Back to school

De afgelopen maanden zag je hier geen gestress over tentamens, essays en andere schoolzaken voorbij komen. Ik had namelijk een tussenjaar! Na wat ‘mislukte’ studiepogingen besloot ik een pauze in te lassen, om te bedenken wat ik nou echt wil.

De stress heb ik zeker niet gemist, maar na een jaar koffiezetten begon ik toch wel weer te verlangen naar het studeren. Aangezien jullie nieuwsgierige aagjes altijd graag op de hoogte zijn van alles, vertel ik jullie vandaag meer over mijn nieuwe studieplannen.

Een poging tot studeren

Zo nu en dan zie ik in mijn statistieken dat er gegoogled wordt op ‘studie marlous’, ‘lastdaysofspringblog studeren’ etc. Haha! De afgelopen jaren heb ik twee verschillende studies aan de universiteit geprobeerd. Ik begon na het behalen van mijn vwo-diploma met de studie Taal en Cultuurstudies. Achteraf was ik toch niet helemaal blij met mijn keuze, en stopte ik met deze studie. Het jaar erop begon ik met Communicatie- en informatiewetenschappen, maar hier haalde ik net niet genoeg studiepunten in het eerste jaar (thanks to statistiek, haha).

Als ik later groot ben

Het afgelopen jaar heb ik wat dingen op een rijtje gezet. Wat wil ik precies met mijn leven, ‘later als ik groot ben’? Wat vind ik belangrijk, en wat heb ik daar voor nodig? Ik kwam er achter dat het universitaire onderwijs misschien toch niet helemaal bij mij en mijn toekomstbeeld past. Ondertussen ging ik door met hetgeen waar ik misschien tot nu toe het meest succesvol in ben (en in ieder geval de meeste passie voor heb): bloggen!

Door het bloggen kom ik automatisch in aanraking met marketing (denk aan alle bedrijven die graag publiciteit krijgen via een blog – scroll maar even door ;-)), maar ook branding, social media en natuurlijk schrijven. Deze dingen vind ik leuk, en gaan me daarom ook makkelijk af. Ik besloot te kijken of er misschien een studie was die hierop aansloot. Zo kwam ik uit bij DMC: Digitale Media en Communicatie, een hbo-studie aan de hogeschool van Utrecht.

Digitale Media en Communicatie

Voor meer informatie over deze opleiding verwijs ik je graag door naar de studiepagina, maar het komt er op neer dat je opgeleid wordt tot een soort consultant die bedrijven op communicatie en marketinggebied kan adviseren. Hoe je bijvoorbeeld social media strategisch kan inzetten, of je helpt ze bij het opzetten van een site. Je leert namelijk ook een hoop technische dingen in deze studie. Zo krijg je vakken als webdesign en systeemontwikkelen, je leert werken met Adobe programma’s (Indesign, Photoshop e.t.c.) en je gaat ook een heleboel schrijven. Uiteindelijk kies je voor een van de volgende richtingen: content creator, ontwikkelaar, ontwerper of adviseur. Vanuit daar ga je je specialiseren, en eindig je uiteindelijk je studie met een afstudeerstage.

Zo klinkt het behoorlijk aansluitend op wat ik al doe en leuk vind, ik moet natuurlijk nog even afwachten of dit ook echt zo is. Daarom ben ik heel benieuwd of een van jullie misschien DMC studeert? Ik hoor graag jouw persoonlijke ervaring met deze opleiding, je mag me altijd een mailtje sturen.

DSC_0046

Klaar voor het schooljaar

Nu ik officieel ben ingeschreven en het collegegeld is betaald kan de echte voorpret beginnen: het voorbereiden op het studiejaar! Nieuwe schoolspullen kopen, het uitzoeken van een mooie én praktische agenda, misschien wel een nieuwe laptop.. Een ding heb ik alvast voor elkaar: een nieuwe goedkope fiets!

Ik had een hele fijne, oerdegelijke derdehands Gazelle, maar veel fiets is er niet meer van over. De bel is eraf, maar hij rammelt hard genoeg zodat iedereen toch wel aan de kant gaat. Het zadel zit vol scheuren waardoor hij vol water loopt en ik altijd een natte broek krijg (en een natte broek is nóg erger dan natte sokken!!). Daarnaast zijn de wielen niet meer helemaal perfect rond..

fiets

Nu heb ik een nieuwe fiets, gekregen van Fietsenopfietsen.nl. Deze worden bezorgd in een box, waarin de fiets dan voor ongeveer 80% in elkaar zit. De laatste restjes zoals het aandraaien van de trappers, het vastzetten van het zadel en het stuur doe je zelf. Zo kun je gelijk alles op de gewenste hoogte instellen, lekker praktisch. Er zit ook nog een transportrekje bij, maar omdat het in Utrecht altijd dringen is om een parkeerplaats voor je fiets laat ik deze er nog even af.

fiets2

Kijk hoe blij ik ben met mijn nieuwe en toch goedkope transportfiets. Zo zoef ik straks naar de Uithof, waar mijn faculteit zit. ;-)

 

De rest van de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar zijn nog in volle gang, zo nu en dan zal ik wat updates geven. Daarnaast kun je de komende tijd weer studentfoodartikelen verwachten, en andere studie-gerelateerde blogs. Ik heb er zin in! Al ben ik blij dat er eerst nog een vakantie voor de deur staat..

