DIY: Programmeren en het bouwen van je eigen blog

oldschoolbags_school

Sinds dit schooljaar studeer ik weer. Na twee pogingen aan de universiteit studeer ik nu Digitale Media en Communicatie aan de hogeschool in Utrecht. Vlak voordat het schooljaar van start ging schreef ik al eerder over mijn opleiding, vandaag ga ik iets specifieker op bepaalde aspecten in.

Ik leer namelijk allerlei leuke en nuttige vaardigheden die eigenlijk elke blogger zou moeten kunnen. Gelukkig valt er tegenwoordig een heleboel te leren uit boeken en via het internet en kan je in combinatie met mijn tips een graantje meepikken van mijn opleiding!

Op dit moment zit ik in het tweede blok van het eerste studiejaar. In het vorige blok leerden we de basis van html en css, bouwden we een eigen webshop en kregen we een basis in marketing en e-business. Dit blok heb ik de vakken marketing communicatie, evaluatieonderzoek en webprogrammeren.

De marketingvakken vind ik leuk, door het bloggen ben in inmiddels onbewust vaak bezig met marketing. In deze vakken leer je als merk/bedrijf denken, wat ik natuurlijk weer kan gebruiken in mijn onderhandelingen met bedrijven ;-). Een vak als evaluatieonderzoek is vrij saai, maar door mijn eerdere studies aan de universiteit heb ik daar gelukkig een voorsprong in.

Het leukst en meest leerzaam zijn toch wel de ‘technische’ vakken zoals webvaardigheden en webprogrammeren. Hier leer je html en css gebruiken, scriptjes schrijven en in combinatie met design (met gebruik van programma’s als photoshop en illustrator) vormt dat uiteindelijk een website.

oldschoolbags_school2

Programmeren voor iedereen

De maatschappij is steeds verder aan het digitaliseren, iedereen is vrijwel altijd en overal online en langzamerhand wordt ‘the internet of things’  uitgerold. Apps en websites zijn niet meer weg te denken en guess what? Die worden allemaal gemaakt door programmeurs. Er komen steeds concretere plannen om programmeren als vak aan te bieden op middelbare scholen, het zou een vaardigheid moeten zijn waarvan iedereen op z’n minst de basis moet kennen.

CodeCademy

Gelukkig kun je programmeren leren. Het enige wat je nodig hebt is een computer en tijd, je moet oefenen totdat je er bij neervalt. Op het internet zijn allerlei handige websites te vinden met tips en oefeningen, mijn favoriet (en tevens de website die wij op school gebruiken om mee te oefenen) is CodeCademy. Via deze site kun je door simpele oefeningen (die naarmate je vordert steeds lastiger worden) allerlei programmeerskills onder de knie krijgen. Zo kun je oefenen met HTML, CSS en bijvoorbeeld Javascript. Daarnaast kun je ook leren hoe je een website moet bouwen. Aanmelden is geheel gratis.

Als extra ondersteuning is de website w3schools erg fijn. Hier vind je duidelijke instructies en eventueel extra ondersteuning voor bij het maken van je oefeningen.

Handige code-editors

Om te coderen heb je een tekstverwerkingsprogramma nodig. Notepad werkt in principe prima, maar er zijn speciale code-editors verkrijgbaar die net wat fijner werken. Zo geven zij codes automatisch een kleurtje (dat is overzichtelijk wanneer je een lange code schrijft) en sluiten ze codes ook automatisch af.

Zelf gebruik ik Sublime Text, maar ook Brackets is een fijn programma. Bij die laatste kun je twee vensters naast elkaar openen, dat is handig wanneer je bijvoorbeeld tegelijkertijd aan een HTML en CSS bestand wilt werken. Beide progamma’s zijn gratis te downloaden.

school

Met je neus in de boeken

Zeggen de termen HTML en CSS jou helemaal niks, dan is het wellicht verstandig om vanaf het begin te beginnen. Het kan prettig zijn om je eerst in te lezen voordat je aan de oefeningen begint. HTML en CSS van Jon Duckett is een aanrader. In dit boek worden alle basics van HTML en CSS uitgelegd waarmee je uiteindelijk zelf je eigen website kan bouwen from scratch. Van afbeeldingen invoegen tot het creëren van menubalken, alles wordt op een heldere manier uitgebeeld met veel duidelijke voorbeelden.

