Explore Utrecht: Hortus botanicus & Het Stadsarchief

hortus6

Inmiddels woon ik al bijna 4 jaar in Utrecht, en voelt de stad echt als mijn thuis. Ik ken de straatnamen van het centrum uit m’n hoofd en verdwaal (bijna) nooit meer. De beste plekken voor koffie of knapperige steenoven pizza’s wijs ik je zo aan, evenals de wat minder bekende tentjes. En toch heb ik ook nog zoveel van Utrecht niet gezien! Zo heb ik nog steeds de Domtoren niet beklommen, nog nooit met een bootje over de grachten en singels gevaren of een Utrechts museum bezocht.

Daar moet verandering in komen, en daarom presenteer ik je deze nieuwe serie: Explore Utrecht! Met vandaag een dagje terug in de tijd met een bezoek aan de oude Hortus en Het Stadsarchief.

Het plan is om de komende tijd dingen in en om Utrecht te gaan ontdekken, die ik vervolgens met jullie zal delen in de hoop jullie te inspireren om ook erop uit te trekken in Utrecht ;-). Ik heb al een lijstje van ‘must sees’ gemaakt, maar mocht je nog suggesties hebben dan hoor ik dat graag. Dat mag een restaurant zijn, maar bijvoorbeeld ook je favoriete plek in Utrecht of een leuke workshop. Ik wil alles uitproberen!

 

hortus7
hortus9
hortus5
hortus3

De Oude Hortus

De Oude Hortus is de oude botanische tuin van de Universiteit Utrecht, die van 1723 tot 1920 in dienst was. Inmiddels zijn de botanische tuinen verhuisd naar de Uithof, maar de Oude Hortus is nog steeds een prachtige tuin, midden in de stad. Hier vind je onder andere een 17e eeuwse kruidentuin, Engelse tuinen en plantenkassen – de oudste nog bestaande kassen in Nederland.

Wij bezochten de Hortus in de eerste week van Maart, toen was hij pas net weer geopend. Veel moet nog in bloei komen, toch is er al een heleboel te zien in de kassen. Op een zonnige dag is het sowieso lekker om even op een bankje te ploffen. Midden in de stad is het echt een oase van rust!

Een bezoekje aan de Hortus kost €2,50, en is zelfs gratis wanneer je student bent of een museumkaart hebt. Meer info over de Oude Hortus vind je hier. Wil je liever wat grotere tuinen bezoeken, ga dan naar de Botanische Tuinen op de Uithof.

utrechtsarchief3
utrechtsarchief2
utrechtsarchief

Het Utrechts Archief

Het Utrechts Archief bewaart de geschiedenis van de stad en de provincie Utrecht. Foto’s, films, tekeningen, kaarten, boeken.. En een tentoonstelling die gratis te bezoeken is. Op dit moment hangt er een expositie van de Utrechtse fotograaf Frans Ferdinand van der Werf. Tussen de jaren 30 en 60 van de vorige eeuw legde hij het dagelijkse leven in en om Utrecht vast. Via zijn prachtige zwartwit foto’s ga je weer even terug in de tijd.

Het stadsarchief zit gevestigd aan de Hamburgerstraat, vlakbij de Domtoren en de Oude Hortus. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken, meer informatie over het Utrechts Archief en de lopende tentoonstellingen vind je hier.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 20 reacties

 1. Diana

  Leuk! Ik woon zelf al 6 jaar in Utrecht maar heb ook nog nooit de Dom beklommen of door de grachten gevaren… De Oude Hortus staat wel heel hoog op mijn lijstje om een keer te bezoeken! Hoewel de botanische tuin op de uithof ook erg mooi is.

 2. Darina

  Prachtige foto’s. De Hortus staat nu ook op mijn lijstje

 3. Veerlez

  Grappig, ik ben toevallig het afgelopen weekend naar de Oude Hortus geweest! :)

 4. Liliane

  Ik zag iemand snapchatten vorige week over de oude hortus en dat is ook echt zo’n ding waarvan ik niet snap dat ik het nog niet heb gedaan. Sindsdien staat het ook op mijn to do. De Dom moet ik ook nog steeds beklimmen haha. Wel bootje gevaren (heel leuk om de stad van een andere kant te zien!) en musea bezocht.

