Studyspo: motivatie om te studeren

notebook2

Deze maand ben ik weer begonnen met studeren. In het Back to School artikel vertelde ik al uitgebreid over welke studie ik doe, inmiddels ben ik al 3 weken bezig en zit ik weer helemaal in het schoolritme. Na 1,5 jaar er tussenuit te zijn geweest is het weer even wennen om met mijn neus in de boeken te zitten. Het scheelt dat ik op het hbo veel meer praktijkopdrachten krijg, wat een fijne afwisseling is van al dat lezen.

Toch heb ik nog genoeg momenten dat ik heel eventjes wat blogs ga lezen en vervolgens 3 uur verder ben zonder iets aan school te hebben gedaan.. oeps! Om gemotiveerd te blijven volg ik de laatste tijd veel studyspo blogs. Hierop vind je veel studeertips, handige printables en veel plaatjes van mooie lijstjes en mindmaps. Het leek me leuk om mijn eigen studyspo te delen, met daarbij wat tips en links naar andere blogs.

elsennel

School Essentials

Wie mij al lang volgt weet dat ik een sucker ben voor mooie schrijfwaren. Jaren terug had ik een brievenproject waarvoor ik  veel stationery ontving. Bij het uitzoeken van een nieuwe agenda had ik dus ook specifieke eisen: ik wilde graag een weekagenda, met de weekindeling op de ene pagina en een notitiepagina op de andere pagina. O.a. Moleskine heeft deze indeling, maar die agenda’s zijn een beetje saai met hun zwarte kaft.

Uiteindelijk viel mijn oog op de Els + Nel agenda. Deze heeft de juiste indeling, een fijn formaat om veel aantekeningen te maken en een mooie vintage look. Een beetje prijzig is ‘ie wel, maar zoals ik al zei heb ik een zwak voor mooi schrijfwaren en een agenda is natuurlijk erg belangrijk!

todolistteamconfetti

Daarnaast ben ik heel erg aan het twijfelen om een laptop aan te schaffen. Op dit moment heb ik een fijne 15″ Acer laptop, maar ik merk dat hij wat sloom begint te worden. Ik twijfel op dit moment over een Macbook Pro. Op school werk ik met veel designprogramma’s, iets waar Apple speciaal op ingericht is. Ook is mijn 15″ scherm heel fijn wanneer ik Netflix kijk, maar om elke dag naar school te sjouwen is deze laptop ietwat groot. Ik ben er nog niet helemaal over uit, dus ik hoor graag jullie ervaringen en mening over Macbooks.

Last but not least: lijstjes! Ik kan niet zonder lijstjes en schema’s. Mijn hoofd is altijd een grote chaos, dus ik heb veel behoefte aan structuur. Ik was al fan van deze Hema planner (die geloof ik niet meer te koop is helaas.. wellicht kan iemand er een printable van maken?), sinds kort heb ik daar een nieuwe favoriet bij: de Teamconfetti dagplanner. Deze gebruik ik vooral op dagen dat ik erg druk ben en veel gedaan moet krijgen.

studyspo

Studyspo: Studyblr

Begin dit jaar werden de studyspo blogs op Tumblr (de zogenoemde Studyblr) erg populair. Blogs vol studietips en inspirerende foto’s van bureaus vol aantekeningen, koppen koffie en studieboeken. Een rondje blogs afgaan kan dus ook inspirerend en motiverend werken!

Ik heb mijn eigen tumblr weer onder het stof vandaan gehaald (ha, deze heb ik al ruim 6 jaar!) en ben een heleboel studyblr’s gaan volgen. Hieronder een paar van mijn favorieten:

Studyspo(t)
– IB Studyblr
Try hard, work harder
Study Sessions
Motivational Musings

Mocht je nog goede toevoegingen voor dit lijstje hebben, dan hoor ik het graag!

Productieve videos

Ook op youtube zijn veel filmpjes omtrent organisatie, productiviteit en motivatie te vinden. Zo raakte ik zelf heel erg geïnspireerd om productiever te worden na het zien van bovenstaande vlog van Cynthia. Hoeveel heeft zij al gedaan voor 10:00 ‘s ochtends?

Op youtube zijn nog veel meer productiviteitstips, morning routines en andere ‘beter leven’ filmpjes te vinden. Zelf ben ik fan van Sanny, de onderwerpen van haar filmpjes zijn vrij breed maar hebben allemaal een positieve insteek. Je kunt er overigens ook in doorslaan, zoals deze crazy morning routine van een koppel.

