Hoe werkt Snapchat?

snapchat

Snapchat is the next big thing. In Amerika schijnt de app al populairder te zijn dan Instagram (is dat mogelijk?), en ook in Kopenhagen zat iedereen op Snapchat. Maar wat is het precies? En hoe werkt de app? Het duurde bij mij ook even voordat ik uitgevogeld had hoe Snapchat werkte, en vervolgens snapte ik nog het nut niet van deze app.

Toch is het inmiddels een leuke tool om je volgers een kijkje te geven achter de schermen, live – in foto of videovorm. Lees verder om te leren hoe Snapchat werkt, en waarom het eigenlijk heel erg leuk is.

Snapchat App

Snapchat is een gratis app, beschikbaar voor zowel iPhones als Android telefoons. Heel simpel gezegd kun je met de app korte ‘snap’ sturen: foto’s of filmpjes die je maximaal 10 secondes kunt laten zien. Je bepaalt zelf hoeveel secondes (van 1 tot 10) de kijker het beeld mag zien, daarna verdwijnt de afbeelding weer. Vervolgens kies je een (of meerdere) ontvanger(s) voor de snap, of je voegt de afbeelding toe aan ‘mijn verhaal’.

Ik gebruikte Snapchat al langer, maar voornamelijk om dronken foto’s of lelijke/grappige selfies naar vrienden te sturen. Doordat de foto na een aantal seconden weer verdwijnt blijven de foto’s je niet achtervolgen – al is dat systeem niet helemaal waterdicht want iemand kan natuurlijk altijd een printscreen van je foto maken. Wanneer dat gebeurt krijg je daar wel een melding van.

Mijn username is dan ook ‘Mlouzzzz’, niet al te serieus. Let op: je kunt de username niet wijzigen. Je kunt hooguit een nieuw account aanmaken, maar mijn blognaam is toch te lang dus ik houd het lekker op deze ;-).

snapchat_1

Hoe Snapchat werkt

Wanneer je de app opent, staat hij standaard op de camerastand (afbeelding 2). Swipe je naar rechts (afbeelding 1) dan zie je al je privé snaps, zowel verzonden als ontvangen. Een pijltje staat voor een verzonden snap, een vierkantje voor een ontvangen snap. De paarse snaps zijn videos. Swipe je naar links, dan kom je bij de verhalen (afbeelding 3), persoonlijk vind ik dit het leukste onderdeel van snapchat.

Een foto maken is simpel. Linksboven in het scherm zet je de flitser aan of uit, rechtsboven kies je welke camera je gebruikt. Klik op de knop voor een foto, en houd ‘m langer ingedrukt voor een filmpje. Wanneer je foto (of filmpje) is gemaakt verschijnen de volgende opties in het scherm:

– Een klokje, hiermee bepaal je hoeveel secondes je foto in beeld zal zijn voor de kijker
– Een pijltje, met deze knop sla je de foto op in je filmrol
– Een vierkantje met een plusje, hiermee voeg je de foto toe aan ‘Mijn Verhaal’

Rechtsboven in de hoek vind je een ‘T’ en een penseeltje, met deze kun je tekst of tekeningen toevoegen aan je afbeelding. Daarnaast kun je ook nog naar links of naar rechts swipen, op die manier plaats je een filter of extra informatie (zoals de tijd of temperatuur) op je foto. Wanneer je snap klaar is druk je op het pijltje linksonder, dan ga je automatisch door naar je adressenboek en vink je aan naar wie je de snap wilt sturen.

snapchat_2

Mijn Verhaal

Ik gebruik de ‘Mijn Verhaal’ functie het meest op Snapchat, op die manier deel je gelijk al je foto’s met iedereen die je volgt. Met snapchat geef ik eigenlijk een kijkje achter de schermen. Hierboven wat foto’s uit Mijn Verhaal van gisteren: grappige graffiti, mijn aankoopjes en eten (doet het altijd goed ;-)). Daarnaast deelde ik bijvoorbeeld ook live filmpjes tijdens het Mumford &  Sons concert en tijdens de Tour de France.

