5 tips voor rust in je hoofd

todolijst

In het najaar heb ik altijd last van wat meer stress en onrust in mijn hoofd. Misschien komt het door de overgang van de relaxte en zorgeloze zomer terug naar een druk leven. Het duurt altijd even voordat ik mijn draai weer gevonden heb en alle zaken op orde heb.

Een beetje stress kan soms goed zijn, het zorgt er voor dat ik scherp ben en ik ga focussen, maar het mag niet uit de hand lopen. Daarom vandaag wat tips hoe je het best kan om gaan met dit onrustige gevoel in je hoofd. Ik ben inmiddels ervaringsdeskundige!

1. Ruim op!

Als het een chaos in je hoofd is, is het waarschijnlijk ook een chaos om je heen. Rondslingerende kleren, stapels afwas.. Dat werkt natuurlijk niet motiverend en zorgt voor nog meer onrust. Begin daarom met het wegwerken van deze rommel. Dat schept niet alleen rust, het is eigenlijk ook een best fijn hersenloos klusje waarbij je tegelijkertijd je hoofd kunt leegmaken.

2. Relativeer

Al eerder schreef ik een stukje over ‘How to deal with stress?‘, en daarin benadrukte ik ook al dat het erg belangrijk is om te relativeren. Op sommige dingen heb je nou eenmaal geen invloed. Bedenk voor jezelf wat belangrijk is en welke zaken er op dit moment prioriteit hebben.

Probeer daarbij ‘in het nu’ te staan. Maak je niet te veel zorgen over later, maar focus je op zaken die nu spelen en waar je nu eventueel iets aan kan doen. Zo kun je eeuwig blijven piekeren over het vinden van de juiste man of een leuk huis, maar vaak vallen die dingen toch wel op z’n plek. Maak je pas zorgen als het écht nodig is ;-)

keepcalm

3. Doe dingen omdat je dat wil, niet omdat het moet

Er zijn bepaalde dingen in het leven waar je niet onderuit komt, zoals het betalen van belastingen. Maar een heleboel heb je zelf in de hand! Leg jezelf niet te veel druk op. Natuurlijk wil iedereen een goed en gezond lichaam, maar ga naar de sportschool omdat je dat wil en niet omdat het moet.

Daarnaast is het leuk om een actief sociaal leven te onderhouden, maar een zaterdagavond thuis op de bank spenderen is ook prima. Wees egoïstisch en denk aan jezelf: word je er gelukkig van, of doe je het vooral om anderen te pleasen? In het laatste geval moet je nagaan of het nuttig is (zo kan het een investering in de toekomst zijn), of dat je die tijd beter aan jezelf kan besteden.

4. Focus!

Tegenwoordig doen we allemaal honderd dingen tegelijk. Terwijl we bezig zijn met ons huiswerk beluisteren we de nieuwe top 40 hits, appen we met vrienden en checken we ook nog even de weersvoorspellingen voor komend weekend. Je kunt het jezelf bijna niet kwalijk nemen, de maatschappij is de afgelopen jaren enorm veranderd en iedereen lijkt een professioneel multi-tasker te zijn geworden.

Juist daarom is het belangrijk om te focussen op hetgeen waar je mee bezig bent. Schaf een wekker aan en gebruik de Pomodoro-techniek om je te concentreren op korte taken. Voor hulp bij focussen op het schrijven van teksten kun je WriteMonkey of Ommwriter proberen.

Door te focussen op hetgeen wat je doet ben je waarschijnlijk niet alleen beter bezig, maar ook nog sneller klaar. Door stoorzenders (zoals appjes van vrienden bijvoorbeeld) te blokkeren creëer je meer rust in je hoofd.

5. Eet gezond en heb lief

Bij stress komen er allerlei hormonen vrij in je lichaam. Adrenaline en Noradrenaline zorgen ervoor dat je op scherp staat, Cortisol zorgt ervoor dat dit ‘energie-verlies’ weer wordt aangevuld. Bij incidentele gevallen is dit goed, het helpt je lichaam te ‘overleven’. Maar wanneer je continu in overlevingsmodus bent raak je daar behoorlijk moe van.

