Bookreview: Happy Body

happybody12

Bewust leven is op dit moment een trend. Gezond eten, genoeg sporten en ontstressen door middel van yoga en meditatie. Ik schreef onlangs al een review over het boek Powerfood, Yoga en Meditatie van yoga-guru Tara Stiles, nu is er een soortgelijk boek: Happy Body.

Ik had het boek al in de boekhandel zien liggen en was nieuwsgierig geworden. Ik probeer zelf ook wat bewuster te leven, zonder daar al te veel in door te slaan. Zulke boeken helpen mij daar vaak bij, omdat je je rustig kunt inlezen. Ik was dan ook erg blij toen ik dit recensie-exemplaar van uitgeverij Kosmos ontving.

happybody11

Amber, Sadie & Holly

Het boek is geschreven door Amber Rose, Sadie Frost en Holly Davidson. Een foodstyliste, actrice en yogalerares en actrice en personal trainer. Alle drie zijn bekend in het celebrity wereldje, en weten dus hoe belangrijk het is om goed voor je lichaam te zorgen – zeker als je altijd in de schijnwerpers staat.

De drie dames hebben allen hun eigen specialiteit, waarop het boek is verdeeld. Zo begint het boek met Amber’s deel dat met name over voeding gaat. Het tweede deel is van Sadie, en dit gaat met name over yoga en meditatie. Holly sluit af met een hoofdstuk over sporten.

Aan het einde van het boek vind je net zoals in Powerfood, Yoga en Meditatie weer wat overzichtelijke schema’s die je kunt volgen (bijvoorbeeld verwenweek, of detoxweek) met handige tips.

happybody9 happybody10

Deel 1, Superfood

Het eerste deel van het boek zou je eigenlijk als een kookboek kunnen beschouwen. Bijna 100 pagina’s vol recepten, opgedeeld in hoofdstukken als Smoothies & Sapjes, Ontbijt, Soepen, Salades & Bijgerechten en Hoofdgerechten. Daarnaast is er ook een hoofdstuk vol zoetigheden en een hoofdstuk met basisrecepten, zoals sausen en dressings.

De nadruk ligt vooral op bewust eten. Dat is natuurlijk gezond, maar bijvoorbeeld ook biologisch. Er zitten genoeg lekkere zoete recepten in – in die taart hierboven gaat bijvoorbeeld gewoon slagroom. Wel staan er een heleboel alternatieve opties in, zoals bijvoorbeeld ahornsiroop voor gewone suiker. Sommige recepten zijn vega(n), maar daar ligt niet per se de focus. Vaak word in een recept de mogelijkheid gegeven, bijvoorbeeld: ‘350 ml van je favoriete melk’. Dat kan natuurlijk halfvolle of volle melk zijn, maar ook plantaardige melk. Zelf vind ik dit erg prettig, zo kun je de recepten naar wens aanpassen.

Alle recepten worden begeleid door prachtige kleurenfoto’s, het is te zien dat Amber foodstyliste is. Bij elk recept staat ook een korte tekst, met extra uitleg of een grappige anekdote die bij het recept hoort. Dat maakt de recepten extra persoonlijk, wat ik zelf erg kan waarderen.

happybody8
happybody7
happybody6

Deel 2, Superwoman

Het tweede deel heeft de toepasselijke naam ‘Superwoman’, en gaat voornamelijk over tot rust komen. Zo vind je verschillende ademhalingsoefeningen, allerlei yoga-oefeningen (mét voorbeeldfoto’s) en meditatie-oefeningen. Er is yoga tegen depressie, yoga om te kalmeren of gewoon dagelijkse oefeningen.

Maar er is meer: zo geeft Sadie handige tips voor een heldere planning om chaos in je hoofd te voorkomen. Daarnaast vertelt ze een stukje over Feng Shui en zit er zelfs een stuk beauty bij. Hierin vind je allerlei recepten voor maskertjes en scrubs maar ook oefeningen en massages om bijvoorbeeld je gezichtshuid soepel te houden.

