Hotspot: Alohabar Rotterdam

tropicana13

Afgelopen zondag was ik uitgenodigd voor een instameet in Rotterdam, georganiseerd door Sophia. In mijn weekoverzicht kon je al zien langs welke bijzondere hotspots we gingen, eentje sprong daar voor mij uit: Alohabar, gevestigd in het oude Tropicana.

Ik ben geboren en getogen in Nijmegen, als kind kwam ik dus niet zo vaak in Rotterdam. Maar voor velen schijnt Tropicana een begrip te zijn: een zwemparadijs waar menig verjaardagsfeestje is gevierd. Totdat het in verval raakte en uiteindelijk failliet ging. Er zouden plannen zijn voor een appartementencomplex, gelukkig gaan deze niet door. Tropicana krijgt een veel betere bestemming: die van koffiebar en restaurant Alohabar!

tropicana11
tropicana9
tropicana10
tropicana14

Wildwaterbaan en zwembad-kleerhangers

Naast Alohabar zitten er nog een aantal andere creatieve ondernemers in het oude Tropicana. O.a. de mannen van RotterZwam, die oesterzwammen kweken. De grote opening zal ergens begin volgend jaar plaatsvinden, maar nu kun je al van vrijdag tot en met zondag terecht voor heerlijke zelfgebrande koffie en culinaire gerechtjes.

Het leuke aan de locatie is dat ze zoveel mogelijk van het zwembad intact willen laten. Zo is de gleuf waar de wildwaterbaan zich bevond nog precies zoals hij was. Sommige stukken vloer zijn nog echt van die zwembadtegels, en je jas hang je op aan een oldskool zwembad-kleerhanger. Door de unieke locatie zijn er allerlei verschillende zithoekjes ontstaan, wat Alohabar extra gezellig maakt.

tropicana6
tropicana8

Geen patat met frikandel

Bij een zwembad denk je natuurlijk aan slappe frieten en een frikandel. De geur van chloor en vers friet is zo’n nostalgische combinatie. Maar niets is minder waar, bij Alohabar kun je terecht voor culinaire hoogstandjes!

Wat dacht je van bitterballen met oesterzwamvulling (van de oesterzwammen die ter plekke gekweekt worden!), of ‘zuurkool met brocolliraap, gegrilde aardappel en gecarameliseerde appel, radicchio, jus van 5 spices met knolselderij gegaard in zoutkorst’? Klinkt niet mis he?

Wij proefden verschillende gerechtjes en het meest opvallende vond ik de kaas met honing en koffie. Hier had ik het in mijn weekoverzicht al eventjes over: mijn god wat is dit lekker! En simpel!

Je kunt vanaf 12:00 bij Alohabar terecht voor lunch en koffie, en ‘s avonds voor een 3- 4- of 5-gangen menu of om te borrelen.

tropicana5
tropicana4
tropicana3
tropicana2

Verlaten zwembad

Alohabar begon oorspronkelijk als groot terras, en was aanvankelijk alleen op mooie zomerdagen geopend. Dat grote terras is er nog steeds, en tegen het voorjaar kun je daar weer heerlijk buiten zitten. Precies op de plek waar vroeger het buitenbad zat.

Natuurlijk moesten we ook even een kijkje nemen in de koepel. Hier zie je nog goed hoe het zwembad er vroeger uitzag. De glijbanen staan er nog, net als de markeringen van de dieptes van het bad. Dit gedeelte moet nog gerenoveerd worden, al heeft zo’n verlaten zwembad ook wel iets speciaals. Ook hier wordt natuurlijk gekeken hoe ze zoveel mogelijk van het zwembad intact kunnen laten en kunnen hergebruiken.

 

Kortom: een erg toffe en unieke plek om eens te bezoeken, waar je ook nog eens terecht kunt voor heerlijke koffie en lekker eten. Bij een dagje Rotterdam mag een bezoekje aan deze hotspot zeker niet ontbreken! Meer toffe hotspots in Rotterdam vind je hier.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 31 reacties

 1. Wow, dat vind ik wel erg knap dat ze zo hun best hebben gedaan om het intact te houden en er een mooi geheel van te maken. Het verhaal loopt gewoon verder, super! (: Jammer dat ik zo ver woon van Rotterdam anders had ik dit ook wel eens een keertje willen bekijken, hihi. Wat ben ik blij dat ze dit niet gewoon tegen de grond hebben gegooid voor een appartementencomplex!

 2. Mariët

  Zucht… Ja… De kinderfeestjes bij Tropicana. Deze komt zeker op m’n lijstje om eens heen te gaan – nostalgie!

  1. Haha ja, ik vind het zo jammer dat ik hier vroeger niet geweest ben. Iedereen begon gelijk over die nostalgie-gevoelens (die ik dus niet kon delen haha). Maar als ik de oude foto’s bekijk kan ik me er wel wat bij voorstellen!

 3. Hannelore

  Wat cool! Kan je altijd in de koepel of was dit enkel voor de instameet? Ik zou echt speciaal hiervoor een tripje naar Rotterdam plannen, wauw!

