Boekreview: De Groene Meisjes

groenemeisjes_boekreview

Het Groene Meisjes boek moest natuurlijk samen met wat ‘groens’ op de foto ;-). Afgelopen maand was ik bij de boeklancering van nu al het leukste ‘bloggerboek’ ooit: het Groene Meisjes boek. De Groene Meisjes bloggen al ruim 5 jaar over een groen en duurzaam leven, op een leuke en laagdrempelige manier.
Door de Groene Meisjes leerde ik dat groen leven helemaal niet saai of duur hoeft te zijn en dat veganistisch eten hartstikke lekker kan zijn. Ondanks dat ik geen écht Groen Meisje ben (ik kan niet zonder kaas, sorry) lees ik hun blog trouw en met veel plezier. Toen Merel me vertelde dat er een Groene Meisjes boek aankwam was ik natuurlijk hartstikke enthousiast maar zoals altijd kritisch: wat voegt zo’n boek nog toe?

groenemeisjes_boekreview9
groenemeisjes_boekreview5

Het Groene Meisjes boek

De Groene Meisjes bloggen over groen en duurzaam leven in de breedste zin van het woord: van vegan recepten tot kringloop interieurtips en van recyclen tot groen reizen. In het boek vind je daarom niet alleen recepten maar ook een heleboel tips en tricks over eigenlijk alles waarin je kan verduurzamen.
De hamvraag bij ‘bloggerboeken’ is natuurlijk altijd: voegt het nog iets toe? Is de inhoud niet allang voorbij gekomen op een blog (en dus altijd en overal gratis beschikbaar)? Wat dat betreft zit je goed met het Groene Meisjes boek: op enkele succesrecepten na bevat het boek geheel nieuwe content. Geen herhaling van de blog dus!

groenemeisjes_boekreview6
groenemeisjes_boekreview7
groenemeisjes_boekreview10

Inhoud

Het boek is ingedeeld in vier hoofdstukken: Groen Eten, Groen Leven, Groen Reizen en Groen Denken. Hiervan is het hoofdstuk Groen Leven het meest uitgebreid, dit omvat o.a. natuurlijke cosmetica, groene DIY’s, groene mode en interieurtips. Het boek is ontzettend uitgebreid en biedt daardoor een perfecte basis voor het (beginnende) Groene Meisje.
Het boek leest lekker weg en de stukken zijn erg toegankelijk. Je vindt in dit boek geen belerende teksten met wijzende vingertjes, maar juist leuke en enthousiaste teksten waarvan je zelf meteen aan de slag wilt gaan.

Dat is denk ik ook de kracht van Merel en Jamie, door de open manier waarop ze met hun levensstijl omgaan en deze bij anderen overbrengen wordt het voor anderen makkelijker om ‘mee te doen’. Naast algemene tips vind je er ook praktische lijstjes. Zo worden er prijzen van boodschappen vergeleken (en blijkt dat veganistisch eten helemaal niet per se duurder is), en vind je een lijst met een heleboel handige ‘groene’ adresjes, apps en websites.

groenemeisjes_boekreview3
groenemeisjes_boekreview4

Vormgeving

Naast een handig naslagwerk is het Groene Meisjes boek ook gewoon heel erg mooi om doorheen te bladeren. Voor het boek werkten ze samen met fotografe Aline (die ik in een ver verleden al eens op mijn blog tipte) en vormgeefster Naomi. Mijn favoriete foto is de pagina met de zonnebloemen, maar eigenlijk zijn alle foto’s in het boek mooi.

Het boek heeft een fijn formaat en leest door de softcover als een soort magazine. Door het stevige papier heeft het boek toch een luxe uitstraling en komen de afbeeldingen mooi tot hun recht.

groenemeisjes_boekreview2

Zoals de Groene Meisjes zelf al zeggen: ‘Een groen leven moeilijk en saai? Absoluut niet!’. Maar voor alle groen-noobs zoals ik is dit boek wel een fijn steuntje in de rug. Daarom is dit boek ook zo leuk: het is zowel geschikt voor de gevorderde veganist als de flexitariër die best wat bewuster wil leven. De echte doorgewinterde duurzame groene meisjes zullen het boek misschien iets te basaal vinden al denk ik dat ook zij nog een hoop van Merel en Jamie kunnen leren.

