5 tips voor een georganiseerd leven

Een van mijn goede voornemens voor 2016 is een georganiseerd en gestructureerd leven creëeren. Althans, ietwat georganiseerder en gestructureerder leven, want een uitsteller en chaoot zal ik altijd blijven. Daarnaast moet er ook ruimte zijn voor spontane en impulsieve acties in het leven, nietwaar?

Op dit moment verkeer ik in zo’n fase dat ik structuur en regelmaat heel erg nodig heb. Papers, opdrachten, tentamens.. tijd om te bloggen of het nieuwe seizoen van Homeland (het staat eindelijk op Netflix!!!) te kijken heb ik eigenlijk niet. Maar af en toe pauzeren is ook belangrijk, en van een blogje over georganiseerd leven steek ik vast zelf nog wat op. Daarom hier mijn 5 tips voor een georganiseerd leven.

1. No stress!

Met een georganiseerd leven minimaliseer je natuurlijk je stresslevel. Je bent immers overal op voorbereid en hebt geen last-minute taken meer lopen. Maar om dat georganiseerde leven op gang te krijgen moet je eigenlijk al stress-vrij zijn. Ik schreef al eerder tips over hoe om te gaan met stress, en hoe je rust in je hoofd creëert. Bekijk deze tips nog eens goed, ik weet zeker dat je er wat aan hebt!

2. Strakke doch leuke planning

Planning is key to everrrrything. Ik heb van die fases dat ik netjes m’n agenda bijhoud en al mijn taken inplan. Meestal aan het begin van een nieuw (school)jaar/vak/seizoen/e.t.c. Maar je herkent het vast wel, opgegeven moment raak je toch achter op je planning en na twee weken durf je niet eens meer in je agenda te kijken.

Belangrijk: maak plannen leuk! Dat kan door mooie planners aan te schaffen (zo is de weekplanner in de eerste afbeelding van Søstrene Grene erg fijn) en gebruik gekleurde washi tapes of mooie pennen om je taken af te strepen. Zo worden stomme taken ook nog een beetje leuk. Ook over plannen schreef ik al eerder een stukje: zie hier hoe ik aan de hand van een weekplanner overzicht houd.

3. 60 seconden regel

Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Toch sluipen kleine huishoudtaken er zo in. Wanneer je die niet direct uitvoert heb je zo een hele dagtaak aan het opruimen (en dan stel ik het juist uit). De truc is om alle taken die je in een minuutje kan uitvoeren ook meteen moet doen. Denk aan ‘s ochtends je bed opmaken, je jas ophangen in plaats van over de trap hangen en alvast je vaat voorspoelen. Kleine moeite, maar scheelt je later een hoop gedoe!

Daarnaast gebruik ik vervelende huishoudklusjes vaak als ‘studiebreak’. Afwassen of de was opvouwen vind ik vreselijk, maar als dat betekent dat ik even een excuus heb om me niet over dat tentamen te buigen.. Na het opvouwen van de was heb ik vaak weer nieuwe energie en kan ik er weer tegenaan, en bleek dat rotklusje eigenlijk ook niet zo erg. Win-win situatie!

4. Lijstjes

Deze ligt voor de hand, maar ik zeg ‘m toch: houdt lijstjes bij! To do lijstjes, maar ook leuke lijstjes. Welke films zag je dit jaar? Welke boeken heb je gelezen? Lijstjes zorgen voor overzicht, en wie zegt dat op lijstjes alleen belangrijke dingen mogen staan?

Door informatie bij te houden in de vorm van lijstjes creëer je meer overzicht voor jezelf. Daarnaast ook wat rust: je hoeft de informatie immers niet per se meer op te slaan in je hoofd.

5. Stop multitasken

In ons oh zo drukke leven zijn we vaak met meerdere dingen tegelijk bezig. Echt multitasken bestaat niet eens, er gaat altijd meer aandacht uit naar een van de meerdere taken die je aan het uitvoeren bent. Zo kun jij heus wel lopen en praten tegelijk, want lopen doe je op de automatische piloot. Daar heb je geen extra aandacht bij nodig. Maar het schrijven van een verslag en tegelijkertijd de laatste roddels met je vriendinnen doornemen is behoorlijk lastig.

