Boek review: Serena’s Stijlgids

serenasstijlgids

Na vele andere bloggers is het nu de beurt aan Serena van Beautylab.nl om haar eigen boek te presenteren: Serena’s Stijlgids. Een boek vol beauty- en fashiontips, DIY’s, recepten en interieurstylingtips. Qua inhoud een perfecte aansluiting op haar eigen blog, en dat is dan ook precies de reden waarom ik erg benieuwd was naar dit boek.

Al eerder in de review over Anna Nooshins’ On Top vroeg ik me af wat de toegevoegde waarde was van dit soort blogboeken. Blijkbaar las Serena mee, want niet lang daarna vond ik haar boek in mijn postvakje. Tijd voor een review!

serenasstijlgids2

Zie hier het briefje dat ik in mijn exemplaar van Serena’s Stijlgids vond. Na het lezen van mijn review van On Top ontving ik dit boek in mijn postvakje. Wat een lef hè? ;-) En dat vind ik juist heel erg tof, en kan ik zeker waarderen van Serena. Ze is niet bang voor een eerlijke review.

In de review van On Top schreef ik dat ik niet echt een toegevoegde waarde zag in deze blogboeken. Ze vormen een samenvatting van wat er al op de blog te lezen is, en lijken mij daarom niet echt een toevoeging. Maar is dat zo?

serenasstijlgids4
serenasstijlgids7

Inhoud van het boek

Serena’s Stijlgids bevat 6 verschillende hoofdstukken: Beauty, Bath & Body, Fashion, Interior, Food en Travel. Dit is in lijn met haar eigen blog, waar je ook artikelen over deze onderwerpen kunt vinden.

In het hoofdstuk Beauty geeft ze make-up tips, voor bijvoorbeeld het bijwerken van je wenkbrauwen of het kiezen van de juiste oogschaduwkleur. Ook vind je een stukje ‘innerbeauty’, al is dit niet heel diepgaand. In het hoofdstuk Fashion komen outfitjes aan bod, en laat Serena zien hoe je bijvoorbeeld een jurkje op vier verschillende manieren kunt stijlen. De meeste informatie is vrij kort en bondig, al gaat ze wat dieper in over het toevoegen van kleur in je kledingstijl.

Mijn favoriete hoofdstuk uit het boek is het ‘interior’ hoofdstuk, dat vol staat met DIY’s. Ondanks dat ik de meeste DIY’s al op Pinterest voorbij heb zien komen, krijg ik er toch gelijk inspiratie van. In mijn boek vind ik zelfs een sticker, waarmee ik meteen aan de slag kan gaan voor een DIY. Dat is leuk, en werkt motiverend ;-)

Het boek sluit af met een hoofdstuk over Travel, maar dit is een vrij mager stuk. Denk aan een inpaklijst, een lijstje met Serena’s favoriete citytrip steden en een lijstje met ‘travel essentials’.

Tijdens het bladeren door mijn boek heb ik zo nu en dan een déjà vu – het valt me op dat ik veel al eerder heb gezien. Dit klopt, want voor het boek zijn een aantal artikelen en foto’s  die al eerder op haar blog zijn verschenen gebruikt.

serenasstijlgids3 serenasstijlgids5

De vormgeving van het boek

Het boek heeft een fijn formaat, een een stevige doch soepele kaft. Erg fijn, want zo blader je er makkelijk doorheen. Het boek staat vol foto’s, en het leuke is dat de meeste foto’s zelf zijn gemaakt door Serena.

Je ziet dat ze veel tijd steekt in het maken van haar foto’s, en dat ze ook creatieve composities probeert te maken. Een grote plus, want dit maakt haar boek gelijk heel persoonlijk. Daarnaast zijn haar foto’s ook heel erg mooi, een aparte fotograaf was niet per se nodig.

