Hoe ik van 2016 mijn jaar maakte

marlous3

Vandaag is het 1 juli, wat betekent dat de eerste zes maanden (oftewel de helft) van 2016 er alweer op zitten. Tijd om de balans op te maken.

Eind 2015 zat ik niet mega lekker in m’n vel. Het ging allemaal een beetje zo-zo. In oktober heb ik een flinke hersenschudding gehad, waar ik nog lang last van ondervond. Vermoeid, slechte concentratie, gebrek aan structuur.. Goed, het zal vast niet allemaal aan die hersenschudding hebben gelegen, maar ik voelde me in ieder geval niet helemaal top. Zonder dat er écht een aanwijsbare reden voor was.

Ik sloot 2015 op mijn blog af met deze schrijfoefening. Ik vulde ‘m zelf ook in, en hoopte zo meer overzicht te krijgen. Ik weet niet precies wat de reden was, maar vanaf 1 januari 2016 ging bij mij de knop om. Inmiddels voel ik me eigenlijk gelukkiger dan ooit, en ik vertel jullie graag hoe ik dat voor elkaar heb gekregen.

1. Focus

Het nieuwe jaar begon voor mij gelijk met een heleboel deadlines. Papers, essays, tentamens.. De neiging om onder een dikke laag dekens in bed te blijven liggen (en zo de werkelijkheid te ontkennen) was groot. Toch wist ik mezelf uit bed te trekken, ging ik op m’n vrije dagen naar school en liet ik me niet afleiden. Ik focuste op hetgeen wat toen het belangrijkste was: school. Met resultaat, na afloop kreeg ik enkel 8-en terug.

Door een helder doel voor ogen te stellen, en je daar op te focussen word je alerter. Ik ben zelf zeer gevoelig voor afleiding en uitstelgedrag (maar wie niet tegenwoordig). Als ik geen doel voor ogen heb, is de kans dat ik in bed blijf liggen met Netflix aan groot. Zorg dat je je eigen doelen op een rijtje hebt, en focus je daar op. Alles wat je aandacht geeft groeit, en door je te concentreren op dat wat belangrijk is kom je verder in het leven!

2. Breng structuur aan

Daar sluit mijn tweede punt goed op aan: plan! Een van de redenen waarom ik niet lekker in mijn vel zat, was dat ik een ongestructureerd leven leidde. Ik had soms het gevoel alsof het leven langs me heen raasde, en ik er geen grip op had. M’n kamer was een rommel, ik had huiswerk niet op tijd af en van een helder doel voor ogen was al helemaal geen sprake. Ik werd er zo ontzettend moe van!

Dus bracht ik daar verandering in. Herinneren jullie het artikel ‘5 tips voor een georganiseerd leven‘ nog? Dat artikel schreef ik naar aanleiding van mijn eigen gebrek aan structuur. Zoals ik eigenlijk alle mindstyle artikelen schrijf naar aanleiding van mijn eigen ‘sores’.

Door structuur aan te brengen in mijn leven, kreeg ik weer overzicht en daarmee zekerheid en rust. Een perfect georganiseerd leven leiden zal mij nooit lukken, maar dat hoeft gelukkig ook niet.

3. Word fit

Naast dat ik me ongestructureerd voelde, voelde ik me ook vaak lamlendig. Niet fit. Dus ook daar bracht ik verandering in. Ik ging op tijd naar bed, bleef niet te lang in bed liggen (daar word ik altijd zo duf van), en ging wat gezonder eten. Ik dook wat vaker de sportschool in en kreeg daar echt meer energie van. En op dagen waarvan ik wist dat ze eindeloos zouden lijken, nam ik een voedingssupplement in. Zo’n energiebruistablet. Placebo-effect of niet, het werkte wel.

Je hoeft heus geen fitgirl te worden en pizza en ijs laten staan, maar door wat meer te bewegen en iets gezonder te eten merkte ik dat ik me energieker voelde. Daardoor ging het afwerken van mijn to do lijstjes een stuk makkelijker, waardoor ik weer vol goede zin aan een nieuwe dag begon.

4. Omring jezelf met leuke dingen

Naast alle noodzakelijke aanpassingen (het opstellen van doelen, toepassen van structuur etc.) was het meest doorslaggevende voor mijn geluk misschien wel mezelf omringen met leuke dingen. Doordat ik inmiddels wat gestructureerder door het leven ging, had ik meer tijd over voor leuke dingen. Zo sprak ik veel af met vrienden, ging ik naar leuke feestjes en deed ik vooral waar ik zin in had.

Iets wat me er ook altijd doorheen sleept: muziek. Ik ben een groot muziekliefhebber, en heb voor elke situatie of mood wel een playlistje. Met behulp van muziek heb ik heel wat woorden er doorheen gejast voor papers en essays, maar het was ook het middel om in de stemming te komen voor gezellige stapavondjes.

Het klinkt natuurlijk heel logisch: doe waar je gelukkig van wordt, en je wordt vanzelf gelukkig. Maar gun jezelf ook echt de tijd en ruimte om te ontdekken waar je gelukkig van wordt – dat kan soms nog best lastig zijn. En neem dan ook echt de tijd voor al die leuke activiteiten. Het leven moet vooral leuk zijn!

