Welk enneagram-type ben jij?

enneagram

Over een tijdje ga ik alweer mijn 25e levensjaar in, maar ik weet nog steeds niet precies wie ik ben. Natuurlijk: mijn naam is Marlous, ik woon in Utrecht, ik ga naar school en mijn hobby’s zijn bloggen en eten. Maar wat zijn mijn kwaliteiten? Waar liggen mijn talenten? En hoe benut ik deze? Wíl ik deze benutten? Wat zijn mijn valkuilen? En hoe waak ik voor deze valkuilen?

Zomaar wat vragen die af en toe eens door mijn hoofd schieten. Niet dat ik er op een obsessieve manier mee bezig ben – zie het eerder als nieuwsgierigheid. Ik ken mezelf natuurlijk het beste, maar ik heb soms het gevoel dat er nog veel meer te ontdekken valt. Ik ben dol op zelftestjes, hoor graag van anderen hoe ik overkom en wat hen bij mij opvalt. Niet om veren in mijn reet te stoppen of om een uitgebreide analyse te maken, het is puur die nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid naar wie ik ben en hoe ik overkom, maar ook hoe ik het beste uit mezelf haal – zonder een streberige perfectionist te zijn.

Persoonlijkheidsmodel

Het bepalen van je enneagram-type is een leuke en vrij simpele manier om jezelf te doorgronden. Volgens deze pseudowetenschap kan elk karakter worden onderverdeeld in 9 persoonlijkheidstypen, met elk zijn eigen eigenschappen en patronen.

Klinkt heel zweverig, maar dat valt mee. Ondanks dat het enneagram niet wetenschappelijk onderbouwd is, wordt deze test veel gebruikt om mensen te doorgronden, bijvoorbeeld bij sollicitaties. Ik heb hem zelf met verschillende vrienden gedaan, en tot nu toe kon iedereen zich in de uitslag herkennen. Vaak kon ik van tevoren al gokken welk type bij hen zou horen.

Enneagram-types

Bij elk enneagram-type horen behoeftes, angsten, positieve en minder positieve drijfveren om met situaties om te gaan. Alle types van het enneagram staan in verbinding met elkaar, waarbij alles draait om balans. Wanneer je ontspannen en gelukkig bent neem je de positieve eigenschappen over van het type dat in verbinding staat met jouw type. Hetzelfde geldt wanneer je niet lekker in je vel zit; dan neem je de slechte eigenschappen over van het andere type dat in verbinding staat met jouw enneagram-type.

Er zijn 9 types: de Perfectionist, de Helper, de Presteerder, de Romanticus, de Waarnemer, de Loyalist, de Levensgenieter, de Leider en de Bemiddelaar.

De test

Goed, klinkt nog steeds een beetje zweverig he? Maar je leest nog steeds, dus je bent nieuwsgierig ;-). Doe daarom nu de test, dit kost hooguit vijf minuutjes. De test bestaat uit een lijst met woorden, waarvan je telkens het woord kiest wat het beste bij jou past of op jou van toepassing is. Zelfs als beide woorden je niet aanstaan kies je degene die je het minst tegenstaat. Je maakt dus altijd een keuze! Op deze pagina kun je de test doen.

Uit de test komt als het goed is een type naar voren. Nu wordt het leuk, want nu kun je gaan kijken naar de omschrijving van jouw type. Deze vind je bijvoorbeeld op wikipedia (kort en bondig), via deze site (errrrrg uitgebreid) of in literatuur; bijvoorbeeld het boek Je denkt te weten wie je bent.

Kritische noot

Zelf vind ik het een zeer interessante test, met veel herkenning maar ook genoeg leerpunten. Ik weet nu beter wat mijn valkuilen zijn en hoe ik deze kan voorkomen, en nog beter: ik weet beter wat mijn talenten zijn en wat anderen in mij (kunnen) waarderen. Toch blijft het een pseudowetenschap: er zijn geen wetenschappelijke bewijzen voor de enneagram-test. Het gevaar van persoonlijkheidstests is dat de soms vrij algemene kenmerken van persoonlijkheidstypes al snel als heel specifieke, persoonlijke kenmerken worden gezien (denk aan het Forer-effect). Hierdoor kun je je afvragen in hoeverre jouw type ook echt bij jou past.