#Studyspo

Ook op instagram en Pinterest vind je onder de hashtag Studyspo een heleboel inspiratie. Zoals je ziet ben ik helemaal enthousiast geworden! De volgende keer dat mijn bureau bezaaid ligt met boeken en aantekeningen zal ik ook een #studyspo delen ;-)

balkje

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 26 reacties

 1. Paulien

  Wauw, die agenda is prachtig! Nu heb ik spijt dat ik al een andere gekocht heb :-) Ik begin maandag aan het nieuwe academiejaar, en het leukste daaraan vind ik dat ik terug kan organiseren en lijstjes maken. Motivatie genoeg duq nu, de vraag is alleen of ik over drie weken nog even enthousiast zal zijn als jij ;-)

 2. Saskia

  Gelukkig ben ik net klaar met studeren, maar wat mij altijd supergoed heeft geholpen is de pomodoro techniek. Het vergt wat uitzoekwerk welke tijd voor jou het beste werkt (sommige mensen nemen standaard 45 min, sommigen 25 min om door te werken, persoonlijk vond ik 25 altijd een beetje kort bij bijv essays oid) je neemt een tijd waarin je onafgerond werkt. Krijg je toch afleidende gedachten noteer je dat en ga je gauw verder. Na jouw gekozen tijd neem je 5 min pauze waarin je even een kop thee pakt if whatever en ga je weer verder. Er zitten nog meer “regeltjes” aan maar moet je maar even googelen, net als dat er heel veel apps voor zijn. Maar het beste advies is soms jog: JUST DO IT! Succes!!

  1. Ja hier heb ik vaker over gehoord, goede tip! Op dit moment hoef ik gelukkig nog niet heel veel te studeren, vooral veel opdrachten maken. Dat scheelt voor mij ook wel qua aandacht/spanningsboog haha.

 3. Eline

  Wat een hoop inspiratie! Ik werk het best met lijstjes, zo weet ik precies wat ik nog allemaal moet doen.

 4. Lisette

  Heb zelf een MacBook Air 13″, weegt helemaal niets, is superplat en werkt als een trein. Aanrader! Heb deze nu 4 jaar, daarvoor had ik een gewone MacBook maar die was een stuk massiever;)

 5. Sophie

  Wat een leuk en handig artikel! Ik ben zelf bezig met mijn laatste jaar VWO, dus ik kan ook wel wat studyspo gebruiken. Prachtige agenda heb je ook!

 6. Arjanne

  Leuk zeg! Ik moet zeggen dat ik mijn schoolmotivatie nog wel een beetje aan het zoeken ben, thanks dus voor deze blog!

  Wat ik zelf echt een heeele leuke en goede agenda vindt (bestaat pas sinds vorig jaar) is de Passion planner. Deze is al te pre-orderen voor volgend jaar, wat slim is om al te doen. Deze agenda moet namelijk uit Amerika komen en wordt erg veel verkocht. Wel best prijzig, maar als je samen met vrienden besteld kun je de hoge verzendkosten al delen. Maar echt een goede agenda met veel ruimte om te schrijven!

 7. Arjanne

  O, ja en ik ben ook echt fan van een MacBook. Heb zelf een 13.3 inch MacBook pro al 3 jaar en hij werkt nog steeds als een trein! Ik heb zelf wel een i7 processor, 8gb geheugen en een ssd harde schijf erin laten zetten destijds, zodat ie optimaal snel is. Maar volgens mij zit dat er bij de nieuwe al in? Ik werk vaak met Photoshop, illustrator en indesign tegelijk, dus dan werkt dat echt super!

  Nu ben ik wel reuze benieuwd: Welke studie ben je gaan doen?

  1. Ah dat is ook een goede tip, om ‘m zelf nog aan te passen. Ik ben net begonnen met Digitale Media en Communicatie. Ik zal in de toekomst dus ook veel met Photoshop, Illustrator en Indesign moeten gaan werken, vandaar mijn overweging.

 8. Marjoke

  WOW, wat is die Teamconfetti Dagplanner gaaf!!! Lijkt me ook leuk en handig voor op mijn werk.