Wat zijn jullie plannen voor het komende schooljaar? Wat studeren jullie op dit moment?

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 49 reacties

 1. Josianne

  Wat ontzettend leuk dat je weer naar school gaat, het klinkt ook echt als een onwijs leuke studie! Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen :) Heb je dan les in de FCJ? Veel plezier bij Stefs ;)

  1. Haha ja, FCJ! Al gaan ze wel flink verbouwen geloof ik? En verhuizen we halverwege? Beetje jammer, ik woon namelijk tegenover de uni. De hogeschool is toch net wat verder.. haha

 2. Rosanne

  Wauw, wat goed dat je toch nog doorgaat met studeren! Lijkt me nog lastig met twee tegenslagen. Maar inderdaad: als je weet wat je wil ben je al een eind. Een goede voorbereiding… Ik denk dat dit jou goed past ja :)

  1. Ja de twee ‘mislukte’ studies waren niet eens zozeer het punt, wel dat ik me inmiddels een oma voel tussen al die eerstejaars. Maar ook dat maakt me eigenlijk niet meer uit. Uiteindelijk studeer je toch voor jezelf.

 3. Merel

  Het klinkt als een studie die op je lijf is geschreven! Ik vind het ook erg interessant klinken. Ik denk dat als ik nu een studie had moeten kiezen (ik ben een oma, ik ben al jaaaaaaren geleden afgestudeerd, zucht ;)) ik ook zoiets had gekozen. Iets in deze richting althans. Volgens mij heeft deze richting echt de toekomst en gaan er heel veel mooie kansen komen!

  1. Haha, ik voel me nu ook een beetje een oma met mijn 23 hoor. Op de kennismakingsdag waren er zelfs 17-jarigen! Haha, maar dat vind ik ook wel weer gezellig. Stiekem wel relaxed dat ik nog even niet aan ‘grote mensen dingen’ hoef te denken ;-)

 4. Frauke

  Ah spannend hoor, een nieuwe studie! Het klinkt heel interessant, ik denk een beetje vergelijkbaar aan wat ik studeer (communicatiemanagement aan de hogeschool) maar nog wat creatiever en meer op content ipv strategie gericht. Al kan ik daar fout in zijn natuurlijk :D. Ik kijk er al naar uit om je studiegerelateerde posts te zien, zoals je heerlijke receptjes! En wauw, wat een superleuke fiets zeg! Heel mooi. Leuk dat je die hebt gekregen! X

 5. Engelien

  Wat tof dat je weer gaat beginnen. Zoals je het beschrijft krijg ik ook weer zin om te gaan studeren :) Geniet nog even van je vakantie!

 6. Lauriëtte

  Ik vind het zo leuk dat je DMC gaat studeren, dat past echt helemaal in jouw straatje! Zelf heb ik CMD (communicatie & multimedia design) gestudeerd. Lijkt er een beetje op maar is iets meer gefocust op product en ontwikkeling. Ben benieuwd wat je ervan gaat vinden!

 7. Tiffany

  Lijkt me echt een ontzettend leuke studie. Ik wou deze studie eigenlijk ook gaan volgen maar er waren geen deeltijd opleidingen voor, heel jammer.

 8. Wat onwijs tof dat je weer met een studie begint! Deze studie sluit inderdaad perfect aan op wat je al doet! en waar je ontzettend goed in bent!

 9. Hedwig

  Wat leuk dat je weer gaat studeren! Het klinkt interessant en ik denk ook wel dat het een goede keuze voor je is :) ik ben benieuwd naar al je studeerblogjes, leuk!

 10. Leonie

  Yay! Je blijft on the communication side, haha. Het klinkt als een superstoffe studie en het is in ieder geval stukken concreter dan dat gepruts en gefluts op de uni altijd, dus daar zit je vast goed mee. Ik hou van mijn studie hoor en van het feit dat ik nu in Melbourne op de universiteit zit, maar soms denk ik echt: hallo, gaan we ook nog iets DOEN? (Gelukkig is dat hier wel zo!!)

  1. Haha ja, vooral dat ‘doen’ miste ik heel erg. Ik hoop ook dingen die ik leer meteen toe te kunnen passen (bijvoorbeeld bij mijn blog), en niet pas na 4 jaar wanneer je een diploma hebt. Ben benieuwd!

