Recept: De allerlekkerste yoghurt bosbessen cake

yoghurt bosbessen cake

Ik ben gek op yoghurt. Als ontbijt, als toetje, als dip voor m’n groente en snacks en vanaf nu ook als ingrediënt voor cake. Deze yoghurt bosbessen cake is namelijk de lekkerste cake die ik ooit heb geproefd!

Ik heb al eerder geprobeerd om yoghurt te verwerken in taartrecepten, maar tot nu toe werd het een zompige bedoening. Afgelopen weekend was ik op de verjaardag van een vriend van mij, en daar proefde ik de yoghurt bosbessen cake voor het eerst. Hij tipte me het recept van Donna Hay , ‘kan niet misgaan!’ – en dus waagde ik me er weer eens aan.

Gelukkig slaagde de cake deze keer wél, en dus deel ik dit succesrecept (dat oorspronkelijk van Donna Hay komt, maar iets is aangepast) graag met jullie!

Ingrediënten

– 150 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
– 220 gr fijne kristalsuiker
– 2 biologische eitjes
– 140 gr Griekse yoghurt (of misschien nog lekkerder: hangop!)
– 1 el citroenschil, fijn geraspt
– 1 tl vanille extract
– 225 gr zelfrijzend bakmeel
– 125 gr bosbessen
– eventueel wat poedersuiker als topping

yoghurt bosbessen cake

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Doe de boter, de suiker, de eieren,de  yoghurt, een beetje vanille extract en de citroenrasp in een kom en mix dit tot een geheel. Voeg vervolgens het zelfrijzend bakmeel toe en mix dit ook tot een geheel.

Pak een stuk bakpapier en verfrommel het. Op die manier wordt het wat elastischer en kun je de cakevorm goed bedekken met het papier. Schep het beslag in de cakevorm en roer voorzichtig de bosbessen er doorheen. Tip: rol je bosbessen eerst even door het meel heen, dan zijn ze wat stugger en voorkom je dat ze allemaal in een keer naar de bodem van je cake zakken. Bewaar wat bosbessen om de cake straks mee af te toppen.

Bak de cake in 60-70 minuten gaar in de oven. Je kunt gemakkelijk controleren of je cake gaar is door er met een houten prikkertje in de prikken. Wanneer deze ‘schoon’ eruit komt is je cake van binnen goed gaar.

Laat de cake tien minuutjes afkoelen en top ‘m af met wat poedersuiker en de overige bosbessen.

yoghurt bosbessen cake

De allerlekkerste yoghurt bosbessen cake

De yoghurt geeft de cake een frisse zoetzure smaak, waar ik zelf dol op ben. Laat je niet afschrikken wanneer je niet zo’n yoghurt-fan bent, de cake is nog steeds lekker zoet. Zelf stop ik er iets meer yoghurt in dan Donna, ook gebruik ik het liefst een wat dikkere variant. Experimenteer zelf wat jij het lekkerste vindt!

Geen healthy, vegan of suikervrij recept, maar hij is wel ontzettend lekker. Perfect voor bij dit zonnige weer!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 36 reacties

 1. Dina

  Dit klinkt heerlijk. Ik heb al tijden niets meer gebakken, maar dit lijk me echt een fijn receptje!

 2. Frauke

  Hmmm, ziet er delicious uit! Ik ben super benieuwd naar de smaak, ik sla ‘m even op en thuis ga ik het uitproberen. Ik ben dol op bosbessen, dus dat moet goedkomen! X

 3. Francis

  Oeehh! Ziet er heerlijk uit! Sowieso altijd goed van Donna Hay. En mooie, frisse foto’s ook!

 4. Moniek

  Nooit geweten dat je yoghurt niet in een cake kan stoppen. De cake ziet er heerlijk uit!

 5. Mies

  Mjammm klinkt heel lekker en wat een ontzettend mooie foto’s!

 6. Anna

  Dat kende ik helemaal niet, yoghurt in een cake! Hmm, het ziet er echt heerlijk uit. Ik krijg er honger van!

 7. Laura

  O wat ziet dat er lekker uit!! Ik maak om de week een saaie boerencake, dus dit is een mooie variatie. Ik sla m op!

 8. Saar

  Ook al ben ik dan de gezonde toer op, dit lijkt mij wel een ideale guilty pleasure! Heerlijk :D

 9. Arjanne

  Superlekker! Ik hou zo van blueberry’s! Ik moet dit gewoon proberen!

 10. Manon

  Yum! Dat ziet er zó lekker uit! Lijkt bijna gezond met die blauwe bessen erop… ;)

 11. Léonie

  Wauw, dit moet ik proberen! Ik hou zo van yoghurt en bosbessen. Het ziet er heerlijk uit! x

 12. Yammie! Wat ziet de cake er lekker uit…. Ik ga hem zeker maken als onze ‘snoepramadan’ voorbij is. Ik ga je recept goed bewaren tot april ;)

 13. Marjolein

  Dit lijkt me echt zo lekker! Ik ben sowieso dol op blauwe bessen, en op cake, haha. Thanks voor dit recept :D

 14. Caro

  Ohh wat ziet die er lekker uit! Komt op mijn receptenlijstje te staan!

 15. Pauline

  Lijkt me heerlijk! Was al meteen benieuwd naar het recept toen je zei dat je dit ging maken en delen. Bedankt hiervoor! Ik ga het zeker een keertje proberen :D

  Liefs,
  Pauline

 16. Shifra

  Ik vind yoghurt in cake zó lekker! Dit ziet er ook echt waanzinnig goed uit! Zo zacht en smeeuig.. mmmm. :) Mooie foto’s ook! :)

 17. Mieke

  Hij is heeerlijk!! Gisteravond meteen gebakken, helaas iets te snel uit de oven gehaald waardoor hij niet helemaal gaar is en wat klef, maar dat maakt hem niet minder lekker :)

  1. Ah ja, ik heb ‘m ook iets langer laten zitten (70 minuten i.p.v. de oorspronkelijke 60 minuten uit het recept, vandaar dat ik deze nuance ook weergeef). Lekker is ‘ie he!

 18. Sander

  Ziet er gruwelijk lekker uit! Ik maak zelf ‘s zomers vaak een yoghurt plaatcake met rabarber. Denk beetje hetzelfde idee.

  Gaat op het ‘lijstje’ om binnenkort te maken!

 19. Lotte

  Oh dit klinkt echt super lekker, thanks for sharing!

 20. Rosalinde

  Deze cake is zo lekker dat ik ‘m morgen (op verzoek! :-) )weer maak! Echt een blijvertje!

 21. Ysanne

  Hmmm dit lijkt me heerlijk! Heb net de ingrediënten in huis gehaald dus ga hem zometeen maken. Hoe lang kan je hem ongeveer bewaren trouwens?

Geef een reactie