Over de vloer bij de boer: 24 uur met boer Rudi

DSC_0004

Afgelopen weekend vertrok ik samen met Maura naar het verre oosten: in een klein dorpje in Drenthe zouden we 24 uur gaan meelopen in het melkveehouderbedrijf van boer Rudi. Ons bezoek stond in het teken van de ‘Doe maar lekker duurzaam‘ campagne van de Nationale Postcode Loterij in samenwerking met Albert Heijn en Unilever, een initiatief om Nederland te motiveren duurzaam te eten.

Met een vader woonachtig in de polder was ik bekend met vee, tractors en overalls maar nog nooit eerder liep ik echt een dagje mee. Ik keek daarom heel erg uit naar dit bijzondere ‘kijkje in de keuken’, vooral omdat het om zo’n bijzonder bedrijf gaat. Bij boer Rudi staat niet alleen het produceren van melk voorop, maar ook de manier waarop. Zo sloegen we eigenlijk twee vliegen in een klap: een kijkje in een echt boerenbedrijf én we leerden over duurzame bedrijfsvoering en het belang daarvan.

DSC_0011 DSC_0012
DSC_0010

144 voetbalvelden aan weiland

Rond 14:00 kwamen we aan bij de boerderij van Rudi. Na een kop koffie trokken we meteen de overalls en de laarzen aan, want we gingen het veld in. Rudi beschikt over 73 hectare grond, wat omgerekend zo’n 144 voetbalvelden zijn. Ongeveer 80% wordt gebruikt als weide, op de andere velden groeit mais. Naast gras zijn koeien namelijk dol op mais! De bladeren en stengels worden gemalen tot voer en waar de koeien uit gras vooral eiwitten halen, zorgt mais voor energie.

Op de melkveehouderij zijn 200 dieren, waarvan 120 koeien. Daarnaast liepen er ook een heleboel kalfjes en een stier rond. Gelukkig is er met de 73 hectare aan grond genoeg ruimte voor de beesten. De koeien lopen het grootste gedeelte van de dag buiten rond, slapen doen ze hooguit 20 minuten per dag. Bij boer Rudi lopen de koeien ruim 180 dagen per jaar buiten, veel vaker dan de norm van 120 dagen. Hierdoor is de kwaliteit van de melk ook hoger, omdat er veel gras in zit. Daarnaast vertelde Rudi dat koeien zich het fijnst voelen bij een temperatuur van 5 tot 10 graden, waardoor ze prima in het voor- en najaar lang buiten kunnen staan.

DSC_0039 DSC_0042

Blije boeren, blije koeien, blije aarde

Na de maisvelden fietsen we door naar een weide vol koeien. Sinds 2003 gebruikt boer Rudi twee melkrobots om zijn koeien te melken. Van te voren verwachtte ik een grote fabriek vol koeien aan slangetjes, maar niets is minder waar. De robot is een soort hokje, waar de koe zichzelf even kan afsluiten van de rest én lekker krachtvoer te eten krijgt. Het melken is dus een fijne bezigheid en de koeien lopen dan ook uit zichzelf de stal in om gemolken te worden.

De melk van de koeien van Rudi wordt verwerkt tot Beemster kaas en Ben & Jerry ijs. Daarmee maakt Rudi’s melkveehouderbedrijf onderdeel uit van Ben & Jerry’s Caring Dairy programma, wat zich richt op duurzaamheid. Hierin spelen dierenwelzijn en milieu een belangrijke rol. Zo gaat Rudi duurzaam om met water en energie: water komt uit een eigen bron, energie haalt hij uit de zonnepanelen van het dak. Ook wordt de grond gecheckt op bodemerosie en nitraat. Tenslotte haalt Rudi zelf veel voldoening uit deze duurzame manier van werken. Op die manier heb je blije boeren, blije koeien én een blije aarde.

DSC_0031 DSC_0062
DSC_0068

Verse melk, direct uit de koe

Terwijl de koeien worden gemolken mogen wij ook even proeven: verse rauwe melk, direct uit de koe. Dat klinkt een beetje gek, moet melk niet eerst gepasteuriseerd worden? De melk die je in de winkel koopt moet wat langer houdbaar zijn en wordt daarom gepasteuriseerd. Direct uit de koe is de melk onbewerkt en smaakt ‘ie een stuk lekkerder!

‘s Avonds eten we dan ook zelfgemaakte pannenkoeken van verse koeienmelk, die in de middag gemolken is. Met Beemsterkaas als beleg natuurlijk! Als toetje krijgen we huisgemaakte vla – ook gemaakt van de verse koeienmelk.

We sluiten de dag af met een wijntje en nemen we de dag door. We hebben zoveel nieuwe dingen geleerd! Als we Rudi vragen wat duurzaamheid voor hem betekent, verwijst hij naar de Afrikaanse vertaling van het woord: volhoudbaarheid. Goed zorgen voor de aarde en de koeien en daarmee zorgen dat we kunnen blijven volhouden wat we nu doen, dát is duurzaamheid.

