15 favoriete films uit 2015

Nu het einde van het jaar nadert wordt het tijd voor ‘best of’ lijstjes. Als filmfanaat en met een pathépas op zak zag ik het afgelopen jaar een heleboel films. Welke films die in 2015 uitkwamen zijn mij bijgebleven? Hieronder een lijstje met mijn favorieten, en alvast een vooruitblik op het nieuwe jaar met films waar ik nu al naar uitkijk.

De films in dit lijstje zag ik allemaal in de bioscoop. Het zijn dus grote hollywoodproducties, niet per se altijd mijn favoriete soort films maar vaak wel heel vermakelijk. Dit is slechts een fractie van alle films die ik dit jaar zag, wat mij betreft de aanraders om nog eens te down.. euh huren! Of wachten tot het ooit op Netflix staat ;-).

Het is een beetje een mix van goede en indrukwekkende films tot grappige en amuserende films. Voor ieder wat wils! Dit zijn ze dan, mijn 15 favoriete films uit 2015 in willekeurige volgorde:

Amy

Naar deze documentaire over het leven van Amy Winehouse keek ik al een tijdje uit. De documentaire bestaat uit allerlei homevideos en andere privébeelden die aan elkaar zijn geplakt. Geen scripted reality dus, wat je ziet is echt – en dat is soms best heftig. Ik was al fan van haar muziek, maar na het zien van de documentaire krijg je pas echt waardering voor deze vrouw.

X + Y (ook bekend onder A Brilliant Young Mind)

Hier speel ik eigenlijk een beetje vals, want deze film kwam eind 2014 eind. Maar hij draaide pas later dit jaar in de bioscopen. Dit is een typische coming of age film over de autistische Nathan. Hij heeft moeite met het begrijpen van de wereld, maar hij vindt rust in cijfers. Wanneer hij voor een wiskundewedstrijd een grote reis maakt gaat er een hele nieuwe wereld voor ‘m open.

Dit is een echte filmhuis-film waardoor het verhaal soms wat trager loopt maar daardoor leef je extra mee met Nathan en zijn moeder.

Age of Adeline

Age of Adeline is een romantische film met Blake Lively (nog steeds even stijlvol als in Gossip Girl) en onze eigen Michiel Huisman. Adeline krijgt op 29 jarige leeftijd een auto-ongeluk waarbij ze te water raakt en door de bliksem getroffen wordt. Deze inslag zorgt ervoor dat ze immuun wordt voor ouder worden. Dat lijkt in eerste instantie leuk: ze blijft altijd even jong en mooi, maar eigenlijk is het heel erg eenzaam. Uiteindelijk denkt ze in Ellis (Michiel Huisman) de ware te hebben gevonden, totdat hij haar voorstelt aan zijn ouders en zijn vader een oude bekende blijkt te zijn..

Dit is geen standaard romantische film en dat maakt ‘m goed! Het is nog steeds vermakelijk om naar Blake in al haar mooie outfits te kijken, maar het plot is oprecht goed!

Focus

Nicky (gespeeld door Will Smith) is een groot oplichter en weet op sluwe wijze heel wat geld bij elkaar te verdienen. Hij krijgt een relatie met de mooie en nieuwbakken oplichtster Jess (Margot Robbie) en leert haar alle kneepjes van het vak. Samen vormen ze een sterk duo en leiden ze een heleboel mensen om de tuin. Totdat een oude vlam van Nicky opduikt en daarmee zijn plannen in de war schopt.

Dit is een leuke en spannende komedie. Leuk script en goede acteurs, maar wat de film vooral erg leuk maakte was de onverwachte plottwist. Daar kan ik dus niet te veel over vertellen, maar het is een aanrader!

The Martian

Deze film zag ik kort nadat bekend werd gemaakt dat er water op Mars was gevonden. Dat maakte de film opeens nog interessanter en ietwat realistischer. The Martian gaat namelijk over een expeditie op Mars, die moet worden afgebroken door een sneeuwstorm. Mark wordt weggeblazen, zijn team denkt dat hij dood is en laat hem daar achter. Mark blijft achter op de basis. Hij kan geen contact maken met de aarde en de voedselvoorraden zijn slechts voor een bepaalde tijd gevuld – niet genoeg om heen en weer van Mars naar Aarde te gaan. Om te overleven zal Mark creatief moeten zijn..