 5. Sanne

  Super fijn artikel! Ik word helemaal blij van je foto’s van de Hortus.
  En ik snap zo goed wat je bedoelt – ik woon nu ook al een paar jaar in Rotterdam, maar pas toen ik twee jaar terug een Rotterdampas kocht, ging ik ook echt hele fijne plekken bezoeken. Zoals de Euromast, maar ook een ontzettend prachtige grote tuin. Ik ga dit jaar weer zo’n kaart aanschaffen, want dan kan ik zo veel dingen doen voor zo weinig geld en meer de stad verkennen!
  Ik zou trouwens zo voor die Hortus Utrecht bezoeken, ik word daar zo blij van, van die prachtige natuur.
  Het Utrechts Archief lijkt me ook heel fijn! Mijn ouders komen allebei uit Utrecht en vroeger kwam ik er elke week, dus Utrecht voelt ook voor mij nog steeds als thuiskomen. Zo fijn daar. Mijn broertje is gaan wonen in Utrecht, dus hij zou dit zeker moeten bezoeken.
  Fijn bericht! Leuk dat je dit doet, Explore Utrecht :).
  Veel liefs!

  1. Wat een lief berichtje! Rotterdam is ook zo leuk volgens mij. Ik zou eens moeten kijken of er ook een speciale stadspas voor Utrecht is, dat klinkt namelijk wel goed!

 6. Aaaaaah die tweede foto! Dat moet ik in mijn tuin! Maar dan moet ik eerst een tuin waar dat in past! Haha. Wat een leuke tips dit. Van die dingen waar je niet meteen aan denkt bij het bezoeken van een stad!

 7. Siroon

  I know! De Dom heb ik mezelf een x toe gedwongen (vermoeide benen maar is het zeker waard) en bootje varen is fantastisch, maar er zijn nog zoveel andere toffe dingen!
  Zoals: (hierbij mijn tips en tegelijkertijd bucketlist)
  – het Rietveld huis
  – het Centraal Museum (nu met een tentoonstelling over haar, hoe cool!)
  – de tour Domunder (onder de dom)
  – een stadstour langs de zwerfkeien (hele zomer in elk weekend volgens mij)

  Hopelijk kan ik een aantal na deze zomer ook van mijn bucketlist afstrepen :) Don’t worry, ik ben hier opgegroeid maar heb ook nog lang niet alles gedaan!

  Ik vroeg me nog af: zit je dan nu ook bij het ‘explore utrecht’ team? Die op instagram/fb allerlei leuke plekken van Utrecht posten?

  1. Leuke toevoegingen! Domunder wil ik inderdaad graag combineren met een bezoekje aan de Dom zelf. En die zwerfkeien, hoort die hele grote steen waarmee de duivel knikkerde aan de Oude Gracht richting de Twijn daar ook bij? Klinkt grappig! Overigens is dit mijn eigen ontdekkingstocht, geen onderdeel van een team o.i.d. :-)

 8. Sonja

  Superleuk dat je Utrecht verder gaat ontdekken! Ik lees met je mee! Die tuin kende ik al, dankzij mijn vader die ook zijn studententijd in Utrecht heeft doorgebracht. Inderdaad echt een verborgen pareltje!

 9. Karlijn

  De oude Hortus ziet er mooi uit, daar wil ik ook nog wel eens een keertje heen. En als ik een tip mag geven voor taart en koffie, De bakkerswinkel is heel fijn! Zit ongeveer naast de UB in de binnenstad :)

 10. Cleo

  Super tof, ik vind historische plekjes ook altijd fijn om op te zoeken in een stad. Iets moderners waar ik nieuwsgierig naar ben in Utrecht is Immer Urlaub, ben jij daar al eens geweest?

 11. Maartje

  Misschien heb je het al eens gedaan, maar een kano huren tegenover het zwembad op weg naar de Uithof, en daarmee naar het pannenkoekenhuis Rhijnauwen roeien. Echt super leuk!

Geef een reactie