Boek Anna Nooshin: On Top

annanooshinboek2

De laatste tijd lijkt het of elke grote blogger met een eigen boek komt. Boeken vol beautytips, stijlgidsen of blogs in boekvorm. En dus kon Anna Nooshin, het gezicht achter NSMBL, niet achter blijven.

Vandaag komt haar boek On Top uit, een autobiografisch verhaal vol tips voor elke online ondernemer. De afgelopen jaren heeft Anna het online platform NSMBL tot een groot succes weten uit te bouwen, in dit boek deelt ze haar eigen ervaringen die ze aanvult met tips en tricks.

Zelf ben ik niet zo’n fan van NSMBL, ik vind dat het platform zich te veel richt op kwantiteit i.p.v. kwaliteit. Daarnaast wordt er niet altijd netjes omgegaan met bronvermelding, iets wat ik zelf erg belangrijk vind. Toch was ik benieuwd naar het boek, want ondanks dat ik zelf niet per se een succesvol blogger hoef te zijn, vind ik het wel leuk om te lezen hoe het haar vergaan is.

annanooshinboek1

Inhoud van het boek

De meeste boeken die de afgelopen tijd door bloggers zijn geschreven waren vaak een soort samenvatting of verlenging van de blog. Zo schreef Cynthia van Misslipgloss een boek vol beautytips en komt Serena van Beautylab met een stijlgids met mode/beauty/DIY-tips. Boeken die eigenlijk dezelfde inhoud bevatten als die op hun blogs te lezen is, gratis en voor niets. Daarom heb ik altijd getwijfeld aan de toegevoegde waarde van deze boeken.

Anna heeft het echter anders aangepakt. Ondanks dat haar boek de ondertitel ‘jouw handboek voor online succes’ draagt, is On Top juist heel erg persoonlijk. Het is een autobiografie waarin op een soepele manier een heleboel tips en handige weetjes zijn verwerkt voor de online ondernemer, uit eigen ervaring van Anna. Afgewisseld met een hoop persoonlijke, nog nooit eerder vertoonde foto’s.

annanooshinboek4

Schrijfstijl

Dat je een blog hebt betekent niet per definitie dat je ook een goed schrijver bent. Sterker nog, bijna alle bloggers hebben last van de Engelse ziekte (onjuist spatiegebruik) en maken aan de lopende band verwijsfouten. Ik was dan ook erg benieuwd naar de schrijfstijl van Anna’s boek.

Ondanks dat ik hier en daar wat stijl- en slordigheidsfoutjes heb ontdekt, leest het boek toch verrassend goed weg. Anna schrijft heel luchtig, het is bijna alsof je samen aan de koffie zit en Anna je haar verhaal vertelt. Daarnaast heeft ze ook echt een interessant verhaal te vertellen, waardoor je het boek zo uitleest.

annanooshin4
annanooshinboek5

Is het boek nuttig?

Anna vertelt in principe haar levensverhaal. Ze begint bij haar jeugd, hoe ze met haar ouders uit Iran naar Nederland vluchtte en van AZC naar AZC trok. Ook vertelt ze over haar studiejaren en verschillende bijbaantjes die ze heeft gehad. Vervolgens vertelt ze hoe ze in de online wereld is gerold, en hoe ze uiteindelijk een succes van NSMBL wist te maken.

Tijdens dit chronologische verhaal verwerkt ze telkens tussendoor een aantal tips. Zo geeft ze tips voor het voorbereiden van een wereldreis, hoe je je droombaan krijgt (en je de sollicitatierondes doorkomt) maar bijvoorbeeld ook hoe een fotoshoot er achter de schermen aan toe gaat.

Op deze manier leest het boek soepel weg, en krijg je er concrete voorbeelden bij uit Anna’s eigen ervaring. Het is dus geen boek vol lijstjes en infographics, je moet echt door het verhaal heen. Zelf vond ik dat wel verfrissend – het is écht een aanvulling op haar site, en geen samenvatting zoals vele bloggers haar voorgingen. Maar wanneer je niet zo geïnteresseerd bent in Anna’s leven, en gewoon goede tips wilt voor het opstarten van een online business is het misschien niet het juiste boek voor jou.

