maar elke dag lees ik een klein stukje. Het is zeker een interessant boek en ben blij dat ik hem toen gelijk heb aangeschaft! Super handig vind ik ook het stukje over social media. Want heel veel bedrijven hebben nog altijd een like en win actie maar er zijn daar vanuit facebook zo veel (voor veel onbekende) regels van.

 10. Iris

  Fijne review, ik ben heel benieuwd naar dit boek. Ik ben nu ook het boek How blogs work aan het lezen, ook een fijn boek. Daarna ga ik deze aanschaffen!

 11. Debby

  Klinkt interessant, wie weet ga ik het nog wel lezen! Ik vind het allermoeilijkst gewoon de adverteerders die niet meedoen aan de unfollow regels van de reclamecodecommissie – ergens logisch ook natuurlijk – en dat is lastig, want je hebt ook gewoon recht af en toe wat leuks bij te verdienen als je blog goed loopt. Nou goed, ik laat me hier gaan :’) Juist om die reden die je noemt heb ik geen Pinterest plugin erop gezet, ik vind het best dat het op mijn site staat en dan staat het natuurlijk ook online, maar op Pinterest verspreidt het nog 10 keer zo makkelijk!

 12. Lijkt mij een heel interessant boek, temeer daar dit thema tot nu toe in andere blogboeken niet echt aan bod kwam dus ik ga dit zeker in huis halen.

 13. Lisa

  Ik vind ‘m inderdaad ook best wel interessant. Heb er al veel over gehoord. :-)

 14. Monique

  Heb al veel mensen gehoord over dit boek. Ben er wel benieuwd naar, misschien toch maar eens bestellen!

 15. Sabrina

  Lijkt me wel interessant! Ik weet niet of ik het ook echt zou willen lezen omdat het misschien voor mij wel iets te diep ingaat op iets wat ik vooral als spontaan en zonder al te veel regels zie (weet niet of dat zo is hoor, maar dat lijkt me!), dus ik weet niet of ik me echt in dit boek zou willen verdiepen. Wel leuk om jouw mening te horen!

 16. Mariska

  Dit boekt lijkt mij echt heel erg interessant en staat op mijn lijstje. Wil me hier dan ook veel meer in gaan verdiepen.

Geef een reactie