Sowieso valt de hoeveelheid foto’s in het boek gelijk op. Ik ben erg visueel ingesteld, dus vind de lading foto’s wel prettig. Wel heeft het boek hierdoor een ‘magazine-gevoel’, waardoor je soms het idee hebt snel door een hoofdstuk heen te bladeren. Van mij hadden sommige stukken wat uitgebreider gemogen, waardoor de verhouding beeld-tekst wat minder scheef zou zijn.

serenasstijlgids6

De toegevoegde waarde van het boek

Ik vind Serena’s Stijlgids een leuk boek, vol mooie foto’s en een berg aan inspiratie, maar moet bij mijn standpunt blijven: de toegevoegde waarde zie ik er nog steeds niet zo van in. Dit komt met name omdat de informatie die in haar boek staat redelijk simpel en algemeen is (‘paarse oogschaduw staat goed bij groene ogen’, ‘met een panty kun je je zomerjurkje langer door blijven dragen’), en doordat een deel van de inhoud al eerder verscheen op haar blog.

Ik snap het hergebruiken van artikelen wel: zelf haal ik ook nog eens een oud artikel omhoog, omdat het soms zonde is dat een goed artikel naar de achtergrond zakt. Maar wanneer je fans je boek kopen en vervolgens een deel al kennen lijkt me dat een beetje zonde.

Ik realiseer mij dat ik als blogger (en dus op de hoogte van alle trends en the Pinterest life) én lezer van Serena’s blog misschien niet geheel objectief ben, dus heb ik het boek ook nog even onder de neus van mijn schoonzusje geschoven. Zij was een stuk positiever, maar vond bepaalde tips ook te eenvoudig. Met name de DIY’s spraken haar aan, maar de make-up tips waren ook voor haar niks nieuws.

Het is een leuk boek om door te bladeren, maar door de korte stukken en eenvoudige informatie leest het meer als een tijdschrift. Daar is op zich niks mis mee, al is het voor een ‘dik tijdschrift’ dan wel wat aan de prijs.

serenasstijlgids8

Dus ja, wat vind ik van het boek? Het is mooi vormgegeven, het leest lekker weg en bevat allerlei informatie en tips over verschillende onderwerpen. Die diversiteit vind ik leuk, al had ik misschien wat meer diepgang of vernieuwing willen zien in haar teksten. Voor mij heeft het boek geen toegevoegde waarde, omdat ik vrijwel alle tips al kende of eerder op blogs heb gelezen.

Wel besef ik dat ik als blogger misschien net wat beter op de hoogte ben van al deze informatie, en denk ik daarom dat het wel een heel leuk cadeau is voor iemand die wat minder met zijn neus op de blogs zit. Een leuk cadeau voor je jongere zusje, of je buurmeisje die bezig zijn met het ontwikkelen van hun kledingstijl en het inrichten van hun eerste studentenkamer.

Het boek kost €22,50 en is o.a. hier te koop.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 38 reacties

 1. Josianne

  Fijn, zo’n eerlijke review! Ik was er al een beetje bang voor dat dit boek wel heel vergelijkbaar zou zijn met haar blog, en die lees ik al niet zo vaak, dus dit boek ga ik ook niet aanschaffen.. Wel mijn complimenten voor de mooie kleurrijke foto’s! (volgende keer een koffietafelboek met alleen maar mooie foto’s? ;) )

 2. Sylvia

  Fijne review! Jammer dat het boek niet veel dieper gaat dan het voorspelbare. En voor het ‘recyclen’ van blogartikelen in een boek vind ik 22,50 euro nogal prijzig. De foto’s zijn inderdaad wel een plus.

 3. Anneleen

  Knap dat je zo’n eerlijke review online zet :) mij lijkt het een heel mooi boek, maar ik snap je standpunt over die meerwaarde ergens wel… Ook knap van Serena dat ze het lef heeft om je een exemplaar op te sturen ;) doen jullie alle twee goed!