Doordat Anna uit eigen ervaring schrijft, is het boek heel erg gericht op de twenty-something. Zo staat er ook een lijstje in met tips voor een kwarteeuwmidlifecrisis, en gaat het heel erg over het ontdekken en ontwikkelen van jezelf. Ik kan me voorstellen dat wanneer je die fase inmiddels al ruimschoots hebt doorlopen (of nog lang niet) dit boek je wat minder zal interesseren. Zelf vond ik het juist erg leuk, omdat ik goed aan Anna’s verhalen kan refereren.

annanooshinboek3

Ik vond On Top een leuk en inspirerend boek, al twijfel ik of het z’n €20 waard is. Het autobiografische aspect van het boek zorgde er voor dat het lekker weg las, maar ik ben zelf niet iemand die een boek opnieuw en opnieuw leest.

Voor een boek vol tips of bijvoorbeeld recepten, waarbij je het boek continu uit de kast pakt en als naslagwerk kunt gebruiken vind ik €20 een goede prijs. Voor dit boek is het misschien net iets aan de hoge kant. Toch vind ik het een aanrader, en met z’n hard cover staat hij ook wel mooi in de kast ;-).

Het boek is vanaf vandaag te koop bij o.a. bol.com, waar je ook een paar pagina’s uit het boek kunt lezen.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 38 reacties

 1. Farah

  Leuke review!
  Ik heb er eerst helemaal niet bij stil gestaan om dit boek te kopen, maar na jouw blog spreekt het me toch wel aan. Als iemand midden in zijn quarterlifecrisis spreekt het me best aan! ;)

 2. Merel

  Ik ben heel erg benieuwd naar het boek! Volgens mij is 20 euro voor een hardcover boek met veel foto’s erin juist heel goedkoop – heb ik van mijn uitgeverij begrepen. Zelf wil ik graag een boek uitbrengen dat 17,50 gaat kosten, maar dat is volgens de uitgeverij echt onmogelijk. Je mag al blij zijn als je onder de 25 euro uitkomt als je een boek met foto’s wilt… Dus dan heeft Anna’s uitgeverij het eigenlijk heel netjes gedaan!

  1. Oh ja dat geloof ik graag! Al moet ik zegen dat ik me tijdens het lezen wel afvroeg waarom er voor een hardcover was gekozen. Het staat een stuk mooier, maar als leesboek vind ik een softcover ook prima (en vaak praktischer). Het boek is vrij klein en past daardoor makkelijk in je tas, maar door de harde kaft lijkt het meer een koffietafelboek. Het geeft natuurlijk wel een chiquere uitstraling ;-)

 3. Frauke

  Wauw, wat fijn zo’n eerlijke en kritische review! Wat je over boeken van andere bloggers zegt, vind ik namelijk zó waar! Op zich klinkt dit wel als een boek dat ik zou lezen met plezier, al schrikt de prijs me een beetje af inderdaad. Het is wel echt een pareltje! Ik onthoud ‘m :). X

 4. Sahar

  Leuk om nu al een review te lezen! Ik heb het boek besteld bij Bol.com en wacht er met smart op. Gelukkig geef je weinig weg van het verhaal ;-) Grappig dat je de waarde van een boek bepaalt door het praktisch nut, volgens mij doe ik dat ook steeds meer en meer. Al is het zoals Merel al zegt moeilijk om te bepalen hoeveel een boek kost, zonder het proces erachter te kennen.

  1. Op zich hoeft een boek van mij niet per se nuttig te zijn, ik koop ook af en toe romans. Maar voor een roman vind ik dit boek iets aan de prijs (al begrijp ik nu dat dat dus blijkbaar wel meevalt). Overigens heb ik het boek dus wel gekocht, en heb ik het met veel plezier gelezen!

