Review: Fitbit flex activitytracker

fitbit2

Sinds een tijdje probeer ik iets gezonder en bewuster te leven, zonder gelijk te veranderen in een fitgirl die 24/7 in de sportschool zit (daar ben ik namelijk te lui voor ;-)). Ik was dan ook erg blij toen ik van Radbag de Fitbit activitytracker mocht testen.

Een activity tracker is een mini computertje, vaak in de vorm van een armband, die je beweging bijhoudt. Zo kan hij zien hoeveel kilometers je aflegt (en hoeveel calorieën je daarmee verbrandt), maar bijvoorbeeld ook hoe je slaapt.

Er zijn op dit moment verschillende soorten activity trackers van verschillende merken op de markt, maar ik geloof dat de Fitbit en de Jawbone Up het meest bekend zijn. Ik testte de Fitbit Flex, en laat jullie vandaag zien wat ik er van vind.

fitbit4

In de verpakking

Ik ging voor de Fitbit Flex, omdat ik hier goede verhalen over had gehoord. Hij wordt geleverd in een klein doosje, zoals op de eerste afbeelding. In de verpakking zit een kabeltje oom de fitbit op te laden, twee armbanden (klein en groot) om de fitbit in te klikken, een bluetooth connector voor je computer en de fitbit zelf.

Want ja: dat kleine zwarte langwerpige dingetje is nou eigenlijk de fitbit. De armbandjes zorgen voor het draagcomfort, maar je hoeft ze niet per se om je pols te dragen. De fitbit moet wel in de armband zitten om verbinding te maken, maar je kunt de armband dus ook in je broekzak stoppen.

Er worden standaard twee soorten armbanden bijgeleverd, zodat hij om elke pols past. Mochten ze stuk gaan (wat ik me kan voorstellen na lang en intensief gebruik) dan kun je nieuwe bestellen, deze zijn er ook in verschillende kleurtjes.

fitbit

Om de pols

Zo zit hij om mijn pols. Zoals je ziet is hij ongeveer even breed als mijn horloge. Ik ben gewend om een horloge te dragen, dus was ook snel gewend aan de Fitbit. Hij zit soepel, en je bepaalt zelf hoe strak je hem om je pols doet. Voor mij was het grote bandje veel te groot, gelukkig zat er nog een kleiner bandje bij voor mijn dunne polsjes ;-)

Hoewel de armband best lekker om de pols zit, heb ik ‘m ook af en toe in mijn broekzak gedaan omdat ik het af en toe wat lomp vond staan. Voor de metingen maakt dat niet uit.

fitbit3

Hoe het werkt

Het opzetten van de Fitbit is erg makkelijk. Ik hoefde ‘m maar kort op te laden om ‘m te laten werken. Wanneer je hem volledig oplaadt (wat geloof ik zo’n 5 uur duurt) gaat de Fitbit bijna een week mee. Via het bluetooth dingetje maak je verbinding met je laptop of telefoon, en zo kun je voortaan je beweging gaan bijhouden.

Van te voren stel je in of je de fitbit om je dominante hand (je schrijfhand) draagt of om je andere hand. Je dominante hand gebruik je vaak onbewust wat vaker, waardoor deze bewegingen gecorrigeerd moeten worden. In principe kan de fitbit namelijk niet echt zien of je loopt, als je ritmisch met je arm schudt rekent hij dat ook als stappen.

Toch meet de fitbit redelijk adequaat, bij het fietsen of het typen op je laptop telt hij de bewegingen niet als stappen.

Ook fijn: hij is heel energiezuinig, met een volle batterij gaat hij wel 5 dagen mee. Hij geeft zelf aan wanneer hij bijna leeg is, en dan is hij ook zo weer opgeladen voor een nieuwe reeks van 5 dagen.

fitbitactiviteit

De metingen bijhouden in de Fitbit app

De Fitbit werkt samen met een app, daarin houd je de beweging en informatie bij die de tracker verzamelt. Dit gaat via een bluetooth verbinding, via je telefoon zelf of via je pc met de meegeleverde bluetooth connector. Je hoeft niet de hele dag je bluetooth verbinding aan te hebben staan om je gegevens te verzamelen, deze slaat de Fitbit zelf op en kun je bijvoorbeeld ook in een keer aan het einde van de dag ‘ophalen’ via bluetooth. Op die manier is niet gelijk de batterij van je telefoon leeg.

De Fitbit houdt bij hoeveel stappen je zet, hoeveel calorieën je daarmee verbrandt en hoeveel minuten je actief bent geweest. Daarnaast kun je zelf je gewicht, extra activiteiten (wanneer je bijvoorbeeld naar de sportschool bent geweest) en je ingenomen calorieën toevoegen. Een heel complete app waarmee je een duidelijk overzicht creëert dus, al ben ik zelf te lui om mijn calorie inname en gewicht up to date te houden.

In de app zijn ook allerlei challenges ingebouwd, en bij het behalen van bepaalde prestaties (bijvoorbeeld het lopen van 10/24/50 etc kilometer) krijg je een ‘badge’. Daarnaast kun je ook vrienden met een Fitbit toevoegen in je app, en zo kun je tegen elkaar ‘strijden’. Wie haalt de meeste stappen in een dag?

fitbitslaap

Je slaap bijhouden

Dit vind ik misschien nog wel de leukste functie van de Fitbit: hij houdt ook je slaap bij. Zelf vond ik dit erg verrassend en leerzaam. Hij meet je bewegingen in bed, en aan de hand daarvan kan hij zien hoe rusteloos je was. Zo zie je dat ik vaak rond middernacht naar bed ga en tussen 7 en 9 opsta. In principe genoeg nachtrust zou je zeggen, maar als je achteraf ziet hoe rusteloos je hebt geslapen begrijp je pas waarom je soms nog steeds moe kunt zijn als je ‘s ochtends wakker wordt.

