Recept: frisse bulgursalade met falafel

bulgursalade2

Yes, het is nu echt lente! Dat betekent ook dat het weer tijd is voor frisse salades. De laatste tijd maak ik vaak bulgursalades, zoals deze typische Oosterse bulgursalade met tomaat en framboos, of de ‘gele’ bulgursalade met kip, mango, avocado en gerookte kikkererwten.

Bulgur heeft net wat meer bite en smaak dan bijvoorbeeld quinoa, en is wat minder droog dan rijst. Zelf gebruik ik altijd het liefst de wat grovere variant, deze vind je bij de Turkse supermarkt. Vandaag een recept voor een frisse bulgursalade met falafel.

Ingrediënten
Voor 2-3 personen
– 200 gr bulgur (oke dit is een gok, ik maak altijd een hoeveelheid op gevoel klaar :p)
– 3 tomaten, in blokjes
– 1 halve komkommer, in blokjes,
– 1 avocado, in blokjes
– 200 gr feta, in blokjes
– 1 flinke hand spinazie, fijn gesneden
– 2 bosuitjes, in ringetjes
– paar blaadjes munt en koriander, fijn gesneden
Extra: falafelballetjes en tzatziki

Om de salade op smaak te brengen: olijfolie, peper, zout en citroensap. Ik heb nog een flesje granaatappelmelasse van het andere recept in huis, dat meng ik ook vaak door mijn bulgur heen. Een half bouillonblokje werkt ook. Gewoon peper en zout ook. Wat jij lekker vindt!

Oh en niet door vertellen: door deze salade zat stiekem ook nog een beetje little gem, want dat had ik nog in huis. Heb je zelf nog andere restjes in de koelkast liggen, gooi ze er dan vooral bij!

Zo maak je het
Doe wat bulgur in een apart kommetje, en giet daar kokend water bij. Zorg dat de bulgur goed onder water staat, en laat dit even rusten. Snijd ondertussen je groentes. De tomaten, komkommer, avocado, spinazie, bosuitjes en ook de feta. Dit mag allemaal in een grote kom.

Als het goed is heeft de bulgur inmiddels bijna al het water opgezogen. Giet eventueel het overtollige water af. Breng je bulgur op smaak met olijfolie, peper en zout. Zoals ik al zei deed ik er zelf nog een beetje citroensap en granaatappelmelasse bij. Niet echt een weldoordacht plan, maar lekker was het wel.

Vervolgens mag de bulgur bij het groentemengsel. Meng alles goed door elkaar, en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Hak vervolgens nog wat koriander en munt fijn, en meng dit ook door de salade.

Door de salade met falafel te serveren wordt het een volwaardige avondmaaltijd. De echte keukenprinses maakt natuurlijk haar eigen falafelballetjes, maar die van de supermarkt vind ik eigenlijk ook best wel lekker. Beetje tzatziki erbij en je frisse bulgursalade is klaar! Lekker met dit lentezonnetje, en straks ook als bijgerecht bij de BBQ. Eet smakelijk!

bulgursalade

Ps. dit is natuurlijk een netjes gepresenteerd kommetje, zelf schep ik meestal drie keer zoveel op want dit is zo lekker!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Sabrina

  Ah dat klinkt lekker zeg! Ik hou sowieso heel erg van falafel en dit klinkt als een goede combi!

 2. Eline

  Oehh dit ziet er echt super lekker uit! Zeker voor als het nog net ietsje warmer wordt en dan lekker in de tuin in de zon opeten

 3. Siroon

  I love your bulgursalades!

  Tot nu toe heb ik die andere twee ook gemaakt en wauw! Meer van dit! :D
  Ik vind het ook fijn dat bulgur zo goed vult, na quinoa heb ik altijd alweer honger binnen een uur, maar na bulgur zit ik de hele avond vol.

  Keep them coming!

 4. Liefs Lara

  Heerlijk dit! Ik dacht afgelopen week lekker zelf eens falafel te maken, maar dat is compleet mislukt. Ik haal ze wel gewoon bij de supermarkt.

 5. Teske

  Waar is je foto diary? Je blog is beetje saai zo!

  1. Haha dat zie ik maar als een compliment ;-). Vanaf volgende week is ie weer terug! De afgelopen weken was ik te druk met genieten van het leven, en had ik niet zo de behoefte om alles vast te leggen en te delen.

 6. Maartje

  Hmm klinkt lekker. In de Turkse keuken heb je ook oneindig veel variaties op bulgursalade. Ik vind kısır de lekkerste. Super voedzaam en gezond!

 7. Anne

  Wat lekker! Ik maak heel graag bulgur omdat het zó makkelijk is om te maken (en om mee te nemen naar mijn werk). Dit receptje slap ik op! :)

 8. Teske

  Dat was ook een compliment! Ik bedoel, deze artikelen zijn leuk, maar niet echt uniek. Er zijn zoveel blogs die vergelijkbaar zijn. Je foto diary is echt uniek, en dat maakt het zo leuk :) maar begrijpelijk, blij dat hij terugkomt!!

 9. Roos

  Ziet er mooi uit! En zo herkenbaar… eerst een foto maken en dan nog 2 x zoveel erbij gooien! ;)

 10. Naomi

  Ah bulgur! Inderdaad perfect als basis voor een frisse lentesalade. Ik ben de laatste tijd weer aan het experimenteren met couscous, groenten en krenten er doorheen. Je moet er wel van houden, maar ik vind het een heerlijke verrassing.

  Mooie website heb je!

Geef een reactie