Dit is denk ik mijn favoriete deel van het boek, omdat het zo uitgebreid en gevarieerd is. Alle tips en oefeningen zijn helder omschreven en duidelijk te volgen. Bij de verschillende recepten voor maskertjes en scrubs wordt gelijk verteld hoe en waarom het werkt. Het deel sluit af met nog wat algemene tips voor een gezond en gelukkig leven. Heel compleet dus!

happybody5
happybody4

Deel 3, Superfit

Het laatste deel gaat over sporten, maar begint eerst met wat ‘minfdul’ artikelen. Bijvoorbeeld over het veranderen van je gewoonte en het stemmetje in je hoofd,  en alle excuses die we altijd verzinnen om maar niet te hoeven sporten. Ze geeft tips voor eventuele obstakels en leert je positief te denken.

Vervolgens gaat ze verder in op je lichaam: hoe kun je het beste ademhalen, en welke houding is het beste? Ook geeft ze tips om jezelf uit te dagen, om bijvoorbeeld meer water te drinken of meer te slapen.

Daarna volgt het echte sporten: een schema bestaande uit vier weken, met allerlei verschillende oefeningen. Per week heeft ze drie work outs bedacht, die uitgebreid worden omschreven inclusief foto’s. De meeste oefeningen kun je gewoon thuis doen, je hebt enkel wat gewichtjes en een matje nodig.

happybody3

Schema’s en algemene tips

Het boek sluit af met wat algemene kennis over bijvoorbeeld suiker, cafeïne en alcohol en wat dat met je lichaam doet. Maar ook over de juiste porties eten, alternatieven voor ongezonde dingen en hulp bij het lezen van etiketten.

Vervolgens vind je een aantal schema’s, samengesteld met recepten en oefeningen uit het boek. Zo is er het schema ‘Verwenweek’, waarbij je vooral lief voor je lichaam bent en je zorgt dat je je weer energiek, rustig en opgeladen voelt. Het andere schema is juist gericht op detoxen, waarbij je als het ware je lijf reinigt en een nieuwe start maakt.

In de schema’s vind je verwijzingen (met paginanummer) naar recepten en oefeningen uit het boek. Zelf vind ik dit erg fijn: zo kan je een concreet plan maken met alle informatie die je eerder hebt gelezen. Zeker bij alle verschillende sport en yoga oefeningen vraag ik me soms af hoe je ze moet combineren, en hoe vaak je ze dan moet uitvoeren. De schema’s bieden een perfecte uitkomst!

happybody

Vormgeving

Het boek heeft een mooie stevige kaft en mat glanzende pagina’s. Het boek bevat veel tekst, maar wordt vaak genoeg afgewisseld met mooie afbeeldingen. Het boek is verder vrij strak en simplistisch: er worden niet te veel verschillende lettertypes gebruikt, en je vindt ook geen andere vrolijke tekeningetjes of krabbels.

Het boek heeft daardoor een volwassen (maar misschien ook ietwat saaie?) uitstraling. Het voordeel is wel dat het boek daardoor echt voor alle leeftijden is, in tegenstelling tot Powerfood, Yoga en Meditatie wat zich duidelijk op de twenty-something vrouw richt.

happybody2

Ik vind het een erg mooi boek, en weet zeker dat ik hier veel plezier van ga hebben. Het is zo ontzettend uitgebreid, het vormt een perfecte basis voor iedereen die bewuster (in de breedste zin van het woord) wil gaan leven. Je hebt een kook- mindful- en fitnessboek in een!

