Travel: voorbereiden op een citytrip

DSC_0253

Er staat weer een tripje op de planning, over een paar dagen spendeer ik een lang weekend in Hamburg. Deze havenstad schijnt het nieuwe Berlijn te zijn, maar is gelukkig nog niet helemaal ‘ontdekt’.

De stad ligt relatief dicht bij de Nederlandse grens, wat het een perfecte citytrip voor ons Nederlanders maakt. Natuurlijk zal ik uitgebreid verslag doen van de trip en jullie op alle leuke plekken wijzen, maar het leek me leuk om ook eens de voorbereidingen op zo’n tripje te laten zien.

 

Inmiddels heb ik er al een heleboel tripjes op zitten, en heb ik daar veel van geleerd. Zo ben ik inmiddels een pro in het reizen met enkel handbagage, en weet ik ook hoe ik alle mooie plekjes in de stad kan vinden. Hieronder een paar van mijn beste tips waar je rekening mee kunt houden bij het boeken van een citytrip.

Boek een dagje extra

Citytrips zijn mijn favoriete reisjes. Ik vind het heerlijk om me een paar dagen helemaal onder te dompelen in een andere cultuur, en alle leuke plekjes te ontdekken. Ik beleef een stad het liefst zoals een ‘local’ dat doet, en daarom boek ik altijd een dagje extra dan de gemiddelde stad ‘nodig’ heeft om ontdekt te worden.

Op die manier heb je ook tijd om een middag in het park te liggen, of een spontaan feestje mee te pakken. De beste tip die ik kan geven is dan ook om een dagje extra te boeken dan je gewoonlijk zou doen!

Vergelijk de verschillende reisopties

Hamburg is vanaf Utrecht slechts 4 uurtjes rijden. Daarnaast rijden er ook treinen, en kun je zelfs het vliegtuig nemen om in Hamburg te komen. Oorspronkelijk wilden wij met de auto gaan, maar uiteindelijk bleek het vliegtuig veel voordeliger te zijn. Check daarom van te voren altijd alle mogelijkheden wat betreft vervoer.

Houdt er rekening mee dat je met de auto veel bagage mee kunt nemen, maar je wel benzinekosten en vaak hoge parkeerkosten betaalt. Bij een vlucht betaal je vaak extra voor ruimbagage, dus kun je minder spullen meenemen. Weeg van te voren de voor- en nadelen goed af!

Doe zoals de locals doen

Omdat ik een stad echt wil ‘meemaken’ sla ik de meest toeristische attracties vaak over. Hoe je zo’n stad dan wel goed leert kennen? Vraag het een local! In dit geval heb je twee opties: je gebruikt een 100% reisgidsje zoals afgebeeld hierboven, met allemaal tips en adresjes van een inwoner van de desbetreffende stad. Dit zijn mijn favoriete reisgidjes, en hiermee kom je net op andere plekken dan met een standaard gids.

Of optie twee: spreek af met een local, en laat je door diegene door de stad gidsen. Via Couchsurfing kun je mensen op zoeken die je graag een stukje van hun stad laten zien. En met de bloghype van tegenwoordig zijn er vast genoeg bloggers te vinden die je graag rondleiden. Probeer voor je trip in contact te komen met zo’n blog, en vraag om zijn/haar favoriete adresjes.

travelessentials

Mijn travelessentials

Inmiddels hoef ik niet lang meer na te denken over wat ik meeneem op reis. Hierboven mijn ‘travelessentials’, dingetjes die ik standaard in mijn tas heb zitten als ik op citytrip ga.

– Mijn traveljournal met daar in adresjes, maar ook ruimte voor aantekeningen. Zo onthoud ik elke plek waar ik geweest ben, en kan ik deze later voor een verslag op mijn blog gebruiken.
– Mijn Nikon camera. Voor zowel privéfoto’s als mooie kiekjes voor op de blog.
– Omdat ik niet kon kiezen neem ik ook een analoge camera mee.
– Mijn zonnebril, omdat ik natuurlijk altijd uit ga van mooi weer!
– Een externe oplader voor mijn telefoon, zodat ik de hele dag door foto’s kan maken zonder dat mijn batterij leeg gaat.
– Mijn visitekaartjes. Je weet nooit wie je onderweg tegenkomt.

