Zo krijg je je mojo terug

planken

Lente, begin van een nieuwe start. Iedereen lijkt te ontwaken uit zijn winterslaap en weer productief aan de gang te gaan. Vier keer per week naar de sportschool, huishouden op orde en werk/school op rolletjes. Alleen bij jou wil het nog niet zo lukken.. Herkenbaar? Ik deel mijn tips om je mojo terug te krijgen, zodat je weer productief wordt!

Mojo wattes?

Als je bij mojo dacht aan de groene boze aap uit de Powerpuff Girls dan is dat begrijpelijk, maar zit je er toch een beetje naast. Mojo is een ruim begrip, wat zich moeilijk laat definiĂ«ren. Je zou het kunnen zien als jouw innerlijke kracht, je zelfverzekerdheid of je ‘sparkle’. Letterlijk een combinatie van motivation en joy. Wanneer je gemotiveerd bent en doet wat je leuk vindt, straal je positieve energie uit. Dat is je mojo!

Helaas verliezen we onze mojo wel eens uit het oog. We gaan bijvoorbeeld ongezonder eten en minder sporten, waardoor we ons lamlendiger voelen. Of we hebben het druk, waardoor we achterlopen op deadlines en we geen plezier meer in ons werk hebben. Er zijn duizenden redenen te bedenken waarom je je mojo kwijt bent – het is ook menselijk. Belangrijker is: hoe krijgen we ‘m terug?

Vandaag mijn tips om je mojo terug te krijgen, of dat nou op gebied van gezondheid is, persoonlijke ontwikkeling of op gebied van school/werk (of alles tegelijk). Vaak werkt het zo dat wanneer je je mojo op het ene gebied terugkrijgt, je vanzelf lekkerder in je vel zit en je algeheel gelukkiger bent (en dus je algehele mojo terugkrijgt, woehoe!).

 

1. Zoek uit wat je tegenhoudt om te beginnen

Wanneer je je mojo kwijt bent, ben je vaak gedemotiveerd. Zelfs een avondmaaltijd koken kan al te veel zijn. Of misschien duik je juist in je huishoudklusjes, om je echte taken te vermijden. Maar waarom eigenlijk? Wat houdt je tegen om er toch voor te gaan? Is het een faalangst en ben je bang om te mislukken? Is het een rotklus en heb je er gewoon geen zin in?

Om je mojo terug te krijgen, moet je eerst onderzoeken waarom het lastig is om enige motivatie op te brengen. Vaak zijn deze redenen niet gegrond, of komen ze voort uit gemakzucht. Stel je bijvoorbeeld het studeren voor een tentamen uit omdat je er geen zin in hebt, of omdat je bang bent dat je het tentamen sowieso niet gaat halen? Ontwijk je de sportschool omdat je lui bent, of omdat je eigenlijk geen idee hebt hoe al die apparaten werken?

Pas als je weet wat je tegenhoudt, kun je het probleem aanpakken.

2. Bestudeer je helden – wat is hun tactiek?

We hoeven niet allemaal zelf het wiel opnieuw uit te vinden, daarom is het soms goed om bij anderen ‘af te kijken’. Hoe doen al die succesvolle mensen dat toch? Als eerste zul je er achter komen dat zelfs zij niet perfect zijn – dat scheelt. Vervolgens kun je een hoop van hen leren. Vraag bijvoorbeeld aan een sportieve vriendin of je een keer mee mag naar de sportschool, dan kan ze je gelijk uitleggen hoe al die apparaten werken. Of spreek af om samen met een schoolgenoot te studeren, zodat je elkaar kan motiveren.

Of beschouw mij als je held, en leer van deze tips! ;-). Laat je in ieder geval niet tegen te houden om anderen naar hun ‘best practices’ te vragen. Waarom zou je zelf moeten uitvinden wat de beste manier is om je keuken te poetsen als je (schoon)moeder dat allang weet?

3. Stel haalbare doelen (en verleg deze).

Om weer wat productiever te worden, is het belangrijk om wat doelen op te stellen voor jezelf. Al het begin is moeilijk, begin dus met simpele doelen zoals de afwas doen, was opvouwen of je kamer opruimen. Klinkt simpel, maar het belangrijke uit deze doelen is dat je weer dat gevoel van voldoening herkent wanneer een taak volbracht is.

Dat gevoel van voldoening is namelijk verslavend, en smaakt naar meer. Uiteindelijk krijg je vanzelf zin om ook de minder leuke taken aan te gaan pakken. Zoals ik al eerder zei: zodra je in een flow komt en je mojo langzaamaan terug komt op het ene gebied, zul je merken dat je mojo ook op andere vlakken zal terugkomen.

4. Reduceer je afleidingen

Ok. Vandaag ga je beginnen met je to do-lijst. Echt. Maar eerst nog even wakker worden met het laatste nieuws, facebook, instagram en alle nieuwe blogberichten.

