5 tips om uit je dip te raken

quotehappy

Ik deelde het afgelopen week al in mijn diary: ik voel me een beetje meh. In de comments en in mijn vriendenkring zag ik veel herkenning, het lijkt wel of iedereen op dit moment in een dipje verkeert.

Rusteloosheid, moe, weinig motivatie en geen inspiratie. Vervelend, maar hoe kom je er van af? Ik sprak afgelopen week een vriendin over dit probleem, en samen zetten we wat tips op een rijtje.

1. Laat het los

Jolien schreef er afgelopen week al een mooi stuk over: loslaten. Klinkt een stuk makkelijker dan het is, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Wanneer dingen niet zo lekker lopen, maar daar geen duidelijk aanwijsbare reden voor is, kun je soms nogal gefrustreerd raken. Ik spreek mezelf dan streng toe: “kom op, niet zo zeuren, je hebt toch niks te klagen?”. Maar zelfs als je geen reden tot klagen hebt, valt er soms best wel wat te klagen. Accepteer dus dat je je rot voelt, maar laat het ook los. Probeer er niet de hele tijd mee bezig te zijn.

2. Wees lief voor jezelf

Mijn standpunt is dat je sowieso nooit té lief voor jezelf kunt zijn, maar wanneer je je rot voelt is het natuurlijk helemaal belangrijk om extra lief te zijn. Neem daarom een dagje vrij, kook je lievelingseten, haal een bloemetje in huis of koop een kleinigheidje voor jezelf. Kleine blijmakers met groot verschil. Word je gelijk een stukje vrolijker.

3. Ruim de boel op

Als je dan de hele dag in bed series hebt liggen kijken, is het de volgende dag tijd voor actie. Want van alleen maar in bed liggen word je lui, en van lui zijn is nog nooit iemand zich beter gaan voelen. Sta daarom op tijd op, en ga je omgeving opruimen. Denk aan je (werk)kamer, maar ook aan je hoofd. Gebruik bijvoorbeeld mijn mindmaptechniek om je hoofd leeg te maken, en al je zorgen te relativeren. Rommel zorgt voor onrust, of dat nou in je hoofd zit of in je kamer. Opruimen dus!

4. Word fit

Een van de redenen waarom ik me soms niet top voel, is omdat ik dan niet fit ben. Jullie weten allemaal dat ik geen fitgirl ben, en je hoeft heus geen halve marathon te redden om je wat beter te voelen. Een halfuurtje beweging per dag kan al verschil maken. Doe wat yoga-oefeningen, of loop een blokje om. Pik je gelijk wat vitamine-D mee, wat je waarschijnlijk wel kan gebruiken na een hele dag binnen zitten. Van bewegen krijg je energie, en voel je je gelijk alerter.

5. Bedenk een plan

Wanneer ik me moe en ongemotiveerd voel en nergens zin in heb, voel ik me altijd zo’n mislukkeling. Wanneer je vervolgens nergens meer aan begint door dit gevoel, kun je in een soort vicieuze cirkel raken. Omdat te voorkomen moet je een nieuw plan voor jezelf bedenken, een doel om naartoe te werken. Spreek bijvoorbeeld met je zelf af om het sporten weer op te bouwen (sla je gelijk twee vliegen in een klap), of een nieuwe taal te leren. Maak het jezelf niet al te moeilijk: het is wel de bedoeling dat je vorderingen boekt, zodat je die weer kunt omzetten in positieve energie ;-)

 

Besef dat alle dipjes wel weer overwaaien. Soms heeft het gewoon tijd nodig. Mochten al deze tips niet werken, en heb je het idee dat je alleen maar verder afglijdt, ga dan langs je huisarts. Je hoeft niet alles alleen aan te kunnen, soms heb je een beetje hulp nodig :-).

Ik heb nu vooral een zonnetje nodig, en wat vrije dagen. Waar blijft de zomer?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 26 reacties

 1. Tiffany

  Wat een fijne tips! Persoonlijk helpt even buiten wandelen het beste tegen een dip. Opruimen & een nieuw plan maken helpt bij mij altijd goed om weer gemotiveerd te raken.

