Mini Kreta guide

Afgelopen maand ging ik op uitnodiging van Eliza was here een weekje naar Kreta. Een Grieks eiland waarbij iedereen vooral aan zon- zee- zuipvakanties denkt (want: Chersonissos) maar niets is minder waar. Kreta is een heerlijk eiland, zowel in de zomer als in het voor- en najaar.

In deze blogposts deel ik leuke adresjes en ‘must do’s’ van het eiland, daarnaast geef ik je ook wat tips (want hoe zit het nu met de crisis?).

De economische crisis

Laat ik beginnen met hetgeen dat momenteel speelt en de meeste vragen oproept: de economische crisis. Ook ik was voor vertrek enigszins bezorgd – moesten we echt zoveel cash meenemen? En is dat niet gevaarlijk? Uiteindelijk is dit 100% meegevallen.

Kreta is het grootste Griekse eiland, en wordt vaak ook een land op zich genoemd. Het is een redelijk welvarend land, waardoor je hier minder meekrijgt van de crisis. De pinautomaten hebben genoeg geld op voorraad, en alle pinlimieten waarover je in het nieuws leest gaan niet op voor toeristen. Wij konden dus zoveel en zo vaak pinnen als wij wilden, en liepen dus niet met onnodig veel cash op zak.

Ook bij de meeste restaurants e.d. kun je nog gewoon pinnen, bij de wat kleinere zaken hebben ze liever contant geld. Omdat er genoeg pinautomaten op het eiland zitten is dit in mijn ogen niet echt een probleem.

Ons verblijf via Eliza was here

We verbleven in een heerlijk suite-appartement via Eliza was here. Eliza staat bekend om haar unieke verblijven, haar slogan is dan ook ‘Waar iedereen rechts afslaat, gaat Eliza linksaf’. Bij Eliza boek je altijd een huisje in combinatie met een auto. De meeste huisjes liggen namelijk niet aan een toeristische boulevard, maar bijvoorbeeld net buiten het dorpje op een glooiende heuvel. Die auto heb je dus wel nodig, maar is gelijk een geweldige manier om de omgeving te verkennen.

Nog een pluspunt: alle accommodaties van Eliza was here hebben een zwembad. In ons geval was dat zelfs een privézwembad, hoe luxe! Het boeken ging heel eenvoudig, je krijgt de inlogcodes voor een persoonlijke pagina waar al je persoonlijke informatie overzichtelijk bij elkaar staat. Wij verbleven in de Elounda Eleon suites, vlakbij Agios Nikolaos.

kretamap

Photo: Info-kreta.nl

Waar moet je zijn?

Zoals je op de kaart hierboven ziet, is Kreta een vrij groot eiland. Van Oost naar West is het eiland zo’n 260 km breed, dat is te vergelijken met een enkeltje Breda – Groningen. Dat Kreta een groot feesteiland zou zijn is dus niet waar, maar haast ook onmogelijk omdat het zo groot is.

De feestende jongeren zijn er natuurlijk wel, maar eigenlijk verzamelen zij zich allemaal in en om Chersonissos. Gelukkig is Kreta zoveel meer dan Chersonissos! Wij verbleven in het oosten van Kreta, vlakbij Agios Nikolaos. In het westen van Kreta heb je naast de hoofdstad nog de twee grote steden Chania en Rethymnon. Bij het boeken van je trip zou ik zorgen dat je in de buurt van deze steden zit, in het binnenland kan het soms wat uitgestorven zijn.

Het eiland is te groot om vanuit het oosten even een stadje in het westen te bezoeken en vice versa. Kies dus een kant van het eiland. Zelf zaten wij in het oosten van Kreta, daarom zullen de tips en adresjes uit dit artikel met name op het oosten van Kreta toepasbaar zijn.

5 dingen die je gedaan moet hebben op Kreta1. Bezoek het eiland Spinalonga

Vlak voor de kust bij Agios Nikolaos ligt het mini eiland Spinalonga. Hierop bevindt zich een Venetiaans fort, wat later door de Turken tijdens de bezetting verder werd uitgebouwd. Alleen het fort is al erg leuk om te bezoeken – je mag overal op en in klimmen. Maar het eiland dankt zijn echte bekendheid vooral aan zijn functie als leprakolonie.

Vanaf begin 1900 werden alle leprezen verbannen naar het eiland, om verdere besmetting onder de bevolking te voorkomen. Op het eiland werd een stadje gesticht, met huizen en een schooltje maar echt prettig leven was het niet op het eiland. Er staan nog een aantal gebouwen overeind, hierin is een soort mini-museum gecreëerd met foto’s en informatie over deze bijzondere periode.

