Balans opmaken: hoe was 2015? (schrijfoefening)

2015overzicht

Zo vlakbij de jaarwisseling is het tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Wat waren de mooie momenten van 2015? Waarin heb je vooruitgang geboekt? En wanneer zat het even tegen en waarom? Wat neem je mee naar 2016 en welke plannen heb je voor het nieuwe jaar?

Tijd om de balans op te maken! Naar een idee van deze video van Sanny besloot ik een vragenlijstje te maken. Vragen waarmee je vooral inzicht krijgt in je eigen ontwikkeling door het hele jaar heen. Hoe was 2015 voor jou?

Voor deze oefening heb je pen en papier nodig, of natuurlijk een digitaal kladblokje. Zet een lekker muziekje op en ga er echt even voor zitten. Sommige vragen zullen wat meer tijd kosten om te beantwoorden. Dat is prima, wanneer je de vragen serieus en met veel aandacht invult zul je zien dat je er ook echt wat aan hebt!

 1. Wat heb je het afgelopen jaar bereikt? Waar ben je trots op? Noem vijf dingen.
 2. Noem vijf goede eigenschappen van jezelf.
 3. Wat heb je het afgelopen jaar geleerd? Waarin ben je gegroeid?
 4. Van welke mensen in jouw omgeving word je blij? Bij wie kan je echt jezelf zijn?
 5. Welke mensen zijn juist energievreters? Moet je met deze mensen omgaan?
 6. Wat had je graag willen doen in 2015, maar is er niet van gekomen?
 7. Hoe krijgt dit verlangen een plek in jouw leven?
 8. Wat was het fijnste moment van 2015?
 9. Welke plannen voor 2016 heb je (waarschijnlijk) in het vooruitzicht?
 10. Wat is je belangrijkste voornemen/motto voor het nieuwe jaar?

Ik ga de vragen niet een voor een beantwoorden, maar een kort overzicht van mijn antwoorden: ik ben vooral heel blij en trots dat ik dit jaar weer ben gaan studeren. Daarnaast heb ik het afgelopen jaar geïnvesteerd in mijn vriendschappen. Er zijn veel leuke vrienden bijgekomen en de vriendschappen die ik al had zijn hechter dan ooit.

Elk jaar word ik weer een stukje volwassener en zelfverzekerder. Mijn onzekerheid en faalangst zijn op een historisch dieptepunt, inmiddels weet ik voor mezelf op te komen ;-). Helaas kwam ik dit jaar minder toe aan de creatieve en culturele dingen van het leven. Ook mijn blog is de laatste tijd een ondergeschoven kindje in verband met school en een kleine blogidentiteitscrisis.

Mijn plannen voor komend jaar zijn dan ook om een creatieve cursus te volgen (aquarelleren? Illustreren?), meer musea en andere culturele en creatieve events te bezoeken én om weer actiever te bloggen. Gelukkig is de nieuwe layout bijna af, wat ook gelijk een einde maakt aan de blogidentiteitscrisis ;-).

Ik hoop dat jullie wat aan deze oefening hebben. Voel je vrij om je antwoorden (globaal) in de comments te delen, wie weet leren we nog wat van elkaar!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Marlotte

  Wat een leuk idee is dit zeg, ga er vanmiddag eens voor zitten! :)

 2. Iris

  Mooie en leuke vragen en ook leuk om van jou globaal te lezen. Super goed dat je weer bent gaan studeren en vriendschappen zijn inderdaad zo veel waard! Ik ben ook verder gaan studeren en heb daardoor ook een beetje kunst aan de kant geschoven. Ik wil zelf weer meer kunst gaan maken met mijn fotografie zoals ik deed op de kunstacademie en ik wil ook weer meer culturele dingen gaan ondernemen. Ik ga voor de rest van de vragen van de week nog even zitten :)

 3. Lotte

  Ik maak ook elk jaar een postje met ‘eindejaarsvraagjes’. Ik ga er deze namiddag eens wat aan schrijven, zodat ik het op tijd kan publiceren :-) Ik ben alvast benieuwd naar je nieuwe lay-out!

 4. Liliane

  Zo, hier moet ik even voor gaan zitten hoor!
  Leuk!
  Ook tof om dan over een jaar weer terug te kijken op wat je het jaar ervoor schreef.

 5. Sanne

  Heel erg leuk om te lezen, heerlijk zo’n samenvattinkje.
  Liefs

 6. Yara Miora

  Phoe wat een jaar is het geweest he! Ik heb al een soortgelijk vragenlijstje beantwoord voor mezelf maar 2015 was echt een jaar vol “volwassen worden en confrontaties aangaan” voor mij. En gelukkig een hele boel reizen en mijn blog begonnen.

  Liefs,
  Yara

 7. Linda

  Heel leuk! Inderdaad goed om eens terug te blikken op hoe het dit jaar ging voordat je begint met plannen voor volgend jaar. Ik ga deze vragen zeker even onthouden!

 8. Desiree

  Ah wat een leuke originele vragenlijst. Altijd goed om voor jezelf wat dingen op een rijtje te zetten. Je hebt een mooie blog. Kwam je per toeval ergens tegen! :)

 9. Francisca

  Wat leuk! Ik heb ‘m voor mezelf helemaal ingevuld. Dank je voor de inspiratie! Leuk om volgend jaar weer te doen, dan help je mensen eraan te herinneren hun lijstje van vorig jaar te bekijken! :)

Geef een reactie