Zie het als een soort toevoeging op mijn wekelijkse dagboekjes, de snapchats zijn eigenlijk snelle (en live) kijkjes in iemand’s leven. Met name bloggers vind ik leuk om te volgen, vanwege de behind the scenes foto’s en filmpjes. Maar eigenlijk is het leuk om bij iedereen mee te kijken, zo zie je nog eens wat!

Op de pagina met alle verhalen kun je precies zien wie jouw snaps bekeken heeft. Klik op de drie bolletjes naast jouw verhaal, vervolgens zul je achter elke foto een oogje met een getal zien staan. Dit getal staat voor het aantal views, wanneer je op de foto klikt kun je precies zien wie welke foto bekeken heeft.

snapchat2

Waarom moet je Snapchatten?

Ik kan me voorstellen dat je een beetje moe wordt van al die verschillende social media. Toch is Snapchat de moeite waard, vind ik. Als blogger is het weer een nieuwe vorm van interactie met je lezers. En als lezer krijg je zo een persoonlijk kijkje in het leven van de blogger.

Vooral dat ‘behind the scenes’ aspect vind ik heel erg leuk, al gebruik ik het de helft van de tijd ook voor grappige foto’s. Ik zie ‘Mijn Verhaal’ als een goed alternatief voor de populaire ‘plogs’. Zelf vind ik deze vaak niet blogwaardig, maar ik kan me wel voorstellen dat mensen het leuk vinden om ze te bekijken. Snapchat is voor mij dan dé oplossing.

Ook fijn: bij Snapchat draait het niet per se om het mooie plaatje, maar meer om het delen van het plaatje. Geen gedoe met filters (je hebt slechts keuze uit 3) en hashtags dus. In Kopenhagen kwam ik er achter dat veel grote Instagrammers (denk aan meer dan 100K volgers, perfecte feed met alles in 1 stijl) Snapchat voor de persoonlijke foto’s gebruiken die niet in hun feed passen. Zelf vind ik dat wat overdreven (ik post op instagram wat ik wil), maar ook hier biedt het een goede uitkomst.

Daarnaast ben je gelijk up to date. In principe is Snapchat live, dus je kunt direct meekijken met de maker van de foto. Het is wel de truc om leuke accounts te vinden om te volgen, dat maakt Snapchat zo leuk.

Tips en tricks voor Snapchat

– Wanneer je veel foto’s toevoegt aan je verhaal, wordt je verhaal erg lang. Om het voor de kijkers van je verhaal interessant te houden kun je het beste je foto’s niet al te lang in beeld houden. Ik zet ze zelf meestal op 3 à 4 secondes in. Overigens kun je als kijker beelden skippen (wanneer het bijvoorbeeld te lang duurt) door het scherm aan te raken.
– Op vakantie, en dus geen verbinding met het internet? Don’t worry, je kunt gewoon door blijven snapchatten. Zodra je weer verbinding hebt met het internet uploadt hij automatisch je foto’s.
– Wanneer je dubbel klikt op de teksticoon, krijg je grote letters. Deze kun je aanpassen qua kleur en grootte. Zo kun je bijvoorbeeld ook een smiley typen en deze verkleinen of vergroten in je afbeelding. Ik word altijd vrolijk van snaps waarbij smileys en tekeningetjes zijn verwerkt in de foto. Wees creatief ;-)
– Zorg dat je instellingen goed staan. Wanneer je wilt dat iedereen jouw verhaal kan bekijken, dan moet je deze via je instellingen op publiek zetten. Anders is je verhaal alleen zichtbaar voor je vrienden, de mensen die je terugvolgt.

Leuke Snapchat-accounts om te volgen

Mij vind je dus onder de prachtige username Mlouzzzz. Iemand toevoegen op Snapchat is simpel: klik op het spookje in je begin (camera) scherm. Kies vervolgens de optie ‘Vrienden Toevoegen’. Maar de volgende accounts vind ik ook erg leuk om te volgen:

– hrcomesthesun, Amanda – een blogger uit Nieuw-Zeeland
– anjas008, Anja – met wie ik naar Kopenhagen ging
– copenhagencakes, Cecilia – cakeblogger uit Kopenhagen
– degroenemeisjes, dit spreekt voor zich ;-)
– foodbandits, Suus – foodblogger met de prachtigste foodfoto’s
– grabyourbagsnl, Liselore – travelblogger die veel snaps deelt van haar tripjes
– ikbenirisniet, – blogger Iris
– ltervelt, Leonie – van het populaire ‘gewoon wat een studentje ‘s avonds eet’
– ourfoodstories, foodbloggers met prachtige foto’s en leuke behind the scenes snaps
– geeohsnap, deze Snapchatter maakt allerlei leuke tekeningetjes in zijn snapchats

Mocht je zelf een leuk account hebben, of nog leuke toevoegingen hebben dan hoor ik het graag. Ik hoop dat het nu wat duidelijker is hoe en waarom je Snapchat moet gebruiken. Hebben jullie al een Snapchataccount? Of overwegen jullie om er een aan te maken?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 30 reacties

 1. Josianne

  Leuk om te lezen, en ik zie m’n naam staan haha! Ik vind Snapchat steeds leuker, en dat terwijl ik het in het begin echt grote onzin vond.

 2. Lauriëtte

  Na het lezen van dit artikel voel ik me een echte oma, haha. Ik snap het gewoon echt niet :’) Waarom zou je naast Instagram en Twitter óók nog Snapchat hebben en waarom delen we de dingen die we op Snapchat delen niet gewoon op Instagram? Misschien dat het lampje nog een keer gaat branden en ik het straks onwijs geweldig vind, maar ik verwacht het eerlijk gezegd niet :P

  1. Het is wel allemaal dubbelop ja, maar het verschil tussen Instagram en Snapchat is denk ik vooral esthetisch? Inmiddels wordt Instagram steeds vaker als mooie verzameling van afbeeldingen gebruikt, waarbij veel aandacht wordt besteedt aan het bewerken van de foto’s en het creëren van een mooie feed. De persoonlijke, niet per se mooie (maar wel leuke) foto’s deel je dan op Snapchat. Misschien een beetje veel gedoe, maar ik snap het op zich wel!

 3. Merel

  YAY Zo blij met dit artikel! Ik snap het inmiddels een beetje, maar nog niet helemaal. Ik krijg die kleurtjes en smileys en dingen nog niet voor elkaar. Ook moet ik IEDERE keer mijn instellingen wijzigen om filters te kunnen gebruiken. Kun je me hiermee helpen? Ik vind het trouwens heel leuk om jou te volgen en ik hoop dat ik het een beetje goed doe hahaha

  1. Hm, hoe dat met je instellingen zit weet ik niet. Voor bepaalde filters (zoals temperatuur etc) moet je soms wel toestemming geven voor het verbinding maken met je locatie. Dit kun je aanpassen bij je privacy instellingen op je iPhone. Verder kun je smileys invoegen wanneer je typt!

 4. Tea

  Het behind the scenes gevoel van snapchat is vooral leuk ja! Ik gebruik het al een poos met vrienden, maar t lijkt me ook super handig om bloggers met hun verhaal te gaan volgen :)

 5. Lilian

  Ik vond zelf Snapchat altijd maar stom en gebruik het eigenlijk nooit, maar dat ‘mijn verhaal’ aspect lijkt me dan wel weer wat. Ik ga je de Snapchatters die je hebt getipt eens volgen!

 6. Thanks for this! Ik snapte er niets van en werd inderdaad een beetje moe van nog een social media variant. Ik ga nog niet meteen los, ik gebruik instagram eigenlijk ook al als een soort ‘behind the scenes’ en ik wil het wel een beetje overzichtelijk voor mezelf houden. Maar ik weet nu wat het is, waarom het interessant zou kunnen zijn en hoe het werkt. Goed artikeltje Marlous!

  1. Ja, het is denk ik vooral handig voor mensen die niet alles zo maar op hun Instagram willen knallen. Of mensen die het leuk vinden om alles te delen (*guilty* haha). Zelf vind ik het een leuk alternatief voor het ploggen. Ik vind een plog-artikel niet echt blogwaardig, maar zo kan je toch je dag delen met anderen.