Probeer daarom je aandacht en focus vast te leggen bij één taak. Als je echt meerdere taken tegelijk wilt doen, probeer ze dan om-en-om te doen. Ik wilde vandaag bijvoorbeeld heel graag aan mijn verslag werken, maar ook dit blogje typen. Tijdens het schrijven van mijn verslag de punten voor dit blogje bedenken is niet handig, daarom sprak ik met mezelf af dat ik na het schrijven van twee hoofdstukken ook een blogje mocht schrijven. Eerst de ene taak, dan de andere.

Tenslotte

Voor een nog georganiseerder leven ga je natuurlijk ook op tijd naar bed, sta je vroeg op en eet je op regelmatige tijdstippen. Maar zoals ik in de inleiding al aangaf: er moet ook ruimte overblijven voor spontane en impulsieve acties. Blijf dus een keer wat langer in bed liggen en beloof jezelf met een Homeland marathon als je taken af zijn.

Een perfect georganiseerd leven zal ik nooit hebben, maar wat meer regelmaat en structuur in tijden van tentamens is wel fijn. Ik duik weer m’n boeken in! ;-)

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 28 reacties

 1. Zeker, ruimte voor spontane acties is heel belangrijk! Maar ik herken me wel in dit voornemen, al is het best lastig denk ik. Fijn lijstje wel, heel erg welkom! Mooi ziet ‘ie eruit, de Søstrene Grene planner. Werkt bij mij ook het beste, om echt op te schrijven wat ik nog moet doen (overal liggen dit soort lijstjes, hihi)! Wat een leuk idee om ook leuke dingen op die lijstjes te schrijven, films/concerten/etc. Dat ga ik onthouden! Op naar een goed 2016! :)

 2. Desiree

  Helemaal mee eens! Vroeger had ik er een handje van om al in de stress te schieten bij het idee dat er een drukke periode aan zat te komen. Ondertussen heb ik mezelf geleerd dat los te laten en toch te blijven genieten. Met als resultaat dat ik nu beter functioneer van hele druk periodes dan momenten waarop ik weinig te doen heb. Lijstjes zijn voor mij een must. Het afstrepen motiveert en zo blijf je goed op de hoogte van alles wat je nog moet doen. En ohja, af en toe toch wel die leuke serie kijken vind ik erg belangrijk! :-) Liefs

 3. Willemieke

  Oh heerlijk zulke tips! Ik ben dol op plannen, maar het kan altijd nog meer georganiseerd! Thanks :)

 4. Jennifer

  Voor mij is het de key om een dag van tevoren een lijstje te maken met de dingen die ik moet doen. Als ik ‘s ochtends to do lijst -loos begin dan zit ik zo de halve dag te niksen en dat is natuurlijk totaal niet productief en vooral dom.

  1. Ja, dag van te voren een lijstje maken helpt mij ook! Vooral als ik in bed lig te piekeren om alllll de dingen die ik nog moet doen. Als ik dan een overzichtelijk to-do lijstje heb is alles opeens weer haalbaar en te relativeren :-) En dan kan ik rustig slapen ;-)

 5. Marlies

  Die 60 seconde regel vind ik een hele goede! Nu nog gaan toepassen.

 6. Marjoleine

  Wat een goede tips! Ik hou heel erg van lijstjes en kocht toevallig vandaag een “To Do” blok bij Hema. Hopelijk gaat het mij helpen om een beetje een georganiseerd leven te hebben haha.

 7. Hedwig

  Ahh ja I <3 structuur! Ik maak graag lijstjes en planningen en merk dat dat ook wel helpt bij de stress in mijn hoofd: je ziet in één keer alles wat je moet doen. Om uitstellen tegen te gaan helpt het voor mij goed om buitenshuis te werken: niet al die afleiding, en nu ik toch al helemaal (vier minuten fietsen) naar de bieb ben gegaan, kan ik ook maar net zo goed iets gaan doen ook ;)

 8. Sabrina

  Ah goede tips! Nu ik dit lees zou ik ook eigenlijk moeten leren, haha. Inderdaad vind ik plannen leuk maken heel belangrijk, ik heb nu een hele leuke en uitgebreide weekplanner van de Hema en dat maakt het allemaal nét wat makkelijker.

