Zomer boekreview + boekblogtips

zomerboeken

Als kind verslond ik boeken. Elke week haalde ik weer een nieuwe stapel bij de bieb. Toen mijn broers naar de middelbare school gingen en amper nog boeken lazen begreep ik dat niet. Lezen is toch leuk? Totdat ik zelf die leeftijd bereikte. Huiswerk, mobieltjes, bloggen.. Er waren genoeg andere dingen die mijn aandacht vroegen, ik had geen geduld meer voor een heel boek.

Nog steeds vind ik het lastig om mijn aandacht bij een boek te houden, maar gelukkig heb ik in de zomervakantie altijd wat meer tijd. Op Kreta was de wifi-verbinding slecht waardoor ik een soort van gedwongen werd om rustig een boekje te lezen. Best fijn eigenlijk.

En dus heb ik nu een hele stapel boeken die ik jullie graag aanraad. Sommige las ik binnen drie dagen uit, anderen deed ik een half jaar over. Er zit van alles wat bij: fictie en non-fictie.

Non-fictie

Ik merk dat ik zelf eerder naar non-fictie boeken grijp (kookboeken, mindstyleboeken, boeken met tips etc), omdat ik het idee heb dat je hier vaker in kijkt. Een roman lees ik uit en staat dan maar in de kast. Het voordeel van non-fictieboeken is vaak ook dat je er zo nu en dan een passage kan lezen. Hieronder een paar van mijn aanraders wat non-fictie betreft.

Leef! – Laura Maaskant

In Leef! vertelt Laura hoe haar leven veranderd is nadat kanker bij haar werd gediagnosticeerd. Op haar vijftiende krijgt ze de diagnose, en vervolgens vier jaar later opnieuw. Na vele behandelingen wordt ze uiteindelijk genezen verklaard, en pakt ze het ‘gewone’ leven weer op. Ze gaat studeren in Amsterdam, zoekt een bijbaantje en leeft zoals een gewone student. Totdat de ziekte wéér terugkeert, met beperkte levensverwachting. Ze besluit niet opnieuw het behandeltraject in te gaan maar te kiezen voor kwaliteit van leven.

Het boek is niet alleen heel erg indrukwekkend, maar zet je ook aan het denken. Laura is ontzettend positief, en die vibes krijg je ook mee uit dit boek. Er zijn een heleboel levenslessen uit dit boek te halen, alleen daarom al is het een aanrader!

Ervaring niet vereist – Léonie Holtes

Léonie is psychologe en werkt in een TBS-kliniek, waar ze door haar nieuwsgierigheid terecht is gekomen. Eenmaal op de werkvloer merkt ze dat er een heleboel dingen niet kloppen, en begint ze haar ervaringen op te schrijven. Nog voordat het boek gepubliceerd wordt krijgt het verhaal een bizarre wending: Léonie krijgt last van psychoses en beëindigt uiteindelijk haar leven.

Léonie geeft een bijzonder en uniek kijkje in de TBS-kliniek, een wereld die voor velen onbekend is en vaak enkel negatief belicht wordt vanuit het nieuws. De bizarre wending van het verhaal maakt het ook ietwat mysterieus. Zou Léonie zelf gek geworden zijn in de kliniek? Dit boek is niet alleen zeer interessant, maar ook ergens wel spannend.

Wat als? – Randall Munroe

Ik ben gek op feitjes en weetjes. Bètavakken waren niet mijn sterkste kant op school, toch vind ik feitjes met wetenschappelijke onderbouwing vaak het leukst. Het moet alleen niet te ingewikkeld uitgelegd worden. En dat is precies wat dit boek doet. Randall is astrofysicus en bouwde robots voor NASA, maar zegde in 2006 zijn baan op om striptekenaar te worden. Het boek staat dus vol teksten begeleid met strips die allerlei hypothetische vragen uitleggen, zoals ‘Hoe hard kan je over een verkeersdrempel rijden zonder dood te gaan?’ en ‘Wat gebeurt er als je alle oceanen laat leeglopen?’. Vragen en antwoorden waar je niet per se iets aan hebt, maar leuk en interessant is het wel.

zomerboekenfavorieten

Fictie

Hierboven zie je mijn favoriete fictieboeken van de afgelopen tijd. Deze koop ik niet zo vaak, mits het echte aanraders zijn of mooie pareltjes voor in de kast. Ik ben wel van plan om meer fictieboeken te gaan lezen. Zodra ik weer studeer neem ik een abonnement op de bieb, zodat ik voordelig boeken kan lenen!