WordPress 4.0 van Van Ittersum is vooral handig voor wordpress-gebruikers. Hierin leer je werken met dit contentmanagementsysteem, van het bouwen van je eigen wordpress-theme tot handige plug-ins en tips om het meeste uit je website te halen.

Oefening baart kunst

Mijn eigen programmeerskills staan nog in de kinderschoenen, maar ik vind het leuk – en dat is het belangrijkste. Soms ga ik in een koffietentje zitten en oefen ik de hele middag met coderen. Dat kan trouwens ook gewoon vanuit je bed ;-).

Mocht je zelf al vergevorderd zijn en nog goede tips of aanvullingen hebben, dan hoor ik het graag. Ondertussen oefen ik door met het schrijven van scriptjes voor steen, papier, schaar-spelletjes en inlog-formuliertjes.

Oldschool Bags schoudertas

Als je dan terug gaat naar de virtuele schoolbank, dan mag dat natuurlijk wel in stijl. Wat dacht je van een stevige, handgemaakte leren tas in – zoals de naam Oldschool Bags al zegt – de stijl van de ouderwetse schooltas? Bij Oldschool Bags kun je terecht voor maatje XSmall (voor tijdens het uitgaan) tot XL (voor dikke schoolboeken en de grootste laptops).

Elke tas is geheel van leer, en wordt hier in Nederland met de hand gemaakt. Wel zo duurzaam. Extra leuk: op dit moment hebben ze een samenwerking met ontwerper Bas Kosters, wat resulteerde in het vrolijke exemplaar uit deze post.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Oldschool Bags.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 55 reacties

 1. Merel

  Tof artikel! Het klinkt allemaal zo interessant wat je aan het doen en leren bent! De tassen van Bas vind ik fantastisch, maar zó jammer dat het leer is :( Ik denk dat dit tegenwoordig (ivm dierenleed) echt anders moet kunnen, van andere materialen. Ik heb zelf bijvoorbeeld een tas van het merk Matt and Nat, van eng-echt-lijkend nepleer, van heel goede kwaliteit. Maar die tassen zijn een tikkeltje saai en ik zou maar wat graag met zo’n toffe Basprint rondlopen. Jammer!

  1. Ja gek eigenlijk, ik sta daar helemaal niet bij stil. Bij echt leer denk ik juist aan kwaliteit, maar dat is dan inderdaad van een dier gemaakt. Nou koop ik zelf voornamelijk tassen van O My Bag, dat is al wat duurzamer (al blijft het natuurlijk leer). Ik ga wel eens kijken naar het merk wat je noemde, klinkt als een goed alternatief!

 2. Wat een handig artikel! Ik zou zelf ook graag aan de slag gaan met het bouwen van een eigen website, maar dan houd het me toch tegen dat het zo ingewikkeld lijkt, maar als ik dit lees krijg ik helemaal zin om toch aan de slag te gaan, dus dankjewel!

 3. Marloes

  Wat ontzettend gaaf. Dit lijkt me ook zo leuk om gewoon helemaal zelf te doen. Gek dat ik dit 10 jaar geleden wel kon en nu gewoon helemaal verleerd/vergeten ben. Haha!

  1. Ja, dat heb ik ook hoor! Als 12-jarige kon ik ook redelijk overweg met HTML, maar ik moest nu helemaal opnieuw beginnen. Op zich niet erg, omdat er nu een nieuwere versie van HTML wordt gebruikt die wat eenvoudiger is qua codes.

 4. Frauke

  Wauw, lijkt me echt een interessante studie! Je leert er zo te lezen heel wat. Ik kan wel al met html & css omgaan, maar het écht coderen en programmeren staat nog op mijn wil-ik-mezelf-ooit-aanleren lijstje! X

 5. Anna

  Dit is zó tof om te leren tijdens je studie. Wow! Sowieso lijkt jouw studie me echt interessant. Fijn, die tips voor handige code-editors. Dat ga ik onthouden. En inderdaad, oefening baart kunst: daar geloof ik ook echt heel erg in als het hierop aankomt. Kost alleen even wat tijd (en is misschien niet altijd even leuk, haha).

 6. Caro

  Wauw wat leer je gave dingen! Ga hier eens meer over opzoeken. Ook fijne aanraders met websites, zocht zelf al een tijdje naar een fijnere dan waar ik nu wel eens mee oefende.