Ben je nu enthousiast en wil je ook een Groen Meisje worden? Check dan vooral het Groene Meisjes blog. Het boek kost €20 en is o.a. hier te koop.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 18 reacties

 1. Frauke

  Ik ben enthousiast! Het boek staat heel hoog op mijn verlanglijstje. It’s sooo pretty! En het lijkt me ook nog eens mega interessant, ook voor een niet-groen-meisje als ik :D. Fijne review! X

 2. Marlotte

  Ik vind je boekreviews zo fijn, je blijft altijd kritisch! Zelf probeer ik wel groen te zijn, maar in de uitwerking gaat dat niet altijd even goed. Zo kan ik mij een leven zonder geitenkaas (nu nog) niet voorstellen. Ben heel benieuwd naar dit boek, ziet er echt op en top verzorgd uit. Heb al heel veel goede verhalen gehoord over het boek; hopelijk kan ik ‘m binnenkort in mijn handen houden!

 3. Anne

  Yes, ben het helemaal met je eens :) Juist heel tof dat ze op een hele enthousiaste manier vertellen over hun leefstijl, daardoor krijg ik altijd het idee dat ik daar een paar dingetjes uit kan pikken die voor mij werken. Ik vind dat dat ook helemaal terugkomt in het boek en dat is tof!

 4. Eline

  Het boek ziet er zo mooi uit! Hij staat op mijn verlanglijstje, hihi. Lijkt me erg handig als steuntje in de rug om bewuster en groener te leven.

 5. Veerlez

  Ik ben het ook met je eens, wat een heerlijk boek! Ik heb hem mijzelf voor mijn verjaardag gegeven, ik kon niet wachten tot ik hem voor Sinterklaas zou krijgen! :)

 6. Leuke review weer, ik hou van jou boekbesprekingen ;). Ik ben de laatste maanden heel erg aan het letten op hoe groen ik ben, maar kan voor sommige dingen nog wel wat extra coaching gebruiken. Lijkt me dus een goed boek om in de kast te hebben staan!

 7. Super review en na het lezen hiervan weet ik zeker dat ik het boek eens ga lezen, lijkt me erg leuk en interessant. Bedankt voor het delen!

 8. Fleur

  Ondanks het feit dat ik zelf niet veganistisch ben, ben ik steeds meer geneigd dit boek te kopen. Lijkt me gewoon zo’n leuk en interessant boek!

 9. Eva

  Ik ben zo’n fan van jouw boekreviews! Zo open en met een goede kritische noot, verfrissend en fijn om te lezen :)

 10. Danielle

  Ik heb het boek al een paar keer in mijn handen gehad, maar toch besloten om het niet te kopen. Maar dat is meer een persoonlijke dingetje, de recepten zijn veelal gevuld met bonen en peulvruchten die ik niet mag. En dat vind ik dan weer zonde ;-)

 11. Lou

  Goede review! Ik had er al het een en ander over gehoord en gelezen, maar ben nu toch wel heel erg nieuwsgierig… misschien toch maar op m’n verlanglijstje zetten ;-)

 12. Marjolein

  Het klinkt echt goed en het ziet er ook zo onwijs mooi uit! Fijn ook dat het bijna geen dingen bevat die ook op hun blog te vinden zijn :)

 13. Lotte

  Het boek staat op mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag. Ik hoop écht dat iemand gehoor geeft aan mijn wensen :-)

 14. Zo leuk hé! Ik heb het voor mijn verjaardag gekregen en het is nu al uit, binnenkort ga ik het ook reviewen :)

 15. Sanne

  Wat een super leuk boek! En wauw de vormgeving is echt prachtig net als alle foto’s!

 16. Anne-Sterre

  Nu ik je review heb gelezen, begin ik ook wel enthousiast te worden. Hun blog lees ik al, maar ga nu ook overwegen het boek aan te schaffen.

 17. Neelke

  Wat een heerlijk boek, het lijkt me echt fantastisch. Vooral ook omdat het bloggers zijn, altijd leuk om je eigen peoples te steunen. En ik vind de Groene Meisjes ook echt heel tof.

 18. Linda

  Klinkt goed, heb al meerdere reviews gelezen en lijkt me een leuk boek!

Geef een reactie