Eleanor & Park – Rainbow Rowell

Ik las graag Young Adult boeken (o.a. van John Green), maar ik kreeg de laatste tijd een beetje het idee dat ik er te oud voor werd. Ik kon me steeds minder identificeren met thema’s als voor de eerste keer seks hebben, ‘s nachts lang feesten en andere dingen die je als 17-jarige meemaakt. Eleanor & Park is ook echt een Young Adult boek en leest net zo lekker weg, maar is een stuk minder cliché.

Dit boek vertelt het liefdesverhaal van twee buitenbeentjes op de middelbare school. Zij komt uit een gebroken gezin, draagt kleding van het Leger de Heils, heeft pluizig haar en een beugel. Hij is Aziatisch en kort van stuk, en leeft onder het strenge regime van z’n vader die ‘m eigenlijk maar een doetje vindt. Iedereen zal zich vast herkennen in dit verhaal over een eerste echte liefde, een leuke twist aan dit verhaal is echter dat het afspeelt in 1986. Geen smartphones en instagram, maar oldschool mixtapes en walkmans dus.

We were liars – E. Lockhart

Dit boek kocht ik voor mijn vakantie, maar las ik voor vertrek al uit, oeps. Met ongeveer 200 bladzijdes is dit een perfect boekje om er weer in te komen met het lezen. We were liars gaat over drie jongeren die elke zomer samen doorbrengen op een eiland vlak voor de kust bij New York. Tot Zomer 15, die alles verandert.

Wat en hoe kan ik eigenlijk niet vertellen, dat zou te veel verklappen over het boek. Of zoals de achterflap zegt: ‘If anyone asks how it ends, just lie!’.

Het Meisje in de Trein – Paula Hawkings

Als je nu de boekhandel binnenstapt kan je bijna niet om dit boek heen. ‘Meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht!’ prijkt er op een sticker op het boek. Blijkbaar werkt het, want ik werd nieuwsgierig en nam het boek mee. Met succes, want ondanks dat het boek bijna 400 pagina’s telt had ik het binnen 2 dagen uit.

Rachel neemt elke ochtend de trein naar haar werk. Vanuit de trein kijkt ze elke dag uit op dezelfde gebouwen en huizen en hun bewoners. Ze krijgt bijna het idee dat ze de personen kent, en geeft hen namen en een fictief bestaan in haar hoofd. Op een dag ziet ze iets vreemd in de tuin van het stel waar ze elke dag voorbij rijdt, vlak daarna wordt de vrouw vermist. Rachel besluit naar de politie te stappen om haar verhaal te doen, maar wat weet ze nou echt? Ze raakt verwikkeld in een lastige zaak, waarin niemand te vertrouwen is.

Het boek is erg spannend, het verhaal wordt vanuit verschillende hoeken belicht. Het boek begint eigenlijk vrij rustig en normaal, maar je voelt dat er iets niet klopt. Een soort stilte voor de storm. Voor je het weet begint het verhaal echt en kan je het boek niet meer wegleggen..

Robijnrood – Kerstin Gier

Robijnrood werd me door een vriendin aangeraden. Dat is maar goed ook, want officieel is het een jeugdboek en in die hoek kijk ik nooit in de boekhandel ;-). Toch is het een vermakelijk boek om te lezen, ook als je ouder dan 14 bent. Het boek is onderdeel van een serie, en vertelt over Gwen en haar familie die het bijzondere tijdreisgen beschikt. Door het gen kunnen sommige familieleden reizen door te tijd, en zo kom je in allerlei verschillende tijdperken terecht. Ik ben stiekem een geschiedenis-nerd en kan hier wel van genieten. Verder is het een leuk en luchtig liefdesverhaal, een perfect boek voor op het strand.

Bookbloggers & Booktubers

Wanneer je net als ik weer wilt beginnen met lezen, maar niet zo goed weet waar je moet beginnen en wel wat aanmoediging kan gebruiken, ga dan opzoek naar bookbloggers en -tubers. Dit zijn bloggers en vloggers die blogs en filmpjes over boeken maken. De Nederlandse (maar toch wereldberoemde ;-)) Sanne is mijn favoriet qua booktubers. Op haar kanaal Books and Quills vind je boekenshoplogs, favorieten en bijvoorbeeld ook een lijstje met boeken voor ‘beginners’.