5. Zet jezelf centraal

Hier heb ik al zo vaak over geschreven, maar ik herhaal het nog eens: zet jezelf centraal. Je leeft maar een keer, en je hebt zelf de regie in handen. Wees dus assertief, kom op voor jezelf en doe geen dingen waar je helemaal geen zin in hebt (tenzij het niet anders kan). Juist wanneer je je leven weer op rolletjes hebt, en duidelijk weet wat je doelen zijn, is het makkelijker om voor jezelf te kiezen.

Dat betekent niet dat je in een egocentrische bitch moet veranderen. Je kunt nog steeds een lieve en attente vriendin/zus/huisgenoot etc voor anderen zijn, maar zorg dat je altijd ook aan jezelf denkt. Anderen hebben ook veel meer aan je wanneer je zelf lekker in je vel zit.

Zeg dus nee als je dingen niet wilt, bepaal je eigen leven en plan ook af en toe wat quality time met jezelf in.

Wees je bewust van je geluk

Bovenstaande aanpassingen zorgden er voor dat ik stukje bij beetje steeds lekkerder in mijn vel zat, en daardoor ook gelukkiger werd. Ik haalde betere cijfers op school, terwijl het studeren me minder moeite koste dan voorheen. Ik leerde een hoop nieuwe mensen kennen, zonder dat ik daar echt moeite voor deed – dat kwam gewoon op mijn pad. Het duurde even voordat ik doorhad dat ik een verandering had doorgemaakt, en dat is ook gelijk het belangrijkste punt van dit hele lijstje: wees je bewust van je eigen geluk.

Sta er even bij stil als je je goed voelt en je lekker in je vel zit. We hebben al snel de neiging om altijd meer te willen (eerder schreef ik al een stuk over waarom het zo moeilijk is om tevreden te zijn), het lijkt vaak of het nooit goed genoeg is. Daarom is het belangrijk om je op blije en gelukkige momenten ook echt bewust te zijn van dat gevoel. Hou het even vast. Het afgelopen jaar heb ik heus ook wel wat tegenslagen gehad, maar wanneer je in basis goed in je vel zit kom je daar makkelijker overheen.

Natuurlijk zullen er altijd nog punten zijn waarover je misschien niet tevreden bent. Zo vind ik het soms best jammer dat ik al deze geluksmomentjes niet samen met iemand deel. Maar ik zie dat niet zozeer als een negatief punt, eerder als ruimte voor ontwikkeling voor de toekomst. Want ook dat maakt gelukkig: het feit dat je zelf de regie in handen hebt, en het nooit te laat is om je eigen pad te kiezen. In de toekomst kun je je alleen nog maar verder ontwikkelen, en je leven nog leuker maken dan het nu al is. Hoe bijzonder is dat?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 40 reacties

 1. Marcella

  Wauww, wat inspirerend geschreven! Goed dat je zo de regie pakt en je leven een fijne wending geeft. Niet altijd makkelijk, dus zeker knap gedaan lady! Trots op jou!

 2. Josianne

  Zoals ik op Twitter al zei: fijn dat het zo goed met je gaat! Goede tips geef je ook; nu moet ik ze zelf nog toepassen haha. :)

 3. Melle

  Jaaaa, wat een heerlijk stuk en wat superfijn om te lezen dat het zo goed met je gaat <3

 4. Anne

  Mooi, Marlous! En inderdaad fijn dat het weer goed met je gaat :) Bovenstaande tips zijn ook precies de dingen waar ik de balans in moet vinden als ik merk dat ik even niet zo lekker in mijn vel zit. Al vind ik die balans dan dus soms weer een beetje lastig ;-).

 5. Roos

  Wat fijn dat het zo goed met je gaat nu. :) Mooi geschreven ook! X

 6. Goed geschreven en fijn voor ons ook om je kennis wat dit onderwerp betreft te delen. Toch wat handvatten voor de komende tijd ;)! Blij om te horen dat het goed met je gaat!

 7. Siroon

  Wauw wat een mooi stuk.. En herkenbaar ook! Ik geloof dat er samen met jou nog wel een aantal andere twentysomething’ers bezig zijn met kiezen voor zichzelf en erkennen van geluk (zoals ik bijvoorbeeld, maar ook zeker een aantal vrienden om me heen). Hoe zou dat toch komen? Is dat een Generation Y ding? Ik moet zeggen dat je me wel heel erg inspireert, ook omdat je zo open bent over je zoektocht. Maar het is misschien wel goed om zo halverwege het jaar de balans op te maken en te zien dat je nu al zo gelukkiger bent :) Stay strong! x

  1. Ja, je hoort het wel vaak he? Denk ook dat het te maken heeft met het individualisme wat je nu veel meer ziet. Bedankt voor je lieve berichtje, ik vind het altijd wel een beetje eng om me zo bloot te geven. Maar door dit soort lieve comments durf ik dat inmiddels wel ;-).