 5. Nienke

  Ik heb nog nooit van nsmbl gehoord en blijkbaar is het niet de moeite om te leren kennen! Het boek op zich ziet er erg mooi uit, 20€ lijkt me echt niet overdreven! Kan een mooi salontafelboek zijn maar ik ben niet echt geïnteresseerd om 20€ uit te geven voor een levensverhaal van iemand waarover ik nog nooit gehoord had ;)

 6. Anna

  Het lijkt inderdaad wel of alle grote bloggers met een eigen boek komen. Ik ben het met je eens over NSMBL, ik vind het ook niet zo’n goed platform. Ach, populair is het wel. Het lijkt me een interessant boek, ik vind Anna namelijk best een inspirerend persoon – ze heeft zoveel meegemaakt en bereikt in haar leven.

 7. Anouk

  Wat een fijne uitgebreide review! Het viel mij ook al op dat elke grotere blogger een boek heeft geschreven of aan het schrijven is. Bijzonder. Maar je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt naar dit boek! Het ziet er wel top uit trouwens, die hardcover geeft het boek echt een luxe uitstraling

 8. Lizet

  Wat een goede review! Ik vind het mooi dat je eerlijk bent, maar het wel goed onderbouwt. Het lijkt inderdaad alsof elke online persoon ineens een boek aan het maken is. Ik vind NSMBL ook niet een fantastische website, maar ben wel erg fan van succesverhalen. Ik denk dat dit meer een boek is dat ik van iemand zou lenen dan dat ik hem echt in de kast zou willen hebben.

 9. Benthe

  Inderdaad, blogger boeken zijn vaak een verlengde van de blog en verschillen onwijs in kwaliteit. Voor mij is de aantrekkingskracht er een beetje af. Toch was ik wel nieuwsgierig – dus bedankt voor dit goed geschreven review!

  Kleine opmerking: altijd een komma tussen twee persoonsvormen!

  1. Haha, ik ben dol op taalverbeteringstips (ik wil graag zo goed mogelijk schrijven), en deze regel kende ik nog niet? Ik ben dus nu ook in mijn tekst aan het speuren waar ik de fout heb gemaakt, haha :’).

 10. Leuk om alvast een eerlijke review te lezen! Je ziet vaak dat bloggers elkaar een beetje de hand boven het hoofd houden, en dus is het fijn dat jij de moeite hebt genomen om de voors en tegens op te sommen. Vind Anna een ontzettend inspirerende vrouw en ben benieuwd naar haar tips en wijsheden :)!

  1. Ja ik vind het juist belangrijk om kritisch te zijn. Mijn eindoordeel is positief, en ik denk dat deze juist door de kritische noot serieuzer wordt genomen. Ik zie inderdaad dat bloggers elkaar altijd een beetje ‘helpen’, en ergens snap ik dat wel. Maar met eerlijkheid kom je toch het verst ;-)

 11. Kim

  Wat heb je een prachtige review geschreven! Dit boek maakt me toch heel erg nieuwsgierig en zou ik graag willen aanschaffen.

 12. Danielle

  Anders dan de boeken van Cynthia of Serena, zou ik dit boek wel willen lezen. Zeker na het lezen van je review. Of ik er nu iets van opsteek of niet, ik ben zeker nieuwsgierig geworden naar haar levensverhaal! Ook fijn dat het informatie is die je nergens online terug kunt vinden, maar om er 20 euro voor neer te leggen… Kan ik hem niet een keertje van je lenen? ;)

 13. Eva

  Wat een fijne review Marlous! Echt heel prettig om zo eerlijk over een boek te lezen. Ik heb dezelfde insteek als jij een beetje als het gaat om bloggersboeken, voegt het echt iets toe? In dit geval kan ik me wel voorstellen dat het door de combinatie van prive en carriere wel weer erg interessant is maar (en misschien komt dat omdat ik NSMBL ook niet zo leuk vind) ik zou ‘m toch niet snel kopen.

 14. Anouck Plume

  Ik ben het echt met je eens wat betreft NSMBL, zeker juist zo’n groot platform zou het goede voorbeeld moeten geven met bronvermelding. Los van NSMBL lijkt het me wel inspirerend om het levensverhaal te lezen van zo’n succesvol persoon, vooral het proces er naar toe!