 7. Marloes

  Leuk is dat he!? Ik heb HTML on the job moeten leren en dat komt me met bloggen zo vaak van pas. Net even iets fixen in de sidebar bijv is zo gepiept! Ik zou nergens zijn zonder w3schools en Notepad++. Toffe tas ook!
  – X Marloes

 8. Renske

  Wat een enorm interessante studie doe je zeg! :) Het lijkt me heel leuk om zelf een blog te kunnen bouwen, iets unieks te produceren. Bedankt voor de tips die je deelt!

 9. Leonie

  Wat een leuke blog! Begrijp me niet verkeerd, ik vind CIW nog steeds een geweldige studie, maar soms mis ik het wel om echt iets te kunnen maken of ergens mee bezig te zijn in plaats van er vooral veel over na te denken. Dat herken je vast wel? ;) Ik vind programmeren zelf ook best leuk, maar het is zo’n tijd intensieve bezigheid dat het er bijna nooit van komt. Staat gewoonweg nooit op mijn prioriteitenlijstje… In mijn studie zit het niet – zat het dat maar, zodat ik er wel mee bezig moest zijn. Wel denk ik dat programmeren nog beter gisteren dan morgen al op de basisschool gegeven zou moeten worden, ik denk dat de kenniseconomie van Nederland dan echt een voorsprong krijgt. (Wellicht komen er zelfs meer beta’s van?)

  1. Ja, een van de redenen waarom ik geswitcht ben van CIW naar DMC (of vooral van uni naar hbo). Ik miste ook heel erg de praktijk, heb het idee dat ik in korte tijd al zoveel meer vaardigheden heb geleerd!

 10. Charelle

  Lijkt me een leuke opleiding die je volgt! Heb zelf Media & Entertainment gestudeerd en daar hadden we ook wel een aantal blokken programmeren, maar echt super oppervlakkig. Denk dat je op jouw opleiding er wel wat dieper op ingaat! En volgens mij heb ik dit al ooit gevraagd, maar ik kan het nergens terugvinden (sorry!), dat online marketing boek is dat nuttig?

  1. Ik geloof dat ik wel had gereageerd, maar ik heb geen optie dat je een melding krijgt als je een reactie van mij krijgt. Iets om in mijn nieuwe layout toe te voegen ;-). Het boek is op zich wel fijn: het is echt een schoolboek met handige trefwoorden en opdrachten. Ik vond het nu vooral wat saai omdat ik het voor een tentamen helemaal uit mijn hoofd moest kennen haha, maar ik denk wel dat het nuttig kan zijn om wat stof te herhalen. Wellicht kan je het een keer van iemand lenen? Of overkopen van een oud-student? Of bij Bol.com bestellen, dan kan je het eventueel nog terugsturen.

 11. Naomi

  Leuke en interessante blog! Ik heb nooit een studie gevolgd maar zelf alles aangeleerd de afgelopen 15+ jaar. Ik heb er dus langer over moeten doen maar er zaten dan ook lange periodes tussen waarin ik niets deed ;-) Ik gebruik ook Sublime Text, CodeAcademy vind ik super omdat het je aan het denken zet (Treehouse overigens ook, aanrader!) en dat boek is één van mijn favorieten boeken ooit. Had het toevallig gisteren nog over geschreven. ;) Nog even en je maakt zelf je WP thema’s =P

  1. Haha nee, voorlopig moet ik echt nog heeeel veel oefenen (en ben ik veel te perfectionistisch), dus ik ben blij dat ik het uit handen kan geven ;-). Ik ga Treehouse even onthouden, klinkt goed!

 12. Veerlez

  Wat een heerlijke post. Ik heb een beetje kennis in html en css, wat voort komt uit 15 jaar bloggen en websites bouwen. Maar mijn kennis is lang niet goed genoeg. Ik denk dat ik toch eens de tijd ga zoeken om te oefenen! Dankje!

 13. anniek

  Leuk artikel! In sublime kun je overigens ook twee verschillende vensters open hebben ;)

 14. Angélica

  Handig artikel! Weet wel het 1 en ander van HTML en CSS, maar veel er van is wel en beetje afgezwakt. Maakte vroeger heel veel layouts voor mijn blog, 13 jaar geleden. Had er zelfs 1 waar je uit 7 layouts kon kiezen (als bezoeker), haha wat een uitslover!