DSC_0067

Ontbijten met ijs

De volgende ochtend zijn we vroeg uit de veren. Het mag dan wel zondag zijn, voor een boer staat het werk nooit stil. Om 6:45 lopen we in het donker richting de kalfjes om ze de fles te geven. We helpen met het poepscheppen (tja, part of the job!) en zorgen dat het voer van de koeien die in de stal staan weer aangevuld is.

Rond 8 uur is het ook tijd voor ons ontbijt: een boterham met kaas en een glas melk. Daarna steken we nog even de handen uit de mouwen en rijden we een rondje op de tractor. Rond 10 uur zit onze meeloopdag er op, en sluiten we deze af met een lekker bakje Ben & Jerry ijs!

Moe en voldaan, maar vooral geïnspireerd keren we terug naar huis. Wat bijzonder om zo’n dagje mee te mogen lopen bij zo’n bijzonder bedrijf. Nu ik weet hoeveel liefde en aandacht er in mijn glas melk zit, zal ik hier bewuster mee om gaan bij het doen van mijn dagelijkse boodschappen. Boeren als Rudi maken echt het verschil. Door vervolgens zelf ook te kiezen voor duurzame producten tijdens het boodschappen doen, dragen ook wij een steentje bij.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ‘Doe maar lekker duurzaam’ – een initiatief van de Nationale Postcode Loterij en partners Albert Heijn en Unilever.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 21 reacties

 1. Frauke

  Die kalfjes! Onwijs cute. Zo leuk dat je een keertje een weekend mocht meelopen met een landbouwer, lijkt me echt een zware stiel. Maar heel cool! Zeker dat de melk van zijn koeien wordt gebruikt voor Beemsterkaas en Ben & Jerry’s. Zo tof! X

 2. Eline

  Wat een bijzondere ervaring! Super tof dat je een weekeindje mee mocht lopen bij de boer. Echt heel leerzaam

 3. Hannelore

  Wat een fijn artikel! Ik kan mijn dagelijkse portie kaas niet missen, anders at ik al lang nog enkel vegan na alle horrorverhalen die ik heb gelezen over o.a. de melkindustrie. Maar boeren zoals boer rudi geven mij hoop dat het ooit nog goed komt en dit de norm wordt… Hier word ik blij van, zo vroeg op de ochtend. (Ook een goed excuus om Ben & Jerry’s te eten trouwens, hihi!)

 4. Claire

  Ziet er uit als een heerlijk weekend! Lijkt me heel leuk en leerzaam om een keertje een kijkje te kunnen nemen bij zo’n boer.

 5. Wat een mooi bedrijf heeft Rudi, het ziet er allemaal echt netjes, schoon en gezellig uit voor de koeien! Een ontzettend interessant artikel om te lezen!

 6. Anne

  Dit lijkt me echt héél tof voor een dagje, wat leuk dat jullie dat konden doen :) Ik ben het met je eens dat melk rechtstreeks uit de koe toch wel het allerlekkerst is, al vond ik het vroeger altijd maar een enge gedachte om het zo te drinken.. Haha!

 7. Elianne

  Wat een leuke ervaring, goed verhaal en prachtige plaatjes en bovenal leuke boerinnetjes!! Liefs mama

 8. Aaah het was zo leuk! Laten we een tractor aanschaffen en rondjes gaan rijden in Utrecht ;) xx

 9. Esmeralda

  Wat een leuk artikel! Lijkt me super leuk om een dagje mee te mogen lopen en zeker bij zo’n mooi bedrijf! Goed dat je aandacht geeft aan duurzaamheid :)

 10. Anaïs L

  Interessant! Beemster is echt lekker haha, goed dat dat van gezonde koeien komt.

  Btw ‘Zuid Afrikaans’ is geen taal, ‘Afrikaans’ daarentegen wel ;)

 11. June

  Heel mooi allemaal dat de koeien het goed hebben bij deze boer. Maar het is allemaal niet nodig. Wij mensen hebben geen melk nodig. Wij zijn de enige ‘dieren’ die na hun moedermelk nog melk drinken en de enige die melk van een andere dier drinken. Ook zie ik dat deze koeien allemaal ‘onthoornt’ zijn. Mega zielig.

  1. In principe is heel veel voedsel niet ‘nodig’, er zijn zat mensen die een prima veganistisch dieet volgen en daarmee gelukkig zijn. Maar er is nou eenmaal vraag naar andere producten (niet eens het glas melk per se – dat drink ik ook nog zelden, maar ander zuivelwaar). Ik denk dat het dan op deze manier toch nog goed geproduceerd wordt.

   Over het onthoornen van koeien weet ik eigenlijk vrij weinig. Nu je het zo noemt was dat wel een goed onderwerp geweest om aan te snijden, maar ik heb daar helaas niet bij stilgestaan.

Geef een reactie