Ik vond dit een hele leuke en interessante film, en vrij realistisch ook. Daarnaast is Matt Damon een fantastische acteur, waardoor het verhaal nog beter wordt.

Inside Out

Dit is denk ik de vrolijkste film uit het lijstje. Inside Out gaat over de verschillende emoties van de mens, die allemaal een eigen ‘stem’ hebben in het hoofdkwartier; je hoofd. Zo ook Riley, die na een verhuizing naar de andere kant van het land door haar vader’s baan haar emoties niet meer op een rijtje heeft. Plezier, Riley’s belangrijkste emotie, doet haar best om het allemaal een beetje positief te houden terwijl de andere emoties ruziën over hoe ze het beste om kunnen gaan met een nieuwe stad, een nieuw huis en een nieuwe school.

Dit is zo’n leuke film! Vooral omdat het verhaal compleet idioot en tegelijkertijd geniaal is. Ik kan me voorstellen dat het er in mijn hoofd ook zo aan toegaat. Ondanks de wat serieuzere stukken in de film, is het vooral een hele vrolijke feelgood movie.

Cinderella

Nog zo’n heerlijke ‘verstand op nul’ feelgood movie: Cinderella. Deze film is afgelopen jaar opnieuw uitgebracht door Disney, dit keer als speelfilm. Hierdoor wordt het verhaal nog levendiger. Het plot kennen we natuurlijk allemaal al, toch heb ik deze film van begin tot eind geboeid gekeken, omdat er zoveel mooie special effects in zitten! Daarnaast is het ook heerlijk zwijmelen bij zo’n oude en vertrouwde film.

Black Mass

Als tienermeisje had ik altijd een zwak voor Johnny Depp – dat ie zo’n 30 jaar ouder is als ik vergat ik voor het gemak maar even -, vooral vanwege z’n charmes natuurlijk maar ook zeker vanwege zijn acteertalent. Ik keek ook erg uit naar z’n nieuwe film, maar hier is hij vrijwel onherkenbaar. Bizar! Maar bizar goed ;-).

Black Mass gaat over de Ierse gangster Whitey Bulger, die de FBI helpt om de Italiaanse maffia te pakken in de jaren ’70 in Boston. Bulger speelt belangrijke informatie door, maar hiervoor eist hij wel een soort onschendbaarheid op. De samenwerking loopt uit de hand en Bulger groeit uit tot een van de gewelddadigste criminelen van het land.

Erg toffe film, nog interessanter is dat het een waargebeurd verhaal is: Bulgur wist jarenlang te ontkomen aan de politie, en werd pas in 2011 opgepakt.

Straight Outta Compton

Nog een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal: Straight Outta Compton. Deze film vertelt de geschiedenis van N.W.A., een rapgroep die in de jaren 80 gevormd wordt door jongeren uit de gevaarlijke wijk Compton, L.A.. Deze jongeren, ook wel bekend als Dr. Dre, Ice Cube, Eazy-E, MC Ren en DJ Yella.  In hun raps verwerken ze hun onvrede over de misstanden in de wijk en de onderdrukking door de politie. Met hun muziek brengen ze een revolutie teweeg die nog steeds invloed heeft op de huidige samenleving.

Deze film is misschien niet geschikt voor iedereen, maar voor ieder wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de grootheden van de hiphop is deze film een aanrader. Hij duurt vrij lang, maar de film is dan ook zeer uitgebreid en gedetailleerd. Ik vond ‘m erg tof, ik ben namelijk een liefhebber van old school hiphop! 2pac, Dr. Dre, Snoop Dogg.. dat is er bij mij allemaal met de ‘paplepel ingegoten’ door mijn broer. Ik luister nog vaak de old school hip hop en ken de meeste nummers uit m’n hoofd. De film was een toffe verdieping op de muziek, ik was destijds natuurlijk nog niet geboren en niet volledig op de hoogte van de hele geschiedenis.

Sleeping with other people

Iets luchtigers dan: een hele grappige feelgood komedie, waar ook een beetje romantiek bij komt kijken. Vantevoren had ik niet veel van de film verwacht, maar hij was écht leuk! Ik heb veel gelachen en werd er helemaal blij door.