Ik heb er zoveel zin in! Ik ga samen met collega en vriendinnetje Anouk, die ook een eigen blog heeft. Natuurlijk zal er achteraf een uitgebreid verslag online komen, maar voor live updates kun je het beste onze instagramaccounts volgen: @lastdaysofspringblog en @_kuona.

balkje

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 21 reacties

 1. Anne

  Oh wat gaaf dat je naar Hamburg gaat! Wij willen misschien begin mei daarnaartoe, verheug me al op je tips :). Fijn vooruitzicht, zo’n tripje!

 2. Anna

  Wauw Hamburg! Zo leuk! Ik ga ook zo een traveljournal maken! Aankomende maanden worden lekker druk! Oostenrijk, Finland en meer :) Veel Liefs

 3. Dina

  Wat een goede tips. Hamburg is echt heel erg leuk, leuk vooruitzicht!

 4. Kim

  Oh wat leuk! Ik ken Hamburg zelf niet dus ben benieuwd naar de leuke plekjes die je gaat ontdekken!

 5. Marijn

  Wat tof dat je naar Hamburg gaat! Ėén van de leukste steden als je t mij vraagt! Als je nog tips zoekt, Speicherstadt vond ik echt heel mooi, en als het goed weer is, is wandelen tussen de locals in het Alsterpark superleuk. Ik ben er toen ook gekomen via de 100% route, was de omweg zeker waard :) De Reeperbahn is bizar, maar moet je daarom eigenlijk wel gezien hebben ;) Wil zelf snel weer terug dus ben benieuwd naar je tips als je bent geweest!

 6. Joanne

  Citytrips zijn zo relaxed, het is veel flexibeler inplannen, maar je kan er wel even tussenuit. Ik vind die tip over die extra dag heel slim, heb er eigenlijk nooit zo over nagedacht.

 7. Nienke

  Benieuwd naar een verslag over Hamburg, ik heb geen idee wat ik mij erbij moet voorstellen :)

 8. Sabrina

  Ah dat lijkt me een super leuke stad! Ik ga binnenkort (waarschijnlijk, haha) naar Rome en dan wil ik ook de stad écht goed ontdekken, dus ik denk dat ik maar een paar reisgidsjes aan ga schaffen (:

 9. Caro

  Aan Hamburg zou ik niet zo snel denken, maar ontzettend leuk. Ben benieuwd naar het reisverslag!

 10. Nooit geweten dat Hamburg gezien wordt als het nieuwe Berlijn. Ik ben in Berlijn geweest en dat was erg leuk. Ben heel benieuwd naar jullie reisverslag wellicht is dat dan wel mijn volgende citytrip :D Veel plezier

 11. Eline

  Wat een onwijs leuke post meid! Ik woon nu voor 5 maanden in totaal in Parijs (februari-juli) en houd ook een traveljournal bij. Omdat ik echter wist dat ik niet veel tijd zou hebben om er uitgebreid in te schrijven, is het meer een plakboek geworden. Zodra ik visitekaartjes zie, neem ik ze mee. Het boek is al vol met verknipte kaarten, enveloppen van kaarten die ik heb ontvangen, bonnetjes etc. Ook een leuke versie van een travel journal!

 12. Sanne

  Wat een leuk bericht!
  Citytrips zijn eigenlijk ook mijn favoriete reisjes, als ik er zo eens over nadenk. Een nieuwe stad verkennen is wel echt een van de fijnste dingen om te doen, ja.
  Je foto’s erbij zijn echt top, mooi zeg.
  Heel heel heel veel plezier in Hamburg! Ik ben er nog nooit geweest en ik ben erg benieuwd naar wat je erover gaat vertellen later.
  Liefs

 13. Priscilla

  Heel veel plezier in Hamburg. Ik was vorig jaar tijdens het WK in Hamburg en dat was ècht supergezellig aangezien Hamburg echt een voetbalstad is. Hamburg is wat mij betreft een Duitse mix van de steden Amsterdam en Rotterdam. Ik heb me ontzettend vermaakt, er zitten heel veel leuke ‘kleine’ winkeltjes, platenshops en leuke kroegjes. Je gaat je er vast vermaken. :)

 14. Ines

  Superleuk! Ben benieuwd hoe het je gaat bevallen :D

 15. Mirthe

  Erg leuk artikel! Ik hou zelf ontzettend van city trips, en zou ook graag een keer iets als Couchsurfing proberen! Maakt het toch iets minder prijzig ;) Ik ben erg benieuwd hoe je het gaat hebben in Hamburg! Toch een stad waar je minder snel naar toe zou gaan, maar meestal is dat juist het leukst!

Geef een reactie