 7. Dina

  Ooooh bedankt voor de uitleg. :D Gisteren heb ik mijn eerste foto naar iemand gestuurd via snapchat, dat ging natuurlijk grandioos mis. :P

 8. sammie

  Nu ik dit gelezen heb denk ik er over om het toch is te downloaden :) Dus bedankt voor de duidelijke uitleg!

 9. Danielle

  Ik heb snapchat al 100 aangemaakt een verwijderd.. maar door jou artikel nu heb ik het tóch weer geïnstalleerd danter01 voor de geintresseerde ;)!

 10. Linda

  Leuk geschreven! Ik heb het wel en stuur er af en toe een naar een kleine groep vriendinnen maar verder ben ik er niet zo actief op.

 11. Kim

  Ik weet nog steeds niet wat ik van Snapchat moet vinden. Aan de ene kant vind ik het super leuk maar aan de andere kant kan het me ook enorm irriteren.

  Liefs, Kim

 12. alexa

  hahaha snapchat vind ik leuk maar soms denk ik echter.. waarom heb ik het? ,mijn iphone is snel vol en soms kan ik wel met snapchat nog een foto maken en dan opslaan dus dat is wel een dikke + en daarnaast kan je een selfie maken in het donker vanwege de flits :)

 13. Babette

  Leuk om te lezen, ik snapte nooit zo het nut van snapchat, maar door dit artikel krijg ik ook zin om het te downloaden en misschien wel te gaan gebruiken voor mijn blog. Vind de ‘achterdeschermen’ foto wel grappig om te zien..

 14. Rianne

  Ik heb je al een paar keer proberen toe te voegen, maar zie nooit snaps van je voorbij komen. Terwijl ik anderen ook heb toegevoegd en die wel gewoon zie. Heel jammer :(

 15. Jantine

  Ik heb het geprobeerd, maar vond het zelfs met uitleg niet heel leuk. Het scheelt denk ik dat ik instagram ook gewoon voor achter de schermen gebruik, dus ik houd het even op wat ik al aan social media heb.

  En wie weet, over een paar jaar als het eigenlijk al over z’n hoogtepunt is, ga ik het ook eens leuk vinden – net als met twitter en instagram haha

 16. Eline

  zo langzamerhand begin ik eraan te geloven. Toch snap ik nog niet helemaal hoe het werkt. Mensen toevoegen lukt me ook nog niet altijd. Maar bedankt voor het duidelijke artikel. Mijn snapchataccouns is elineblomtfp maar ik heb geloof ik pas 8 volgers haha

 17. Caro

  Ik vind Snapchat echt een hele leuke toevoeging! Ik heb je al een tijdje geleden toegevoegd, maar helaas nog geen snapchats van je voorbij zien komen bij ‘mijn verhaal’ :(

 18. Sanderijn

  Leuk artikel. Ik ga meteen een paar gebruikers toevoegen! Ik gebruik zelf ook vooral verhalen.

  Nog een leuke tip; het spookje op jouw profielpagina is een QR code. Scan je de code van iemand anders met de app, dan is hij/zij meteen toegevoegd. ;)

  Happy snapping!

 19. Iris

  Ik ben blij dat ik niet de enige ben die de instellingen nog niet op openbaar had staan. Ik snapte ook al niet waarom sommige mensen zeiden dat ze mijn foto’s niet konden zien haha woeps. Leuk artikel heb je er van gemaakt! Ik ben blij dat ik het nu ook allemaal snap, ik voelde me al echt een oma die niet meer mee kwam met de technologie van tegenwoordig.

 20. Waarom kom ik dit artikel nu pas tegen? Ik heb het vorige week geïnstalleerd en knoeien dat ik ermee gedaan heb! Ongelooflijk :P Ik heb dan maar zelf wat liggen uitdokteren en heb het een beetje onder de knie .. Maar ik heb wel wat geleerd nu uit dit artikel, er staan dingen tussen die ik niet eens wist ;) Ik heb je toegevoegd op Snapchat (naam: natasasv) dus nu kan ik wat meevolgen ook “behind the scenes” ;) Liefs! x

 21. anneleen

  Ik ben je gelijk gaan volgen via snapchat! :) vind het best leuk!

 22. hannah

  ik snapchat nu gelijk downloaden door jou artikel heb ik mij over laten houden

Geef een reactie