Toch denk ik dat de enneagram-test een leerzame test kan zijn, waarmee je goede inzichten over je eigen karakter kunt krijgen. Gebruik de kennis van de test vooral als voordeel, maar gebruik het niet als rode draad van je leven.

Ik ben heel erg benieuwd welk type er uit jullie test komt, en of jullie je er in kunnen vinden! Zelf ben ik het zevende type, de levensgenieter of ook wel de optimist. Een type dat mij heel precies omschrijft ;-). Ook opvallend: veel van mijn vriendinnen zijn type 9 of type 6, blijkbaar is er een goede balans tussen deze persoonlijkheidstypes.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Leonie

  Ik ben ook wel van de persoonlijkheidstestjes als ze voorbijkomen, maar deze had ik nog nooit eerder gezien. Mijn antwoord was, afgaande op de term, erg verrassend, maar met de bijbehorende uitleg kon ik me er eigenlijk wel in vinden. Wat ik was? Een echte romanticus ;)

  (Hoe is dat boek?)

  1. Het boek is erg interessant! Het focust zich vooral op Enneagram in combinatie met je carrière. De focus ligt dus op je kwaliteiten en valkuilen op de werkvloer, voor een betere samenwerking met je collega’s.

 2. Jessi

  Ik ben een echte romanticus en helper :-) Doordat ik bij het zoeken naar werk vaak zo’n testjes moest afleggen, verbaasde de uitkomst me niet :D

 3. Moniek

  Ik heb de test ook gedaan er kwam uit dat ik een levensgenieter ben en een bemiddelaar, ik moet eerlijk zeggen kan mij niet 100% vinden bij de beschrijvingen. Ik vind het ook altijd super leuk en interessant om dit soort testjes te doen.

 4. Eline

  Leuk artikel, ik houd van testjes! En dan vooral persoonlijkheidstesten.
  Ik ben een waarnemer en loyalist.
  Vind de beschrijvingen ervan wel overeenkomen met eigenschappen die ik heb.

 5. Ik ben type 1, de perfectionist, en ik vrees dat die ook heel erg goed bij mij past! hahaha Iets te goed misschien ;)

 6. Hij klopt nog echt ook, haha. Ik werd aangeduid als perfectionist en dat ben ik ook (denker had ook hetzelfde aantal punten en dat ben ik ook wel eigenlijk, haha.) Dat perfectionisme speelt me wel erg vaak parten, maar het heeft zo zijn voordelen soms zeker? Bedankt, erg leerrijk dit, hihi.

 7. Kiki

  Interessant! Ik was een bemiddelaar (en daarna levensgenieter) en klopt echt verbazingwekkend goed. :) Nu zit ik in mijn pauze van school maar ga er straks maar eens wat meer over lezen.

 8. Ik ben dol op goede persoonlijkheidstesten. Net wat je zegt; ik hang me er niet aan op, maar het kan wel wat meer duidelijkheid of inzicht geven. Ik vind deze test wel interessant, maar de link met de hoofdzonden liggen persoonlijk een beetje ver van mijn bed. Toch ga ik eens de antwoorden goed bekijken!

  Als je dit soort testen interessant vind, is de Jung Personality test misschien ook wel wat voor je. Het is een van mijn favorieten in elk geval; ik ben van plan er binnenkort een artikel over te schrijven!

 9. Esmée

  Ik ben de perfectionist, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dat ook echt had verwacht. x

 10. Elsie

  Altijd leuk die testen maar er zijn er zo veel! Zo heb je ook de Belbin dat zich meer richt op rollen binnen het bedrijfsleven of de kleurentest van Caluwe. Ken je die al? En volgens mij zijn er nog veel meer.

 11. Ellis

  Erg leuk artikel! Ik moet hard lachen om de uitslag. Want bij mij komen er 2 typen in even sterke mate naar boven. En die staan dan weer compleet haaks op elkaar, namelijk de Vragensteller en de Romanticus. Maar de grap is dat het ook precies klopt. Want ik heb ook een enorm tegenstrijdige persoonlijkheid (sterrenbeeld Tweelingen, maybe that’s why?) en raakt zelfs een persoonlijkheidstest van in de war. Ga hem delen met vrienden, leuke tip in ieder geval :-)!

  1. Haha ja, ik ben ook een Tweelingen en die zijn inderdaad heel tegenstrijdig. Al ben ik wel heel duidelijk type 7, en die vind ik ook wel toepasselijk bij het sterrenbeeld Tweelingen.

Geef een reactie