Whoops. Toen was het opeens 16:00. Herkenbaar? (je liegt als je nee zegt! :p)

Probeer daarom eventuele afleidingen zoveel mogelijk in te perken. Leg je telefoon weg, vermijd je mail en ga desnoods naar de bieb. Of in geval van sporten en gezond leven: haal geen zoete troep meer in huis en zorg dat je genoeg sportoutfits hebt zodat ‘zit in de was’ ook geen excuus meer is.

Overal en altijd liggen er afleidingen op de loer, het is best lastig om altijd 100% gefocust te zijn. Probeer daarom de ‘afleidingen’ waar je zelf invloed op hebt aan te pakken.

5. Vier je successen

Nou ben ik sowieso een groot voorstander van (feest)vieren, maar in dit geval is het ook nog eens nuttig. Tentamen gehaald? Vier weken lang aaneensluitend naar de sportschool geweest? Eindelijk die rotklus geklaard? Reden voor een feestje. Trakteer jezelf op taart, of trek een fles wijn open met een vriendin. Hoe je het viert maakt niet uit, maar sta stil bij het moment en hou dat fijne, positieve gevoel vast.

Door er een ‘feestje’ van te maken is het makkelijker om dit gevoel te onthouden, en er langer op te teren. Gebruik deze positieve energie om de rest van je taken te volbrengen. There ain’t no shame in self love, geef jezelf elke dag complimenten en begin de dag met een dansje om te benadrukken hoe awesome je bent. Al is het maar omdat je de afwas hebt gedaan, hey.

 

Dus ja – je mojo terugkrijgen gaat niet zomaar. Je zult hoe dan ook die to do-list moeten aanvaarden, en wanneer die is afgerond volgt er vast weer een volgende. Maar als het goed is heb je tegen die tijd je mojo weer terug, en vlieg je door je to do-lijsten heen.

Leuke blog? Geef 'm een đź’š

Dit bericht heeft 14 reacties

  1. Manon

    Goed artikel! Bij mij heeft de zon zoveel invloed op mijn mojo, ik ben standaard een stuk productiever wanneer het mooi weer is.

    En jezelf belonen voor je productiviteit is het beste onderdeel! Speaking of: Ik ga nĂą een fles witte wijn in de koelkast leggen.

  2. Debby

    Ik merk dat ik vooral weer meer doe nu de zon schijnt en de dagen langzaamaan wat langer worden :D <3

  3. Mooi artikel weer. Ik denk dat ‘in je ritme komen’ ook een goede tip is. Ik heb nu eindelijk een structuur in mijn leven waar ik happy van wordt, en dat maakt alles net weer iets makkelijker :)!

  4. Elsie

    Goede tips! Sowieso dat het zonnetje alleen al veel goeds doet ;)

  5. Sanne

    Haha, ik dacht bij mojo aan Austin Powers.
    Ik merk dat het mooiere weer echt veel invloed heeft, maar ook dit schooljaar dat het eindelijk (na 6 lange maanden) goed gaat op stage. Ik heb meer energie ook na stage om leuke dingen te doen. Eindelijk heb ik dus een ritme gevonden in school en werk wat dit jaar gewoon echt heel zwaar is. Ook weten dat het schooljaar op een gegeven moment ophoudt en er dan een vakantie voor de deur staat werkt wel. Dat motiveert wel!
    En sporten! Van sporten krijg ik energie, hardlopen doet me goed.
    Fijn weekend!

  6. Sanne

    Goed artikel! Hele fijne tips en het zonnetje doet inderdaad al zoveel goeds :)

  7. Tiffany

    Haha ik moest inderdaad denken aan de power puff girls. Fijne tips! Faalangst zorgt bij mij echt voor mega uitstelgedrag, waardoor de faalangst nog erger wordt. Niet zo handig dus..

  8. Melle

    Ha! Weer wat geleerd. Ik had nog nooit echt van Mojo gehoord – tenzij Austin Powers ook mee telt ;)

  9. Darina

    Goede tips! Als het zonnetje meer gaat schijnen en de dagen langer worden dan heb ik zĂłveel meer energie!

  10. Haha, grappig dat dat woord bestaat en eerlijk gezegd denk ik dat véél mensen er nu vooral wat last van hebben. Want het effect van de goede voornemens is nu toch ook wel uitgewerkt. Merci! Had ik net nodig!

  11. Afleiding is inderdaad overal! Ik wist wel wat mojo betekent, maar niet waar het een afkorting van was. Weer wat geleerd.

  12. Wat een goed artikel! Had eigenlijk nog nooit van het hele woord mojo gehoord, maar leuk om er een keer wat over te lezen en zet je wel aan het denken.. En dat zonnetje doet sowieso al veel goeds! ;)

Geef een reactie