Lainey en Jake belanden in hun studententijd bij elkaar in bed, verliezen elkaar uit het oog maar komen elkaar jaren later tegen bij een praatgroep voor seksverslaafden. De klik is er nog, maar omdat vorige romances elke keer fout liepen besluiten ze gewoon vrienden te worden. Een hechte vriendschap bloeit op maar tegelijkertijd krijgen ze echte gevoelens voor elkaar..

De film lijkt een beetje op No strings attached en Friends with benefits (wat ik beide prima romkoms vind), maar deze film heeft net een wat origineler plot en is écht grappig!

Southpaw

Een film met zowel mijn favoriete actrice als acteur (Rachel McAdams en Jake Gyllenhaal) in de hoofdrol: hier keek ik naar uit. Southpaw gaat over de agressieve en gewelddadige topboxer Billy Hope. Wanneer hij door zijn gedrag een gevecht uitlokt met de tragische dood van zijn vrouw (ja, helaas is de rol van McAdams niet heel uitgebreid) als gevolg ligt zijn persoonlijke leven aan diggelen. Nadat hij zijn huis kwijtraakt en zijn dochter moet afstaan aan pleegzorg probeert hij samen met een amateurtrainer zijn leven weer op de rit te krijgen.

Southpaw is af en toe best heftig, het boxen gaat er hard aan toe. Toch is het niet zomaar een actiefilm, er zit daadwerkelijk een goede verhaallijn in. Aanrader als je zin hebt in een spannende en indrukwekkende film met goed acteerwerk.

Sicario

Nog zo’n indrukwekkende film is Sicario, met Emily Blunt in de hoofdrol. Deed deze actrice me eerst vooral denken aan The Devil Wears Prada, inmiddels heeft ze al een paar mooie rollen op haar naam staan waaronder die van een FBI-agente in Sicario. In Sicario neemt ze deel aan een geheime CIA-operatie om de baas van een Mexicaans drugskartel uit te schakelen. Samen met twee huurlingen vertrekt ze naar Mexico, maar over de grens treft ze een veel gevaarlijkere wereld aan dan waarop ze was voorbereid.

Sicario is spannend van begin tot eind. Ik ben sowieso dol op films met geheime operaties en de CIA (Homeland!), Sicario valt daar zeker onder. Ik zal niet te veel verklappen, maar het plot is zeer verrassend!

Jurassic World

Iets minder spannend, maar wel echt jeugdsentiment: Jurassic World! Ik ben opgegroeid tussen de dino’s van mijn broers, en heb de Jurassic Park films meerdere keren gezien. Daarom had ik ook wel zin in het vervolg!

In deze film zijn we inmiddels 22 jaar verder en is een heel eiland volledig omgebouwd tot het pretpark Jurassic World. Een stuk beter en veiliger dan de vorige keer. Totdat een experiment van een onderzoeker om een nieuwe dinosauriër te creëren uit de hand loopt.

Jurassic World zit goed in elkaar, zeker voor een vervolgfilm. Hij is spannend en zit vol mooie special effects, al is het wel een beetje een film waar je van moet houden.

Bridge of Spies

Steven Spielberg en Tom Hanks werkten al drie keer eerder samen: in Saving Private Ryan, Catch me if you can en The Terminal. Stuk voor stuk goede films, dus mijn verwachtingen voor Bridge of Spies waren hoog.

De film gaat over het waargebeurde verhaal van James Donovan, een advocaat die een Russische spion verdedigd. Wanneer hij door de CIA wordt gevraagd om mee te werken aan een spionnenruil met de Russen belandt hij midden in het centrum van de Koude Oorlog. Helaas gaan de onderhandelingen moeizamer dan hij had gedacht..

Ik heb een zwak voor verfilmingen van historische gebeurtenissen. Geschiedenis was altijd mijn lievelingsvak en juist de Koude Oorlog vond ik altijd zeer fascinerend. Maar ook voor iedereen die altijd een 4 haalde voor geschiedenis (of misschien juist dan) is de film een aanrader door het geweldige acteerwerk en sterke verhaal.

Magic Mike XXL

Dit is misschien wel de foutste film uit het lijstje en daarom leek het me een goede afsluiter: Magic Mike XXL. Het verhaal is geloof ik wel bekend: het is een vervolg op deel 1 waarin Mike de stripperwereld vaarwel zei. De rest van de groep besluit ook de handdoek in de ring te gooien, maar niet voordat ze nog een keer een show geven mét de legendarische Magic Mike.

