Recept: Bulgursalade (kisir)

DSC_0006

Hallo, ja – ik leef nog! Na alle drukte rondom mijn deadlines en tentamens en vervolgens mijn reis naar Zuid-Afrika had ik even wat rust nodig. Geen bedrust op doktersadvies, maar gewoon; tijd doorbrengen met vrienden, mijn series bijkijken en weer even een ritme creëren.

Niks ernstigs dus, en als je me op snapchat volgt (waar ik vrij actief ben) heb je gezien dat ik niet echt heb stilgezeten. Dan heb je ook gezien dat ik gisteren samen met mijn schoonzusje de keuken in gedoken ben om lekker uitgebreid te koken. Een van de gerechten die we maakten was deze bulgursalade.

De bulgursalade – of eigenlijk Kisir – is een Turks gerecht, dat koud gegeten wordt (maar warm ook lekker is) en dus perfect is om mee te nemen als lunch naar je werk of school. Het recept komt uit het kookboek Persiana, waarin je heerlijke gerechten vindt uit het Midden-Oosten welke niet al te ingewikkeld zijn.

Ingrediënten
250 gr bulgur (mijn voorkeur gaat uit naar de wat grovere variant)
160 ml kokend water
sap van 1 citroen
1 blikje tomatenpuree
2 el granaatappelmelasse
5 el extra vergine olijfolie
5 rijpe tomaten, in kleine blokjes
3 stengels lente-ui, fijngehakt
1 bosje munt, blaadjes fijngehakt
1 bosje platte peterselie, blaadjes fijngehakt
100 gr granaatappel pitjes
peper en zout naar smaak

Tip: ga even langs de Oosterse supermarkt. Daar vind je o.a. de granaatappelmelasse, daarnaast zijn daar de verse kruiden en bulgur een stuk goedkoper! Overigens waren wij de granaatappel pitjes vergeten, deze hebben wij vervangen voor frambozen en dat werkte ook prima.

Bereiding
Doe de bulgur in een lage schaal en schenk het kokend water eroverheen. Laat dit ongeveer 15 minuten staan tot het water geabsorbeerd is, maar check voor de zekerheid ook even de bereidingswijze op de verpakking. Per soort bulgur kan dit namelijk verschillen.

Doe de bulgur vervolgens in een grotere kom en voeg daar het citroensap, de tomatenpuree, de granaatappelmelasse, de extra vergine olijfolie aan toe. Meng alles goed door. Voeg vervolgens de tomaten, de lente-ui, de verse kruiden en de granaatappel pitjes (of in ons geval: de frambozen) toe. Roer goed door en voeg peper en zout toe naar smaak.

Laat voor het serveren de salade even rusten, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Serveer met platbrood, of bijvoorbeeld in een wrap.

DSC_0002

Zoals je ziet: het is vooral een kwestie van de ingrediënten fijn snijden en in een kom door elkaar roeren. De volgende dag is de salade misschien nog wel lekkerder, omdat de smaken dan extra goed ingetrokken zijn. Dat maakt dit gerecht een perfecte ‘meeneem-lunch’, die je de avond ervoor alvast klaarmaakt. Mits je je kunt inhouden om ‘m niet gelijk op te eten!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Fleur

  Ik zag dit recept gisteren (gisteren, toch? :) inderdaad nog voorbij komen op Snapchat en het ziet er heerlijk uit!

 2. Tais

  Wat ziet dat er lekker uit! En wat een prachtige foto’s?! Ik ga je recept zeker eens uitproberen!

 3. Djuli

  Lekker! Ik heb het recept opgeslagen op Pinterest :)

 4. Sanne

  Yumm, ziet er echt super lekker uit! Dit ga ik zeker eens uitproberen :)

 5. Tara

  Voor hoeveel personen is het recept?

Geef een reactie