 11. Lara

  Als ik het zo lees lijkt DMC een beetje op mijn opleiding CMD (communication and multimedia design). Ik ga nu naar het vierde jaar en het is e ht precies wat ik wil. Van alles een beetje. Ik ben me nu aan het specialiseren in de technische kant maar kan ook photoshoppen enzo. Erg handig!

  1. Ja ik geloof inderdaad dat die twee heel erg op elkaar lijken, al was jouw studie iets ‘creatiever’ en mijn studie iets meer communicatie geloof ik. Maar goed om te horen dat het jou zo bevalt! Ik hoop dat dat voor mij ook zo zal zijn :-)

 12. Elianne

  Succes meisje!
  Wat een mooi plaatje op je nieuwe fiets tussen de bloemen
  Xx mama

 13. Dionne

  Spannend zeg!Ik ben net afgestudeerd en helemaal student af. Tijd om op zoek te gaan naar een baan.

 14. Danielle

  Wat tof dat je weer een studie gaat beginnen! Ik heb zelf marketing gestudeerd en vond dat eigenlijk ook heel leuk en heb daar veel dingen geleerd die ik nu met mijn blog in de praktijk breng. Ik denk dat je met deze studie dus ook veel dingen zult leren die je kan toepassen.. ook zal je veel dingen leren die je (door je blog) al weet ;)!

 15. Danielle

  Oh wat een fijn vooruitzicht, ik zie je daar ook al helemaal zitten… helemaal in je element! Fijn ook dat er nu zo’n studie is! Toen ik begon aan mijn studie was Twitter net in opkomst, maar het was nog een beetje een ver van onze bedshow… ;)

 16. kelly

  Wat gaaf!!! Ik ben stiekem heel erg jaloers! Zou dit ook heel graag willen doen namelijk! Veel pelzier met alles!

 17. Kim

  Wat gaaf dat je weer gaat beginnen. De studie klinkt echt hel erg leuk. :)

 18. Tea

  Wat leuk dat je een opleiding gevonden hebt die bij je past en weer naar school gaat! Klinkt in ieder geval als een super toffe opleiding :)

 19. Oh Marlous, wat leuk! Dat klinkt echt als een gewéldige studie, ik ben jaloers. Ik heb grafische vormgeving aan de kunstacademie gestudeerd. Dat heeft wel een paar raakvlakken met marketing en design, maar niet zoals jouw studie straks. Ik wens je ontzéttend veel plezier. Als een studie je ligt, dan kun je er zoveel lol mee hebben. :D

 20. Marieke

  Wat gaaf dat je weer gaat beginnen met studeren! Het klinkt als een hele leuke studie.

 21. Linda

  Dat klinkt als een hele toffe studie. Ik ben zelf net afgestudeerd aan de opleiding journalistiek, maar ik zou ook wel wat meer willen leren op het technische gebied zoals websites ontwikkelen. Ik hoop dat deze studie goed bij je past. En altijd een natte broek omdat je zadel kapot is.. ik weet er alles van :’)

 22. Marlissa

  Leuk! Ik heb Communicatie gestudeerd, maar heb daar de technische vakken, zoals webdesign etc wel gemist. Veel plezier en succes alvast, maar eerst nog even van je vakantie genieten:)

 23. Roos

  Wat leuk, de studie die je gaat doen lijkt heel erg op die ik momenteel doe, Mic! Daarna wil ik de master communicatie en informatiewetenschappen doen, hopen dat ik wel genoeg studiepunten haal, haha. X

 24. Kimberly

  Compliment over hoe je deze fiets verwerkt in zo een leuke blogpost! Echt, super tof gedaan!!

 25. Senna

  Klinkt als een leuke studie, hopelijk past het helemaal bij je. Ik begin volgend jaar ook met studeren. Ik ga Kunst&Techniek doen (ook een hbo, ondanks mijn vwo-diploma).
  Veel succes en veel plezier met je studie!

 26. Iris

  Heel leuk! Toen ik met mijn vorige opleiding stopte heb ik ook gekeken naar een soortgelijke studie (media informatie communicatie, ofzo?). Maar de open dag kon me toen niet echt enthousiast maken. Het was voor mijn gevoel zo breed dat het uiteindelijk nergens heel diep op in ging omdat het van alles een beetje was. Al was het voor mij vast nog steeds een betere keuze geweest dan psychologie hahaha, wat een ellende met dat stomme statistiek. Dat zul je straks niet meer krijgen toch? Zo fijn! Sowieso heel tof dat je iets kan studeren waar je zelf heel enthousiast over bent, dat maakt het al zoveel makkelijker en leuker. Oh en je hoeft je trouwens echt geen oma te voelen hoor, ik had ook al tig jaar geleden klaar met studeren moeten zijn, maar ik merk eigenlijk niet zo veel van het leeftijdsverschil tussen mij en mijn studiegenoten die soms wel 5 jaar jonger zijn. (Behalve dat ik dan zachtjes in een hoekje ga huilen omdat ik dan word geconfronteerd met het feit dat ik al een eeuwigheid aan het studeren ben.)