 9. Lotte

  Oeps, die agenda is inderdaad aan de dure kant. Maar hé, als je iets zo vaak gebruikt, dan mag dat ook ;-)

 10. Roos

  Zelf werk ik heel veel met ontwerpprogramma’s van Adobe en ik werk gewoon op een Acer Aspire. Ik vind de kwaliteit van Macbooks echt om te janken en een Acer gaat veel langer mee. Hij is ook mooi dun en zo’n 15.6 inch. Hopelijk heb je daar wat aan! X

 11. Rianca

  Ik had al die inspirerende studietumblrs net nodig. Hier tweedejaars fotografie student, maar al die plannen van aanpak die geschreven moeten worden enz. liggen nog steeds te wachten in een documentje.

  Over die macbook. Ik heb zelf een 13″ air en die werkt hartstikke fijn, maar als ik kon kiezen zou ik toch voor een 15″ gaan. Dat werkt net wat lekkerder in Photoshop en inDesign en dergelijke. Probleem heb ik opgelost door een los scherm voor thuis te kopen, maar 15″ kijkt gewoon net wat fijner grafisch gezien.

 12. Iris

  Oew leuk dit, ik was die hashtag alweer helemaal vergeten. Ik ga het zeker weer meer volgen!

 13. Wen

  Fijne tips! Ik studeer grafisch vormgeven en heb gekozen voor een Macbook Pro 13 inch. Een half jaar later heb ik het ram geheugen (4GB) uit laten breiden naar 16 GB omdat mijn laptop wat traag werd. Ik heb nog wel spijt dat ik niet voor de retina ben gegaan want die is toch een stuk lichter. Het werd mij afgeraden bij de Apple store om een Macbook Air te nemen omdat ik veel werk met Photoshop, InDesign, Illustrator, Flash en Muse. Verder vind ik een tekentablet (wacom pen & touch) ook fijner om mee te werken dan een muis of trackpad. Hopelijk heb je wat aan deze informatie!

 14. Yara Miora

  Hahaha #studyspo heb ik nog nooit opgezocht maar nice joh! Leuke post, heel veel succes met weer terug in de boeken zitten :) x

 15. Linda

  Wat een fijne inspiratie zo! Een heleboel nieuwe dingetjes ook, heel fijn :-)

 16. Marjolein

  Je agenda is echt super leuk! Ik word er spontaan blij van. Ik heb zelf wel een Moleskine, maar dan eentje met een donkergroene kaft en ik heb geen notitiepagina’s maar gewoon een weekindeling van twee pagina’s. Studyspo helpt me in tentamenperiodes altijd heel erg om gemotiveerd te blijven :D

 17. Iris

  Owww ik kan wel een beetje studyspo gebruiken. We zijn nog maar 3 weken bezig met studeren en ik loop nu al GIGANTISCH achter. Elke keer als ik naar mijn mooie planning kijk (waarvan nog maar heel weinig is weggestreept) huil ik zachtjes van binnen ;)

 18. Siroon

  Ga sowieso voor een Pro als je veel met zware programmas werkt. Ik heb een 13,3 inch pro en na 3 jaar loopt ie nog net als in het begin! (je moet hem wel elke week 1x helemaal uitzetten :)) Een Air kan (uit ervaring van mijn collegas) veel minder zware programmas tegelijk draaien! Het is even wennen (alles werkt net even anders), maar ik wil noooit meer terug naar Windows!

 19. Astrid

  Ik kan je van harte een MacBook aanbevelen. Ik werk nu zelf al sinds 2007 met Apple. Mijn MacBook pro uit 2007 doet t zelfs nog steeds al moet ik tegenwoordig wel heel veel geduld hebben haha. Maar voor het zware werk gebruik ik m’n IMac. Als je voor een MacBook wil gaan zou ik zoals eerder al gezegd voor een pro gaan, vooral als je met zwaardere programma’s wilt gaan werken. En schaf ook zeker de Apple care erbij aan, ben misschien groot fan van Apple heb er helaas ook bij beide computers pech mee gehad.

 20. Lotte

  Hallo Marlous! Ik heb een vraagje, ik wil graag de Els en Nel agenda kopen maar deze begint natuurlijk pas in het jaar 2016, hoe los jij dat op? Schrijf je alles nu gewoon bij november 2016? Of is het wel een 2015/2016 agenda? Dat word me niet helemaal duidelijk op de site…

Geef een reactie