Gelukkig is je lichaam ook in staat om positieve stoffen door te geven, in de vorm van bijvoorbeeld oxytocine, dopamine en serotonine. Dit zijn neurotransmitters en hormonen die zorgen voor een blij gevoel. Oxytocine komt bijvoorbeeld vrij bij knuffelen en gemeenschap, de aanmaak van dopamine kan worden verhoogd door gezond te eten (vitamines en antioxidanten) en te sporten. Zorg dus dat je iemand hebt om lekker mee te kroelen, neem wat vaker de trap en ontbijt met blauwe bessen.

Tenslotte

Deze tips zijn natuurlijk vrij kort door de bocht, maar vaak is het precies wat je nodig hebt. Een beetje stress is niet erg, dat zit nou eenmaal in ons systeem. Wanneer je langdurig veel stress ervaart is het wellicht verstandig om een specialist te bezoeken, dan maakt die ene knuffel ook niet zoveel meer uit.

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie gouden tips tegen stress en onrust in je hoofd. Hoe komen jullie het beste tot rust en voorkom je uren piekeren in bed?

balkje

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Eline

  Wat een fijne tips. Ik vind het vooral heel fijn om alles op te schrijven en goed naar mijn lichaam te luisteren. Waar heb ik nu echt behoefte aan?

 2. Iris

  Fijne tips en ze komen precies op het goede moment, thanks!

 3. Wat een leuk artikel! Ik merk inderdaad ook dat oktober zo druk is! Heb dit weekend bewust geen afspraken gemaakt zodat ik lekker twee dagen kan relaxen!

 4. Annelies

  Vooral dat relativeren doet me erg goed. Fijne tips, stuk voor stuk! Het van je afschrijven vind ik ook een goede. op de een of andere manier helpt dat toch als je je hoofd leeg wil maken.

  1. Ja, van je afschrijven (en lijstjes maken) werkt bij mij ook goed. Eigenlijk was dit blogje ook een indirecte vorm van het ‘van me afschrijven’ ;-).

 5. Vooral het opruimen doet echt wonderen bij mij, hihi. (: Die pomodoro (?) techniek moet ik ook eens dringend proberen, als hij echt zo doeltreffend is. Straks heb ik zeeën van tijd doordat ik opeens alles kei snel kan. Dankjewel! ♥

 6. Anna

  Fijne tips! Ik heb er ook wel last van inderdaad, zo na de zomer als allerlei drukte weer begonnen is. Vooral focus houden vind ik vaak lastig om te doen, er is zoveel wat de aandacht trekt en zoveel om aandacht aan te (kunnen) geven. Moeilijk!

 7. Linda

  Ik merk dat ook altijd in deze periode ja! Relativeren helpt inderdaad goed, ik ga vaak ook extra veel lijstjes maken met alles wat ik nog moet doen en wanneer ik het dan ga doen, om in te zien dat het allemaal best moet lukken in de tijd die ik heb ;-)

 8. Elianne

  Mooi!
  Mij helpt ook even mediteren daarna weer veel helderder of rustiger in hoofd!

 9. Andrea

  Fijne tips! Ik vind het ook altijd erg fijn om een paar minuten te mediteren in de ochtend of tussendoor als ik voel dat ik het nodig heb. Ik gebruik daarvoor altijd een app met geleide meditaties. Klinkt heel zweverig, maar valt echt mee.

 10. Lotte

  Ik probeer steeds meer om te denken ‘wat doe ik graag en wat wil ik doen?’, maar ik heb nog meer moeite met relativeren. Ik pieker heel vaak over dingen in de toekomst waar ik nu nog geen grip op heb.

 11. Suuz

  Mooi artikel! Vind t alleen vaak nog enorm moeilijk!

Geef een reactie