Qua blogs kijk ik graag op Readabook.nl, Howaboutabook.nl en Ohmybook.nl. Als je op de titels van de boeken uit dit artikel klikt kom je gelijk op de bol.com-pagina van het boek en heb je ze (meestal) na het bestellen de volgende dag al in huis.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 29 reacties

 1. Merel

  Oe, er zitten zeker een paar titels tussen die ik wil lezen! Ik heb van die periodes waarin ik heel veel lees en andere periodes raak ik letterlijk geen boek aan. Of ik lees een periode lang álleen maar zelfhulpboeken en dan weer een periode alleen maar fictie. Ik denk dat de fictieperiode er weer aan zit te komen, want ik heb de zelfhulpboeken weer eventjes een beetje gehad :)

 2. Dina

  We were liars wil ik ook zo graag nog lezen, dat lijkt me een leuk boekje. :D Dit jaar heb ik het lezen eindelijk weer opgepakt en er staan inmiddels zo veel boeken op mijn lijstje, dat ik soms even niet meer zo goed weet waar ik moet beginnen. :P

 3. Anne

  Heb Laura Maaskant eerder dit jaar een keer bij RTL Late Night gezien, indrukwekkend inderdaad! Ben zeker van plan om haar boek een keer te lezen!

  De andere tips zijn ook goed, ik ga ze noteren en op mijn leeslijst zetten! Dank voor de goede reviews!

 4. Kim

  Er zitten prachtige boeken tussen. Ik wil ook heel graag meer boeken lezen maar ik neem er eigenlijk nooit de tijd voor omdat mijn hoofd zo ontzettend onrustig is.

 5. Nicole

  Ervaring niet vereist vond ik ook heel indrukwekkend! Als je van dat soort non-fictie houdt, denk ik dat je o.a. PAAZ van Myrthe van der Meer en Meester Mark draait door van Mark van der Werf ook leuk zult vinden. De boeken van Annejet van der Zijl en Judith Koelemeijer vind ik ook heel goed, maar die zijn wat verhalender en gaan wat meer over historische onderwerpen.

  Als redacteur lees ik heel erg veel voor mijn werk, dus daarbuiten heb ik er niet altijd zin in. Echt leuke boeken kiezen (voor zover je dat van tevoren kunt weten!) en erover bloggen helpt :)

  1. Ja, de boeken van Myrthe van der Meer staan ook op mijn lijstje. En ik herken wat je zegt, wanneer ik druk met school bezig ben lees ik ook al ‘genoeg’ en kom ik niet aan plezierlezen toe.

 6. Joëlle

  Ik was vroeger een echte boekenwurm, maar door het verplichte lezen van literaire boeken op de middelbare school ging het lezen me heel erg tegenstaan en ging ik plots van acht boeken per week naar misschien acht per jaar. Ook tijdens mijn studie las ik wat minder, omdat ik al zoveel in de boeken zat. Nu ik inmiddels een aantal jaar aan het werk ben lees ik steeds meer en ben ik vorig jaar weer lid geworden van de bibliotheek. Zo fijn en ontspannend om in het weekend met een boek op de bank te kruipen of ergens op het strand of in het park! Er zitten een aantal tussen die ik nog niet gelezen heb, dus die ga ik zeker eens opzoeken.

  Ik moest trouwens erg lachen om je laatste alinea, lekker subtiel ;).

  1. Ja vooral het helemaal opgaan in een verhaal, dat je een boek niet meer kan wegleggen – dat vind ik zo leuk! Ik ben ook al langs de bieb geweest, en wanneer ik weer studeer krijg ik 50% korting op een abonnement! Dus dan ga ik zeker lid worden. En hehe, subtiel he :D

 7. Kim

  Ik ben heel erg benieuwd naar ‘Ervaring niet vereist’. Ik vond Eleonor & Park heel tof. :) Ik moest erg even inkomen, maar toen ik er eenmaal ‘in zat’ wilde ik niet meer stoppen.
  Haha, net als Joëlle vond ik je laatste alinea heel erg grappig. :)

 8. Anna

  Ik heb inderdaad precies hetzelfde, dat ik vroeger veel las en nu bijna geen tijd meer vrijmaak. Zo zonde! Toch blijf ik nog steeds boeken kopen, al duurt het dan soms even voor ik er daadwerkelijk aan begin, wanneer ze in mijn kast staan. Goede tips! Het Meisje in de Trein zou ik ook graag lezen.