Tja, het verhaal is niet mega goed. De film is gewoon leuk om naar te kijken (hehe), vooral als je daarna nog de stad in gaat. De film verraste me positief, en daarom krijgt ie een plekje in dit lijstje!

Nog te verwachten

Op dit moment staan er nog een paar films op mijn lijstje die waarschijnlijk niet zouden misstaan in deze post. Zo ben ik erg benieuwd naar de nieuwe Steve Jobs film, naar The Revenant met Leonardo DiCaprio en naar de nieuwe Tarantino. Welke films mis jij nog in dit lijstje?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Veerlez

  Ik heb bijna niks gezien hiervan, alleen Age of Adeline, Inside Out en Bridge of Spies (doordat jij hem noemde op je blog!)
  Nog veel te kijken dus :) Ik vond Age of Adeline van die lijstje het leukst :)

 2. Leonie

  Ooo, ik mis er wel een paar! In de categorie animatiefilms: Big Hero 5 was heel erg lief, aandoenlijk en ik moest zelfs een beetje huilen (dat laatste kan ook te maken hebben met de staat waarin ik verkeerde nadat ik net afscheid had genomen van mijn ouders voor 4 maanden) en ook Home vond ik tegen alle verwachtingen in heel leuk. Verder vond ik Spectre toch wel weer ouderwets goed, Trainweck was leuk simpel vermaak en het tweede deel van the Maze Runner blew me away. Tegenvallers waren wat mij betreft Tomorrowland en Paper Towns.

  1. Big hero 6 bedoel je? Die vond ik ook erg mooi ja, maar is uit 2014! Home vond ik ook wel lief, maar wel minder leuk dan de rest van mijn lijstje (ik wilde me aan die 15 houden he, haha). Met je tegenvallers ben ik het inderdaad eens, daar zou ik Pitch Perfect 2 nog aan toe willen voegen (deel 1 was zoooo leuk!).

 3. Sylvia

  Age of Adeline, Inside Out en Cinderella heb ik in de bios gezien, alle drie inderdaad prima films :) Verder vond ik het laatste deel van The Hobbit en de Minions film erg leuk en ik ben nog benieuwd naar het laatste deel van The Hunger Games.

 4. Linda

  Leuk lijstje! Age of Adaline wil ik al een hele tijd zien en Focus klinkt ook erg leuk. Sleeping with other people heb ik al gezien en was inderdaad erg leuk en grappig!

 5. Charelle

  X&Y vond ik ook echt een hele mooi film! (: En ja, Inside Out mag aan dit lijstje natuurlijk zeker niet ontbreken! ^^

 6. Mieke

  Ah tof lijstje!! Je hebt me zeker tips gegeven om in de kerstvakantie te gaan kijken :) Sowieso Age of Adaline staat al een tijdje op mijn lijst.

  Maarree, Leonardo DiCRAPio? :P Is dat een subtiele hint dat je hem niet zo leuk vindt? ;)

 7. Wat een leuk lijstje! Ik mis er zelf ook nog een paar die ik dit jaar echt super goed vond, maar ik twijfel een beetje of ze dit jaar uitgekomen zijn.
  Sowieso The Maze Runnen (2e deel) was steengoed en vergeet The Hungergames (laatste deel) niet, wat was die VET!

  1. Ah ja ik heb zowel The Hungergames als The Mazerunner niet gezien, daarom staan ze niet in dit lijstje. Is niet zo mijn genre, al geloof ik wel dat ze goed zijn!

 8. Iris

  Wauw, wat een lijst. Ik herken er een paar, maar lang niet allemaal. Ik heb the Age of Adeline in de bioscoop gezien en vond de film echt heel mooi. Ik ben zelf nog heel benieuwd naar Amy en zo te zien heb ik nog meer te bekijken, haha.

 9. Lotte

  De meeste films heb ik als enorme filmliefhebber al gezien en daarom kan ik met recht en rede zeggen dat je een zeer goede selectie hebt gemaakt ;)

 10. Rianne

  Mooi lijstje!! Ikzelf zou The Intern nog toevoegen. Heerlijke feelgoodmovie

 11. Isabelle

  Goede keuze! Heb ze op één na allemaal gezien. Ook James Bond vond ik een fijne film

Geef een reactie