 15. Lotte

  Ik vrees dat ik een te grote computersukkel ben om ooit zelf te kunnen programmeren. Zelfs op school was ik al altijd maar met de hakken over de sloot geslaagd voor de ICT-lessen. Het helpt natuurlijk ook niet dat het mij ab-so-luut niet boeit…

 16. Angélica

  Maar dat ga ik maar weer eens oefenen met jouw links, handig! (Dat moest er nig even bij sorry) Thanks!

 17. Senna

  Dit heeft veel overlap met mijn studie (kunst&techniek). Vorig kwartiel hadden wij webdesign en we gebruiken hetzelfde boek, zelfde programma’s en zelfs die websites! Ik vind het heel erg interessant, maar ook erg ingewikkeld. Nu leren we programmeren met processing

 18. Charelle

  Ik kan niet op je reply antwoorden Marlous, maar bedankt voor je reply! ;) Ja, als het voor school is is het bij voorbaat al minder leuk natuurlijk. Maar dat is wel een goed idee, overkopen van een oud student, eventjes kijken! (:

 19. Lou

  Ik wil mij hier al een tijd in verdiepen, maar zie vaak door de bomen het bos niet meer. Heel erg fijne deze tips dus!

 20. Mies

  Super gaaf dat je dit leert op school! Leuk ook dat je ons tips geeft wat betreft programma’s en boeken. Zelf gebruik ik ook Sublime Text, heel handig werken met die kleurtjes. Het boek zie ik ook regelmatig voorbij komen. Toevallig heb ik laatst een E-book gedownload over HTML en CSS, wat hier erg op lijkt. Deze is gratis en misschien een leuke toevoeging aan het lijstje (wel Engelstalig, http://howtocodeinhtml.com). Als ik dit hier niet mag delen, mag je ‘m trouwens gerust weghalen hoor!

 21. Katrien

  Wat een leuke tas! Ik heb er ook zo een maar dan gewoon in het lichtblauw. :)

  1. Tof! Ik krijg er nog een, maar heb toch voor veilig zwart gekozen ;-). Vind de modellen heel tof maar dit modelletje is wel heftig voor een alledaagse schooltas. Wel tof natuurlijk als je wilt opvallen.

 22. Lisa

  Ik heb mezelf op de basisschool een beetje HTML en CSS aangeleerd en een cursus gedaan (een site maken met frames, oh wat een tijden). Ik heb het wel een beetje bijgehouden en verder ontwikkeld met bloglayouts maken, maar veel verder kwam ik eigenlijk niet…

  Coderen staat echt hoog op het lijstje van dingen die ik nog verder wil ontwikkelen, maar ik vind het zo lastig om de tijd ervoor te vinden! Ook heb ik wel eens wat met codeacademy geprobeerd, maar ik weet dus niet waar ik moet beginnen omdat ik al wat kennis heb, en dan geef ik het maar weer op haha. Ik ga deze post in elk geval even opslaan, en misschien komt er dan ooit een dag… haha.

  Je hebt er trouwens al iets over gezegd in je diary van maandag (als ik mij niet vergis) maar ik vind dit echt een geslaagde samenwerkingspost!

  1. Ja zo grappig, ik geloof dat de die-hard bloggers van nu allemaal als 11-jarige nerdjes zich al in HTML verdiept hebben. Ik bouwde idd ook websites met frames of php, en kende basis HTML. Coderen is ook echt wel de moeite waard om te leren, en ik denk dat je met codecademy gewoon moet beginnen. Als het dan te makkelijk is vlieg je er ook zo door heen en heb je toch wat herhaling gehad.

   Thanks voor je complimentje trouwens. Probeer daar ook m’n best voor te doen en er iets leuks van te maken!

 23. Sylvia

  Ik zou programmeren graag willen leren. Nu heb ik dat met mijn versie van WordPress in principe niet nodig, maar je website from scratch kunnen bouwen maakt het toch nog wat ‘echter’. Kleine kanttekening: het stukje over Oldschool Bags valt wel echt buiten de rest van het artikel, dacht even dat het een foutje was en het bij een andere blogpost hoorde ;) Ik ga in ieder geval in de kerstvakantie de genoemde links eens doorspitten :)

 24. Renate

  Ik vind dit een heel leuk artikel! Ik ben sowieso heel blij met je tips, dus het artikel ga ik opslaan. Ik ken een beetje de beginselen van HTML, maar meer eigenlijk ook niet. Ik wil al jaren leren coderen, dus ik moet er denk ik maar echt is mee beginnen!