 2. Frauke

  Handige tips! Ik probeer in eerste instantie altijd even lekker alles los te laten en allemaal relaxerende dingen te doen, of juist weg te gaan naar allemaal leuke plaatsjes. Daarna is mijn hoofd al wat vrijer en ga ik aan het plannen. Niets leuker dan een toekomstvisie te hebben :D. Wel jammer dat je je wat minder voelt, ik hoop dat dat snel beter wordt! Al is het natuurlijk alleen maar menselijk, komt goed! X

 3. Yolande

  Goede tips! Zelf vind ik het ook altijd fijn om een klein rondje hard te lopen of een half uurtje aan yoga of pilates te doen, dus tip 4 is zeker op mij van toepassing. Sinds ik dit af en toe doe zit ik heel lekker in mijn vel.

 4. Britt

  Dit komt echt op precies het goede moment! Ik ben wel de enige in mijn vriendenkring die al een tijdje in een flinke dip zit, maar het is ergens troostend om te weten dat ik niet de enige ben. Ik heb ook gemerkt dat bewegen echt essentieel is, ik deed vroeger iedere dag yoga en nu “maar” 2x in de week, ik ga het toch weer opbouwen denk ik. En plannen maken, altijd een goede motivator!

  1. Hee Britt, wat leuk om je hier weer tegen te komen! En ja gek genoeg was het voor mij ook troostend om te horen dat ik niet de enige was. Gedeelde smart? Haha. En ja, ik hoop ook dat yoga me wat meer rust kan geven. Ik verdiep me er nu in, hopelijk zie ik snel resultaat!

 5. Danielle

  Goede tips! Voor mij werkt sporten & gezond eten (en ook een lekker zonnetje) toch wel echt het best om mij uit een dipje te trekken!

 6. Marte

  Echt hè, zonnnnnnn: waar blijf je? Miracle worker. Ik word er ellendig van dat het zó lang duurt ;)

  Uitstekende tips verder!

 7. Shifra

  Goede, duidelijke en heldere tips! Fijn! Ik probeer ook altijd eerst heel goed voor mijzelf te zorgen; gezond te eten, meer bewegen, ritme creëren, vroeg naar bed, meer in de zon zitten (daar word je pas blij van!) enz. Dat helpt al een stuk, dan hoef ik daar niet meer zo onzeker over te zijn en zit ik al gelijk een stuk beter in mijn vel. (Alhoewel ik vaak heel erg de neiging heb juist het tegenovergestelde te doen, tegen beter weter in: comfort food eten.) Ik vond je laatste zinnen zo lief, ‘je hoeft niet alles alleen te doen’. En zo is ook echt. Als je er niet uit komt, is het heel normaal om een beetje hulp te zoeken. Zoveel mensen om mij heen hebben al wel eens hulp gezocht als het even niet lekker liep. Misschien is het de leeftijd waarin we nu verkeren, dat dat een soort dip veroorzaakt? Ik weet het niet. Maar ik hoor het ook veel om mij heen (al een jaar eigenlijk). Ik hoop in ieder geval dat je snel uit je dip komt! <3 Veel liefs!

  1. Ah wat een lieve comment! Bij mij ligt het op dit moment denk ik echt aan het weer, want er staan genoeg leuke dingen op de planning. Ik heb gewoon wat meer structuur nodig ;-). Maar inderdaad: soms lukt het niet met deze tip, en dan is het helemaal geen schande om anderen om hulp te vragen.

 8. Anna

  Wat vervelend dat zoveel mensen last lijken te hebben van een dipje momenteel. Misschien heeft het wel te maken met het uitblijven van het échte lekkere weer? Ik heb namelijk het idee dat mensen altijd heel goed gaan op vitamine D, maar dat is er nu dus nog niet echt (toch? Ik zit zelf in Australië dus hoor het alleen maar van jullie, dat het tegenvalt). Terwijl ik op de Timehop app zag dat ik vorig jaar rond deze tijd allang in het park lag. Hopelijk gaat het allemaal snel wat beter! Goede tips in ieder geval, het is zeker belangrijk om met dingen bezig te blijven tijdens een dipje, niet in je bed te blijven hangen.