 8. Marjoke

  Wat een prachtig geschreven stuk Marlous! Ik vind het knap hoe open en eerlijk jij bent in je blog, door ook je mindere punten en/of de dingen waar je mee worstelt niet te verbloemen. Voor mij zit hierin de kracht van jouw blog, wat maakt dat jouw blog met kop en schouders boven het “gemiddelde” blog uitsteekt.
  En tevens even inhakend op de reactie van Siroon hierboven: ik kan je verzekeren dat waar Marlous nu over schrijft, geen twentysomething “ding” is. Ik ben zelf een 40-er en ook ik heb hier heel veel herkenning bij. Tot aan het uitstelgedrag en de noodzaak om te plannen (omdat er anders niks uit mijn handen komt) toe. Hoewel ik heel veel van de tips die Marlous geeft wel ergens in mijn achterhoofd heb zitten, is het gewoon fijn om te lezen dat ik zeer zeker niet de enige ben die hier (wel eens) last van heeft en is het goed om hier via deze blog bij stil te staan en alles weer even op te frissen.

  1. Wauw Marjoke, wat een mooi en lief compliment! Dankjewel :-). Ik denk ook wel dat het twijfelen aan jezelf e.d. van alle leeftijden is. Wel hoop ik door de jaren heen veel levenservaring op te doen waardoor ik dingen makkelijker kan loslaten. Scheelt een hoop gedoe ;-)

 9. moniek

  Wat een heerlijk artikel! Wat ontzettend fijn dat je weer wat beter in je vel zit! Ik merk dat ik ook steeds meer bezig ben met het zoeken naar wat mij gelukkig maakt en hoe ik het beste uit mijzelf kan halen. Sinds ik er bewuster mee bezig ben lukt het mij ook meer!

 10. Marjoleine

  Wat inspirerend om te lezen! Super goed om te horen dat je nu goed in je vel zit!

 11. Anouk

  Fijn om te lezen dat je beter in je vel zit. Dat dingen goed gaan en dat je resultaten ziet wanneer je iets aanpakt. Dat geeft jezelf weer de motivatie verder te gaan. Proost op een mooie, mooie zomer.

  1. Thanks Anouk, lief van je. En inderdaad, geeft heel veel motivatie! Voor jou ook een hele mooie zomer, ben benieuwd wat je toekomstplannen zijn nu met je diploma op zak. :-)

 12. Daphne

  Wauw leuke blog! Je schrijft erg goed. Heel toevallig kwam ik je blog tegen en volgens mij herken ik jou van een groepsvakantie in Jordanië. Kan dat?? Succes met je blog en bedankt voor de tips :)

  1. Hi Daphne, thanks! En wat grappig, dat kan goed kloppen. 2009? Ik heb geloof ik nog wel wat foto’s van Jordanië op m’n blog staan. Ik kan me nog wel herinneren dat er een gezinnetje mee was met 2 meisjes en een jongetje (geloof ik?), maar ik kan me jullie namen niet meer herinneren haha.

 13. Marloes

  Wat ontzettend goed! Altijd inspirerend om bij anderen te lezen hoe ze geluk najagen. Jezelf centraal zetten en de kleine dingen waarderen is zo makkelijk om te vergeten, goed om focus op te houden! :)
  – X Marloes

 14. Elianne

  Mooi geschreven Marlous !zelfs voor een bijna 60-ger nog goede tips!
  Ga zo door je trotse mama

 15. Kaat

  Wat fijn voor je, ik volg je al heel lang. Heb nog nooit eerder een reactie achtergelaten, maar ik wilde je even zeggen dat het lijkt alsof ik het de laatste tijd ook voel als ik je blogjes lees. Dat je je fijn en gelukkig voelt. Ben zo blij voor je. Heel veel liefs en blijf dicht bij jezelf.

  1. Hey, wat leuk dat je de moeite neemt om een berichtje achter te laten! Wat fijn dat je het ook echt zo ‘voelt’. Ik vind het altijd heel belangrijk om mezelf te zijn, en een transparante en ‘echte’ versie van mezelf op mijn blog te tonen (zij het iets genuanceerd, beetje privacy vind ik ook belangrijk :p). Dus dit zijn de mooiste complimentjes die ik kan krijgen! :-) Thanks voor je lieve berichtje!

 16. Darina

  Een heel inspirerend verhaal! Fijn te lezen dat het goed met je gaat!

 17. Susan

  Wat een mooi inspirerend artikel! Fijn dat je je nu een stuk beter voelt. :)

 18. Herma

  Wat een prachtig verhaal. Je bent nog een jonge vrouw maar hebt al veel levenservaring. Jezelf dwingen positief te denken en vooral structuur in je leven, je huis en in je hoofd aan te brengen is een stap in de goede richting. Een stap in je toekomst. Keuzes maken. Daar komt het volgens mij op neer. Bij de pakken neer gaan zitten en een chagrijnige vriendin worden of doorzetten en jezelf bij de oren pakken. Petje af!

 19. Rebecca

  Wat een mooi artikel! Knap hoe je de knop zo om hebt kunnen zetten. Daar wil ik graag een voorbeeld aan nemen…maar dat vervelend uitstelgedrag hihi.

Geef een reactie