Vanaf verschillende kustplaatsen vertrekken er boten die je voor ongeveer een tientje binnen een halfuur naar het eiland brengen. Het is geen dagactiviteit, maar daardoor juist prima te combineren met een middagje strand. Een bezoek is zeker de moeite waard!2. Ga een dagje naar het paradijs: Chrisi eiland

Ik heb een zwak voor bounty eilanden: witte stranden en helder water. Daarvoor hoef je echt niet naar de Bahama’s of de Malediven. Zo vind je voor de kust van Ibiza het paradijseiland Formentera, Kreta heeft meerdere kleine paradijseilandjes voor de kust. In het westen is dat bijvoorbeeld Elafonissi, en in het oosten vind je Chrisi eiland.

Chrisi is een klein onbewoond eiland in de Libische zee. Vanaf de stad Ierapetra kun je een boot pakken die je in ongeveer een halfuur naar het eiland brengt. Het eiland dankt zijn naam aan de prachtige stranden, Chrisi bekent namelijk goud.

Het eiland is slechts een kilometer breed, en 5 kilometer lang. Op het eiland zijn twee taverna’s, veel meer dan zwemmen en luieren valt er ook niet te doen. Toch vond ik het heerlijk om hier een dagje te zijn, zelfs in het hoogseizoen is het relatief rustig!

Vind je Chrisi te ver weg, maar ben je wel op zoek naar een prachtig strand met helder water? Ga dan naar het strand van Istro. Dit ligt op ongeveer een kwartiertje rijden van Agios Nikolaos, ook hier is het water heel erg helder.


3. Huur een auto

Tenzij je de hele week op het strand wil liggen is een huurauto een pre. Wanneer je via Eliza was here boekt zit deze bij je verblijf inbegrepen, maar er zijn ook genoeg mogelijkheden om ter plaatse een auto te huren.

Mocht je twijfelen tussen een auto en een scooter: ga voor een auto! Met een auto kom je veel verder, daarnaast rijd je een stuk comfortabeler (zonder airco hadden we het denk ik niet overleefd) en het is ook een stuk veiliger. De Grieken kunnen soms nogal apart rijden. Denk aan inhalen bij doorgetrokken streep, of op de vluchtstrook rijden. Laat dit je er niet van weerhouden om een auto te huren: zo eng is het ook weer niet. Toch zit je in je auto een stuk lekkerder dan op je scooter.

Daarnaast is de auto een stuk praktischer, wanneer je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen of je strandspullen wil meenemen naar het strand. Kreta is ook een prachtig eiland om over te touren, lekker met de Backstreetboys op de achtergrond ;-)


4. Bezoek archeologische opgravingen

Nog een voordeel van de auto: je kunt wat uitstapjes maken. In het midden van het eiland vind je een paar bijzondere opgravingen, veelal uit Dorische en Minoïsche tijd. Dit is nog ver voor de Romeinen het eiland ontdekten, zo rond de 5e eeuw v. Chr.

Vlakbij de hoofstad Heraklion vind je het bekende Knossos, maar persoonlijk zou ik deze overslaan. Er zijn hier veel opgravingen gedaan, maar er is ook veel ‘gerestaureerd’. Hierbij is naar eigen interpretatie veel toegevoegd aan de originele opgravingen, waardoor het geheel wat ‘nep’ oogt.

Verder naar het zuiden vind je de oud-Griekse steden Gortys (ook wel Gortyna) en Phaestus (ook wel Phaistos). Ook dit zijn indrukwekkende ruïnes, deze zijn nog redelijk intact en er is weinig aan toegevoegd. Met name Phaestus is vrij groot en daardoor ook indrukwekkend om te zien.

Wel vind je hier slechts de ruïnes van de voormalige steden. Voor alle opgravingen (zoals bijvoorbeeld de beroemde en nog steeds niet ontcijferde Schijf van Phaistos) moet je naar het Archeologisch museum van Heraklion gaan.5. Bezoek hippiestad Matala

Wanneer je Phaestos besluit te bezoeken, rijd dan nog even door richting Matala. Aan de kust bevindt zich deze hippiestad, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Het dorp werd bekend toen halverwege de jaren ’60 veel hippies naar de stad trokken, en van de holen in de wand van de krijtrotsen hun huis maakten. In de jaren ’70 werden deze hippies verjaagd, maar nog steeds hangt er een relaxte hippie sfeer in het stadje.