 4. Frauke

  Ah heerlijk, hier keek ik naar uit! Lekker eerlijk, love it. Ik had ook gedacht niet echt toegevoegde waarde uit het boek te halen inderdaad, omdat ik Serena’s blog ken en wat DIY’s betreft al helemaal op de hoogte ben haha. Het boek lijkt me mooi en leuk om te hebben, maar niet bijzonder verrijkend. En dan is het me geen 20+ euro waard! Thanks voor je review :)! X

 5. Lonneke

  Ik heb het boek onlangs in de winkel doorgebladerd, maar het om die reden ook laten liggen. Niet omdat het me niet leuk leek, maar omdat ik haar blog al volg en daar al veel lees.
  Maar je hebt wel gelijk, als blogger ben je vaak al wat meer op de hoogte van leuke DIY-projecten en meer. Leuke review en tof van Serena dat ze het boek aan je gaf :)

 6. Zoë

  Ik ben niet snel jaloers, maar wel op die bloggers die het aanbod krijgen een boek te schrijven! Dat is nu echt iets wat ik al altijd heb willen doen… Van alle bloggerboeken denk ik dat dit van Serena nog het interessantste is. Als bloglezer heb je inderdaad alle info al eens gezien of gehoord, maar haar boek is het meest algemeen, waardoor het ook niet-bloglezers kan aanspreken. Bedankt voor je fijne en eerlijke review!

 7. Kim

  Wat een lef, leuk! Ik word altijd zo hebberig van Bloggers die boeken schrijven. Ik wil ze het liefst allemaal hebben. Zo heb ik gister het boek ‘love, Tanya’ van Tanya Burr gekocht.

 8. Annemieke

  Zo oprecht, eerlijk. Fijn! Ik heb de laatste tijd ook het idee dat het schrijven van een boek (door bloggers) een hit is. Niet dat dat niet leuk is, maar kijken naar de toegevoegde waarde is daarbij wel belangrijk. Super hoe je daar de (kritische) focus op legt.

 9. HesterAnne

  Dank voor de eerlijke recensie. Het boek is inderdaad misschien leuk voor een cadeautje maar ik denk niet dat ik er 20+ euro voor neer zou tellen. Ik lees met plezier Serena’s blog maar daar blijft het bij.

 10. Pauline

  Fijne en eerlijke review! Ik was hier wel stiekem erg benieuwd naar toen ik zag dat je het boek had ontvangen. Hoewel het boek zelf vanaf het begin niet echt op mijn wishlist stond en eigenlijk is dit nu ook niet veranderd. On Top daarentegen wel!

  Liefs,
  Pauline

 11. Kirsty

  Ik vind het wel echt stoer van Serena dat ze je gewoon haar boek heeft gestuurd omdat je kritisch was over blogboeken en hun toegevoegde waarde! Je hebt er ook een fijne en eerlijke review van gemaakt. Ik denk dat je met dit soort boeken het toch wel houdt dat er overlap is tussen de blog en het boek, maar het lijkt mij wel echt zo’n boek dat je graag cadeau krijgt of geeft, alleen al omdat het er zo mooi uitziet!

 12. Denise

  Dit vind ik dus echt een fijne eerlijke review! Ik ben het trouwens ook met je eens wat betreft ‘weinig toevoegde waarde’. Als cadeau voor iemand die niet echt bezig is met de bloggerwereld is het misschien wel leuk, hoewel ik mij afvraag in hoeverre zij echt wat zouden hebben aan de info.. niet iedereen kent haar namelijk en dan is het meer een boek van een random persoon haha!

  1. Op zich vind ik dat ze de nadruk niet té veel op haar als persoon legt, en daarom denk ik dat het ook een geschikt cadeau is voor mensen die niet bekend zijn met Serena. Dan is het misschien juist een leuke manier om kennis met haar te maken!

 13. Femke

  Ik heb toch wel enorm veel bewondering voor het lef van Serena. Heel toffe actie! Toch ben ik blij dat je ondanks dit nog steeds objectief bent gebleven in je review. Het is inderdaad wel goed te beseffen dat ‘wij’ als bloggers/online verslaafden, beter op de hoogte zijn van bepaalde nieuwtjes en diy’s dan de meeste mensen mensen. Het is hierdoor inderdaad leuker om cadeau te doen aan een niet-blogger. Maar aan de andere kant, kan ik me ook goed voorstellen dat je eigenlijk alleen het boek koopt wanneer je bekend met Serena (en dus: blogs). Persoonlijk denk ik dat mijn vriendinnen het gek zouden vinden Serena’s Stijlgids cadeau te krijgen, omdat ze haar niet kennen. Lastig om hier een goede middenweg in te vinden, lijkt me.