 15. Chloe STERK

  Wat een goede review :) Ik zit erg te twijfelen of ik het boek wel of niet moet kopen.. hmm.. X

 16. Evelien

  Wat een fijne recensie en bovenal heel eerlijk, daar hou ik van!

 17. Nathalie

  Anderen gingen mij al voor, maar wat heerlijk verfrissend dat je kritisch bent en daardoor een echt geloofwaardige review plaatst. Petje af. Ik vind Anna een heel inspirerend persoon (NSMBL daarentegen totaal niet), maar wil dit boek daarom zeker lezen.

 18. Roos

  Wat een fijne en eerlijke review! Zelf ben ik wel erg benieuwd naar het boek nu. :)

 19. Suusje Q

  Haha, de Engelse ziekte! Die ken ik wel, ik erger me er altijd dood aan!

  Goede review!
  En tot vanavond in Beers n Barrels?
  xx

 20. Leonie

  Vanochtend heb ik je al even een mini-reactie gegeven via twitter, maar ik wilde dus zoals ik zei ook graag ook even inhoudelijk reageren. (Ik ga niet zeggen dat je review eerlijk is, want dat ben jij inderdaad altijd). Ik ga wel zeggen dat ik door deze review nog een beetje meer verliefd geworden ben op je blog en je een nog inspirerender persoon vind. Je hebt namelijk de woorden gevonden die ik zelf niet kon vinden om uit te leggen wat ik vind van bloggers die in print gaan publiceren. En je hebt ook nog eens een hele sterke review geschreven waardoor ik nu heel goed in kan schatten of On Top wel of niet mijn boek zal zijn. (Ik ben er nog niet uit, ik zal er eens in bladeren zodra ik ‘m tegen kom). Ik vind jouw mening over dit soort boeken altijd heel erg lijken op mijn mening en vertrouw er dan ook wel op dat het goed zit. (Da’s vast mede omdat je blogger bent, omdat je je mening onderbouwd en omdat je CIW gedaan hebt denk ik haha!) Anyway. Een hele fijn blogpost dus en niet alleen om de review.

  (Psst. Volgens mij heb ik zelf wel een beetje de Engelse ziekte, nu je het zegt…)

  Liefs!

  1. Wat een lieve en uitgebreide comment. Ik werd echt blij van je lovende woorden, haha. Overigens heb ik maar een half jaar CIW gedaan, dus pin je daar niet op vast :’). Oh en de Engelse ziekte heb ik ook last van (daarom noemde ik ‘m ook), gelukkig ben ik me er van bewust :p

 21. Stephanie

  Fijne en eerlijke review, ik twijfel nog even of ik hem wel of niet ga kopen :).

 22. Hanneke

  Goede review! Fijn dat je niet gewoon aankondigt dat het boek in de winkels ligt en een beetje promo voert maar dat je echt zegt wat je ervan denkt. Hier hebben lezers tenminste iets aan! Kunnen sommige andere bloggers nog wat van leren :)

 23. Manwai

  Thanks voor de review. Ik ben beetje hetzelfde type als jij. Not interested in blog of wat dan ook. En over die boeken van Cynthia en Serena.

  Jammer dat er geen softcover is anders was de prijs stuk lager geweest.
  Ik denk dat ik hem zo ga bestellen via bol.com.

  Nogmaals thanks voor de review. ;)

 24. Amélie

  Ik heb het boek dit weekend gekocht. Anna heeft echt een leuke schrijfstijl. Het is een erg inspirerend boek.

 25. Charlotte

  Wat een prettige review. Ik kwam hier terecht via de review over Serena’s Stijlgids (of meer: omdat ik klikte op de foto en het verhaal achter het briefje wilde weten).

  Ik had al wel begrepen dat de ondertitel de lading niet helemaal dekte en dat het vooral een persoonlijk verhaal was, maar de combinatie met ondernemen kwam in andere reviews niet zo terug.
  Dus dank voor deze heldere recensie.

Geef een reactie