Ook hier is een fijn strand met helder water, daarnaast is er een kleine hippiemarkt en tegen de rotsen zijn allerlei schattige taverna’s gebouwd waar je met prachtig uitzicht heerlijk kunt lunchen.

Kortom: Kreta is een heerlijke vakantiebestemming. Zowel in het hoog- als in het naseizoen is het goed toeven op dit eiland. En dan heb ik het nog niet eens over het heerlijke eten gehad! Zelf ben ik dol op feta-kaas, en ondanks dat de Griekse keuken veel vlees bevat (denk aan Gyros en Souvlaki, beiden erg lekker!) denk ik dat ook de vegetariër hier goed terecht kan. Uiteten is nog steeds erg goedkoop: voor €6 heb je een heerlijke avondmaaltijd.

Ben je nog op zoek naar een leuke en niet al te dure bestemming voor een heerlijk nazomer, kijk dan ook eens naar Kreta. Want het zoveel meer dan een partybestemming, bovendien zul je die in het naseizoen zeker niet tegenkomen ;-). Bekijk ook mijn persoonlijke verslag van onze vakantie op kreta.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Lin

  Heerlijke post, Marlous! Ik heb vroeger met mijn ouders en later met G heel veel aan eiland hoppen gedaan in Griekenland. Door jouw verslag wil ik het liefst meteen mijn koffers weer pakken!

 2. eva maria

  Ik was al helemaal wég van je IG-foto’s op Kreta, dus deze miniguide pin ik graag. Dankjewel!

 3. Frauke

  Zoo wat een fijne tips zeg! Nu heb ik helemaal zin om naar Kreta te gaan. Ik heb alles dat Grieks is de afgelopen vakantie al uit de lijst met mogelijkheden geschrapt (door de crisis dus) maar nu heb ik er al spijt van. Kreta ziet er goed uit! Dat eiland lijkt me prachtig, en heel handig dat je een huurauto kreeg bij je verblijf. Dit zou absoluut iets voor mij zijn (Eliza was here klinkt ook echt heel leuk!) alleen moet ik dan nog net even mijn rijbewijs halen, haha. Too bad! X

 4. Femke

  Wat een fijne tips en mooie foto’s! Ik ben jaren geleden eens op Kreta geweest en we verbleven in Chersonissos (gelukkig niet in het drukke, feestende centrum) en heb toen al kennis mogen maken met het eiland. Als ik de foto’s zie, zou ik zo weer terug willen!

 5. Veerlez

  Het ziet er heerlijk uit, ik wil ook zeker naar Kreta als ik dit zo zie! Op het lijstje voor volgend jaar ;)

 6. Fleur

  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! En wat een bofkont, met Eliza was here weg! ;-)

 7. Kim

  Ik vind Kreta zo mooi! Je geeft onwijs fijne tips die ga ik zeker even opslaan voor de toekomst.

 8. Josha

  Ziet er echt heerlijk uit! Nu verlang ik weer naar vakantie:( Ik hou Kreta voorlopig in mijn achterhoofd na deze leuke tips!

 9. Debby

  Hee wat leuk dat je op uitnodiging mocht! Kreta is echt prrachtig. Ik heb toen de Imbros kloof bewandeld, wow!

 10. Karlijn

  Handige tips! En wat ziet het er toch overal mooi uit. Sowieso wil ik een keer terug naar Griekenland en Kreta zou best wel eens de bestemming kunnen worden :)

 11. Claudia

  Dit ziet er zo jaloersmakend goed uit. Ik ben nog nooit in Griekenland geweest maar wil al heel lang wel gaan. Nu verlang ik er nog meer na. Dank je wel! ;)

 12. Katrien

  Oh dit is zo leuk, ik ben ook naar Kreta geweest en ik ben ook in Elounda en Agios Nikolaus gaan rondkijken. In Elounda was er ook een super grappige supermarkt met een drankje dat typisch Schots is.
  Misschien zaten we op dat moment wel super dicht bij elkaar! :o :)
  Ik wil wel weer terug! ;)

 13. Madam Elisa

  Oh hier wordt een mens blij van, zulke fijne blogjes met zulke mooie!!!! foto’s.

 14. Linda

  Prachtige foto’s! Kreta lijkt me een heel mooi eiland! En grappig, ik leg juist helemaal niet gelijk de link met Chersonissos, ik zie ik het bijna als twee losse dingen, geen idee waarom, want ik weet toch echt wel dat die stad op dat eiland ligt!

Geef een reactie