Waarom je de Gentse feesten niet mag missen (volgens een Belg)

GF

Deze zomer ga ik het voor het eerst meemaken: de Gentse feesten. De afgelopen jaren hoorde ik hier al vaker over, maar wat het nou precies inhoudt wist ik niet. Daarom heb ik de hulp ingeschakeld van experts: echte Gentenaren! De broers Jelle en Bert van de blog bloke.be vertellen je vandaag meer over de Gentse feesten, en geven je wat tips. Zie ik jullie daar?

Wat gedurende 355 dagen in het jaar als zijnde “marginaal” zou omschreven worden, is gedurende de Gentse feesten volstrekt normaal. Tussen 15 en 24 juli  is het namelijk sociaal geaccepteerd om met een biertje in de hand over straat te slenteren, een hele dag door te eten en luidkeels te zingen in de Gentse binnenstad. Maar de Gentse feesten is veel meer dan dat alleen. Met gratis muziek op meer dan 10 pleinen en honderden binnen- en buitenactiviteiten is het evenement ondertussen uitgegroeid tot één van de culturele festivals in Europa. Maar, met een totale feestzone van maar liefst 765.000 m2  dreig je als toerist al snel verloren te lopen.

Met meer dan tien edities achter de kiezen, helpen we je dan ook graag op weg.  Deze dingen vinden wij zeker dat je moet gedaan hebben.

Het vuurwerk gaan bekijken
Op zondag 17 juli  tussen 23:00u – 00:00u verzamelen  alle Gentse feestvierders aan Portus Ganda,  de gekende passanten jachthaven in Gent, om naar het jaarlijkse klank en licht spel te kijken. Voor vele inwoners van Gent het “echte” begin van de Gentse feesten en voor vele weekendtoeristen de perfecte afsluiter van hun citytrip.

Een praatje maken met een echte Gentenaar
Tijdens de Gentse feesten kent iedereen mekaar en is het volstrekt normaal dat je even een halfuurtje je vrienden inruilt voor een praatje met  de grijs bebaarde Gentse hippie met gescheurde spijkerbroek.  De filosofische babbels in het Baudelo park en zelf de idiote conversaties aan de mannentoiletten, ze maken de Gentse feesten tot wat het is. Één groot volksfeest.

Een spitburger eten
Het spitburgerkraam is ondertussen al een vaste waarde op de Gentse feesten. Een broodje met Breydel ham, meer dan dat is het niet, maar je moet hem gewoon gegeten hebben.  Je vindt een kraam op de Korenmarkt en één aan de Vlasmarkt. Je kan ze herkennen aan de rij hongerige wachtenden.

Je wekker zetten
Zelf al heb je tot in de vroege uurtjes gevierd, raden we je zeker aan om ook overdag even door het stadscentrum te wandelen.  Met de bekende Gentse stoet, de rommelmarkt op St. Jacobs, de boekenmarkt, de spiegeltent,… is er ook overdag genoeg te beleven. Even op je tanden bijten dus als die wekker om 9 uur afgaat.

Een mojito drinken op Polé Polé
Gent is nu niet direct de meest tropische locatie maar op de Graslei waan je je toch even op de Caraïben.  Met zijn zwoele latin vibes, sfeervolle verlichting, drijvende podia en heerlijke mojito’s  hoort deze locatie zeker bovenaan je bucket list te staan.

Even chillen in het Baudelo park
Het Baudelo park ligt op 300 meter van De Vlasmarkt en staat bij de Gentenaar bekend als zijnde het “iets alternatievere” gedeelte van de Gentse feesten.  Het is meestal de plaats waar Bert en ik onze avond starten. Je kan er genieten van exotische en vegetarische gerechten, je aan een portie old fashioned swing en/of rock & roll wagen of gewoon gezellig keuvelen in het gras met – uiteraard- een biertje op de schoot. Gezelligheid troef!

Stilstaan bij één van de vele straatmuzikanten
De vele straatmuzikanten in de Gentse straten dragen bij aan de gekende, gezellige sfeer.  We hebben het hier niet over die onverzorgde Roma zigeuner die heel de dag hetzelfde kermis deuntje  uit zijn accordeon probeert te trekken en duwen. Neen, artiesten die met hun stem, zelf gemaakte instrumenten en zelfs lichaamsdelen je proberen in te pakken.  Wij blijven het liefst even stil staan in de Belfortstraat.

‘s Morgens de zon zien opkomen van op De Vlasmarkt
Als alle optredens afgelopen zijn, trekt iedereen die zich nog niet suf gedanst, gezongen of gedronken heeft, richting Vlasmarkt waar tot de vroege uurtjes aan een potentiële kater wordt gewerkt. 

Als je de Gentse feesten wil beleven als een echte Gentenaar moet je zeker eens blijven hangen tot wanneer de zon van achter de Sint Baafskerk komen piepen en het feestgedruis zo het teken geeft dat het tijd is voor een portie slaap. Om vervolgens, op de weg naar je bed, de werkende medemens of de straatvegers een vriendelijke goedemorgen te wensen. Ga zeker ook even binnen in café Charlatan.

Een Boterham met uuflakke eten aan het Botramkot
Midden op de Vlasmarkt staat het Botram (Gents voor boterham) kot. Een aangeklede caravan waar je niet meer of niet minder dan gewoon een lekkere bruine boterham met koas (kaas), wust (worst) of uuflakke (Gents kopvlees) met Gentse Mosterd kan bestellen. We kunnen niet uitleggen waarom precies, maar het is een echt Gents fenomeen. Geen hamburgers om 4 u ‘s nachts voor deze jongens, geef ons maar een botram met uuflakke!

De Gentse feesten vinden plaats van 15 t/m 24 juli. Meer informatie over de feesten vind je hier. Meer lezen van deze jongens kan op hun blog: boke.be.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

  1. Frauke

    Heel leuk om te lezen! En wat tof dat je naar de Genste Feesten gaat. Ik ben benieuwd naar wat je ervan vindt, het is toch een heel apart fenomeen! Maar superwijs en ik ga er dan ook graag met veel plezier naar toe :D. X

  2. Senna

    Dit leek mij heel leuk om heen te gaan! Als een week later was geweest dan was ik er met vriendinnen heen gegaan, maar helaas konden we niet allemaal die week. Maar we gaan alsnog naar België (een weekje Antwerpen)

  3. Zoë

    Wat leuk dat je ook komt! Zin in een meet-up? ;)

Geef een reactie