Slow coffee: koffie zetten met een Chemex

chemex

Foto door Karl Fredrickson

Door de jaren heen ben ik langzaam van theeleut tot koffieliefhebber getransformeerd. Verschillende baristacursussen hebben daar zeker aan bijgedragen, maar volgens mij is heel Nederland langzamerhand koffieverslaafd geworden. Met gemiddeld 2,4 kopje koffie per dag zijn wij namelijk de nummer 1 koffiedrinker ter wereld!

Al eerder schreef ik een uitgebreid artikel over koffie: van plant tot espresso (ja, koffie groeit aan een plant!). Vandaag gaan we een stapje verder, en vertel ik je alles over een van mijn favoriete koffies: slow coffee uit een Chemex.

IMG_1356

Foto door Ingrid Hofstra

Een artistiek koffiezetapparaat

De Chemex is een koffiezetapparaat ontworpen door de Duitse chemicus Peter Schlumbohm. Al is apparaat misschien een beetje een groot woord, er zit geen hele machine achter. De Chemex is speciaal ontworpen voor slow coffee: koffie die langzaam door het filter druppelt.

In zijn vorm lijkt de Chemex een beetje op een Erlenmeyer, zo’n flesje uit het lab. Deze vorm is speciaal ontworpen om de perfecte doorlooptijd te creëeren. In combinatie met de speciale papieren filters krijg je met een Chemex een van de zuiverste filterkoffies.

De Chemex heeft zo’n bijzonder design dat het Museum of Modern Art in New York hem in de collectie heeft opgenomen. Je maakt er dus niet alleen heerlijke koffie mee, het staat ook nog eens prachtig in je keuken.

Koffiezetten met de Chemex

Een tijdje terug werd ik door Fairtrade uitgenodigd voor een Fair Coffee Break, maar dan wel op de relaxte manier: op zaterdagochtend met slow coffee en pannenkoekjes, bij een van mijn favoriete hotspots: The Village Wolvenplein.

Koffie zetten met een Chemex is niet moeilijk, maar om de perfecte koffie te krijgen komt er wel wat precisie bij kijken. De Chemex is er in verschillende maten, wij gebruikten deze 6-kops Chemex. Daarnaast heb je speciale Chemexfilters nodig. Deze zijn een stuk dikker dan normale filters, waardoor de koffie zo zuiver mogelijk wordt.

Voor het perfecte kopje koffie is het belangrijk dat je de juiste verhouding koffie/water gebruikt, en dat je de koffie op de juiste manier maalt. Wanneer de koffiebonen te grof of te fijn gemalen zijn heeft dit grote invloed op de doorlooptijd en dus de smaak van je koffie. Door de dikte van de filters mag de koffie wat grover gemalen zijn, zo tussen snelfilter en cafetìere in. Per 100ml water heb je 6gr koffie nodig.

Stap voor stap bereiding

Vouw het filter zoals de instructies, en zorg dat de dubbelgevouwen kant in de schenktuit van de Chemex zit. Spoel wat heet water door de filter, dit haalt de ‘papierachtige’ smaak van je koffie af en maakt het glas alvast warm. Vergeet niet dit water er weer uit te schenken voordat je verder gaat.

Doe de gemalen koffie in de Chemex, en schenk er een beetje water (ongeveer 50ml, net van de kook af) bij. Schenk in ronddraaiende beweging, waarbij je ervoor zorgt dat alle koffie in contact komt met het water. Als het goed is gaat de koffie nu ‘uitzetten’, in baristataal ook wel ‘blooming’ genoemd. Geef de koffie hiervoor een half minuutje de tijd, schenk vervolgens rustig de rest van het water erbij.

Na ongeveer 4 minuten zou de koffie volledig doorgelopen moeten zijn, en kun je het filter eruit halen. Je zal merken dat de koffie heel zuiver van smaak is. Voor een sterke espressodrinker misschien zelfs aan de lichte kant, maar ik vind ‘m perfect voor een luie zaterdag- of zondagochtend.

IMG_1412

Foto door Ingrid Hofstra

Fairtrade Challenge: tijd voor een Coffee Break!

Van 7 tot en met 15 mei is het weer Fairtrade Week, dit keer met extra aandacht voor Fairtrade koffie. Koffieboeren lijden onder de klimaatverandering. Door de stijgende temperaturen en veranderende weersomstandigheden worden de plantages bedreigd. Fairtrade kan deze koffieboeren ondersteunen met een speciale Fairtrade-premie.

Door tijdens de Fairtrade Week zoveel mogelijk Fairtrade kopjes koffie te drinken steun je de koffieboeren in hun strijd tegen de nadelige effecten van de klimaatveranderingen op hun plantages. Fairtrade roept je op om mee te doen aan deze challenge, door een foto te delen van jouw Fairtrade Coffee Break met de hashtag #fairtradechallenge. Meer informatie over deze challenge vind je op de website van Fairtrade.

Dus: allemaal aan de fair koffie de komende tijd! Dat hoeft natuurlijk niet per se met een Chemex, al kan ik je dat wel van harte aanraden. Ook hoeft eerlijke koffie helemaal niet duur te zijn: gelukkig hebben de meeste Nederlandse koffiemerken het Fairtrade keurmerk, zoals bijvoorbeeld het huismerk van Plus Supermarkten.

 

Dit is geen gesponsord artikel, maar geschreven op uitnodiging van Fairtrade om de Fairtrade Coffee Break onder aandacht te brengen. Als koffieliefhebber en ‘fan’ van Fairtrade geef ik daar graag aandacht aan.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Darina

  Klinkt goed, ik ben een echte koffieleut :) ik ga zeker meedoen aan de challenge!

 2. Ines

  Wat een prachtige foto’s! En ik ga zeker proberen mee te doen aan de challenge ;)

 3. Stefanie

  Jaaa ik ben ook zo’n fan van slow coffee! <3 Momenteel bezit ik enkel een French press maar de collectie zal zeker uitbreiden. Chemex dronk ik wel al eens en vond het heel lekker! Supertof dat je bezig bent met fairtrade, dat ligt mij ook na aan het hart dus goed dat ik nu weet wat me te doen staat in mei :) X

  1. Ja French Press vind ik ook lekker, en nog niet iets gemakkelijker. Maar de Chemex staat wel erg chic op tafel (en mijn french press is slechts voor 1 kopje, met de Chemex kun je de hele tafel bedienen haha).

Geef een reactie