 9. Maaike

  Ik vind de boeken van Kerstin Gier ook echt leuk! Van We were liars vond ik alleen het einde goed; Eleanor & Park vond ik eerlijk gezegd in zijn geheel een beetje tegenvallen. Fangirl en Attachments van Rainbow Rowell vind ik dan wél weer heel leuk. Ik heb een groot deel van je lijstje dus al gelezen, maar Wat als? en Ervaring niet vereist ga ik nog op mijn to read-lijstje schrijven!

 10. Hoewel ik dol ben op kookboeken (twee planken vol hier thuis), heb ik meer met fictie. Ben benieuwd naar We were liars, en wil sowieso nog Het meisje in de trein lezen. Vind het trouwens leuk dit overzicht, wil ik wel vaker lezen :)!

 11. Wat een leuk blog!
  Dankjewel voor de tips, moet je vaker doen :)
  Trouwens ook hele mooie foto’s.

 12. Fleur

  Wat een fijne reviews! Ik ben ook weer helemaal aan het lezen geslagen! (vakantie he, haha!)

 13. Nikkie

  Leuk, die aandacht voor boeken! Ik denk dat je ‘The complete history of nearly everything’ van Bill Bryson ook wel kan waarderen (in de lijn van Wat als?). En een tip voor als je meer wil lezen: Twitterleesclub Leestweeps leest 6-8 boeken per jaar en bespreekt ze op twitter: @leestweeps! Dus je kan meedoen vanuit je luie stoel en meedoen wanneer je zin hebt :).

 14. Iris

  Ah leuke lijst! Ik ben heel benieuwd naar het meisjes in de trein en we were liars, maar ik heb echt nog mega veel boeken op mijn lijstje staan. Bij mij gaat het lezen ook eindelijk weer goed, vind het heerlijk en heb al heel wat boeken gelezen de afgelopen tijd!

 15. Karlijn

  Oeh, ‘Wat als?’ klinkt als een leuk boek! Doet me een beetje denken aan ‘Het raadsel van alles wat leeft’, dat gaat over biologie en evolutie maar ook op een luchtige manier. En met hele mooie illustraties! :)

 16. Dit vind ik nu eens tof. Ik denk dat ik grotendeels van deze titels nog nooit gehoord heb. Ik ga dit even opslaan en als ik Wonder uit heb, dan kan ik kiezen welke ik ga lezen! (:

 17. Linda

  Ohh leuk! Vooral die fictieboeken klinken heel leuk, die ga ik even onthouden allemaal!

 18. Hanne

  De edelsteen trilogie heb ik zelf ook gelezen deze zomer en vond het inderdaad echt geweldig! Eleanor & Park, We Were Liars en Het Meisje In De Trein staan al een tijdje op mijn lijstje met boeken die ik echt eens moet lezen. Daar moet ik dan maar eens werk van maken ;)
  liefs

 19. Daphne

  Mijn hemel, door jouw linkje naar Sanne’s Books and Quills, ben ik nu sinds twee dagen compleet verslaafd geraakt aan BookTube! Duizendmaal dank voor de link, want ik kende het helemaal niet, ik heb me een dag lang (lang leve druilerig weer) uit-ste-kend vermaakt (en zal nog vele, vele uurtjes op BookTube zitten procrastineren) en ben gisteren meteen de bieb en boekhandel ingedoken voor vers leesmateriaal. Fan-tas-tisch!!!
  Oh, en ik ben ook benieuwd naar Meisje In De Trein! Heb zojuist Zeven Minuten Na Middernacht van Patrick Ness (schrijver van de Chaos-trilogie, ook zeker de moeite waard) gelezen, vind je misschien ook wel leuk.

 20. Leuk artikel! Wij leugenaars heb ik gekocht tijdens mijn bezoek in Antwerpen en ligt op me te wachten en het meisje in de trein staat al een hele tijd op mijn boeklijstje :) De non-fictie boeken kende ik niet en gaan mee op mijn to read lijstje, het lijken me geweldige boeken :) Liefs! x

Geef een reactie