  1. Nee, de koepel mag je eigenlijk niet in. Speciaal voor de instameet mochten we even een kijkje nemen. Maar wie weet, als alles af is mag je er misschien wel in! En van buiten kun je natuurlijk naar binnen gluren ;-)

 4. Hoe leuk! Volgens mij is er in Rotterdam sowieso meer en meer moois te vinden. Mijn moeder woont er al een jaar maar ik heb de boel nooit echt verkend. Het wordt de hoogste tijd als ik dit zo zie :)

  1. Ja, de laatste twee jaar ben ik Rotterdam een beetje aan het ontdekken. Meestal sloeg ik deze stad over, maar er zitten zoveel toffe en leuke zaken in deze stad. Komend jaar ga ik zeker vaker naar Rotterdam!

 5. Charelle

  Oh wat cool dit! Deze ga ik zeker onthouden, lijkt me echt heel tof!

 6. Daria

  Ik ben er in het voorjaar geweest en je kunt op het terras heerlijk in de zon zitten. Hapje en drankje erbij en genieten…

 7. Danielle

  Ha ja hier nog iemand die zich heel levendig nog het “oude” Tropicana kan herinneren. Kinderverjaardagen en soms als mijn ouders in een gekke bui waren ook gewoon “zomaar”.. ik kan mij bijvoorbeeld een zondag herinneren waar ik heel vroeg door mijn oom werd opgehaald om naar Tropicana te gaan, gewoon zomaar omdat hij daar zin in had. Super leuk!

  Dit ziet er overigens ook heel tof uit.. binnenkort maar even een tripje naar Rotterdam dus!

 8. Marloes

  Wat ontzettend tof hé! We reden er laatst langs toen het nog mega vervallen was, zo mooi wat creatievelingen ermee kunnen doen :). Rotterdam is wat mij betreft echt dé stad voor unieke hotspots. Leuk dat we via je foto’s vast binnen een kijkje kunnen nemen.
  – X Marloes

 9. Ziet er superleuk uit zeg. Het heeft wel echt iets, zo’n ‘verlaten’ zwembad. Tropicana is inderdaad echt een begrip in Rotterdam. Als kind kwam ik er vaak! Gave foto’s heb je gemaakt, leuk dat we op deze manier een kijkje kunnen nemen.

 10. Kim

  Wauw, echt heel bijzonder om dit zo van dichtbij te zien!

 11. Fleur

  Oh wauw, wat een unieke, inspirerende en toffe plek! Jammer dat Rotterdam een stukje van mij vandaag is, anders had ik zeker binnenkort even gekeken!

 12. Eline

  Wat een ontzettend gave plek! Het ziet er echt super uniek en bijzonder uit. Het lijkt me super gaaf om in de zomer heen te gaan, dit plekje ga ik zeker onthouden.

 13. Desi

  Het lijkt me echt een superleuk en speciaal koffiezaakje! xo

 14. Laura

  Wow, hoe cool! Staat zeker op de must visit- lijst bij mijn volgende bezoek aan Rotterdam ;)

 15. Iep

  Wow, dit is echt heel vet! Ik had al een paar plaatjes van deze meeting voorbij zien komen , maar dit berichtje slaat alles! Wat een geweldig initiatief om hier een restaurant in te maken en alles mooi intact te laten. Ik hoop dat je een onwijs gezellige meeting hebt gehad!
  Liefs Iep

 16. Lisa Heleen

  Meeega leuk! Prachtige foto’s en wat een aparte sfeer geeft zo’n zwembad toch!

 17. Caro

  Wauw wat ziet het er gaaf uit zeg! Heel bijzonder hoe ze het nu aan het veranderen zijn en nog zo het zwembad behouden laten. En de Alohabar klinkt goed!

 18. Esmeralda

  Wow het ziet er heel leuk uit :D Ook ik ben vroeger vaker in Tropicana geweest. Het was altijd echt een feestje als je daar heen ging! Vond het het ook super jammer toen ik hoorde dat het ging sluiten. Ik had al gehoord over de bar/het restaurant, maar nog geen foto’s gezien. Ziet er super leuk uit :D

 19. Isabelle

  Ik ben er dit jaar een keer of 10 geweest, dicht bij mijn huis. Ik begrijp de positieve reacties, op zich een interessant concept en qua uiterlijk ziet het er prima uit, maar na zo’n 3 jaar is het nog steeds niet goed uitgewerkt. Het eten is echt van onvoldoende kwaliteit. De bediening is soms vriendelijk, soms gezellig, maar bijna altijd onkundig. Lang wachten op bestellingen. Op het terras wordt niet bediend. Met het zonnetje in de zomer is dat allemaal nog tot daar aan toe, maar zoals nu is het er koud (geen verwarming) en redelijk uitgestorven. Is nu ook nog maar 3 dagen in de week open, en dat zegt ook wel wat…… Jammer, hopelijk komt er een keer een nieuwe eigenaar die wél oog voor kwaliteit heeft.

  1. Wat gek, ik vond het eten juist van goede kwaliteit en had ook niet zulke culinaire gerechten op de kaart verwacht! Ik weet niet of de kaart onlangs is veranderd of dat ik geluk heb gehad? Maar ook andere mensen zaten lekker te eten. En het terras was nu sowieso niet open, alleen tijdens de zomermaanden had ik begrepen. Al mochten wij dus wel even een kijkje nemen!

 20. Inez

  ‘t ziet er wel interessant uit! In ieder geval speciaal :)

Geef een reactie