Het boek kost €24,99 – wat ik een prima prijs vind voor dit complete boek, en is o.a. hier te koop. Ik denk dat dit ook een heel geschikt boek is om cadeau te doen, omdat het echt een boek is dat je meerdere keren zult raadplegen en daardoor dus erg nuttig is.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 25 reacties

 1. Frauke

  Hier was ik heel benieuwd naar, en nu gaat het boek gelijk op m’n verlanglijstje! Het eerste deel spreekt mij het meeste aan (en wat leuk dat die recepten zo aan te passen zijn aan je eetgewoonten!) maar ook het deel over oa yoga klinkt interessant en uitgebreid. Ik denk dat ik hier veel uit zou kunnen leren, en ik vind de vormgeving eigenlijk wel echt mooi zo strak! Fijne review! X

 2. Danielle

  Bedankt voor je review! Ik ben ontzettend nieuwsgierig geworden naar dit boek!

 3. Lauriëtte

  Wat een prachtig boek! Vooral qua vormgeving. De recepten lijken me wel vrij ingewikkeld, dat zorgt dan toch wel voor een drempel om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Het lijkt me vooral een fijn boek ter inspiratie!

  1. De recepten vielen eigenlijk wel mee! Tuurlijk, bij ‘healthy’ recepten heb je vaak te maken met wat apartere ingrediënten, maar omdat deze recepten vrij makkelijk aan te passen zijn (i.p.v. boekweitmeel kun je natuurlijk ook gewoon meel gebruiken) hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn :-)

 4. Farah

  Wauw ziet er super goed uit! Dit is wel een boek wat op mijn verlanglijstje komt :).

 5. Lotte

  Ik kan niet wachten om eens in dit boek te bladeren.

 6. Tea

  Het boek ziet er prachtig uit! Ben toch wel benieuwd naar de recepten, het boek gaat dan ook op mijn verlanglijstje :)

 7. Shifra

  Wat mij als eerste op viel was de layout. Wat een prachtige, rustige en chique layout! Alle hoofdstukken lijken mij stuk voor stuk interessant om te lezen. Maar heel eerlijk, ik kende het boek nog niet eens!

  1. Nee het is ook pas net uit! Ik had het toevallig al in de winkel zien liggen omdat ik graag in de boekhandel kom haha, maar er is ook geen grote hype of zo om het boek heen. Wat misschien juist goed is?

 8. Danielle

  Wat een mooi boek, happiness straalt ervan af… maar ook de rust!

 9. Lotte

  Mooi boek, die gaat op de wishlist, bedankt voor de duidelijke review!

 10. Eline

  Leuk! Het totaalpakket van hoe je lief kan zijn voor jezelf in een boek. Ik ben benieuwd! Ik ben wel benieuwd in hoeverre het een meerwaarde vormt op een tijdschrift abonnement zoals Happinez, omdat ik het zelf ook altijd wel leuk vind om weer een nieuw prikkel te krijgen die je herinnerd aan hoe je voor jezelf kan ‘zorgen’.
  Liefs, Eline

  1. Ja, ik denk dat dit wel een goede samenvatting is! ;-) Zelf vind ik een boek wel fijner als naslagwerk, maar een tijdschrift is inderdaad een fijne maandelijkse reminder.

 11. Suuz

  Lijkt me echt een heel mooi boek!

 12. Eva

  Wauw, ziet er leuk en mooi uit! Bedankt voor je review!

 13. Hannelore

  Ziet er echt een heel mooi boek uit, en lijkt me ook erg interessant! Eentje voor op de wishlist ;)

 14. Fleur

  Lijkt me een heel tof boek om in mijn bezit te hebben!

 15. fragrancy

  Super sterke review, en het boek ziet er luchtig en tof uit. Persoonlijk heb ik niet zo veel met super gezond eten en yoga maar volgens mij is dit een redelijk basic boek met veel informatie.

 16. Stephanie

  Boek klinkt goed. Ben momenteel wat gezonder aan het eten, en vooral uit Powerfood aan het koken, maar een beetje variatie is niet verkeerd. Ik ga er eens doorheen bladeren in de boekwinkel!

Geef een reactie