  1. Ja, ik zag in mijn timehop ook dat het vorig jaar 28 graden was!! Bizar. Ik geloof ook zeker dat het met vitamine D te maken heeft, en sowieso het vrolijke zorgeloze gevoel wat je van zonnig weer krijgt. Hopelijk komt het snel ;-)

 9. Kimberly

  Fijne en handige tips! Ik probeer zelf altijd niet lang in bed te blijven rotten, maar echt op te staan, douchen, make-up doen, kleding aan.. Dan voel ik me al een stuk beter. Ook niet alleen chips en chocola eten maar proberen gezond en regelmatig te blijven eten. Als ik in een dipje zit neem ik ook altijd de tijd om dingen te doen die ik niet vaak doe, omdat ik er geen tijd voor heb. Zoals een fijn boek lezen.

 10. Saar

  Ik vind het fijn om tips drie en vier te lezen! Veel mensen geven toe aan hun dip en gaan dan in de zetel hangen onder het mom ‘ik ben lief voor mezelf’, maar eigenlijk is het net dan belangrijk om jezelf een figuurlijke schop onder de kont te geven en aan de slag te gaan.
  Mijn beste dipverdrijver is een dag poetsen met een wandeling om af te sluiten. Gaat het traag of voel ik me sloom dan vergeef ik mezelf dat, want ik ben op een rotmoment wel aan het poetsen gegaan.
  En wandelen is gewoon de beste manier om zo’n rotbui los te laten. Lang leve de buitenlucht!

  1. Ik heb vaak wel even een dag nodig om heel lief voor mezelf te zijn, maar daarna moet je inderdaad tot actie overgaan anders blijf je er in hangen. Poetsen vind ik ook altijd wel rustgevend, haha.

 11. Yara Miora

  Jezelf een dagje “vrij” geven kan soms zo opluchtend zijn! Even een dag uithuilen, balen, slapen & niks moeten. Ik hoop dat je je snel beter voelt! Liefs,
  Yara

 12. Eveline

  Fijne tips! Ik zit momenteel ook in zo een dipje… Waarschijnlijk hopend op de zon die nu wat verscholen zit. Ongelofelijk dat we vorige week zo een stralend weer hadden en nu… Ik ga een van je tips eens uitproberen!

 13. Fijne tips! Ik heb soms wat langdurige periodes dat ik in een dip zit. Dat heb ik in de afgelopen twee jaar wat meer gehad omdat het afstuderen maar niet lukt. Zoooo frustrerend en dan voel ik me vaak zo ongemotiveerd…
  Ik heb gemerkt dat opruimen bij mij ook erg goed werkt trouwens!

 14. Andrea

  Ik vind het natuurlijk naar voor je dat je in een dipje zit, maar ergens ben ik ook wel gerustgesteld dat ik dus niet de enige ben die hier last van heeft! Ik denk dat ik ook gewoon heel erg behoefte heb aan vakantie: minder stress, minder drukte. Ook geloof ik dat verandering van omgeving heel goed werkt met een dipje. Neem eens de trein naar een uithoek van Nederland en ga wandelen, fietsen of hardlopen in een compleet nieuwe omgeving. Ook een stedentrip doet wonderen ;)
  In september verhuis ik naar Londen voor 4 maanden, en ik denk dat ik dat echt even nodig heb! Helemaal opnieuw beginnen lijkt me echt heerlijk.
  Succes met je dipje! En als je het niet te persoonlijk/lastig vindt, zou je ons misschien op de hoogte kunnen houden van hoe het ermee gaat? Wat je er dagelijks tegen doet en wanneer je je beter of juist slechter voelt? Ik denk dat veel mensen daar iets aan hebben! Het is altijd fijn om te weten dat je ergens niet alleen in bent.
  Oké veeeeet lang verhaal haha, maar ik wilde het even kwijt. Ik stuur liefde naar iedereen met een dipje (of erger): we can do this!

 15. Dankjewel voor deze HELE FIJNE blogpost. Ik ben hier zo blij mee. Ik herken het heel erg en ben het met alle 5 punten eens. Deze bewaar ik. Heel fijn nogmaals.

  Liefs!

Geef een reactie