Analoge fotografie: tips & tricks

analogefotografie

Afgelopen zomer heb ik het fotograferen met mijn analoge camera weer opgepakt. Mijn camera, een Canon AE 1 die van mijn opa is geweest, stond lange tijd vooral mooi te wezen op mijn schouw. Ik heb er wel mee gefotografeerd, maar ik was ‘m eigenlijk alweer vergeten.

Totdat ik aan het einde van de zomer opeens weer zin kreeg om te fotograferen. Wellicht lag het aan het mooie nazomer-zonlicht, of de prachtige kleuren van de inmiddels gearriveerde herfst. Ik nam m’n camera mee op pad en ging weer fotograferen. Vandaag deel ik wat tips voor analoge fotografie, zodat je zelf ook aan de slag kunt.

De juiste camera

Analoge spiegelreflex camera’s worden tegenwoordig bijna niet meer gemaakt, gelukkig zijn er nog genoeg in omloop. Kijk eens op zolder, of bij je opa en oma thuis. Ook op Marktplaats en in de kringloopwinkel kun je vaak nog veel analoge camera’s vinden.

Bij het aanschaffen van een camera is het belangrijk dat je checkt of hij het nog doet. Soms kan het zijn dat de batterij vervangen moet worden. Zorg ook dat je het verschil weet tussen een gewone analoge camera en een spiegelreflex camera. Die laatste herken je meestal aan het gewicht (hij is een stuk zwaarder), het aantal functies (o.a. het instellen van de sluitertijd en diafragma) en de verwisselbare lens.

Een gewone analoge camera is vrijwel niets meer waard, voor een analoge spiegelreflex zul je misschien nog een paar tientjes neer moeten leggen. Zelf heb ik een Canon AE 1, met een 50mm F1.8 lens. Persoonlijk vind ik dit een erg fijne camera, met deze lens krijg je erg veel scherptediepte in je foto’s. Maar ook Nikon, Minolta, Pentax en Leica zijn goede merken.

analoog2

Filmrolletjes

In de meeste analoge spiegelreflexcamera’s gaat 35mm film. Dat zijn de ‘gewone’ rolletjes die je misschien nog wel van vroeger kent. Deze kun je nog aanschaffen bij Kruidvat en Hema, of bij de betere fotozaak. Zelf gebruik ik het liefst rolletjes van Fujifilm, deze zijn van hoge kwaliteit en leveren mooi beeld.

Zelf koop ik ook wel eens rolletjes via Ebay. Zo heb ik nog een voorraad met ‘expired film’, deze rolletjes zijn al een paar jaar over datum, waardoor er bijzondere kleuren en filters over de foto’s kunnen ontstaan. Iets wat je veel terug ziet bij Lomography en wat ik zelf wel een geinig effect vind. Een goed voorbeeld hiervan is deze foto, waarbij enkel gebruik is gemaakt van natuurlijk licht, geen andere filters en/of bewerkingen.

Over het laden en ontladen van de film zijn gelukkig een heleboel youtubefilmpjes te vinden. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een filmrolletje installeert, en een volle rol voorzichtig weer uit de camera haalt. Een simpele handeling, maar je moet ‘m even doorhebben. Wanneer het fout gaat kan je film namelijk mislukken!

analoog

Sluitertijd en diafragma

Het leuke aan het fotograferen met een analoge camera, is dat je echt bezig bent met fotografie. Je moet je instellingen handmatig aanpassen en voor elk shot kan dit weer anders zijn. Wanneer je analoog gaat fotograferen is het handig om wat te weten over sluitertijd en diafragma.

Mariët schreef eerder al een heel handige fotografie-guide waarin ze duidelijk uitlegt welke invloed sluitertijd en diafragma op jouw foto hebben.

De juiste lenzen hebben ook weer invloed op licht en scherpte in je foto. Zo fotografeer ik zelf met een 50mm f1.8 diafragma. Dit is een groot diafragma en zorgt er voor dat er veel licht in de foto valt waarmee je ook een scherptediepte creëert. Dit houdt in dat de voorgrond – of hetgeen waar je op focust – scherp is, en de achtergrond wazig. Wanneer je dit mooi vindt, zul je bij het aanschaffen van een lens er op moeten letten dat deze een grote diafragma heeft.

Ontwikkelen en afdrukken

Als je rolletje eindelijk vol is en je de film succesvol hebt verwijderd, kun je ‘m laten ontwikkelen. Dat kan bij Hema en Kruidvat, of bij een fotospeciaalzaak. De kwaliteit is bij de laatste vaak wat beter, maar de prijs ook een stuk hoger. Nadat je rolletje is ingeleverd kan het wachten beginnen. Dit is de charme van het analoog fotograferen: het blijft altijd een verrassing! Zelfs als ik weet wat ik heb gefotografeerd (dat is namelijk ook niet altijd het geval) is het toch afwachten hoe het beeld uiteindelijk  geworden is.