  1. Haha ja ik vind het ook lef hebben, en dat vind ik ook super leuk. Lijkt me toch spannend, al die verschillende meningen over iets wat jij gemaakt hebt. Ik blijf erbij dat het een leuk boek is, alleen jammer dat wij als bloggers al zo met de neus op de laatste trends zitten.. ;-)

 14. lifetimes

  Haha, wat een geweldige actie van Serena. Stoer! Ik ben wel blij met je eerlijke review. Ik had al verwacht dat de inhoud niet heel boeiend zou zijn, maar de foto’s zijn echt geweldig. Groot compliment daarvoor! Xx

 15. Fijn zo’n eerlijke review! Ik denk dat er zeker bloggers zijn die een boek kunnen maken met een toegevoegde waarde en probeer daarom niet al te sceptisch te reageren op bloggers die een boek uitbrengen (alhoewel ik me moet inhouden om niet met mijn ogen te gaan rollen). Ik ben bijvoorbeeld heel benieuwd waar de Groene Meisjes mee komen. Ook zag ik een preview van het boek van Nomad & Villager dat in het najaar uitkomt. Misschien is dat meer iets voor jou? Volgens mij staat die knalvol prachtige foto’s en verhalen.

  1. Oh ja maar ik sta ook helemaal niet negatief tegenover blogboeken, ik denk juist dat het een leuke toevoeging kan zijn. Zelf heb ik net het boek van Yara Stiles gekocht, een blogger over yoga. En ik ben ook heel benieuwd naar het boek van de Groene Meisjes! Die laatste ken ik niet, ga ik eens opzoeken, thanks!

 16. Roos

  Ik vind het boek er prachtig uitzien en vind het ook erg leuk dat ze al haar foto’s zelf maakt! Maar over die toegevoegde waarde ben ik het inderdaad met je eens. Als je haar blog niet vaak bekijkt is het leuk om te lezen maar als je veel eigenlijk al kent zou ik het ook laten liggen. X

 17. Simone

  Het boek ziet er prachtig uit, maar ik dacht ook al wel dat het weinig toegevoegde waarde zou hebben.

 18. Wat een goede review om te lezen! Ik had ook mijn vragen bij het feit of de inhoud anders zou zijn dan die van haar blog. Maar de DIY projecten klinken wel leuk :)

 19. Danielle

  De alinea waar je deze blog mee afsluit slaat denk ik de spijker op z’n kop. Wij zijn denk ik niet helemaal de doelgroep? Ik zie het wel voor me dat ik het boek cadeau zou geven aan mijn nichtje, precies om de reden die jij zegt. Ik ga nu snel je review lezen over het boek van Anna… ;)

 20. Erg fijn dat je zo eerlijk en kritisch bent! Ik denk dat het boek vooral eerder een ‘hebbedingetje’ is voor mensen die haar blog graag lezen. Verder spreekt het mij ook erg aan dat er zoveel foto’s in staan, want dat is altijd fijn en haar foto’s zijn gewoon erg mooi!

 21. Het spreekt me vooral aan vanwege de foto’s en toch wel wat tips. Al zijn sommige misschien zo te google, ik vind het wel fijn om zo een aantal dingen op een rij te hebben. Ik wil hem ooit wel aanschaffen! Heb nog helemaal geen ‘blogboek’ trouwens

 22. Ysanne

  Goed dat je alsnog eerlijk bent! Wat je zegt ben ik het helemaal mee eens. Leuke boeken zijn het en zeker als een grote-fan zijnde denk ik dat mensen het vooral graag willen ”hebben om te hebben”. Maar voor mensen die wat minder in het wereldje zitten, is het echt een mooi en handig boek denk ik :)

 23. Daisy

  Ten eerste super tof van Serena dat ze het lef heeft om jou het boek op te sturen en zo’n briefje erbij te doen. Daarnaast vind ik jouw review erg fijn om te lezen en geeft het me een goed beeld van het boek. Toch ben ik wel nieuwsgierig naar het boek geworden. Alleen ga ik het niet kopen. Het boek Happy Life van Mascha wilde ik ook graag lezen en die kocht ik, maar inmiddels heb ik hem alweer verkocht omdat het boek me zwaar tegenviel en ik hem nooit meer pakte. Ik ben bang dat ik dat met dit boek ook zal doen.

