5 originele manieren om je vakantie vast te leggen

DSC_0118b

De zomervakantie komt er weer aan, wellicht heb je je vakantie al geboekt. Zelf heb ik alweer wat tripjes in de planning staan, maar kijk ik ook altijd graag terug op oude tripjes. Bladeren door oude vakantiefotoalbums op een regenachtige dag maakt me gelijk een stuk vrolijker.

Vandaag heb ik wat leuke en originele tips om je vakantie vast te leggen, zodat je bij thuiskomst kan nagenieten van de leuke reis. Foto’s maken met je camera en de afdrukken in een boek plakken kent iedereen wel, daarom nu iets anders, waardoor het ‘herinneringen ophalen’ nog leuker wordt!

ooij

De wegwerpcamera

Ik ben dol op analoge fotografie. Ik fotografeer helaas niet meer zo vaak analoog, omdat ik toch meestal al m’n iPhone op zak heb, en voor mijn blog is mijn digitale camera nou eenmaal praktischer. Voor vakanties maak ik vaak een uitzondering. Ik heb dan meer tijd, en als ik toch al m’n koffer in pak kan die analoge camera er ook wel bij.

Nou fotografeer ik meestal met een spiegelreflexcamera, maar het leuke aan wegwerpcameraatjes is dat zij vrij goedkoop zijn. Je koopt ze met rolletje er in, je kunt meteen aan de slag. Ze zijn vrij licht (in tegenstelling tot de spiegelreflexcamera’s), dus je gooit ze makkelijk in je strandtas. Er zijn zelfs onderwaterwegwerpcamera’s, hiermee kun je ook foto’s in het zwembad of in de zee maken.

Met een wegwerpcamera heb je echte napret: het ontwikkelen van de foto’s duurt namelijk een week. Het is altijd afwachten of de foto’s gelukt zijn, en wat het eindresultaat precies is. De prijs van een wegwerpcamera is ongeveer €6, en je vindt ze bij Kruidvat, Hema en Action.

Persoonlijke ansichtkaarten

Nog zo’n analoog ding waar ik fan van ben: echte post ontvangen. En dus ook die kitscherige ansichtkaartjes die je vanaf je vakantieadres naar alle thuisbrengers stuurt. Helaas komt het kaartje vaak later aan dan jijzelf, en zijn de afbeeldingen op de kaarten wel heel standaard..

Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel apps waarmee je in een paar klikken je eigen fotokaart in elkaar klikt, en vanaf je telefoon verstuurt. Zo kun je een persoonlijke selfie bij het zwembad versturen, of een hele collage maken compleet met het uitzicht op zee en je vakantieaankopen. Doordat de kaartjes niet vanuit het plaatselijke postkantoor worden verstuurd, zijn ze ook een stuk sneller.

Er zijn verschillende apps in omloop, bij alle apps betaal je ongeveer €3 voor een kaartje. Greetz is een bekende Nederlandse app, hier kun je gewoon met Ideal betalen. Popcarte en Touchenote hebben allerlei leuke frames en tekstjes, maar hier betaal je door middel van krediet dat je van tevoren met Paypal of creditcard aanschaft. Postify heeft leuke bewerkopties, maar hier kun je alleen met creditcard betalen. Postagram is geloof ik de goedkoopste app, maar deze heeft wat minder opties qua vormgeving.

Actiecamera’s

Wanneer je van actieve en avontuurlijke vakantie’s houdt, is het een leuk idee om je vakantie in bewegend beeld vast te leggen. Je surfskills komen nou eenmaal beter tot z’n recht in een filmpje dan op een stilstaande foto. Actioncams zijn kleine cameraatjes, vaak waterbestendig, die gemaakt zijn voor actiefilmpjes. Door middel van allerlei hulpstukken zoals hoofdbanden en harnassen waar je de camera in kan klikken, maak je de tofste video’s. Zonder dat je daar je handen bij nodig hebt, en zo kun je dus filmen en surfen/snowboarden/mountainbiken/noem maar op tegelijkertijd!

Zulke actioncams zijn vrij prijzig, maar het Duitse merk Rollei heeft relatief goedkope actioncams. Het leuke aan deze camera’s is dat je er ook mee onder water kan filmen. Heel erg geschikt voor een dagje waterpretpark dus, of een onderwater fotoshoot. Met de filmcamera’s kun je ook gewoon foto’s maken, en zo is hij een leuke vervanging voor je gewone digitale camera!

