Kookboekreview: Pasta di Janny

pastdijanny

Pasta, mijn favoriete comfortfood. Ik kan soms ‘s nachts wakker liggen van de honger, verlangend naar een bordje pasta. Daarom heb ik standaard een pak spaghetti of zak penne in huis. Met een beetje knoflook, kaas, olijfolie en wat peper kom je dan een heel eind.

De allerlekkerste pasta is natuurlijk zelfgemaakte, verse pasta. Dat klinkt moeilijker dan het is: het basisrecept voor pasta bestaat slechts uit bloem en wat eieren. En met hulp van het nieuwe boek ‘Pasta di Janny‘ van Janny van der Heijden moet het helemaal goed komen, dit is namelijk dé pastabijbel.

pastadijanny3 pastadijanny4 pastadijanny5

De pastabasics

Of je nou een ervaren pastamaker bent, of wanneer je een eerste poging pasta maken wilt wagen: dit boek biedt hoe dan ook een uitkomst. Naast de basisrecepten voor pasta (inclusief glutenvrije en gekleurde pasta’s) vind je in het boek ook een pasta-abc (ooit van orzo, trofiette of pansotti gehoord?), een lijst met handige pasta-tools en zelfs de geschiedenis van de Italiaanse pasta.

Het boek gaat diep in op de details van het pasta maken: er is zelfs een hoofdstuk over de verschillende soorten lintpasta’s, inclusief de officiële maten van deze pasta’s. Hierdoor is het boek ook een aanwinst voor de al ervaren pastamaker. De beginner doet natuurlijk niet moeilijk over de breedte van een pastalint: als het maar lekker smaakt. ;-)

pastadijanny2
pastadijanny6 pastadijanny7

Tot in de details

Naast recepten voor verschillende soorten pasta, staan er ook recepten voor lekkere pesto’s en sauzen in voor bij je pasta. Ook deze hoofdstukken zijn vrij puur en basaal, zoals de rest van het boek. De hoofdstukken zijn dan ook opgedeeld in pasta’s met olijfolie, rode tomatensauzen en pesto’s. De basis, maar wel tot in de details uitgewerkt, met goede tips om tot een perfect eindresultaat te komen.

Dat is ook wat dit boek kenmerkt: het staat vol met tips en handige weetjes om de lekkerste pasta’s te maken. Hoewel je verderop ook nog wat recepten vindt (o.a. voor pasta’s uit de oven, gevulde pasta en zelfs zoete pasta voor dessert) is dit geen gewoon receptenkookboek. Dit boek gaat echt over de ambacht van het pasta maken.

Vormgeving

Het boek heeft een wat kleiner formaat, zo tussen A4 en A5 in. Zelf geef ik voorkeur aan wat grotere boeken, vooral wanneer er mooie foodfoto’s in staan. Al is zo’n formaatje natuurlijk wel praktisch voor in de keuken. Het boek heeft een mooie stevige kaft en dikke bladzijdes, het voelt niet goedkoop aan.

Doordat we inmiddels behoorlijk verwend zijn met al die prachtige foodfoto’s op instagram, vind ik de foto’s in dit boek wat saai. Hoewel ze nog steeds prachtig zijn, mis ik soms wat creativiteit. Daarbij staat er ook niet bij elk recept een foto – maar je kunt je afvragen of je bij vijf variaties op pasta met olijfolie ook echt vijf verschillende foto’s nodig hebt..

pastadijanny8

Zelf pasta maken lijkt misschien veel werk, maar dat valt hartstikke mee. Je hebt niet per se een pastamachine of engelengeduld nodig om zelf heerlijke verse pasta te maken. Dit boek kan echter wel zeer van pas komen! ;-) Het boek kost €19,95 en is te koop bij de boekhandel en o.a. bol.com.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Anna

    Fijne review. Ik houd dus ook altijd van grotere boeken, snap precies wat je bedoelt. Wel leuk, zo’n pasta boek (oooh, sowieso is het echt mijn lievelingseten!). Mijn vriend heeft sinds kort een pastamaker, dus dit boek moet ik eens even onthouden :).

  2. Anne-Sterre

    Dit boek ga ik zeker onthouden! Ik ben echt een pastamens, dus iets nieuws op dat gebied kan geen kwaad om te proberen. Fijne review heb je geschreven.

  3. Merel

    Zeg het al jaren, maar in een volgend leven wil ik echt Janny zijn. <3

Geef een reactie