Ik had voor deze metingen de Fitbit op extra sensitief gezet, zodat hij elke beweging zou registreren. Dat betekende niet daadwerkelijk dat ik wakker was, maar het was wel interessant om het grote verschil te zien tussen de verschillende nachten. Op gegeven moment ben ik ook gaan uittesten of het uitmaakte of ik voor het slapen gaan een boek las i.p.v. te internetten, en door middel van deze overzichtjes merkte ik toch dat ik een stuk rustiger sliep wanneer ik niet te veel achter mijn laptop zat.

Je kunt de Fitbit ook als wekker gebruiken. Je geeft een tijd op waarop je uiterlijk gewekt wil worden, maar de Fitbit probeert je wakker te maken op ‘het juiste moment’, wanneer je bijvoorbeeld toch al licht slaapt. Hij wekt je door lichte vibraties – sterk genoeg om wakker van te worden, maar wel op een hele rustige, relaxte manier. Daarnaast is deze wekker ook geluidsloos, ideaal als je bedpartner nog even kan blijven liggen ;-).

Fitbit: yay or nay?

Ik ben eigenlijk heel erg te spreken over de Fitbit Flex. Op dit moment gebruik ik ‘m niet dagelijks, maar ik vind het een handige tool om je activiteit mee bij te houden. Het is fijn dat de app erg uitgebreid is en veel mogelijkheden heeft om je beweging en vooruitgang zo gedetailleerd mogelijk bij te houden. Daarnaast is het ook fijn dat deze extra functies niet verplicht zijn, en je de Fitbit ook gewoon als stappenteller kunt gebruiken.

De Fitbit Flex is ietwat verouderd, er zijn inmiddels nieuwere modellen op de markt met bijvoorbeeld een ingebouwde hartslagmeter en een klokje in het polsbandje. Voordeel is wel dat de Flex nu iets voordeliger is geworden.

Het is geen gadget die je per se moet hebben, maar mocht je wat meer inzicht willen krijgen in je beweging- en slaappatroon, dan kan dit een fijn apparaatje zijn. Hij doet precies wat hij belooft! Je koopt de Fitbit Flex o.a. bij Radbag.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Eline

  Wat leuk dat je hem mocht testen, dat lijkt me best wel leerzaam. Zo kom je meer over jezelf te weten.

 2. Lauriëtte

  Leuke review! Zelf heb ik sinds begin dit jaar de Fitbit Charge HR en ik heb hem 24/7 om. Volgens mij is het enige verschil dat de HR hartslag meet en dat gedurende de hele dag! Vooral nu (ivm diabetes) mijn bloedwaarden soms schommelen, die ik dat aankomen doordat mijn hartslag heel erg stijgt. Ik zou niet meer zonder Fitbit willen! :)

 3. Farah

  Leuk hoor!
  Ik zat laatst te kijken om een activity tracker/stappenteller te kopen, maar vind het best duur. En had nooit zo’n goed idee wat ik er nou van moet verwachten, dus leuk om zo’n review te lezen.

 4. Danielle

  Leuke review! Ik ik zou ook graag een acitivity tracker willen.. ik weet alleen nog niet goed welke ik zou moeten kiezen.

 5. Frauke

  Super leuk dat je de Fitbit mocht uitproberen! Ik aas al best wel lang op een Jawbone UP! maar ik lees dan telkens tóch iets negatief en dan vind ik het een beetje teveel geld. Deze klinkt wel oké, maar zoals je zegt is ‘ie wat verouderd. Hij ziet er wel mooi uit! Het lijkt me zo fijn om zo’n activity tracker te hebben omdat je jezelf toch onbewust uitdaagt en controleert! X

 6. Linda

  Wat een leuke en uitgebreide review! Lijkt me heel cool en interessant om zo alles bij te houden, maar ik vind het toch best een investering voor iets waarvan ik twijfel of ik het echt lang ga gebruiken en leuk blijf vinden. Daarom heb ik er ook nog geen ;-)

 7. Linda

  Fijne review. Ik heb zelf de Jawbone Up24. Die werkt in principe hetzelfde als de Fitbit als ik jouw review zo lees, maar ik vind de Up net wat minder lomp ogen. Zo’n activity tracker helpt mij echt om meer te bewegen en op tijd te gaan slapen, erg fijn!

  1. Ja ik vraag me af wat het verschil eigenlijk is tussen deze twee. Ik vond bij de Jawbone het bandje smaller, maar wel vervelend dat hij zo breed om je pols zit (althans dat was mijn ervaring met mijn minipolsen haha).

 8. Wauw, wat een geweldige gadget! Heb het even opgezocht of hij beschikbaar is bij bol.com en heb hem gevonden :) En ik overweeg toch wel om hem in huis te halen, de prijs valt nog enorm goed mee vind ik :) Liefs! x

 9. Ik draag de fitbit flex eigenlijk continu. Zo heb ik een duidelijk inzicht in mijn stappen. Het zet me ook tot meer bewegen aan. Maar het leukste vind ik eigenlijk nog het trilalarm om ‘s morgens zachtjes te ontwaken.

Geef een reactie