 9. Sanne

  Wat een super fijne tips!! Die 60 seconde regel vind ik echt een hele goede!

 10. Cathelijne

  Hi Marlous,

  Wat een fijne en handige blog!
  Goede tips!
  Waar heb jij de planner van Søstrene Grene gekocht?

  Prachtig door zijn eenvoud en strakke design.

  Veel groetjes,

  Cathelijne.

  1. Hi Cathelijne, die planner heb ik dus bij Søstrene Grene gekocht, dat is een winkel die je o.a. in Groningen, Den Haag en Amsterdam vindt. Dat eenvoudige design is inderdaad wat ik er zo mooi aan vind ;-)

 11. Inge

  Ooh wat een fijn overzicht! Ik ga je andere artikelen ook nog even lezen, vind ik inspirerend! Die plannen van Søstrene Grene ziet er trouwens handig uit!

 12. Leuk blog! Ik snak ook naar een beetje meer structuur in mijn leven, heb 3 jaar op en neer gependeld tussen mijn huis en dat van mijn vriend maar sinds 2016 wonen we samen! Eindelijk rust in mijn hoofd en huis! :-) Vind het dus een uitstekend moment om gelijk voor die structuur te gaan dus ik ga mijn best doen, dank voor de tips!

 13. Veerlez

  Oeehw die planner van Sostrene Grene ziet er fijn uit! Ik gebruik nu de week/familieplanner van de Hema. In plaats van verschillende personen, hanteer ik verschillende activiteiten! Ideaal!

 14. Madelon

  Leuke, goede tips! Ik maak ook altijd lijstjes en overzichtjes van wat ik moet doen/wil doen/kan doen en de echt belangrijke dingen sla ik op in sticky notes voor op mijn laptop. Dan word ik er telkens aan herinnert.

 15. Rianne

  Een planning maken lukt mij meestal nog wel, maar ik ben ook erg flexibel :)…zodra er iets tussendoor komt (of ik wil toch nóg een aflevering van Homeland kijken) plan ik dat héél makkelijk even tussendoor…tot de druk zo groot wordt dat ik wel moet. Maar ja, erg stress-vrij is dat natuurlijk niet.

 16. Sanne

  Ah, die 60 seconden regel vind ik wel een goeie! Inderdaad, ik gooi ook gemakkelijk m’n jas over de bank (ik kijk er nu tegenaan haha), staat gelijk weer slordig. En het stoppen met multitasken moet super veel schelen! Al vind ik veel dingen tegelijkertijd doen ook vaak mega chill en leuk. Maar het zal me wel rustiger maken denk ik. Trouwens, ik maak zo veel lijstjes voor zoveel dingen dat ik daardoor juist weer het overzicht kwijtraak :’) iets minder lijstjes zou wel fijn zijn, of ze op een plek bewaren.. ik gebruik nu weer Evernote, ik denk dat dat wel moet gaan werken.
  Liefs

 17. Kimberly

  Ha, dit is ZO een goed artikel voor mij. De 60 seconden regel is iets wat ik het laatste jaar heb geprobeerd toe te passen. Best handig idd! En ik werk altijd, elke dag, met lijstjes. To-do lijstjes, boodschappenlijstjes, lijstjes met ideetjes voor blogs.. haha!

 18. Emma

  Oh ik hoop zo dat deze planner nog terugkomt bij Sostrene! Afgelopen weekend hadden ze ‘m niet, had hem natuurlijk gelijk mee moeten nemen toen ik hem in mijn handen had de keer ervoor.
  Fijn artikel, lijstjes en planning uitschrijven werken bij mij ook vaak het beste :)

 19. Yanine

  De 60 sec. regel ga ik gebruiken! En de tip van de weekplanner ook. Heb vandaag toevallig een agenda gekocht (van flow), niet echt voor afspraken maar om als weekplanner te gebruiken en losse taken in te delen. :)

Geef een reactie