 25. Die tas is echt zooo leuk! Super interessant artikel ook, ik ben zo’n kluns met dat soort dingen maar ik wil me er echt eens in verdiepen!

 26. Charlotte

  Wat een interessant en leerzaam artikel! Ik ben echt een no go als het gaat om HTML codes en dit is erg handig. Misschien maar eens zo’n boek aanschaffen

 27. Zeker een interessant artikel. Ik denk dat veel mensen hier wel wat aan zullen hebben. Ik doe dit al voor mijn opleiding dus ik kan heel veel meepikken voor mijn blog. Nu ben ik ook alles in de praktijk aan het brengen voor de komende nieuwe layout. :D

 28. Jaaaa, leuk dat je hiermee bezig bent hoor. Ik wacht met smart op de dag dat jij blogs kan bouwen ;) die tas doet me denken aan vroeger, met zo’n kipling en buttons over straat haha. Wel lekker opvallend ;)

 29. Tiffany

  Ik ben 2 jaar terug het boek html & css gekregen van mijn vriend voor het behalen van mijn havo diploma. Het boek is ontzettend handig en duidelijk, laatste tijd doe ik er niet zo veel meer mee. Binennkort maar weer eens mee aan de slag

 30. Als ik ooit zeker ben tegen dan en ik kom te weten hoe het heet in België, dan wil ik dit ook wel volgen denk ik! (: Lijkt me onwijs interessant en ik heb al enkele cursussen van codecademy gevolgd, hihi. In de kerstvakantie ga ik ermee aan de slag!

 31. Ruurdje

  Goed bezig! Programmeren net als dingen als wiskunde of een nieuwe taal leren is: je moet er even écht mee beginnen en heel veel oefenen. En dan gaat het steeds beter! Fijn dat je het zo leuk bent en ik ben benieuwd of we binnenkort op de site nog spannende nieuwe functies kunnen vinden. :)

 32. Damn wat klinkt jouw studie goed! Dankje dat je daar iets met ons over deelt! Ik ga meteen even kijken naar CodeCademy. Leuk!

 33. Daenelia

  Hoewel sublimetext prima is, ben ik nog steeds erg tevreden met textpad. Als ik echt old skool ga , zonder tas (of shoe horn … ), dan ga ik gewoon voor notepad. Heb je een hele webshop gebouwd, of mochten jullie van een ‘beginnetje’ uitgaan? Want om dat in een lesje te doen, met alleen javascript? Of ook php? Anyway, als je met WordPress werkt, heb je gelukkig niet al te veel code kennis nodig.
  Zelfs het updaten gaat nu automatisch! Geen permissions aanpassen meer!

 34. Lore

  De termen die je gebruikt zijn nog wat chinees voor mij, maar eenmaal mijn blog goed groeit wil ik me hier in verdiepen! Het lijkt met ontzettend interessant allemaal om zelf je blog in elkaar te kunnen steken.
  En die Old Schoolbags zijn super!

 35. Naomi

  Hoi! Wat een leuke blog en post is dit. Over de post zelf. Erg leerrijk en interessant. Zelf studeerde ik in mijn eerste jaar aan de hoge school grafisch ontwerp en daar kregen we ook de eerste stapjes van coderen etc. Ik was er niet enthousiast over en deed er niet meer voor dan nodig om te slagen. Intussen stopte ik die studie en ging het hele programmeren wat aan me voorbij. Maar elke keer ik zo iets lees begint het vanbinnen wel meer en meer te kriebelen om me daar echt eens in te verdiepen. Zeker geen overbodige vaardigheid in deze digitale wereld.

  Xx Naomi

 36. Martin

  Programmeren kun je het beste leren door het veel te doen. Ik koop er geen boeken voor en zoek alles op internet op. Als je websites wilt maken kun je het beste met html beginnen maar je hebt ook css, javascript, mysql en php nodig.

  1. Klopt, oefenen, oefenen, oefenen… Al vond ik HTML & CSS wel echt een fijn naslagwerk om alles rustig in terug te lezen. Maar er is inderdaad heel veel te vinden op het internet!

 37. ICTindustrie

  Aangezien de digitale wereld steeds groter en belangrijker word denk ik dat het inderdaad gaat kwaad kan als iedereen de basis hiervan kent, een standaard les programmeren op de middelbare school lijkt me dan ook zeker geen slecht idee.

 38. Joseph

  Your blog is so educative, I have learn a lot. Thanks for sharing.

Geef een reactie