Bij het ontwikkelen van je foto’s krijg je in principe ontwikkelde negatieven terug (zoals afbeelding 3 uit dit artikel), deze kun je met behulp van een scanner digitaliseren. Daarnaast kun je ze tegenwoordig vaak ook op cd-rom erbij krijgen. Op die manier kun je ze weer heel makkelijk afdrukken, zelf gelijk in de vorm van een fotoalbum!

Winactie!

Hopelijk zijn jullie inmiddels net zo enthousiast over analoge fotografie als ik. Schaf een camera aan, stop er een rolletje in en shoot! Om het allemaal nog wat aantrekkelijker te maken heb ik nog iets leuks voor jullie: ik mag €40 tegoed van Posters.nl weggeven. Zo kun je de resultaten van je analoge rolletje gelijk vereeuwigen in de vorm van een fotoalbum of een foto aan de muur.

Mee doen is simpel: laat in de comments weten dat je meedoet. Vergeet niet je emailadres in te vullen zodat ik je kan bereiken wanneer jij de gelukkige winnaar bent.

Mocht je nou niks met analoge fotografie hebben, maar wel nog een stapel vakantiefoto’s op je computer hebben staan waar je graag een fotoalbum van maakt, dan mag je natuurlijk ook meedoen ;-).

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Posters.nl.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 45 reacties

 1. Sharity

  Leuk die foto van dat kleine pand met fietsjes aan de muur! I love it!!

 2. Tamarah

  Ik doe heel graag mee met deze superwinactie. :)

 3. Eline

  Super fijn artikeltje zeg! Heb sinds een maand een analoge spiegelreflex, en ik vind het echt geweldig :)

 4. Sonja

  Deze post komt op het goede moment! Vlak voor de zomervakantie heb ik in een opwelling een analoge spiegelreflexcamera gekocht, súper blij mee en een heel leuk experiment, maar na het eerste rolletje was ik het wel weer even kwijt.. Dit geeft wel weer motivatie om het weer op te pakken! Ik wist van te voren echt nog totaal níks over fotografie maar vind het heel leuk om me er een beetje in te verdiepen.
  Ik wil dan ook heel graag mee doen met de winactie :)
  En daarnaast: ik zou het ook ontzettend leuk vinden als je eens vaker een blogartikeltje hieraan zou willen wijden, ik denk dat ik veel van je kan leren!

  1. Haha ja ik moet er ook weer een beetje inkomen hoor! Maar ik zal wat actiever worden met mijn analoge fotografie, hopelijk kan ik er dan ook wat meer stukjes aan wijden :-).

 5. Fleur

  Ah, tof! Ik wil echt meer met analoge fotografie gaan doen. Ik doe mee!

 6. Masha

  Aaah analoge fotografie <3 Ik doe graag mee met de winactie :)

 7. Anniek

  Handig artikel! Ik kwam toevallig laatst bij ons op zolder een analoge camera tegen en ik wilde er heel graag mee aan de slag, maar ik wist niet zo goed hoe. Bedankt dus! En uiteraard doe ik mee aan de winactie :)

 8. Sabrina

  Ah wat een leuk artikel, interessant! Ik doe graag mee met de winactie! (:

 9. Lieke

  Superleuk! Ik heb nog wat analoge toestellen staan met nog een rolletje er in om vol te schieten. Ik heb zelfs de ambitie om ze ooit zelf eens te gaan ontwikkelen, maar dat is ingewikkelder dan ik dacht. Maar toch lijkt dat me tof om te doen. Ik doe graag mee met deze actie!

 10. Annelies

  Cool! Ik heb nog wat vintage analoge camera’s staan en sommige doen het nog. Ik heb pas wat rolletjes gekocht en probeer wat te fotograferen. Ineens merk ik hoe verwent we zijn geraakt met het digitale tijdperk. Is een fotootje niet gelukt? Dan maak je toch gewoon een nieuwe. Met een analoog toestel moet je wel even 2 keer nadenken voordat je op dat knopje drukt.

 11. Annelies

  Oh, ik vergeet in mijn enthousiasme helemaal te zeggen dat ik graag mee doen aan je winactie! oeps. hihi… ik doe graag mee ;-)

 12. Nina

  Wat een fijne tips! Nu wil ik weer nieuwe rolletjes kopen voor mijn camera’s! :)

 13. Kelly

  LEUK ! Ik wil wel winnen. :) Ik schiet graag foto’s met wegwerpcamera’s. Altijd weer een verrassing hoe het resultaat is en deze keer waren ze mooi. Net zoals de jouwe trouwens!

 14. Isa

  Wat een leuke post! Interessant, het lijkt me leuk om wat meer photography post te zien! Super gave winactie, ik doe zekerweten mee!