 24. Fijne en eerlijke review! Het lijkt me een mooi boek om een keer door te bladeren, maar zou het niet zo snel kopen denk ik. Ik volg haar blog al en vaak kijk ik boeken nadat ik ze gelezen heb toch niet meer in, dus ik vind het vaak zonde om zovele geld uit te geven aan een boek.

 25. Debby

  Wat fijn dat je zo open en eerlijk bent! En wat stoer van Serena :). Heb het boek dus niet gekocht omdat ik haar blog ook lees, al denk ik dat het leuker is om door een boek heen te bladeren om dingen op te zoeken dan een blog ;). Leuk cadeautje inderdaad voor iemand die geen lezer is of gewoon om in de kast te hebben staan en af en toe eens door te nemen.

 26. Lisanneleeft

  Oh, ik houd van jouw eerlijkheid! Zegt veel over jou en je blog :-)

  Ik vind de foto’s in het boek prachtig, maar ik was ook bang dat er weinig nieuws voor mij in zou staan. Maar zoals je zegt: wellicht juist meer passend voor meiden die niet zo op de hoogte zijn van alles wat zich online in de blog/pinterestwereld afspeelt!

 27. Haha coole actie van Serena, dat kan ik waarderen. Lijkt me (op basis van je review) inderdaad een geweldig boek voor jongere meiden, maar ik denk niet dat ik er veel nieuws uit zal halen.

 28. Juliet

  Wat een leuke actie van Serena zeg, niet bang om een kritische noot te ontvangen. Kan ik waarderen. Fijne review, ik denk inderdaad dat dit een geweldig cadeau is voor jongere meisjes die net een beetje beginnen met make-up en een eigen stijl ontwikkelen zoals je al aangaf. Fijn!

 29. Iep

  Wauw, ik vind het er super mooi en leuk uitzien! Misschien dat ik ‘m toch maar ga meenemen hihi!
  Fijne review ook, hier heb je echt iets aan!!
  Liefs Iep

 30. Ladidaa

  Echt geweldig hoe ze dat boek gewoon in je bus steekt. BAM! En tof dat je het wil reviewen. Ik ben van plan om het boek te kopen, omdat ik Serena wel een fijne persoon vind. Ik lees haar blog af en toe, maar niet te vaak. Ik denk dat ik aan de beautytips nog wel iets zou hebben, omdat ik deze op blogs net oversla en meer naar de lifestyle/interior-artikels kijk. Het is een mooi cadeau voor een Beautylabfan of een persoon die blogs begint te ontdekken. Tieners hebben er denk ik veel aan. Het is daarnaast inderdaad ook een mooi boek voor in je kast:). Dat er veel foto’s zijn is aangenaam, maar het is inderdaad wel fijn om een artikel te lezen dat lang genoeg is en dat een interessante, goede inhoud heeft. Anders krijg je inderdaad het gevoel van “Oei, dit boek is al uit, spijtig.” Ik ben eens benieuwd:)…

 31. Joyce

  Wat een powergirls zijn jullie beiden! Serena omdat zij de guts heeft gehad om je het boek op te sturen en je een eerlijke review te laten schrijven, dat laat maar weer zien hoe toffe vrouw zij is en ze zo zichzelf blijft. En jij natuurlijk omdat je ook gewoon eerlijk, maar vooral goed onderbouwd je mening geeft door ook echt aan te geven wat je waarom wel of niet goed vindt. Ik ben benieuwd naar het boek, maar ik ben zelf iemand die wel van diepgang houdt en vaak graag iets meer wil weten dan wat ik al weet. In dat geval zou het boek voor mij geen optie zijn. Goed van je dat je ook juist aangeeft dat het als cadeau wel heel tof zou zijn. Meiden die wel met beauty etc bezig zijn, maar nog niet zo in het bloggerswereldje zitten als wij of gewoon weinig van de onderwerpen af weten. Super gedaan!

Geef een reactie