Road Movies

Nog een andere leuke manier om je trip op bewegend beeld vast te leggen: de app Road Movies (of Snap Movies voor Android). Met deze app maak je leuke compilatiefilmpjes van ongeveer een halve minuut. Je filmt telkens korte stukjes, je kiest een filter en een leuk deuntje en vervolgens maakt de app er een leuk filmpje van.

Het werkt erg makkelijk, en daarom is het ook zo leuk! De app is gratis te downloaden, hierboven een voorbeeldje van een Road Movies app gebruiker.

vakantiehashtag

Vakantiehashtag

Als je net als ik verslaafd bent aan instagram, en deze app gebruikt om je vakantie vast te leggen, vergeet dan niet om je eigen hashtag te bedenken. Ik doe het nu eigenlijk altijd, en op die manier heb ik een een simpele klik een overzichtje van al mijn vakantiefoto’s. Een mobiel fotoalbumpje dus, wat je altijd kan raadplegen als je even behoefte hebt aan dat vakantiegevoel.

Let er op dat je een hashtag kiest die nog niet in gebruik is, en ook niet snel in gebruik zal worden genomen door anderen. Voor Kopenhagen bedachten Maura en ik de hashtag #mmcph (onze voorletters en de stadsafkorting), en met Margot deed ik hetzelfde in Ibiza. Toch werden zelfs deze gekke afkortingen door andere gebruikers overgenomen, kom daarom met een specifieke hashtag zoals #anoukenmarlousinhamburg. Dat neemt niemand zomaar over, en zo blijf je binnen een klik een overzicht zien van al jouw foto’s. Het leuke aan een hashtag is dat je ‘m samen kunt updaten, waardoor je album nog uitgebreider is.

 

Zo.. en nu nog op vakantie! Wanneer staat jullie eerstvolgende reisje op de planning? En waar gaan jullie naartoe?
balkje

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 31 reacties

 1. Jeetje, je eigen hashtag bedenken voor instagram is echt een slim idee! Zo kan je makkelijk al jouw foto’s terug zien! Dat ga ik zeker doen =D

 2. Anne

  Wat een leuke ideeën, Marlous! Ik ben sowieso fan van wegwerpcamera’s en bedenk me nu dat we nog een bijna volgeschoten onderwater-variant hebben liggen van onze huwelijksreis :o. Mag-ie dit jaar nog een keertje mee en dan ben ik héél benieuwd naar de foto’s!

 3. Frauke

  Ahh leuke ideetjes! Super toevallig was ik er gister nog over aan het denken: dat ik niet graag m’n spiegelreflex mee wil zeulen onderweg maar wel gewoon foto’s wil kunnen maken. Dus wordt het een combi smartphone + wegwerpcamera, geloof ik. Het effect van zulke analoge foto’s is toch wel héél leuk! X

 4. Anna

  Jaaa, zo leuk, wegwerpcamera’s! Daar ben ik ook echt fan van. Zeker op festivals ook, naast vakanties natuurlijk. Maar kun jij ze nog vinden bij Action? Ik heb het idee dat ze daar uit het assortiment zijn gehaald (vorige zomer ten minste; toen ben ik meerder Actions langsgegaan, maar ik kon ze nergens vinden). Super goed idee ook van die eigen hashtag, zeker als zowel jij en degene waarmee je op vakantie gaat verslaafd is aan Instagram! Leuk artikel! :)

 5. Yara Miora

  Oh dat Postify klinkt echt super leuk! Ik neem ook altijd een wegwerp camera mee, maar ik doe er altijd super lang over voor ik hem vol heb dus dan vergeet ik weet wat ik allemaal had geshoot, extra leuke verrassing ;)

  Liefs,
  Yara

 6. Kim

  Wat een handige tips! Mijn vriend en ik vinden het ook onwijs leuk om veel foto’s van onze vakantie te maken. Alleen vergeten wij heel vaak momenten vast te leggen omdat we het dan zo ontzettend leuk en gezellig hebben.

  Liefs
  Kim

 7. Marjolein

  Ik ben dol op wegwerpcamera’s! Ik heb er nog eentje liggen die bijna vol is, en ik kan niet wachten om het te ontwikkelen omdat ik geen idee meer heb wat voor foto’s er allemaal opstaan. Het is zo’n grote verrassing altijd :D het bedenken van je eigen hashtag is slim!