 15. Veerlez

  Helaas ben ik niet zo goed in analoge fotografie, of manuele fotografie.. Maar toch heb ik met digitale fotografie (op auto stand) aardig wat gelukstreffers. Toch gaat het na deze post weer kriebelen om analoog te fotograferen! En ik doe graag mee aan de winactie! :)

 16. Anne

  Heeeel leuk, ik wil toevallig net mijn muur een make-over geven dus ik doe graag mee!:D

 17. Marloes

  Ik doe mee met je actie! Ik werd erg blij van je artikeltje :) Ik ben van mening dat met mooie foto’s een blog veel professioneler oogt. En bovendien houd ik er gewoon van haha. x Marloes

 18. Leila

  Ik heb nog heel wat lieve foto’s liggen van mij en mijn nichtje van 1,5 jaar :) Die zou ik wel willen printen! :)

 19. Kim

  Oh, als ik deze blog lees verlang ik vooral naar dat gevoel en die nieuwsgierigheid als je je gemaakte foto’s laat ontwikkelen en daarna voor het eerst in handen hebt. Ik zou best een analoge camera willen aanschaffen weer, misschien iets op de langere termijn want een hobby erbij zou op dit moment geen goed idee zijn. Alhoewel, gewoon voor die bijzondere gelegenheden.. Hmmm.. *mijmert over verlanglijstje voor Kerst* ;) Leuke blog!

  ANYHOE: doe ik ook gelijk mee met de winactie, want er ligt nog een berg digitale vakantiefoto’s te wachten om afgedrukt te worden in een fotoboek!

 20. Lotte

  Ik doe erg graag mee met de winactie. Ik heb nog een heleboel foto’s van mijn zeven maanden in Barcelona die ik graag wil laten printen. :-)

 21. Fleur

  Wat een super leuk artikel! Ik vind de foto’s van analoge camera’s altijd zo bijzonder!

 22. Puck

  Oh, mijn god, ik word blijkbaar echt oud! Voor mij is het zo ontzettend logisch hoe je een filmpje vervangt in een camera dat ik me echt afvroeg waarom je dat zou uitleggen…

 23. Teun

  Ah wat leuk! Ik stond laatst bij de kringloop met een analoge camera in mijn handen maar ik heb hem niet gekocht omdat ik toch twijfelde vanwege de kosten van de rolletjes etc. Misschien dat dit me toch over de streep kan trekken haha.

 24. Yara Miora

  Oh yes ik ben echt gek op analoog! Heeft zo iets romantisch! Ik doe heel graag mee met de win actie :) <3

 25. Lisanne

  Ooh je hebt me helemaal enthousiast gemaakt. Ik maak al een aantal jaar foto’s met een digitale spiegelreflexcamera, maar denk dat ik nu ook opzoek ga naar een analoge. Ergens is het toch wel heel leuk dat je niet van tevoren weet hoe de foto precies zal zijn. Ook een leuke tip om oudere rolletjes te nemen voor de ‘effecten’. Anyhow, ik doe ook graag mee aan je winactie :-)

 26. Lise

  Leuk leuk! Ik doe mee! Ik heb net mijn tweede filmrolletje laten ontwikkelen, en ik wil alle foto’s als poster, echt waar! Analoog geeft zo’n leuk sfeertje :)

 27. Inez

  Ik wil ook wel meedoen met die winactie… Ik heb trouwens een analoge fisheyecamera waar ik helemaal zot van ben!

 28. Wat een handig artikel! Heb helaas zelf (nog) niet zo’n mooie camera maar wie weet binnenkort.
  Ik doe graag mee met je winactie, kan ik een mooie vakantiefoto laten afdrukken.

 29. Annelies

  Een analoge camera doet me altijd denken aan de oude camera van mijn vader. Foto’s nemen was bijna iets heiligs in die tijd, hij deed er heel lang over en klikte er nooit zomaar wat op los zoals ik vandaag de dag met mijn digitale camera wel doe. En dan dat wachten op de ontwikkelde foto’s, altijd een verrassing! Ik doe trouwens heel graag mee met je winactie!

 30. Lianne

  Oh yes! Super leuk artikel. Wat een charme heeft dat analoge fotograferen toch ook hè! Ik waag ook een gokje wat betreft deze winactie aangezien ik op m’n bruiloft alle kindjes een eigen cameraatje heb gegeven en deze foto’s 3 jaar later nog niet heb laten ontwikkelenn #oeps

 31. Magali

  Leuk, ik doe mee! Ik heb in het voorjaar een Diana Mini lomografie camera gekocht, en ik ben er verliefd op (nog wel even oefenen).

 32. Myrthe

  Dit artikel is precies wat ik zocht! Ik heb zonet mijn eerste rolletje naar de Hema gebracht en kan niet wachten tot ze ontwikkeld zijn! Ik doe graag mee met de winactie :)

 33. Lisette

  Jaaa! Gaaf! Ik doe mee! Kan ik mooi m’n vakantie foto’s laten afdrukken:)

 34. Myrthe

  Toffe actie, ik doe ook mee! Superhandig artikel ook trouwens!

 35. Hanneke

  Leuk, dat ik toevallig deze blog tegenkom. Ik doe mee, we hebben net een nieuwe analoge camera! :)

 36. Fokke

  Ik heb net voor mijn verjaardag een analoge spiegelreflex gekregen van mijn vrouw, wat een fijn kado! Als je actie nog loopt doe ik graag mee :)

Geef een reactie