 27. Lilian

  Je nieuwe opleiding klinkt héél erg leuk! Als ik opnieuw mocht kiezen, zou die ook zeker op mijn lijstje staan. Helaas kan ik niet meer wisselen (nouja, kan wel, maar dat is toch wel zonde van de afgelopen drie jaar!). Ik ben heel benieuwd of het iets voor je is, veel succes alvast! :-)

 28. Suzanne

  Ik was ook 23 toen ik met mijn huidige studie begon! Inderdaad, ik voelde me ook een oma, haha. Maar je studeert voor jezelf!
  Ondertussen ben ik 26 en is komend studiejaar mijn laatste jaar! Ik doe de pabo, dus mijn eindstage bestaat uit een half jaar mijn eigen klas! Heel spannend, maar zeker zin in :).

 29. Oh wat een leuke, nieuwe studie!
  Klinkt helemaal als iets voor jou.
  Veel succes met alle voorbereidingen.
  Groetjes, Rensina

 30. Charlotte

  Dat klinkt als een interessante studie! Jammer dat ik al zes jaar gestudeerd heb en dat wel welletjes is, anders begon ik er zo ook aan ^^ (Hoewel Utrecht misschien een beetje ver is vanuit Gent.) Die fiets is ook heel mooi! Maar aangezien ik die voorlopig nergens kan binnenzetten, hou ik het bij m’n (verder uitstekende) tweedehands fiets.

  Geniet nog van je vakantie & het schoolspullen kopen!

 31. Sheena

  Leuke fiets! En die studie klinkt goed, alvast veel succes ermee!

 32. Sanne

  Super om te lezen dat je iets naar je zin hebt gevonden (althans, ik denk dat dit een erg goede keuze is aangezien het mooi aansluit op de ervaring met je blog). Ik ga volgend jaar ook aan een nieuwe studie beginnen, ik ben al apothekersassistente en ik ga (ook) communicatie studeren aankomend schooljaar! Ik heb er onwijs veel zin in! Veel succes met je nieuwe studie :-)

 33. Wat leuk om te lezen dat je iets hebt gevonden dat bij je past, het heeft gewoon geen zin om een studie te volgen die je eigenlijk niet leuk vindt. Ik wens je enorm veel succes! :) Liefs! x

 34. Fleur

  Ik studeer ICM (International Communication & Media) en heb mijn propedeuse dit jaar niet gehaald door één tentamen: statistiek. Zo balen! Hierdoor loop ik een half jaar studievertraging op, maar die heb ik zelf opgevuld met een superleuke stage. Dus ik ga gewoon hard aan de slag komend half jaar. :) Ik hoop dat jouw studie je gaat bevallen!

 35. Ik vind het knap dat je toch door gaat, gewoon weer wat anders probeert. Dat is ook zeker wat waard! Vooral nu je iets hebt gevonden wat bij je past!

 36. Nikki

  Hoi Marlous! Ik volg je al een tijdje en wilde even reageren. Toevallig weet ik hoe vervelend het is om meerdere malen net niet de juiste studie te kiezen ;) Onlangs heb ik eiiindelijk mijn diploma behaald (CMD aan de HU). Ik heb heel veel positieve verhalen gehoord over DMC. Onder andere dat de leraren echt heel erg goed zijn. Ik heb er een goed gevoel over :D Veel succes!

  1. Hee Nikki, wat leuk dat je de moeite hebt genomen om te reageren :-) Fijn ook je comment, maakt dat ik er nog meer vertrouwen en zin in heb! Jij gefeliciteerd met je diploma ;-)

 37. Klinkt goed! Ik heb zelf iets soortgelijks gestudeerd; Communication & multimedia design. Erg leuk en afwisselend!

 38. Susanna

  Wat fijn dat je er nu achter bent gekomen wat je wilt gaan doen! Ik heb zelf ook een tussenjaar genomen en ben uiteindelijk helemaal blij met de studiekeuze die ik heb gemaakt!
  Ik heb net je blog ontdekt en wat ziet hij er leuk uit! Hier ben je zeker goed in en ik kan er een voorbeeld aan gaan nemen:) Als ik zulke blogs tegenkom, krijg ik steeds meer zin om mijn blog ook succesvol te laten worden!
  Ik ben benieuwd naar je belevenissen met je nieuwe studie!

  Liefs, Susanna

 39. Sabrina

  Wat een leuke plannen! Ik had nog nooit van deze studie gehoord maar het klinkt super leuk!

Geef een reactie