 8. Daphne

  Met de vakantie# was ik vorig jaar braaf begonnen. Onze roadtrip door Amerika hielden we met #TenDUSA bij, maar voor de korte tripjes die daarna volgenden vergat ik het steeds. Goeie reminder :).

 9. Dionne

  Leuk artikel! Ik vind wegwerpcamera’s heel tof, maar ook om te filmen!

 10. Dina

  Wat een superleuke ideeën! Ik ben echt dol op wegwerpcamera’s trouwens. Als je de foto’s laat afdrukken is het toch altijd een beetje een verrassing wat je nu ook al weer op de foto hebt gezet.

 11. Pauline

  Leuke ideeën! Ik ben vooral een fan van wegwerpcamera’s! Altijd weer spannend hoe de foto’s eruit komen te zien.

  Liefs,
  Pauline

 12. Jessi

  Ooooh, die postkaart apps zijn leuk! Ga ik eens naar zoeken! Niets leuker dan originele postkaartjes versturen :)

 13. Alisa

  Leuke ideeën! Sommige had ik nog helemaal niet aan gedacht! :)

 14. Suuz

  ooh wat een originele dingen zeg! helemaal leuk :-)

 15. Kim

  Wat een leuke ideeën! Wegwerpcamera heb ik echt super lang al niet gebruikt, maar is echt wel heel leuk! Die actiecamera’s zien er ook wel leuk uit. En die hashtags, super tip want dat doe ik te weinig

 16. Margot

  Wat een leuke ideetjes! Ik wil ook eens beginnen met filmen tijdens een vakantie.

  1. Ik heb ‘m zelf niet, maar mijn broer wel. Hij gebruikt ‘m vooral voor filmpjes tijdens ‘t duiken en dat ziet er tof uit! Ik twijfel nog of ik er ook eentje wil, omdat ik niet zo veel film.

 17. Isabelle

  Ik zn mijn vriend nemen altijd een wegwerpcamera mee op reis. Vooral bij een citytrip vind ik dit handig zodat je aan anderen kan vragen om een foto van jou te nemen. Dit aangezien ik niet graag mijn dure spiegelreflex/gsm afgeef aan een onbekende ;) Vorig jaar in Rome gebruikte ik ook voor het eerst onze eigen hashtag, we gingen voor#IIBinRome (i van isabelle en b van bart) ook heel leuk om alles op 1 plek verzameld te zien! Dat van die postkaart vind ik een leuk idee omdat we altijd een postkaartje aan onszelf sturen van op vakantie!

 18. Anouk

  Er zitten super leuke tips tussen! Ik ben deze vakantie van plan om allemaal momenten te filmen en daar een filmpje van te maken

 19. Danielle

  Ah! Ik heb 9 van de 10 keer een eigen Instagram Hashtag en een wegwerp camera mee (samen met mijn DLSR natuurlijk). Bijna vakantie! :D

 20. Caro

  Leuke ideeën! Met snapmovies ben ik vorige zomer de hele tijd bezig geweest en die analpge camera heb ik twee jaar terug inderdaad gedaan. Vodn het er allebei zo leuk uitzien! Heb nu ook een onderwaterwegwerpcamera al klaarliggen voor deze zomer! Dat van die hashtag is echt ontzettend leuk bedacht!

 21. Sonja

  Wegwerpcamera’s blijven leuk inderdaad:) Die app met die filmpjes vind ik ook wel erg leuk, ga ik eens even opzoeken! Bedankt voor de tip!

 22. Linda

  Wat een leuke ideeën! Zo’n analoge camera wil ik echt nog een keer aanschaffen voor een vakantie, geeft altijd zo’n leuk effect!

  1. Dione

   Hihi,
   Vraagje, gebruik je op je vakantie met zon of op het strand ook de flits? Ik heb vaak gehoord altijd je flits aan te moeten zetten maar ik weet niet of dit ook in de zon hoeft.
   Weet u dit?

 23. Ines

  Oh super leuke ideeën! :D Ik krijg al zin om op reis te gaan ;)

 24. Voorlopig heb ik nog helemaal geen vakantie op de planning staan. Eigenlijk wil ik heel graag samen met iemand op vakantie, maar heb geen idee met wie. Ik wil aan het eind van de zomer (waarschijnlijk alleen) naar Londen toe.

Geef een reactie